Eniz Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 a za to postoji dokaz Hasanu Basriji dolazi čovjek i tuži se da kiša nije dugo pala, Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe Dolazi mu drugi i tuži se neimaštinu Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe Dolazi mu treći i tuži se da mu je žena nerotkinja Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe Dolazi mu četvrti i tuži se da zemlja ništa ne rađa, Hasan mu reče: (استغفر الله ) Traži oprosta za grijehe Prisutni u čudu rekoše: “Kako si ti Hasane čudan! Zar svakome ko ti se na nešto potuži samo kažeš: (استغفر الله ) “Traži oprosta za grijehe”? Hasan im reče: “Zar nikada niste čitali ajete? “... i (Nuh je) govorio: ’Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašće, i rijeke će vam dati.” (Nuh, 10-12) Ako želite biti srećni i zadovoljni, recite ESTAGFIRULLAH - TRAŽIM OD ALLAHA DA MI OPROSTI (استغفر الله) (estagfirullah) “Oprosti Allahu”, jer Allah kaže: “... od Gospodara svoga oprosta tražite i pokajte se, On će vam dati da do smrtnog časa lijepo proživite...” (Hud, 3) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Mudrost je svaku stvar postaviti na odgovarajuće mjesto. Mudrost je kazati šta, kako, kome i kad treba. Lahko je govoriti kad se ima šta reći, ali je problem imati šta reći kad treba govoriti. Po hadisu vjera je savjet, a savjet daje Allah, poslanik, učeni ljudi i svako ko savjet ima za dati, međutim, kad neko nešto nema ne može ga ni dati. Mudri Lukman jeste imao tamne zadebljale usne, ali su između njih izlazile sve same mudrosti. Evo nekoliko od njih koje je svakodnevno govorio svome sinu: Sinčiću moj, čuvaj se duga, jer dug je poniženje danju, a nesnošljiva briga i mora noću. Sinčiću moj, nekad su ljudi bili licemjerni u onome što su radili, a danas su licemjerni u onome što ne rade! Čuvaj se traženja, jer to odnosi stid sa obraza. Laže, sine, onaj ko tvrdi da se zlo zlim otklanja. Ako istinu govori, onda neka naloži vatru pored vatre, pa da vidimo hoće li jedna drugu ugasiti. Sine, dobro uništava zlo kao što voda vatru gasi! Sine, nipošto ne odgađaj teobu, jer smrt dolazi iznenada. Sine, kad si u namazu čuvaj srce, kad jedeš čuvaj stomak, kad si u tuđoj kući čuvaj pogled, a kad si u društvu čuvaj jezik! Čuvaj se zavisti, jer zavist kvari vjeru, slabi dušu i vodi u kajanje. Sine, početak srdžbe je ludilo, a kraj gorko kajanje. Sine, ljubaznost je vrhunac mudrosti. Čuvaj se loša druga, jer on je kao sablja, lijepo izgleda, a trag mu je odveć bolan. Sine, ne stiči znanje da se šepuriš pred ulemom i kupiš pojene od džahila. Kad vidiš da ljudi spominju Allaha sjedi s njima, ako si alim koristiće ti znanje, a ako si džahil naučićeš nešto, ako ništa možda će ih Allah obasuti rahmetom, pa će i tebe zahvatiti. Sine, ne čini širk Allahu, jer to je najveći zulum. Nastoj da ti hranu jedu isključivo čestiti i uvjek o svemu konsultuj ulemu. Sine, ne raspravljaj sa mudrima, ne polemiši sa džahilima, ne podržavaj zalime i ne druži se sa sumnjivima. Sine, često sam se kajao za ono što sam rekao, a nikad što sam šutio. Ako želiš nekog za prijatelja prvo ga naljuti, pa ako bude pravedan u srdžbi – dobar je, u protivnom bježi od njega. Sine, ako znaš čuvati tajnu, izbor je u tvojoj ruci. Sine, ne budi sladak, jer će te pojesti, a ni gorak, jer će te ispljuvati! Sine, svako ima svoga psa, a ti ne dozvoli da budeš nečiji pas! Sine, čestita žena je kao kruna na carevoj glavi, a ters žena kao ogroman teret na leđima iznemoglog starca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Феноменална тема за упознавање исланске духовности и мисли! :cheesy2: 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 evo jos koja Medju najbolja dobra djela ubraja se cuvanje jezika (od zla govora). Najbolja sadaka je nahraniti gladna. Najbolji je dzihad da se covjek bori protiv svojih prohtjeva (nefsa) i svojih strasti. Trazenje nauke je najbolji ibadet. Najbolji je posao koji se radi s dobrom i iskrenom najmerom. Najbolji musliman je onaj, od cijeg su jezika i ruku mirni i sigurni drugi muslimani; a najbolji je vjernik onaj, koji je najljepse naravi. Najbolji muhadzir je onaj, koji se cuva Allahovih zabrana (harama); a najveci borac (mudzahid) je onaj, koji se bori protiv svojih strasti u ime Uzvisenog Allaha. Najbolje vjerovanje (iman) je: - voljeti u ime Allaha, - prezirati u ime Allaha, - uposliti jezik spominjanju Uzvisenog Allaha, - zeljeti ljudima ono sto zelis sam sebi, - cuvati se da im ne ucinis ono sto sam sebi ne zelis, i - govoriti samo ono sto je dobro ili u protivnom- sutjeti. Trazite dobro kod onih koji su vedra lica i lijepe naravi ( jer to je znak da su plemeniti i darezljivi ). Cuvajte se kletve onoga kome je nepravda ucinjena, jer izmedju njegove kletve i Allaha nema zastora! Boj se Allaha, gdje god budes! Poslije ucinjenog loseg djela, uradi jedno dobro, koje ce izbrisati ono lose. Sa svijetom postupaj lijepo i dobrodusno! Cuvajte se nasilja, jer nasilje ce biti tmina - zabluda na Sudnjem danu. Cuvajte se skrtosti, jer je skrtost upropastila one koji su zivjeli prije vas i navela ih na krvoprolice, i sto su sebi dozvolili ono, sto im je bilo zabranjeno. Bojte se Allaha u pogledu zena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava. Dvojica su bolji od jednog, trojica od dvojice, a cetvorica od trojice. Zato se udruzite u zajednicu. Kada covjek zavoli svoga brata, neka mu kaze da ga zaista voli. Kada htjednes da otkrijes necije sramote - prisjeti se svojih mana i nedostataka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Dvojica su bolji od jednog, trojica od dvojice, a cetvorica od trojice. Zato se udruzite u zajednicu. 1317_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Gospodaru olaksaj i pomogni o Plemeniti**** 25.03.2010. Hasan El-Basri El-Basri nam kazuje: «Pravi musliman je ponizan i skrušen, kad je u namazu, on žuri da se Bogu klanja. Riječi njegove su pravi lijek; stpljivost njegova je pobožnost; šutnja njegova je razmišljanje; razmatranje njegovo je pouka. Druži se sa učenim ljudima da nauči, među njima šuti da ne pogriješi, a kada govori, govori da se okoristi. Ako pravi musliman učini nešto što je dobro, on se veseli, a ako pogriješi, traži oprosta; ako ga pak prekori, on opet od njeg zadovoljstvo traži. Ako ga neko ludo ispsuje i izgrdi, on se opet blagim pokaže. Kad mu se nasilje učini on se strpi i opet pravedno postupa. Ne utječe se drugom osim jedinom Allahu, ne traži pomoć osim od jedinog Allaha. Pravi je musliman među ljudima dostojanstven, a u osami sa Allahom zahvalan. Zadovoljava se nafakom, zahvaljuje se na udobnosti, a strpi se u muci. Ako sjedne sa onim, koji su zaboravili Allaha, on se Allaha sjeća, a ako sjedne sa onima koji se Allaha sjećaju, on traži oprosta za svoje grijehe. Zatim je Hasan rekao: «Ovakvi su bili Alejhisselamovi drugovi jedan po jedan sve dok nisu pomrli. Ovakvi su bili vaši dobri preci. Vaše stanje se izmjenilo zato što ste vi svoj postupak promijenili. Zatim je proučio ajet: «Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni svoj postupak, a kad Allah htjedne jedan narod (radi grijeha) kazniti, niko te kazne ne može odbiti i niko im ne može osim Allaha pomoći». Objavio/la biserprosuti u 18:17, 0 komentar(a), print, # 24.03.2010. Odlomak iz knjige: SJEĆAT ĆETE SE ONOGA ŠTO SAM VAM REKAO preuzeto sa neta Es-selamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu… O vi koje volim u ime Allaha! Pišem vam ove riječi, a moje srce govori: Gospodaru moj, nemoj me kazniti, jer ja priznajem ono što je bilo od mene. Koliko propusta imam među svijetom, a Ti si prema meni blagodaran i milostiv. Kada razmišljam o kajanju za njih, grizem vrhove prsta i škripim zubima. Nemam drugog izlaza osim svoje nade, Tvoga oprosta, ako oprostiš, i mog lijepog mišljenja. Ljudi smatraju da sam dobar, a ja sam, uistinu, najgori čovjek ako mi ne oprostiš. ** O Allahu zastiti nas i obaspi nas svojom miloscu! 20.03.2010. *** Hasan el-Basri i njegove mudrosti U Hasanovom prisustvu posvađala se dvojica pa jedan od njih dobro izgrdi onog drugog. Brišući znoj sa čela, ovaj citira Allahove džellešanuhu riječi: "Strpljivo podnositi i praštati, tako treba svaki pametan postupiti" (Kur'an, 42:43). Na to Hasan reče: "Pametan li je, tako mi Boga, u vrijeme kada neznalice razbor unistise! Ljudi, ili cete se vi okititi strpljivoču, ili ćete propasti! "Strpi se, čovječe, jer ti ideš Onom Koji "zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju" (Kur'an, 40:19). Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nema tog čovjeka, koji ponizi muslimana na javnome mjestu, oskrnavljajući njegovu svetost i oštećujući njegovu čast, a da ga Allah neće poniziti onda kada bude želio Njegovu pomoć. Nema ni jednog čovjeka koji pomogne muslimana na mjestu gdje se skrnavi njegova čast i ruši njegova svetost - a da ga Allah ne pomogne onda kada bude želio Njegovu pomoć.“ (Ebu Davud, 4/271; Ahmed, 4/30; a dobrim ga je ocjenio šejh Albani u „Sahihul-Džami'is-sagir“, 5/160.) /*/*/ “ALLAHU, TI vidis moj hal i potrebu TI moje skriveno dozivanje cujes GOSPODARU, nemoj odbiti moju nadu, niti skrenuti Srce koje cezne za TVOJIM davanjem GOSPODARU, sacuvaj me azaba, ja sam Zarobljen, ponizen, uplasen i TEBI ponizan ALLAH, moj grijeh je velik Ali je TVOJ oprost od toga mnogo veci” *** Nesai, Bejheki i imam Ahmed bilježe hadis u kome se kaže: “Trojicu Allah neće ni pogledati na Sudnjem Danu, i oni neće ući u džennet. Prvi je onaj koji je nepokoran svojim roditeljima, zatim žena koja je otkrivena i oponaša muškarce, i čovjek koji nije ljubomoran prema svojoj čeljadi.” "Gospodaru moj omoguci mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da cinim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje, i uvedi me, miloscu Svojom, medju dobre robove Svoje!" (An-Neml, 19) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Malik ibn Dinar Ovaj dogadaj desio se u Medini u mesdzidu Allahovog Poslanika, s.a.w.s Kada je mesdzid bio ispunjen do posljdnjeg mejsta, ljudi su cekali svoga alima, svoga sejha da slusaju od njega. Medjutim on je taj dan neuobicajno zakasnio. Nakon izvjesnog vremena on se pojavio skroman, ponizan, bogobojazan, sjeo na svoje mjesto oborio je glavi i tako razmislljao izvjesno vrijeme, podigao svoju glavu i rekao:"Draga moja djeco, ja sam vas do sada poducavao Islamu i Islamskim propisima, dugo vremena smo se bavili time, ja sam danas odlucio da vam pricam o covjeku, o ucitelju koji sjedi pored vas tj. zelim da vam ispricam svoju zivotnu pricu. Zivio sam u Iraku odnosno u Bagdadu i bio sam vodja ulicnih bandi, pio sam alkohol, krao, druzio se sa najlosijim ljudima, ulica je bila moj prvi dom. Jednog dana dok sam obilazio ulice i hodao ulicama, vidio sam jedan cudan prizor. Ugledao sam jednog uglednog bogatasa , visok covjek u svilen ogrtqacu, stavio je na ruku veliki zlatni prsten, za njim ide njegova svita a pred njim kleci i moli ga i place jedan siromah govoreci: "Gospodaru vrati mi mojih 7 dirhema vrati mi ih jer oni su mi prijeko potrebni da kupim veceru svojim kcerkicama." Taj prizor me jako pogodio, i sto se ovaj vise dodvoravao, vise molio i preklinjao ovog oholog bogatas on se sve vise oholio. Prisao sam mu i rekao: "Sta radis sa tim covjekom, zasto ga tako maltretiras?" , a on mi je odgovorio : "To se tebe nista ne tice, odmakni se ti neznas kakav je ovo covjek. Mislis da je dobar zato sto kuka i place, ja sam mu jos davno posudio 7 dirhemA. Medju od tada on se stalno krije od mene da mi ih nebi vratio." Rekao sam " Sedam dirhema subhanaallah, sedam dirhema a Allah ti podario toliko bogatstvo da neznas sta ces od njega. Vrati mu tih 7 dirhema, bez obzira je li ti ih htio vratiti ili nije." Odbio je da ih vrati.Ja sam ga zatim zestoko udario.Stavio sam svoju ruku u njegov svileni ogrtac i izvadio sedam dirhema i dao ih tom siromahu. On je otisao i okretao se stalno bojeci se da ga ovaj ponovno ne stigne i uzme tih sedam dirhema.Ja sam ga tada dozvao i rekao: "Covjece kada kupis veceru svojim kcerkicama i kada one veceraju nemoj zaboraviti da im kazes da upute dovu Allahu swt za Malika ibn Dinara. Nakon toga otisao sam kuci , prenoci i sutradan kao po obicaju izasao na ulicu. I taj dan sam osjetio jaku potrebu za zenidbom kao nikada do tada, niti sam prije toga razmisljao o tome.Onda sam otisao za koga sam god znao da ima kcerku za udaju da je prosim. Medjutim niko nije zelio udati svoju kcer za razbojnika, pijanicu, lutalicu. Na kraju razocaran odlucio sam da odem na pijacu, da odem na pijacu robova i na pijaci sam kupio jednu zenu. MOj mehr njoj bila je njena sloboda, jer nisam je zelio kao robinju vec kao zenu . Nisam se pokajao sto sam to uradio, bila je istinski pokorna Alalhu swt i poslusna meni kao muzu . Stalno je vrijeme provodila u ibadetu, i ja sam njenim sebebom ostavio alkohol, ostavio lose drustvo i zavolio dobra djela. Ni jedno djelo nisam smatrao malim niti sam ga prezirao. Zurio sam da ga uradim . Nakon toga Allah swt nam je podario kcerku. Ona je bila sva radost mog zivota na dunjaluku. Njoj sam posvetio svoje vrijeme i svoj zivot odgajajuci je. Jednog dana dok sam se sa njom igrao ona je na sred sobe pala i umrla. Ja sam se ukocio od straha i od jada, prisao sam joj i rekao: "Kceri sta ti je sta se desilo, a ona nije odgovarala, zatim sam je, tako izbezumljen, uzeo i nosao po kuci kao lud ne znajuci kuda idem i sta radim. U tome je dosla i moja zena. Pitala me sta se desilo. Rekao sam: "Subhanallah, neznam igrala se predamnom i odjednom je pala mrtva" Sjedili smo dugo pored nje ja i zena i plakali. Poslije toga sam obavio denazu i ukopao svoju kcerkicu , vratio se u kucu i tek tada se tuga uselila u moju kucu i u moje srce. Provodio sam besane noci u kuci, nisam mogao spavati nisam mogao jesti nisam nigdje izlazio. Jednu noc dok sam tako bdio bez sna rekao sam sebi: "Idem se napiti toliko da umrem od alkohola." I ucinio sam to. Otisao sam u kafanu i pio, pio dok se nisam onesvjestio od alkohola. Nakon toga sam zaspao i sanjao sam sudnji dan. Sanjao sam sudnji dan, vidim nema nebesa nema brda zemlaj se otvorila i ljudi izlaze iz zemlje ,uplaseni, prestrašeni, idu na mjesto obracuna. I ja sam bio medju njima. Vidio sam sebe pun straha izbezumnjen, ali sam mimo drugih osjecao nesto iza mojih ledja, vrucinu, toplinu. Okrenuo sam se i vidio sam jednu ogromnu zmiju kako riga vatru i ide za mnom. Isao sam, bjezao, trazio mjesto da se sakrijem od nje. Odjednom se preda mnom isprijecilo brdo a u brdu su bile velike kapije na kojima su bili strazari. Jedna od tih kapija se otvorila i cuo sam njezni zenski glas, djeciji, koji odziva i govori: "O Fatima eno ti babe , eno ti babe spasi ga! Tada se pojavila moja kcerka, prepoznala me i prisla mi. Sjela je pored mene i dala znak i saret onoj zmiji i ona je otisla. A onda mi je pocela uciti Kur'anski ajet: "Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smeksaju kad se Allahovo ime spomene i kad se Allahov govor uci." Ponavljala je taj ajet i u toku njenog ponavljanja ja sam se probudio i jos uvijek sam osjecao i cuo njen njezni glas. Bio sam tuzan, lezao sam tako izbezimljen i zacuo sam glas mujezina "Dodjite na namaz, dodjite na namaz!" koji je pozivao na sabah namaz! Ustao sam, otisao kuci, na brzinu se okupao, abdestio i stigao sam imama na farzu. Namaz je predvodio imam Safija i u toku namaze ucio je one iste ajete koje mi je moja kcerkica ucila: "Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smeksaju kad se Allahovo ime spomene i kad se Allahov govor uci." Plakao sam cijelo vrijeme u toku cijelog namaza misleci da se taj ajet odnosi samo na mene. Kada je imam Safija zavrsio namaz predao je selam i okrenuo se, zeleci da prokomentarise ove ajete. "Draga moja braco Allah swt nas u ovim ajetim podsjeca na tewbu i podstice nas da sto prije ucinimo tewbu. I kaze "Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smeksaju kad se Allahovo ime spomene i kad se Allahov govor uci." Pa kaze:"Ovaj izraz -je'ni- u ajetu izveden je od rijeci -el 'an- sto znaci sada. Kao da je htio nas Gospodar da kaze sada, sada se pokajte, nemojte cekati da vam prodje ovaj trenutak, da prodje taj jedan tren a da se ne pokajete." Ja sam se istinski pokajao Allahu swt, vratiO sam se kuci nakon tog sabaha preporodjen i donio cvrstu odluku. Rekao sam zeni:"Spremaj se idemo na put" upitala je: "A kuda to idemo?", rekao sam: "Idemo u Medinu, da ucim ilm pred ucenim ljudima u mesdzidu Allahova Poslanika s.a.w.s., nadam se da ce mi Allah swt, moju tugu za mojom kcerkom zamijeiti necim boljim." I dosao sam u Medinu i ucio ilm i elhamdulillah Allah mi je zamijenio moju kcerku necim sto je za mene bolje i na dunjaluku i na ahiretu. Danas sinovi muslimana i sa istoka i sa zapada dolaze da slusaju moja predavanja ovjde u Medinu. To je bila zivotna prica Malika ibn Dinara, velikog ucenjaka, sejha Islama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Uzviseni Allah veli: "Ja sam onakav kakvim Me smatra Moj rob, i sa njim sam gdje god Me spomene. Ako Me spomene u sebi, i Ja njega u sebi spomenem, ako Me spomene u drustvu, Ja njega spomenem u boljem. Ako mi se primakne pedalj, primicem mu se arsin, ako Mi se primakne arsin, primaknem mu se hvat, ako Mi dodje obicnim hodom, dolazim mu hrleci." "Covjece, tebe sam stvorio radi Mene, a sve ostalo stvorio sam radi tebe"! "Moju ljubav stekli su oni koji se u Moje ime vole, koji se u Moje ime sastaju i sjede, oni koji obilno nagradjuju u Moje ime, i oni koji se medju se u Moje ime posjecuju. „Ko krene prema Meni, Ja ga docekam izdaleka, a ko se okrene od Mene, Ja ga pozovem izbliza. Ko nesto radi Mene ostavi, Ja ga darujem boljim od onoga sto je ostavio. Ko zeli Moje zadovoljstvo, Ja zelim ono sto on pozeli. Onaj koji se u svojim postupcima pomogne Mojom snagom i moci, Ja mu zeljezo ucinim mehkim.“ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 "Najvise ljudi koji ce uci u dzennet bit ce zbog bogobojaznosti (takvaluka) i lijepog ahlaka.\" (Buharija i drugi muhaddisi) \"Poslan sam da bih upotpunio moral.\" (Buharija i drugi muhaddisi) \"Ebu Hurejre, potrudi se da imas lijep ahlak.\" Ebu Hurejre upita: \"A sta je to Allahov Poslanice?\" on rece: \"Da odrzavas vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostis onom ko ti je nepravdu nanio i das onome ko tebi uskracuje.\" (Bejheki) \"Meni najblizi od vas bit ce oni koji imaju najljepsi ahlak, koji su skruseni i koji mire i zblizavaju.\" (Tirmizi) \"Mu\'min je prijatan i on pomiruje, a nema dobra u onom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno.\" (Ahmed) \"Covjek je vjere svog prijatelja, pa neka covjek gleda s kim ce se druziti.\" (Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi) \"Uistinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to us srca. Najdraze su mu one posude koje su najcisce, najcvrsce i najtanje. Ciste su od grijeha, cvrste su u vjeri i tanke (njezne) su prema braci.\" (Taberani) \"Strogo se cuvajte sumnjicenja, jer je sumnjicenje najlazniji govor.\" (Buharija i Muslim) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Pokajanje Malika ibn Dinara Prenosi se da je Malik ibn-Dinar upitan o povodu njegovoj tevbi, pa je ispričao: "Bio sam policajac i bio sam navikao piti alkohol. Jednog dana sam kupio robinju koja je bila lijepa i s njom sam dobio kćerku. Kako je kćerka rasla moja ljubav prema njoj bila je sve veća i veća. Kad sam stavljao flašu alkohola pred nju, ona je to svojom ručicom odstranjivala od sebe i mene odvlačila od njega. Kad je napunila dvije godine iznenada je umrla. Ja sam bio u velikoj tugi i brigi. Kad je bila petnaesta večer šabana, bio je petak, ja sam zaspao a bio sam pijan. Nisam ni jaciju klanjao. Usnio sam strašan san koji ću vam ispričati, i on je bio povod mojoj tevbi i povratku pravom putu... Vidio sam u snu kao da je Sudnji dan nastupio, puhnuto je u rog i mrtvi su ustali iz kabura. I svi su proživljeni. I ja sam bio među proživljenim. Čuo sam zvuk-zujanje iza mojih leđa, kad sam se okrenuo vidjeo sam da me prati ogromna crna zmija. Otvorenih usta je hitala ka meni. Počeo sam bježati a ona za mnom. Osječao sam strah i uplašenost kao nikad do tada. Bježeći prošao sam pored starca koji je bio u čistoj bijeloj i namirisanoj odjeći. Nazvao sam mu selam i on mi je odgovorio pa sam ga upitao "Možeš li me zaštiti od ove velike crne zmije koja me goni?" Starac mi je plačnim glasom rekao: "Ja sam slab ona je jača od mene. Ja ti ništa ne mogu pomoći , nego bježi možda ćeš naći nekoga ko će ti moći pomoći i zaštiti te od nje." Nastavio sam bježati ne obazirući se. Popeo sam se na veliki stub i sa njega gledao strahote i slojeve džehennema. Za malo nisam pao u džehennem od straha od zmije koja me je gonila.Onda sam čuo glas:"Vrati se ,ti nisi od stanovnika vatre." Malo sam se smirio i pošao nazad. Zmija je išla za mnom.Opet sam sreo istog onog starog čovjeka u čistoj bijeloj i namirisanoj odjeći. Upitao sam ga da me zaštiti od zmije . On je rekao da je slab i da ne može. Plačnim glasom mi je rekao da idem prema brdu, jer su na njemu ostavštine dobrih dijela muslimana. Pa ako budeš imao kakvu zalihu dobra, možda će ti ona koristiti. Pogledao sam i vidio brdo okruženo srebrnim prstenom na kome su bile kuke i na njima obješeni zastori od svile ukrašeni jakutom i biserom i vrata takođe presvučena svilom. Potrčao sam prema tom brdu a zmija iza mene.Kad sam došao blizu vrata, čuo sam glas meleka kako kaže: "Podignite zastore, otvorite mu kapije i ukažite mu počast! Možda ima neko ostavljeno dobro djelo da ga zaštiti od neprijatelja.“ Zastori su podignuti vrata otvorena. Ugledao sam grupe djece sa licima sjajnim kao mjesec. Ali zmija je stalno išla za mnom a ja sam se bojao... Onda je neko od djece zavikalo:"Dođite svi! Zaštitimo ga od dušmana!" Djeca su prilazila u grupama. U jednoj grupi sam ugledao moju kćerku koja je umrla i ona me štitila. Kad me vidjela, zaplakala je i rekla: "Ovo je, Allaha mi, moj babo!" Prišla mi je blizu i lijevom rukom me pomilovala po bradi a desnu je okrenula prema zmiji od čega je ona pobjegla. Onda je sjela pored mene i rekla mi : "Oče dragi!", i proučila Kur'anski ajet: "ZAR NIJE DOŠLO VRIJEME DA SE VJERNICIMA SRCA SMEKŠAJU KAD SE ALLAH I ISTINA KOJA SE OBJAVLJUJE SPOMENE I DA ONI NE BUDU KAO ONI KOJIMA JE JOŠ DAVNO DATA KNJIGA PA SU SRCA NJIHOVA , ZATO ŠTO JE PROTEKLO PUNO VREMENA ,POSTALA NEMILOSRDNA I MNOGI SU OD NJIH NEVJERNICI."(AL-HADID 16 AJET) Plakao sam i upitao je: " Kćeri zar vi ovdje znate Kur'an?" Ona mi reče: "Bolje ga mi znamo ovdje nego vi tamo." Onda sam je upitao: "Objasni mi šta je ova zmija koja me htjela pojesti." Ona mi je rekla: "To su tvoja loša djela, koja si jačao pa su te htjela sunovratiti u džehennemsku vatru. "Objasni mi ko je onaj stari čovjek u čistoj bijeloj i namirisanoj odjeći kojeg sam sreo." Ona mi reče : "To su tvoja dobra djela koja su bila slaba i nisu se mogla suprostaviti tvojim lošim djelima." "A šta vi radite na ovom brdu?" Ona reče: "Mi smo djeca muslimana, ovdje smo nastanjeni do Sudnjeg dana. Čekamo Vas da nam vi stignete da bismo se zauzimali za vas." Malik dalje kaže kad sam se probudio iz sna veoma sam se uplašio. " Odlučio sam odmah razbiti flašu alkohola, baciti alkohol i pokajati se Allahu dž.š." Ovaj san je bio uzrok mojoj tevbi." U Muslimovom sahihu je zabilježeno da je jedan čovjek rekao Ebu-Hurejri r.a.: “Umrla su mi dva sina, šta mi možeš reći od Allahovog dž.š. Poslanika s.a.v.s. da mi olakšaš duši? Ebu-Hurejre mu je rekao da je Allahov dž.š. Poslanik s.a.v.s. rekao da su mala umrla djeca stanovnici dženneta. Oni će se sresti sa svojim roditeljima i uzeti ih za odjeću i neće ih puštati dok i njih Allah dž.š. ne uvede u džennet. Buharija i Muslim bilježe predaju u kojoj se navodi da je Allahov dž.š. Poslanik s.a.v.s.rekao jednoj ženi: "Svakoj ženi kojoj je umrlo troje djece ona će joj biti zastor od vatre džehenemske. A kad je bio upitan za dvoje rekao je :"I dvoje". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука