Marjanovic Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 JEDAN POP ZA DVE VERE PAPA IZ MARKOVCA O teskom iskusenju popa Vasilije Mikleu o ekumenizmu, u selo sa dve crkve,o plodnjoi saradnjuudbe i sekuritatea, o dobrim ljudima i josboljim obicajima, o grkomkatoliku koji radi i kao pravoslavni svestenik... Celo Markovac oktobra 24.10. 1992 Protojerej Mikleu poceo je da vodi " Dvostruli zivot" 1945. godine,kada su vlasti uhapsile popa JoSifa Jorgu.Jos se po selu prica da Je otac Josif robio nevin i da je sva njegova krivica bila u tome sto, sem boga, nijeproznao drugog gospodara . Pop Josif je sluzio u rumunskoji pravoslavnoji crkvi svetog Dorda a pop Vasileu grckokatolickoj crkvi svetog Dorda. Crkve su u centru Markovca ,sela kraj Vrsca, udaljene pedesetak metara jedna od druge, Stamene su i prostrane,mozda i previse kitnjaste. Osluzivale su tada 1100 Markovcana. Takve kakve su, pre su svedocile o rasipnistvu nego ocvrstini vere seljna. Sigurno je, medutim, da njhova velicina i sjaj nisu posledica utakmice izmedu pravoslavnih i grko-katolika : Markovcani su oduvek ziveli uslozi i ljubavi. Vlasti su odakle, uhapsile popa Josifa i pravoslavci su ostali bez svestenika. Okupili bi se onda clanovi crkvenogodbora, krisom, kako se, inace, radilo u ta vremena, da se dogovore sta ce i kako ce. Da od vlasti traze da im postavenovog popa, nije im bilo na kraj pameti. Da salju delegaciju u Vrsacki vikarijat Temisvarske epahije, bilo podjednakoopasno. Bez popa da budu, nije islo. Odlucili su zato da se za pomoc obrate popu Vasileu: Njihov je, Markovcanin,ucen i dobar covek. Izneli su mu razloge,a primetili pri tom da sluzba u grkokatolickoji crkvi sasvim lici na onu pravoslavnoji. Jos i datoda pop Vasilije priznaje Papu za vrhovnog podglavara i rugatorijum kao deo odreda, s iskrenom verom i Bogomnemaju bas mnogo veze. EUKEMINSKI RAZLOZI Predlozili su oni, znaci,popu Vasileu da licno drzi sluzbui u njhovoi, pravoslavnoji crkvi. Drukcije,rekose, ne moze.spomenuli su mu ida oni praznik slave po starom, julianskom kalendaru pa se gotovo nikada nece poklopiti, dasu crkve blizu jedna drugoji i da je groblj zajednicko, Jos ito da ce pristane li, Bogu ovo biti ugodno.Zatecen u sasvim razumlivoj mobucnosti da se, tada, posavetuje sa nadredenima iz "Firme" onima iz Vatikana, Lugoza iliKrizevaca, protijerej Vasile Mikleu uzme malo vremena za razmisljanje. u toj dvojbi je, ipak, pobedio razumpotpomogut ekumenskim razlozima. Njegovo "da" crkvenom odboru svalilo mu je na pleca dva put vise poslaidvaput vise straha.- I sluzba bozju i odrede smo obavljali krisom i u nevreme seca se pop Vasilije. -Zaista sam pola noci radio zagrkokatolike a pola za pravoslavne. Njhov je strah bio razumljiv : ali mi moja hrabrost nikako nije isla u glavu.Bila su ta vremena nesigurna. Pravoslavni Markovcani su tako, sa popom Vasileom cekali da Vrsacki vikariat posale novog svestenika.Cekali i cekali . Uzalud. Ne znase kada su od toga digli ruke. Moze biti da je katkad protojerej Vasile Mikleu i zalio sto je pristao na ovo obicno zamesateljstvo u kojem sevaljda samo on nekako snalazio. Posle takvi misli molio je Boga da mu oprosti zbog sumnje. Samo mu je zahvalnostsuseda, pravoslavca, davali snagu i hrabrost da izdrzi. Zahvalnost iskrena. To je svatio pre dve godine kad jeu Markovac dosao Nikolje Korleanu, mitropolit temisvarski, da izvidi stanje i, moze biti, posalje konacno protojerejaza pravoslavni hram svetog Dorda. Seljaci su se okupili, pa rekli mitropolitu da to ne cini, da in je dobar ipop Vasilike, kaku su ga iz miloste zvali. Jos su rekli da bih time on , motropolit zavadio selo.- Posle sam mu satima govorio o ekumenizmu- kaze pop Vasilije - Saslusao klimnuo glavom i otisao. SIKURITATEA NA VRATIMA Pop Vasilije Mikleu je roden u Markovcu godinu dana posle nastanka Kraljvine Srba, Hrvata, Slovenacadakle 1 decembar 1919. Skolovao se u Rumuniji, u Lugozu, Blazu i Beusu.Maturirao je u Oradia Mari. Teologiu jestudirao i zavrsio u Blazu. Ozenio se. Na pocetku rata Lugoski biskup Jon Balan ga je imenovao za protojereja u Jankov Mostu, kod Zrenjaninau jedinom mestu, pored Markovca gde je bilo grkokatolika. Tu je sluzbovao do kraja rata. Y Makovcu je za svestenika postavljen jedan rusin, pa onda jedan madar. Otisao i on. Posle rus, koji se takode nijepuno zadrzavao. Bila je to siromasna, a zabita zupa. Bilo je to vreme kada se od svestenickog poziva nije se mogloziveti bez volje jace od zrtva i trpljenja. Pop Vasilije se vratio u Markovac da obraduje ocevinu i tako prezivi, Preuzeogrckokatolicnu i pravoslavnu crkvu. - Jer kod nas, Rumuna, obicaj je kao i kod vas, srba. Objasnjavao je,_Svestenik, veruje se, mora da bude iste nacionalnosti kao i vernici, da je njhov.Onamo u Rumuniji na samo kilometar od Markovca za grkokatolike je trajala prava vatolomejska noc: Ko nijepreso u pravoslave, zavrsavao u zatvor. Pop Vasile je krisom pomagao porodicama obih nevoljnika zalazucitako sopstvenu kozu. Foto: Sasa Negotinac Vasile Mikleu pod budnim nadzorom Temisvarske Sekuritatea Onda mu je jedan Markovcanin udbas u Novom Sadu prijateljski mu rekao da vise ne ide u Rumunijuje su i oni (udba) saznali da je navodno nesto petljam protiv tasnjh vlasti i, pazite demokratije- pricaoje pop ispod glasa. Prhvatim ja savet, nije bilo tesko da poverujem. Kad pamtim igrala se neka utakmicaizmedu Rumunije i Madarske, pa bas u Beogradu: meni na vrata dosao covek i molime da ga primim.Kaze , nije doso radi utakmice nego da kupi delove za automobil. Ali , nema para,pa me moli da mu ja dam,a on ce kad se vrati, da novac uruci tamo u rumuniji, onome koga ja odredim, samo da mu dam adresu.Nesto mi je bilo sumnjivo pa odbijem ovaj arazman. Prode to. Kad prosle godine, gledam televiziju: sudenjeu Bukurestu. Sudise sefu Sekuritatea iz Temisvara. Prikazu kot dusmanina a ono bas onaj coveksto je dolazio kod mene. Noge mi se odsekle: pa oni su vrsljalji i po jugoslaviji kad su hteki i kako su hteli. Prica ovaj dogadaj pop Vasilije, a naglas premislja da li je uputno da se opise i u novinama.Veli da je bila i ostala vecna firma. Rumunska tajna policija. NIKO NE MAZI - Ipak je udba bila bolja - kaze pop Vasilike - Imao sam posla snjima, pa znam.Prvo krajempedesetih, kad je bila ona... arondacija? Nacionalizacija, dobro. Crkvama i svestenicima suoduzimali zemlju. Tako dode red i na mene. Dodu trojica u selo i pitaju Markovcane dalipop obraduje zelju. oni podvrde, ali ko je tad mogao u to da poveruje. podu autom na brdo,blizu te moje njive, pa se sakriju u neki zabran i vire. Ja zasukao rukave pa orem li orem.Izadu oni pa me pitaju ; Kato ti, pope, Fakultetski obrazovan covek, mozes da ores?" Jaim kazem " Mozete i vi al`necete" Oni se pogledaju i odu. Sta su mislili ne znam, tek meni zemlja ostade. Dodoja mu 1960 godine isposnistvo na koje je osudio porodicu, suprugu, cerku i sina,pa ode u Vatikan. - Trazio sam da mi pomognu da me salju u Ameriku- kaze pop Vasilike.- objasne mi danema svestenika i da moram natrag u Markovac. Za uzvrat, cerka mi dobije stipendijupa na Sorboni uporednu knjzevnost. I magistrirala je tamo. I to je sve sto je dobio . Platu nikad nije primao. Od kad je protojerej Vasile Mikleuprakticno je prekinio veze sa Vatikanom. U svoje licno ime. stim se verovatno, saglasiloi svih cetrdeser grckokakolita u Markovca, precutno. Da li zbog toga ili nesto drugotek popa Vasilea od tada pola usali pola ozbiljno nazivaju - Markovacki papa. I pored svega, decu izveo na put, Cerka Cecilia je magistar knjzevnosti cin Ovidije jezavrsio medicinu u Bukurestu i radi kao lekar u Vrscu. Zivi sam i zadovoljan je. A snaslo je popa Vasilea jos jedno cudo. Ostane selo Socice bez svestenika . Pravoslavnogjer uselo zivi samo pravoslavni. Ne znajuci sta da rade , posalju iz Socice delegacijuu Markovac, presednik crkvenog odbora: zamole uljudno da im Markovcani pozajme poa. Ovi im odgovore da su i sami pozajmili popa od grkokatolika. Da se ne vracaju praznihruku, clanovi delegacije pocnu da kume i mole, ako moze. makar za sahrane. Crkveniodbor zapita Vasilija za misljne a oni dade pristanak: kad je vec krenulo, nek ide do kraja. Tako je za svaku sahranu, pet kilometra preko brda- prica pop bise se hvali nego stose zali- Ali, to im bese malo. I ne pitavsi dode ponovo u Markovac kod clanovacrkvenog odbora da mole. Smislili su, kazu da pop Vasilike moze i za praznikeda sluzi u njhovoji crkvi. Kako , pitaj Markovcani. Kazu ovih: kod vas normalnoi kako Bog zapoveda a kod nas na drugi dan slave. Pop Vasilije uzima s eksera zakucano kraj vrata dva glomazna kljuca povezana uzicom ivodi namernike da pokaze obe crke svetog Dorda. U kola ne seda: iz navike stecenezbog predostroznosti. Otkljucava prvo grkokatolicku, a posle pravoslavnu. Cmeje seseretski i veli: u koga su kljucevi , taj je gospodar.Plasi ga da ce , posle njega ovo malo grkokatolika preci u pravoslavce. Bivali je toranije. Ali, kaze, kad ode gore, reci ce bogu da je dosao zadovoljan. - On ce najbolje znati da sam, evo, kako sam umeo, uspeo da ih sacuvam u veripostovanju, toleranciji i ljubavi. A to sigurno nije mala stvar. Ostao je u pravoslavnoj crkvi. Rekao je da mora da ocita neke molitve. " ILUSTROVANA POLITIKA" Text Milos Lazic 24.10.1992 Posebnno pop Vasilije bio sumnjiv zbog aseskog zivota: nikakvu platu nije primao, a od seljakaje dobio koliko im je bilo po volji iako ni njima nije preticalo. Za pomoc nije molio ni u Vatikanani u Lugozu, niti u Krizevcima: znalo bi se http://www.sreska.com/papa_iz_markovca.html Баба and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука