Ћириличар Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Да отворимо расправу и о овом значајном мислиоцу, слагали се или не са њим. Хајд да почнемо мало са Чомскијем и либертаријанизмом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Са' ће екипа да га прогласи комуњаром, ниш се не брини Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Па на основу онога што сам могао да видим Чомски је "против свега и свачега", па неке ствари и погоди - против је "спољне политике", тј. сулудог ратовања, корпоратизма и сл. То је супер. Са друге стране, могу од њега да се чују свакакве бесмислице - да је против "приватне својине", капитализма, масовне производње, за некакво "колективно власништво" итд. Тешко га је критиковати, јер имам утисак да он у ствари не зна за шта је тачно. Нема конзистентан поглед на свет, систем идеја у коме се види шта из чега следи, већ једноставно као да насумице коментарише ово или оно, како му дође. Што онда може на тренутке да зазвучи "добро" или "лоше", зависно како коме одговара, али је генерално губљење времена. Чуо сам да је велики експерт за своју област, лингвистику, штета што није наставио да се бави тиме, или бар да другим областима приступи исто тако озбиљно и студиозно као својој. Слично као Ричард Докинс и још неки који су постигли нешто у својој уско-стручној области и онда помислили да су постали експерти за све на свету па кренули да се бламирају. Џуманџи and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Па на основу онога што сам могао да видим Чомски је "против свега и свачега", па неке ствари и погоди - против је "спољне политике", тј. сулудог ратовања, корпоратизма и сл. То је супер. Са друге стране, могу од њега да се чују свакакве бесмислице - да је против "приватне својине", капитализма, масовне производње, за некакво "колективно власништво" итд. Тешко га је критиковати, јер имам утисак да он у ствари не зна за шта је тачно. Нема конзистентан поглед на свет, систем идеја у коме се види шта из чега следи, већ једноставно као да насумице коментарише ово или оно, како му дође. Што онда може на тренутке да зазвучи "добро" или "лоше", зависно како коме одговара, али је генерално губљење времена. Чуо сам да је велики експерт за своју област, лингвистику, штета што није наставио да се бави тиме, или бар да другим областима приступи исто тако озбиљно и студиозно као својој. Слично као Ричард Докинс и још неки који су постигли нешто у својој уско-стручној области и онда помислили да су постали експерти за све на свету па кренули да се бламирају. Ја имам осјећај да је он анархо-социјалиста или тако нешто, те да је свјестан недостижности својих идеала ( или макар њихове тешке остварљивости ) па се помирио са том чињеницом, али наставља да критикује са тог идеолошког становишта. Он је прави примјер људи о којима је Рон Пол говорио у Дефиницији слободе:"Некако сам увијек налазио да су они људи који су у праву за спољну политику увијек у криву што се тиче економије, а да су они који су у праву за економију увијек у криву за спољну политику.". Чомски савршено објашњава и расвјетљава америчку спољњу политику и њене посљедице, али када је у питању економија увијек нагласак ставља на социјалне елементе више него на привредне. Додуше, у праву је да економија и економски развитак не зависе само од пуке привреде, него и од доста других друштвених и политичких фактора. Тако да, ту и тамо погоди, ту и тамо погријеши. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Чуо сам да је велики експерт за своју област, лингвистику, штета што није наставио да се бави тиме, или бар да другим областима приступи исто тако озбиљно и студиозно као својој. Слично као Ричард Докинс и још неки који су постигли нешто у својој уско-стручној области и онда помислили да су постали експерти за све на свету па кренули да се бламирају. Онако одокативно, рекао бих да је Чомски далеко, далеко више допринео својој области него Доксинс својој. И тиме не желим да кажем колико је Докинс лош, већ колико је Чомски добар. Он је један од пионира математичког и научног приступа лингвистици, а посредно и когнитвиним наукама. Пре би се чак могао поредити са Дарвином или Менделом него са Докинсом. Поред тога, није само битно колико ти је исправно мишљење, него како га износиш. Ту је исто Чомски неупоредив са Докинсом. Ћириличар and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Поред тога, није само битно колико ти је исправно мишљење, него како га износиш. Ту је исто Чомски неупоредив са Докинсом. Да, Чомски је макар пристојан и макар са привидним потшовањем се обраћа противнику: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Ово му је стварно једно од ремек-дела... Како је уопште успео да у пет минута одвали оволико бесмислица, ту стварно треба таленат. Лингвиста човек. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука