Jump to content

СПЦ И ЈЕВРЕЈСКО ПИТАЊЕ (pdf)

Препоручена порука

А зашто мора да буде брањења или нападања...зашто један текст не може бити неутралан и непристрасан и покушати једноставно да прикаже један споран сегмент из више углова... зашто се у старту тражи учитавање и сврставање на неку страну...

Ne može da bude objektivan nikada zato što ga uvek piše isključivo subjekt.Svi uglovi su opet subjektivne perspektive što ne znači automatski da su neistinite.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Antisemitizam postoji kod mnogih Svetih Otaca.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Па ти си рекао да је текст о позитивном односу СПЦ према Јеврејима. Ја то једноставно нисам видео.

Ниси видео зато што си у старту тексту пришао као да је он нападачки, па си онда учитао емоцију и на првим пасусима или реченицама које ти се нису свиђале рекао "ма даааај...".

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Ево један од говора Филипа Давида

Ма пусти ти брате Филипа Давида, он Владику напада зато што је комуњара :) (А по овом тексту рекло би се да је Владика баш на такве међу Јеврејима ономад и "пуцао" кад их је критиковао). 

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Па то пусти и доводи до оваквих текстова, а може да се развије у нешто озбиљније. Зато и не волим то, а није ни мало случајно, рекох ти већ да ни једног правог антисемиту из Србије нису узели да критикују или да анализирају њихове текстове, већ се ухватили за св. Николаја Велимировића који је синоним за Цркву, патриотизам, српство...

До каквих "неозбиљних" текстова, брате? Прича уопште није нападачка, нема блаћења Вл. Николаја...из текста је свакоме ко је добронамеран јасно да владика није био никакав антисемита већ да се његове критике (које аутор поткрепљује бројним изворима) односе на одређене Јевреје, неке групе (или њихове вође), комунизам, марксизам, тоталитарне идеологије, говори се да је био демократа, његови ставови се ограђују од Љотићевих....цитира се његова теолошка полемика са рабином где владика јасно каже да му се подмеће и да се критика никако не односи на све Јевреје као народ...говори се да је био против фашизма, критиковао Хитлерово насиље, имао саосећање према Јеврејима кад је кренуо њихов прогон...и како сад неко ко је критиковао фашизам у оно време може истовремено бити и "прогонитељ" Јевреја?...а то се све између осталог у тексту и каже...

Подели на овим сајтовима

? Где си па то сада видео?

Ево овде..

Па то пусти и доводи до оваквих текстова, а може да се развије у нешто озбиљније

Опет, ја сам рекао моје виђење, ти имаш своје. Ја не видим то у тексту

Зато што га ниси читао. Да си читао видео би, као што свако ко хладне главе буде прочитао може видети.

и опет понављам да је било какво помињање и стављање у контекст св. Николаја, само беспотребно, а некоме је то у интересу (не причам о овом аутору, он то није ни покренуо).

Добро бре брате, мани ме заверологије, то може да пали код масе, немој мени то. 

Узгред, кад си се већ дохватио заверологије, Зборник у којем је изашао текст води екипа заслужна (научнички) за рехабилитацију Драже Михаиловић и откривање комунистичких злочина, и коју су баш ти ликови из Хелс. одбора и слични тужили...

Подели на овим сајтовима

@@verum est in beer,

Ок брате, у праву си. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...