Jump to content

Пост као информациона апстиненција

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://www.prijateljboziji.com/_Post-kao-informaciona-apstinencija/46399.html

...

Izdvojio bih ovaj deo ispod:

Почетак у категоријама негације

Отац Александар Шмеман у својој изврсној студији о Великом посту подвлачи да је немогуће спојити покајничку великопосну атмосферу са најновијим шоу програмом на телевизији. У контексту наше ситуације, можемо рећи да је немогуће спојити усмереност ума ка васкршњем циљу са информационом инфлацијом у нашем окружењу. Почетак решавања овог проблема мора бити у категоријама негације, у смислу да се напором воље елиминишу сви сувишни извори информација. Логично је да човек и за време поста, да би нормално функционисао у друштву, мора колико-толико да прати информативне емисије, но да ли мора да прати и све остале емисије? Са друге стране, да ли је потребно пратити баш сваку информативну емисију (осим ако је то повезано са професијом, као у случају новинара)?

У молитви светог Јефрема Сирина, која се чита током Великог поста, између осталог молимо за дух целомудрености, односно умне целовитости нашег бића. Ова првобитна целовитост је распарчана и фрагментована прародитељским падом у рају и потребан је подвиг воље да би се она постигла. Тај циљ је немогуће постићи у амбијенту пренатрпаном разноврсним информацијама, било да је то музика која, као каква илустрација стварности, нон-стоп иде у позадини, или непрестано смењивање берзанских цифара на екрану (на каналима попут ЦНН-а).

Ако већ није могуће у потпуности елиминисати прилив сличних информација, могуће је бити избирљивији по питању њиховог садржаја и количине. Лавина информација различитог садржаја увек је била главни противник сабирања ума, о чему сведочи подвижничка пракса Цркве. Тако у Старечнику и Филокалији налазимо савете да се клонимо од рада који расејава мисли, колико до нас то стоји.

Није проблем само у расејаности као таквој, већ и у некаквој чудној равнодушности и пустоши душе која је често прати. Наиме, за време поста смо и те како позвани да размишљамо о потребама својих ближњих, пре свега у смислу милосрђа. Оно увек бива подстакнуто благодаћу Божјом, али не противно човековој вољи, јер би супротно била тиранија попут оне којом западни „доброчинитељи" утерују срећу по свету. Осетљивост срца је знатно снижена код просечног медијског конзумента који у току једног дана само са телевизије прикупи огроман број података различитог садржаја (радосног, тужног, лепог, ружног, здравог, болесног...) и то насумично поређаних (без реда се смењују информације различите тематике и опсега). Пред чулима се секвенцијално одвијају поплаве, земљотреси, затим прославе, шоу-програми, квизови... Таква динамика улазних информација напросто меље гносеолошко-критички апарат ума који не успева да се избори са огромним приливом информација различитог типа. Критички апарат постепено отупљује и духовна учмалост је неминовна (тј. онај дух празности на почетку поменуте молитве Јефрема Сирца).

Било због професије, било због потребе сазнања информација битних за функционисање у друштвеном систему, многи од нас нису у могућности да за време поста потпуно држе искључен ТВ, радио или компјутер.

И у таквим околностима постоји начин да се све сведе на разумну меру. Уколико имате рачунар и пратите вести са интернета, паметније је да направите списак сајтова који су заиста потребни, и да у оквиру њих листате оне категорије које су од интереса. Тиме се бар донекле елиминише праћење сувишног материјала. Тај задатак је већ мало тежи код телевизије. Примера ради, човек који на телевизији прати збивања са српским народом на Косову, најчешће прво мора да погледа низ умарајућих вести везаних за политичка препуцавања, или серију рекламног материјала, што опет води до поменутог проблема релативизације.

На крају, изузетно је битно истаћи да се све не своди на „информациону дијету" до следећег „мрсног периода", већ је циљ да се сазнајни апарат изоштри до те мере да лакше препознаје корисне од бескорисних (и штетних) информација и убудуће.

...

Презвитер др Оливер Суботић

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kakva su vasa iskustva u postu ne racunajuci hranu? Drzite li se npr. ovog informacionog posta u bilo kom obliku? Postite li jos u bilo cemu drugom? Ovo bi trebalo da je vrlo zanimljiva tema za razgovor, a post evo pocinje, fala Bogu, pa s tim ide i razlog vise...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Оца Оливера сам много пута слушала лично док је причао о свему овоме. И заиста бих волела и надам се да ћу успети корак-по-корак да поступим по његовим саветима што се тиче овога.

Он рецимо је причао да увече постоји одређено време за молитву, да се сат времена пре саме молитве гасе и рачунар и тв, нема гледања, примања утисака и слично. Након тога, у кревет. Чак препоручује да се увече рано легне. Ја то додуше могу да испуним кад одем у манастир и тамо ме ставрно ништа не вуче, али у свету... није лако. Треба се одупрети навици и мало се рвати сам са собом, помучити се.

Сигурна сам да човек може прилично да се очисти ако практикује овако нешто и да после далеко трезвеније и мудрије гледа на информације које прима. Селективно. Да одбацује одмах оно што је лоше.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2016. at 19:33, obi-wan рече

Kakva su vasa iskustva u postu ne racunajuci hranu? Drzite li se npr. ovog informacionog posta u bilo kom obliku? Postite li jos u bilo cemu drugom? Ovo bi trebalo da je vrlo zanimljiva tema za razgovor, a post evo pocinje, fala Bogu, pa s tim ide i razlog vise...

Никада нисам ни пробала да постим информационо. :D Шта знам, битније ми је да пажљивије читам оно што читам и да се потрудим да нађем изворе, да не "падам" на сваку пету глупост...

Већ сам апеловала и овде да не би требало преносити таблоидне наслове дословце (иако их постављамо као теме-вести), баш зато што сматрам да је важније тренирати себе у размишљању "хладне главе" што се каже... :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

A kolicina informacija? Da li se slazete da i kolicina treba da se smanji bez obzira na kvalitet?

Подели на овим сајтовима

Тема јесте интересантна, само треба да се пази да се не падне у таштину. Ако то може да служи инспирисању другиј, то јe у реду ;)

Све остало у вези поста осим хране и и молитве (а чак и то) зависи од страсти и могућности сваког човека.

На пример, обично стално слушам музику. Тако да у време пошта слушам само црквену, и то за одређен дан.

Исто, превише седим испред компјутера. И тако, у време пошта само 1 сат (викендом више) дозвољавам себи да седим "безвезе", све остало кад седим испред компјутера је само кад радим за факултет или за cerkiew.pl. Али првих дана (Чиста седмица) и току Велике Седмице не укључама компјутер уопште (видећемо, ако Бога да ;)). 

ТВ гледам јако мало, онда није то за мене проблем да не гледам уз Велики Пост.

Исто, у вези "информационог" пошта, покушавам да током Чисте и Велике седмице не читам газете, а током целог пошта читам само духовне и школске књиге, да мисли мени не лете према журкама, нечистим фантазијама итд.

Тако да разумем идеју, само то зависи од сваког верника.

Подели на овим сајтовима

Svaka cast Dominika ako mozes tako da se disciplinujes. Ja sam bas o ovome razmisljao ovih dana, da probam malo da smanjim koriscenje interneta i TV. Prilicno sam navucen na oba tako da mislim da ce mi biti teze nego da postim na leba i vodi :) Nadam se da nece biti kise ovih dana tako da mogu makar da poradim nesto u dvoristu npr. umesto sedenja za kompom.

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2016. at 20:12, feeble рече

Svaka cast Dominika ako mozes tako da se disciplinujes. Ja sam bas o ovome razmisljao ovih dana, da probam malo da smanjim koriscenje interneta i TV. Prilicno sam navucen na oba tako da mislim da ce mi biti teze nego da postim na leba i vodi :) Nadam se da nece biti kise ovih dana tako da mogu makar da poradim nesto u dvoristu npr. umesto sedenja za kompom.

Разумем ја Тебе, да је тешко, али за то на пример, уз благослов свог исповедника, једем рибу суботом и недељом, недељом чак и мало сира, да не паднем на здрављу телесном и духовном (лако да се падне у таштину, а у ствари мени је лакше да не једем меса, него да не седим неколико сати на Интернету и ли га не играм неку игрицу ;))

И то није тако, да једне године сам стигла све ово.

У вези музике, паптим, да једног пошта сам слушала само "спорију" музику, па после само црквену .

Исто са компјутером: прво нисам га укључала само у Чисти Понедељак и Велики петак, и сам давала себи 3 сата дневно да седим, и сваке године нешто само "добацивала" да проведем пост на бољи начин.

Подели на овим сајтовима

Meni je tesko da postim u svakom pogledu . Ja sam uglavnom losa po sebe . Trudicu se da ne pijem kafu . Nadam se da cu uspeti da izdrzim duze od 7 dana .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Волим кафу и тв, прецизније волим да седнем на под, и уз кафу гледам или неки РТВ или аир крешиз, хистори....

Мене то умири и концентрише

Новине пробирам....политика културна страна

У суштини, исто као и у мрсу...тако и у посту...прија ми ментални мир

ЛАгао бих кад бих рекао да се не трудим да у посту мало смањим тв, али генерално ми не требају информативне емисије....

Трудим се да се не лудирам...јер волим да се лудирам...али треба нормално прићи посту...својом природом и не некако претерано подвижнички

Најбитније ми је да нешто радим у посту и онда то иде....

Волим да одем негде на неко такмичење са ученицима, у посту их има, и још тако ван Београда...

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Као дугогодишњем вегану, кад сам пришао Цркви мислио сам да ћу лако са храном, међутим појаве се потпуно неуобичајена искушења. Укратко сва се своде на оно прво питање, зар је Бог тако рекао. 

Тако нас и медији конзумирају, подваљивањем таквог питања. У блажем облику то су изговори типа, сви тако раде, само мало, треба ми то... Данас је просто олакшање кад нестане струје па човек примети шта све може без "драгоцених информација"

Подели на овим сајтовима

Додао бих још један угао из ког се може посматрати ова тема. Посвећеност сакупљању информација може да се претвори у одређен вид идолопоклонства. Чак и када су духовне теме у питању. Када почнемо да гурамо у други план наше ближње, зарад стицања информација, на путу смо да нахранимо златно теле. Тако трпеза љубави коју смо дужни да износимо првенствено пред оне преко којих се директно спасавамо, остаје, ако не пуста, онда јако оскудна. Видимо ли себе као садашње, или потенцијалне идолопоклонике информација, на добром смо путу да се подигнемо и останемо духовно живи. Наравно, под условом да се не остане само на признању. Ово сам извукао из животних примјера, како личних, тако и туђих.

П.С. Написао сам још хрпу којечега што ми се чинило прикладним, па сам, увидјевши како се гордим, све избрисао. Одмах послије тога, што написа Жељко на једној теми, почех да се гордим како се не гордим. Тако оста само ово горе за које ни сам више нисам сигуран у коју категорију спада. :)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Било би интересантно да се објави статитика посета овом сајту за време и после поста. Да видимо како апстинирамо :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...