Jump to content

Како православни верници виде неправославне?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• 2 weeks later...

Pozdrav! Smatram da je podela kao takva problematicna. U samoj postavci se uocava nekakav sindrom podele na one koji su u punoci istine i na one koji zive zabludelo u nekim svojim verovanjima. Medjutim, ukoliko se pozovemo na Boziju svemoc i svemogucnost, onda stvari mozemo gledati drugim ocima, te se uvidja da je podela na pravoslavni i nepravoslavni svet krajnje relativna i uslovna. Malo ostaje nejasno pitanje teme. Cini mi se da treba da se vise kontekstualizuje. Da li se odnosi na pitanje spasenja coveka (pravoslavnog ili nepravoslavnog) ili na njihov odnos u profanoj ravni, u smislu mira u svetu... Izvinjavam se ako upucujem isuvise sugestija, ali mislim da tema kako je postavljena, dakle u naslovnoj formi, potencijalno inicira neku vrstu podele. Setimo se Hristove prvosvestenicke molitve:"...da svi jedno budu...".

Подели на овим сајтовима

Православци виде неправославне као своју најмилију браћу.

Шатро или квази-православци виде неправославце као претњу и као непријатеље.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Претпостављам да се то односи на оно како је у пракси?

У односу на Христову реч: "Будите мудри као змије и безазлени као голубови" чини ми се да смо мало побркали, па смо више мудри као голубови а безазлени као змије.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

DRAGA BRAĆO,

"BLAGOSLOV GOSPODNJI NEKA DOĐE NA VAS, NJEGOVOM BLAGODAĆU I ČOVEKOLJUBLJEM"!

Šta "reći" a ne ogrešiti se o Istinu?

Verujem, da u svemu ovom što napisaste ima istine. Hvala Bogu.

Kao što i napisa brat "istraživač", tema je dosta široko postavljena i sigurno nije jednostavno izvući "čistu Istinu", a pitam se da li nam takav uopšten zaključak i treba?

Teoretski, delim uverenje brata "Vladan Stjepan Ibrahima" ali kako mogu da sagledam u praksi daleko smo od toga.

Nevolja je u tome što ne znam da li iko zna šta je to arhetip pravoslavnog vernika? I da li iko ima pravo da svojata to za sebe?

Od kako znam za sebe, u mom narodu (po telu) se stalno vodi borba ko je to PRAVI PRAVOSLAVAC, PRAVI SRBIN itd.

Svako veruje za sebe da je on pravi i trudi se da utvdi svoju ortodoksiju.

Ni traga onom najlepšem, što me je i privuklo pravoslavlju a to je SMIRENJE, POKAJNIČKI DUH, LJUBAV HRISTOVA I DAVANJE ČASTI DRUGOM (I DRUGAČIJEM) VEĆOM OD SEBE!

Evo, kako ja vidim nepravoslavne.

Prvo, trudim se da istinski volim sve ljude onakvi kakvi su! Nije bitno koliko je njihovo palo stanje, ja znam da sam grešniji od svih i Bog me je iščupao iz "pakla" svog "Ja" i ovoga sveta i dan danas me čuva i štiti i blagosilja, SAMO PO MILOSTI SVOJOJ!  0409_feel

Dakle, nijedan čovek nije "nečist" za mene, niti sam od jednog veći, bolji. Nisam ja od "viših" a drugi su od "nižih". Nisam ni nadčovek, ni supermen, ALI ... jesam što jesam, HRIŠĆANIN, dete Božje, za koga je Hristos umro i što sad živim Bogu živim i čekam drugi Hristov dolazak i pripremam se za Večnost.

Imam slobodu u Ljubavi, za svaku dušu koju mi Bog da na mom životnom putu i SVEDOK SAM HRISTOV.

O nevernima ne sudim, i ne očekujem ništa, jer šta će jadni oni kad ne znaju ni šta je levo, ni šta je desno.

Moje je da budem SLUGA I NJIHOVIH POTREBA, kad sam pozvan od Boga na to, a to je znamo KAD JE U POTREBI BLIŽNJI MOJ.

Što se drugih vera tiče, mnogo su mi dragi i volim kad mi Bog da da ih upoznam.

Verujem, da je Biblija-Božja Reč i da nam je kroz nju nama čovečanstvu NAJVIŠE I NAJPOTPUNIJE OTKRIVENA ISTINA A KROZ ISUSA HRISTA SINA BOŽJEG DATO I SPASENJE.

Verujem, da je Bog i drugim narodima u različito vreme govorio na razne načine i da im je otkrivao sebe ali ne u toj punini kao u Bibliji i Hristu. Da li to znači da su svi prokleti? Sačuvaj Bože.

Bog je Gospodar neba i zemlje a svi smo mi u najboljem slučaju samo "zaludne, beskorisne sluge" a što ponekad umišljamo više o sebi i što sami sebe i često druge, merimo po sebi, to je već naš ozbiljan duhovni problem.

Kako ne voleti jevrejina i ne poštovati ga (više od sebe!), kad je Sin Božji po telu rođen od Jevreja, od Prečiste, Preblagoslovene, Vladičice naše Bogorodice?

Poštujem i muslimane i verujem  da i tamo Bog ima svoje. Njima je manje otkriveno ali nekima će i iz toga zasvetleti videlo Božje pravde i milosrđa.

Jednom sam na TV video muslimana starog oko 30 godina sa bradom i odmah pomislio (u to vreme) evo mudžahedina, ali kad je počeo da govori o Bogu, o životu svagdašnjem i o pravoslavnoj Crkvi i pravoslavnim vernicima (s'kakvom ljubavlju i poštovanjem), ODUŠEVIO SAM SE KOLIKO JE NJEMU OTKRIVENO I KOLIKO ON VOLI BOGA I BLIŽNJE SVOJE. Šteta što sam se kasno uključio i ne znam mu ime. Znam samo da je bio iz Sarajeva.

O hrišćanima u Rimokatolicizmu i protestantizmu uopšte više i ne razmišljam, jer sam i video i upoznao i zaista bi greh bilo da to tajim a na žalost u nas Srba i o tome se sa strahom govori od raznih "revnitelja i čuvara vere".

Oprostite što odužih ali daj Bože da se mi Srbi otvorimo i sami više učimo od drugih a ne da samo trubimo "Crkva Gospodnja, Crkva Gospodnja, ovo je"! Da ne prođemo kao nekada "tvrdovrati Jevreji onoga vremena".

:)

Vaš u Bogu brat, Hristoljub!

"NIJE ISKREN,

NITI PRAVEDAN,

onaj ko govori istinu u lice, niti onaj ko je obznanjuje pred svetom,

no onaj ko  IMA LJUBAV i ISTINIT ŽIVOT, i KAD TREBA GOVORI S RAZUMEVANJEM."

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svima!Ovo mi je prva poruka.Privuče me ova tema iako ja nemam baš šta pametno reći.

Svidjeli su mi se ovi prethodni odgovori,a ja mogu reći samo ono što mi je u srcu,u duši:nema čovjeka

(osobe)na svijetu koju ne bih željela vidjetti u Carstvu Božijem  4chsmu1 (ako se nadjem tamo po

Milosti NJegovoj),jer ja sam za  sFun_bat...Zaista,nema kod mene razlike samo ako neko

ima "ono nešto Božije",a ako je neko srbomrzac itd. onda mi ga je žao i gledam kao na "oboljelog

brata"  mocart

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svima!Ovo mi je prva poruka.Privuče me ova tema iako ja nemam baš šta pametno reći.

Svidjeli su mi se ovi prethodni odgovori,a ja mogu reći samo ono što mi je u srcu,u duši:nema čovjeka

(osobe)na svijetu koju ne bih željela vidjetti u Carstvu Božijem  mocart (ako se nadjem tamo po

Milosti NJegovoj),jer ja sam za  sFun_bat...Zaista,nema kod mene razlike samo ako neko

ima "ono nešto Božije",a ako je neko srbomrzac itd. onda mi ga je žao i gledam kao na "oboljelog

brata"  sFun_bat

Гушчије перо,

4chsmu1

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

DOBRO DOŠO/LA "GUŠČJE PERO"!

Hvala za tvoje učešće i iskreno svedočanstvo.

Slobodno i hrabro! 0104_cheesy

A jel ti pišeš guščjim perom i mastilom? 0104_cheesy

S'Bogom!

"NIJE ISKREN,

NITI PRAVEDAN,

onaj ko govori istinu u lice, niti onaj ko je obznanjuje pred svetom,

no onaj ko  IMA LJUBAV i ISTINIT ŽIVOT, i KAD TREBA GOVORI S RAZUMEVANJEM."

Подели на овим сајтовима

Овако некако ја то све доживљавам. Углавном су око мене људи који нису православни тј који не иду на св. Литургију и не причешћују се, врло често се сусрећем са онима који нису ни крштени или су пак неке друге вјере. И видим да је велика разлика између атеиста и оних који вјерују у једног Бога, па били то муслимани или нека друга религија која није многобожачка.  они који вјерују у Бога ипак на неки начин схватају мој живот као вјерујућег јер и они вјерују у Бога. Атеисти често исмијвају уопште вјеровање у Бога јер им је то колико ми се чини нешто назадно по њима примитивно и са онима који су атеисти јако је тешко причати било шта на ту тему јер углавном нису ни заинтересовани. Атеисти су ми и у породици мислим широј и чим било шта се каже или кажем о Васкрсењу мртвих или о Христу код њих се створи као неки зид неразумјевања. Једноставно не могу да приме.

Имам и неке пријатељице које нису крштене и видим да нису спремне да се почиње било какав разговор на тему о вјери, али са људима кје не занима духовно једноставно о томе и не разговарати. Има других тема па да људи буду пријатни једни другима.

Али та комуникација са људима ван Цркве постане тако врло површна и ја једноставно видим да хтјели не хтјели мој супруг и ја се сад дружимо само са људима у Цркви јер ту налазимо заједнички језик.

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

За атеисте могу да приметим да се много брину о неважним стварима. 

Баш тако

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...