Jump to content

Парламентарни систем власти у Србји

Оцени ову тему

Препоручена порука

Парламентарни систем власти у Србији је једнодоман!!! Док у свим осталим земљама постоји дводоман систем.

Занима ме како би по Вашем мишљењу изгледао дводоман систем у нашој земљи?

Који би то људи били које народ не би бирао на изборима, а они би учествовали у вршењу власти?

----------------------------------------------------------------------------------------------------

По мом мишљењу, безобзира да ли смо република или монархија, у део "вишег дома" треба да учествује и црква, академици, професори универзитета, и никако партијски чланови.

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Драги,

У нашем парламенту тренутно нико од посланика не користи мозак, већ гласа како му кажу на партијском састанку. Тако да му ја и не видим сврху постојања, једноставно свака странка може да има по једног посланика, при томе јачина његовг гласа би била једнака броју посланичких места који је његова странка освојила на изборима. Многи закони директно уништавају одређени слој људи. По мени наш парламент је јадан и мислим да под хитно треба да се мења.

Подели на овим сајтовима

----------------------------------------------------------------------------------------------------

По мом мишљењу, безобзира да ли смо република или монархија, у део "вишег дома" треба да учествује и црква, академици, професори универзитета, и никако партијски чланови.

Свиђа ми се овај вид Горњег Дома Скупштине (нисам размишљао на тај начин, имао сам неку своју визију joooj), али то је једноставо немогуће применити у Србији са оваквим менталитетом! А да, у крајњем случају коси се са Митровданским уставом  319.gif јер Србија је секуларна држава! 0442_feel 0442_feel 0110_hahaha

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Бошко,

Тема је постављена на прнципу шта ви вило кад би било.

А ти напиши како замишљаш наш парламент, ја не кажем да је моје мишљење у праву, само ме занима како на тај проблем гледа остатак космоса.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Питање је лепо,тема заиста  занимљива,одговор...Припадност странци схватам као слогу са страначким програмом,и у свету се гласа сагласно партијском ставу од "господе одозго"- врха странке.Проблем Србије је чини ми се,што посланици виде мандат као шансу за успех,а за добро грађана тешко да је коме стало.

Без обзира колико домова да имамо,не би смели као данас бити отуђени од народа.Власт је сад заокупљена самом собом,за народ нема времена ни разумевања.Сумњам да знају како је живети са минималцем рецимо,

јер су дошли на власт као богати да би се обогатили још више.У сваком случају,у парламенту би требало да седе људи доказани на неком конкретном послу,а не партијски кадрови,несвршени студенти,

политиколози и њима слични,чисте штеточине,нама су приватизацију водили људи који са привредом појма немају!

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

То нема везе са везом. Поврх свега што се доста парламентараца понаша као махараџе,нашу скупштину одликују доста квалификовани људи,што се види и по скупштинским одборима.

Сад,то што се пљују,псују,туку се,и шта све не,карактеристика је и мање-више сваког другог парламента друге "цивилизоване" државе.

Што се тиче приватизација-слажем се да су оне крајње лоше урађене,али у каквом су стању била друштвена предузећа после Милошевића,не знам да ли је боље и могло...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Кад то каже један искусан привредник онда "нема шта" да се приговори!Јесу они квалификовани и стручни,неки за тамбуру а други....Довести министре са стране је глупост без преседана,јер су лишени знања о земљи,не зају проблеме,можете ви мене да поставите за председника општине у неком граду,али ако ја не знам шта граду треба и фали-та општина и народ има да прођу као Србија у приватизацији!Сада,

ове приватизоване фирме немају производњу какву су имале у Слобине време,зар треба боља илустрација где смо?Преко деведесет поста свега што пољопривреда изнесе на тржиште је урађено са машинама које је направио ЗМАЈ Земун,или ИМТ Раковица,а наши стручњаци су те фабрике уништили,мада су могле да раде и чекају приватизацију после које би наставиле да раде,то је суштина!Мада је ДОС пропагирао Џон Дир

као наследника Фергусона,па где је тај Џон Дир и колико кошта што је најважније? У томе сегменту су се

заиста "исказали" стручњаци!Погаси и затвори све,и сад нам је боље!Другачије могу да мисле и виде само

они који су фабрику видели на ТВ и верују да се млеко добија од тетра пака!Комплетна привреда стоји,ништа не ради,а Влада је "измислила" решење да се задужи да би одржала саму себе,а ко ће то да

врати-о томе нико не мисли!И што је горе,не види се крај,кад се те паре потроше на голо преживљавање власти,остају проблеми,верујем да ће многи "учени" лепо рећи "ми смо вас водили два мандата,хвала на поверењу,сад ви наставите..."а све је распродато и уништено...Ми немамо фабрику која може један ашов да направи,мотику како треба,о чему и каквој учености је овде реч?Боље би сваки добар домаћин,сељак,спровео приватизацију него ови научници!Кад је стао,пардон-приватизован Змај,Словенци продају приколице лошије од Змајевих,кад је стао ИМТ стигао је неко да увезе трактор из Индије (Махиндра) који није бољи од Фергусона ИМТ-овог,о чему ми причамо,зар је то плод "стручњака и научника"? Свакако јесте,онај ко је увезао ће лепо да зарђује јер другачије није могао,боље да раде и зараде и курта у мурта али не и српска привреда!И на ових пар примера а имам их врло конкретно врло много,шта је мудро у томе и "учено" урађено? Погашене су фабрике да би се увозили производи које су исте те фабрике правиле?Боље да су мање учени били ти научници,боље по народ!!!ЊИма одговара, учени су они за себе-а народ...треба да их стави под катанац у најбоље случају!И сво ово писаније има само једну ману-тачно је!

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

Цитат

Бошко,

Тема је постављена на прнципу шта ви вило кад би било.

А ти напиши како замишљаш наш парламент, ја не кажем да је моје мишљење у праву, само ме занима како на тај проблем гледа остатак космоса.

Аха, добро брате Шангај, моја грешка!  vrtiloptu

Само сам констатовао да ми се свиђа твој поглед састав парламента и да се слажемо скоро 99% ! 170fs799081

Моја тачка гледишта јесте дводомни парламнет:

Доњи дом би чинили посланици непосредно бирани од стране грађана, с тим да из сваке општине треба да има минимум један посланик. Београд има повлашћен статус, стога није у реду да он делегира 50 посланика (чини ми се да у садашњем сазиву управо највише има Београђана).

Горњи дом, по угледу на, чини ми се Француску после неке револуције, не могу се сетити које, чинили би сенатори који имају дужи мандат од посланика у Доњем дому, а они би били начелници управних округа, који би имали велику аутонимију а не као данас која је симболична, ткр.бирократска. Нпр. Лепенички округ би обухватао Крагујевац, Баточину, Лапово, Марковац и сва околна мања места (да их сад не набрајам). Поред начелника округа, Горњи дом би чинили и академици, ректори универзитета, представници СПЦ, људи од великог угледа, заслужни грађани, носиоци одрђених одликовања, представници војске итд......

Можда звучи мало набацано и конфузно, али вероватно ја то нисам лепо дочарао!  hvala

Наравно, очекујем Ваше критике!  algabacaju

Подели на овим сајтовима

Цитат

Broj mandatara sastavlja se po broju stanovništva, zato Beograd ima "povlašćen" status, ne zato što je Beograd. Broj mandatara ne sastavlja se po veličini teritorije..

Drugi dom - u redu.. samo koju funkciju treba da ima drugi dom? I na osnovi čega da se sastavlja, ko da bira, ko da odlučuje..? I ako sa Crkvom, onda po jedan poslanik svake takozvane tradicionalne religije. Crkva ne treba previše da se meša u rad države, niti je umešanost Crkve u državi jedan indikator da Crkva ima veliki politički uticaj. U SAD npr. Crkve su strogo odvojene od države, ali imaju ogroman uticaj; imaju toliki uticaj da ako se slože mogu svaku vladu da obore.. U Velikoj Britaniji ili u Grčkoj, Crkve (Anglikanska odnosno Pravoslavna) su državne religije, ali uticaj im je faktički nula.

Други дом би имао функцију контроле првог или нижег дома, јер тренутно се доносе закони а да их неки посланици нису прочитали. И није ми јасно како сви из једне партије мисле исто, и онакво понашање Наде Кoлунџије приликог гласања буџета је недопустиво. Она је онаквим поступком омаловажила интелегенцију других посланика.

А што се цркве тиче, не треба да има велики утицај али код нас су се задних 20 година десиле разноразне ствари, сетимо се само гласања, пре бомбардовања, да ли треба страна војска (или фактор не сећам се) да буде на Косову, па после Кумановски споразум, па затим наше уједињење са Русијом и Белорусијо... Нико од тадашњих посланика нија знао за шта диже руку. И искрено мислим да смо ипак ми крви за то јер смо их ми гласали, и због тога највише мислим да треба да постоји други дом јер смо се ми показали не способни да изаберемо нормалне посланике. Јер после ти посланици праве владу која ничему не служи.

Ни после 10 година од пада Милошевића они нису открили убице Ћурувије, Даде Вујасиновић, Милана Пантића, нису испитали порекло имовине "бизнисменима", ниси побољшали стандард...итд. И због ове задње реченице мислим да треба да се смени цела политичка сцена Србије и власт и опозиција и да дође неко сасвим други, постоје паметни људи који неће да се баве политиком када види ко се нјоме бави.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Broj mandatara sastavlja se po broju stanovništva, zato Beograd ima "povlašćen" status, ne zato što je Beograd. Broj mandatara ne sastavlja se po veličini teritorije..

На то сам и мислио, али погледај са овог аспекта: Уколико нека општина од 30.000 становника, нпр. Свилајнац, има једног посланика, по том реципротету Београд би требао имати скоро 100, односно Парламент би имао преко 1000 посланика. Зато сам  и рекао, можда се нисам лепо изразио, да се ова логика не може испоштовати за Београд, јер због свог повлашћеног статуса и великог буџета, не треба имати толико посланика!

Drugi dom - u redu.. samo koju funkciju treba da ima drugi dom? I na osnovi čega da se sastavlja, ko da bira, ko da odlučuje..? I ako sa Crkvom, onda po jedan poslanik svake takozvane tradicionalne religije. Crkva ne treba previše da se meša u rad države, niti je umešanost Crkve u državi jedan indikator da Crkva ima veliki politički uticaj. U SAD npr. Crkve su strogo odvojene od države, ali imaju ogroman uticaj; imaju toliki uticaj da ako se slože mogu svaku vladu da obore.. U Velikoj Britaniji ili u Grčkoj, Crkve (Anglikanska odnosno Pravoslavna) su državne religije, ali uticaj im je faktički nula.

Наравно да треба имати и представника других верских заједница, ту нема проблема. Сад, што се тиче те ''одвојености'' од државе, ја не знам шта се ту подразумева, јер и да хоћемо, Србија није, нити је икада била ''Православни Иран'' и имала свог ''Ајатолаха'', јер Православље само по себи није принудно: нико не може некрштеног натерати да се крсти, да учествује на Литургији и сл. Управо Православље највише поштује слободну вољу. Видим, нагласио си: енглеска краљица је поглавар Англиканске цркве а у Грчкој премијер полаже заклетву Атинском Архиепископу....Шта им фали? Ништа!  confused

Подели на овим сајтовима

Опасно је и непоштено да број становика диктира број посланика.Уколико имамо у густо насељеном подручју,велики број становника по јединици површине,ту ће се сви проблеми квалитетно решавати,али како неко рече,ако из општини са много мањим бројем становника,буде мање и посланика,онда ће се проблеми мање општини решити никад а можда ни тад!Има велики град своје проблеме које урбаниѕација нужно вуче са собом,али и мањи градови имају проблеме који су тежи и скупљи за решавање.Конкретно,у БГД се километар асфалта прави и решава пробелм већегброја становника него рецимо у Пожаревцу,Великој Плани,или Ковину!Самим тим је и проход од самодоприноса сразмерно мањи.Па је километар канализације,водовода,телефонске или електро (и сваке друге мреже) доста скупљи!Скупљи је зато,што ће у великом граду,на километру водовода или било које друге инсталције бити прикључен већи број грађана,па ће цена по становнику бити мања,што код малих градова и у руралним срединама није и не може бити случај.Зато су проблеми у малим срединама већи тежи јер изискују више новца за решавање.Посланике не треба делити по кључу,да свака веросиповест мора да има посланика!Неко ће сам да се изјасни да верује у Далај Ламу,па ако је једини аутоматски је решио проблем запослења и нашао добро плаћен посао!И од кад то неки систем,који се декларише као парламентарни,посланике дели по вероисповести?Глупост невиђена!Таман смо се решили "народа и народности",а ево опет кључева и ево нових подела!Парламент треба да је одвојен о сваке сркве и сваке религије,па како смо пред законом сви једнаки без обзира на веросиповест,број гласова које неки кандидат на изборима освоји треба бити једино мерило и услов за стицање статуса посланика!

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...