Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Roditelji koji se osjećaju dobro sami sa sobom nemaju potrebu kontrolirati svoju odraslu djecu. No, otrovni roditelji, kakve smo upoznali u ovom poglavlju, djeluju iz dubokog osjećaja nezadovoljstva svojim životima i straha od napuštanja. (odlomak) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Nije trebalo puno da Glenn shvati da se oženio za prikrivenu alkoholičarku. Da je to znao prije vjenčanja, vjerojatno bi je i tada oženio. Jednostavno bi se uvjeravao da je može promijeniti. Odrasla djeca alkoholičara često udu u brak s drugim alkoholičarom. Mnogi se ljudi čude tome kako netko tko je odrastao u kaosu obitelji alkoholičara odabire ponovno proživljavanje te traume. Ali poriv da ponove poznate obrasce doživljavanja zajednički je svim ljudima, bez obzira na to koliko bolni ili samoporažavajući mogu biti. Ono što je poznato pruža osjećaj ugode i daje strukturu našim životima. Znamo kakva su pravila i znamo što očekivati. Još važnije, ponovo prolazimo kroz iste sukobe jer se nadamo da će ovaj put ispasti bolje - dobit ćemo bitku. Ovo obnavljanje starih, bolnih iskustava naziva se prisilnim ponavljanjem. (одломак) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Nakon nekoliko trenutaka, odgovorio je da su oba roditelja alkoholičari. Steve je odrastao noseći se s metežom u kući, zakopavajući se u učenje i postajući superuspješan. Svi su mislili da sam Superdijete... Moja baka i djed, moji profesori, čak i moji roditelji..., kada su bili trijezni. Bio sam savršen sin, savršen student i kasnije savršen znanstvenik, muž i otac (u tom trenutku njegov glas se slomio). Tako sam umoran od toga da budem savršen cijelo vrijeme! Kao dijete, Steve je dobivao odobravanje, preuzimajući na sebe stvari koje su bile iznad njegovih sposobnosti, i noseći se s njima zrelošću koja je nadilazila njegove godine. Umjesto izgradnje jezgre samopoštovanja putem prihvaćanja samog sebe kao unaprijed vrijednog ljudskog bića, morao je dokazivati svoju vrijednost kroz vanjsko postignuće. Njegovo samopoštovanje je postalo ovisno o nagradama i ocjenama umjesto o unutarnjem samopouzdanju. odlomak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 "Budi uspješan -ali znam da nećeš uspjeti" Vickina majka je puno truda uložila u to da bi se njezina mlada kćer osjećala nesposobnom. To je činila pomoću niza zbunjujućih dvosmislenih poruka, S jedne strane, poticala je svoju kćer da napreduje, dok joj je, s druge strane, govorila kako je grozna. Vicki se uvijek osjećala izvan kontrole, nikad sigurna radi li nešto ispravno. Kad je mislila da je nešto napravila dobro, njezina majka ju je spustila na zemlju; kada je mislila da je nešto napravila loše, majka bi joj rekla da niti ne može bolje. U vrijeme kada je Vicki trebala razvijati svoje samopouzdanje, njezina majka ga je gušila. Sve pod izlikom da čini Vicki boljom osobom. Što je njezina majka zapravo radila? Borila se protiv vlastitih osjećaja nesposobnosti. Njezina karijera plesačice je bila onemogućena, možda brakom. Ali možda je ona iskoristila brak kao izgovor jer nije imala dovoljno samopouzdanja nastaviti s karijerom. Uspostavljajući svoju nadmoć nad kćerkom, Vickina majka mogla je negirati osjećaje nesposobnosti. Svaka prilika postala je igra, čak i ako je uključivala ponižavanje kćerke pred njezinim vršnjacima. Osobito je zastrašujuće za adolescenta u razvoju kada ga se osramoti na taj način, ali potrebe otrovnih roditelja uvijek dolaze prve. odlomak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Ma teraj se u pm - to je bio moj odgovor na emotivnog ucenjivača. No, hvala mu, naučio me da prepoznam i izbegnem takve ljude. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 ,,Objasnila sam Carol da je, tražeći od svog oca ili od muškaraca koje je odabirala da ga zamjene, da joj pomognu, da bi se osjećala dobro sa samom sobom, stavljala svoje samopoštovanje u njihove ruke. Nije bilo potrebno biti neki genij da bi se vidjelo kako su te ruke bile destruktivne. Morala je ponovo preuzeti kontrolu nad svojim samopoštovanjem, suočavajući se sa samoporažavajućim vjerovanjima o sebi, koje je njezin otac usadio u nju u djetinjstvu. U sljedećih nekoliko mjeseci postupno je počela shvaćati da njezino samopoštovanje nije izgubljeno -jednostavno ga je tražila na krivom mjestu." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Negdje unutar Paulovog očuha, mali, preplašeni, nedorasli dječak još je uvijek bio živ. I s obzirom na to da je Paul imao tako puno istih karakteristika, postao je simbol očuhovog bolnog djetinjstva. Budući da njegov očuh nikad nije prihvatio sebe kao dijete, osjetio je trenutan bijes prema malom dječaku koji ga je podsjećao na njega. Koristio je Paula kao žrtveno janje za svoju nedoraslost, s kojom se nije mogao suočiti. Tiranizirajući Paula nemogućim zahtjevima za savršenstvom, te ga verbalno zlostavljajući, očuh je mogao uvjeriti samog sebe da je moćan i snažan jer dječak nije mogao ispuniti njegove zahtjeve. Šteta koju je radio Paulu vjerojatno nikad nije došla do njegove svijesti. Mislio je da pomaže dječaku da bude savršen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Zatim postoje oni koji, poput Paula, žive život promašaja jer se ne mogu nositi s riječi koja počinje na "U" - uspjeh. Za Paula, biti uspješan značilo bi kapitulirati pred zahtjevima svog očuha. On bi vjerojatno nastavio s neuspjesima od jednog posla do drugog, da nije utišao glas svog očuha u sebi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Kada "Ti si" postane "Ja sam"Iako nema sumnje da djeca mogu biti oštećena ponižavanjem koje doživljavaju od svojih prijatelja, učitelja, braće ili sestara i drugih članova obitelji, ipak ih najviše ranjavaju njihovi roditelji. Oni su centar svijeta malog djeteta. I ako tvoji sveznajući roditelji misle loše stvari o tebi, onda to mora biti istina. Ako mama uvijek govori: "Ti si glup", onda si glup. Ako otac stalno govori: "Ti si bezvrijedan", onda to i jesi. Dijete nema drugu stranu pa da može posumnjati u takve procjene.Kada uzmete takva negativna mišljenja iz tuđih usta i stavite u svoje, nesvjesno, vi ih "internalizirate". Internalizacija negativnog mišljenja - mijenjanje "ti si" u "ja sam" - temelj je niskog samopoštovanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Леп текст и стварно за те ствари су потребне најмање двоје људи.кроз текст се пророгира једна порука која није дирекно написана, а то је да за такво стање је крива и једна и друга страна. Жртве су криве што попуштају и дају повод, али за мене је увек " вук " онај који напада. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 13, 2016 Пријави Подели Написано Март 13, 2016 можда не би било лоше све ове цитате што сам поставио пребацити овде: https://www.pouke.org/forum/topic/40900-%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%99%D0%B5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука