Jump to content

Тероризам: узроци, последице и има ли лека

Препоручена порука

Sve je to lepo, ali da li se mogu ignorisati zlocini tih manijaka? Ovde nije u pitanju samo sukob dva plemena, nego u tom sukobu stradaju nevini ljudi. 

Kao kad bi rekao: Nasilje policije nije resenje da se spreci ubistvo, kradja, silovanje. 

Znaci ne mozemo samo pustiti da manijaci divljaju po arapskim pustinjama jer eto vojna sila nije resenje, kao sto ne moze pustiti da lopovi divljaju unaokolo jer eto nasilje nije resenje. 

Ali ne branim ja Ameriku kao sto to naizgled cini. Oni recimo vojnom silom jesu smirili Japan i Koreju, ali slicne stretegije prema mudzama kao da ne rade. Znaci treba promeniti strategiju i najbolje resenje bi bilo formirati neku vrstu svetske policije. Oni UN peacmaker-i ne znam da su icemu doprineli, oni nemaju jadni vojni budzet ko crna gora. Zasto onda drzave sveta ne bi proporcionalno davale vojnike i opremu UN-u koji bi kao policija resavao sukobe u svetu? Naravno to je vec malo idealisticko, ali ako ne volite NATO i SAD onda je ovo jako potrebno. Ni ja ih ne volim, jer mislim da se vode svojim interesima. Nekad iz toga izadje nesto dobro, a nekad haos. 

E sad jedini problem jeste ono kontrverzno ''kolateralna steta''. Meni je moralno neprihvatljivo da dronovi gadjaju selo od 1000 ljudi u kom se sakrilo 20 dzihadista. 

Па не могу се игнорисати злочини, али реалност је да људи не могу све да спрече. Та "светска полиција" не би могла да буде пуно боља од овога што данас ради НАТО, а вероватно се слажемо да то не ваља ништа. Дронови и бомбардовања нису ништа мање варварство од муџахидског одсецања глава. Можда су и веће. УН миротворци су можда најбоље што реално може да се уради.

Друга ствар, треба бити веома опрезан да се о државама не разговара као да су у питању појединци. То су она питања "шта ми треба да урадимо?", "да ли ми смемо да игноришемо?" итд. Значи, већина људи који су се посветили часном војничком позиву то чине из љубави према својој породици, пријатељима, граду, народу итд. И заветовали су се да дају живот да би их одбранили. Али тиме нису прихватили да иду у неки Варваристан и тамо изгубе руке, ноге или главу... Док истовремено то њихову породицу, пријатеље итд. чини мање безбедним. А посебно је одвратно када државе насилно мобилишу младе људе и шаљу их на клање као што је то САД радила у првој половини XX века.

Ако неко осећа дужност да добровољно оде у Сирију и бори се за нешто тамо - нико му не брани. Срећан пут.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

nemoj da me pogresno razumijes da ja nesto branim teroriste, na kraju krajeva zelim reci stanite ljudi , nisu samo teroristi krivi kao posljedica, valjda je krivo i ono sto je uzrok...

Kontam, naravno, samo sam htela reci da se ne moze govoriti o branjenju "necijih" prava kada su u pitanju novac i izivljavanje.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Значи, већина људи који су се посветили часном војничком позиву то чине из љубави према својој породици, пријатељима, граду, народу итд.

Isto moze da se cini iz ljubavi prema covecanstvu, planeti.

Ако неко осећа дужност да добровољно оде у Сирију и бори се за нешто тамо - нико му не брани. Срећан пут.

Svako ko zeli da bude profesionalan vojnik  ocigledno treba da zna da ga njegova drzava moze poslati u Varvaristan da tamo gine. A drzave imaju nacionalne interese van svojih granica. 

Uostalom svi ti tamo sto su isli jesu zbog toga da srede teroriste koji su im napali zemlju 9. septembra.

Ali tu jesi u pravu posto to jeste glavni problem sa Amerikom sto ne moze da salje kopnene trupe gde hoce, jer je demokratska zemlja sa razvijenim civilnim drustvom, pa ce narod izaci na ulice kao sto je bilo za vreme Vijetnama i kao sto su se neki bunili zbog Avganistana pa je Obama obecao povlacenje vojske. 

Diktatorske zemlje sa tim nemaju problema. 

Подели на овим сајтовима

А посебно је одвратно када државе насилно мобилишу младе људе и шаљу их на клање као што је то САД радила у првој половини XX века.

Лепо си ово написао, само са овим делом се не слажем. Не знам много како је било у Првом светском рату, али у Другом САД би и те како биле угрожене да је Немачка победила у Европи. Немци нису стигли да употребе сва оружја која су развили, укључујући и тешке бомбардере, млазне авионе, крстареће ракете и подморнице са којих би се те ракете испаљивале. А имали су и нуклеарни програм. Тако да би могли да направе поприличан хаос, поготову по источној обали Америке. Плус је ту био и Јапан са друге стране.

Зато и није много чудно што су мобилисали људство у таквој ситуацији.

Подели на овим сајтовима

Isto moze da se cini iz ljubavi prema covecanstvu, planeti.

Може - добровољно.

Svako ko zeli da bude profesionalan vojnik ocigledno treba da zna da ga njegova drzava moze poslati u Varvaristan da tamo gine.

У војничкој заклетви то нигде не пише. А он то "зна" само зато што зна да су политичари већином крволочна и покварена багра, част изузетно ретким изузецима.

A drzave imaju nacionalne interese van svojih granica. Uostalom svi ti tamo sto su isli jesu zbog toga da srede teroriste koji su im napali zemlju 9. septembra.

Наравно да имају интересе изван својих граница, за то служи дипломатија, међународне организације итд.

Напали су и уништили, на пример, Ирак који са 9/11 није имао ама баш ништа. Оправдана је била само потера за МиЛадином и његовом компанијом, која опет није морала толико да ескалира.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Лепо си ово написао, само са овим делом се не слажем. Не знам много како је било у Првом светском рату, али у Другом САД би и те како биле угрожене да је Немачка победила у Европи. Немци нису стигли да употребе сва оружја која су развили, укључујући и тешке бомбардере, млазне авионе, крстареће ракете и подморнице са којих би се те ракете испаљивале. А имали су и нуклеарни програм. Тако да би могли да направе поприличан хаос, поготову по источној обали Америке. Плус је ту био и Јапан са друге стране.

Зато и није много чудно што су мобилисали људство у таквој ситуацији.

Први светски рат су Амери својом интервенцијом продужили за две године и пар милиона жртава. Јер већ крајем 1916. фронтови су били "блокирани" и свима је било јасно да наставак рата не води никуда. У Европи су већ били почели мировни преговори између Немаца и Савезника...

Без обзира "шта би било кад би било" у вези WWII, насилна мобилизација је зло. Могли су да шаљу добровољце.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наравно да имају интересе изван својих граница, за то служи дипломатија, међународне организације итд.

Diplomatija nije jedino sredstvo za ostvarivanje sopstvenih interesa. Ako mislis da je diplomatija nesto lepo, grdno se varas. Diplomatijom se mogu stvoriti mnoga zarista, a mozda nista da se ne uradi. Diplomatijom su se vodili Britanci sa Cemberlenom pred II sv. kad su se sa Hitlerom dogovorili da nema vise aneksija, napada, a ovaj samo mahao glavom pa je posle toga rasturio Cesku. 

Medjunarodne organizacije formalno nemaju za cilj da ostvaruju interese bilo kojih zemalja, iako fakticki bivaju zloupotrebljene. 

Напали су и уништили, на пример, Ирак који са 9/11 није имао ама баш ништа. Оправдана је била само потера за МиЛадином и његовом компанијом, која опет није морала толико да ескалира.

Slazem se. Rat u Iraku je verovatno bio besmislen, ionako je MiLadin bio na infuziji i samo sto mu vlast nije krepala. Ali to ne menja cinjenicu da bi posle njega isti taj Irak verovatno postao tursija i klaonica i da bi islamisti cvetali. To kordun ne kapira, on misli da su teroristi posledica Americkih ambicija, a ne shvata da su oni postojali jos pre toga samo su cekali priliku kad ce da krenu da prave haos. 

Подели на овим сајтовима

kordun ne kapira, on misli da su teroristi posledica Americkih ambicija, a ne shvata da su oni postojali jos pre toga samo su cekali priliku kad ce da krenu da prave haos. 

normalno da su posljedica toga, jer to ih je pustilo sa lanca, ludaka imas u svakom drustvu, eto tu kod mene ima svaba koji bi i danas tamanili jevreje i ostale koji nisu po njihovom ukusu, danas kad bi ja imao moc da razbijem njemacku kao drzavu, da stavim neku lutku na vlast, sutra bi takvi isplivali, mozda nije primjer dobar jer germani ko germani postuju red i autoritet, arapi ne, arapi su navikli da se ponasaju kako hoce jedino se pridrzavaju religijskih pravila manje vise, kod njih kad nesto cackas sa strane totalno poremetis ravnotezu, zna to zapad odlicno i profitira iz toga svega zato i jeste ta politika zlocinacka i to je isto terorizam, samo onaj podmukli

Подели на овим сајтовима

Што се тиче узрока исламског тероризма, мени се чини да све то иде некако овако:

- Имаш гомилу држава, у Северној Африци и на Блиском Истоку, које су буквално на племенском нивоу и тај менталитет се није битније мењао генерацијама. Поготову су драстичне поделе и мржња између сунита и шиита.

- Те државе су из периода кад су биле колоније директно ушле у период диктатура, које се разликују од једне земље до друге, али су у суштини ништа друго него класични ауторитативни режими. Значи буквално никада у својој историји нису имали демократију као систем власти, што је пресудно за целу причу.

- Диктатори на власти су далеко од било каквих добрица и сами су најчешће жестоко огрезли у злочине и корупцију, али за време њихове власти ако ништа друго, разноразни лудаци су били под контролом и племенски менталитет и поделе нису играле одлучујућу улогу у фунционисању државе. Неке државе су се под њима модернизовале и побољшале животни стандард, неке слабо, неке нимало, а у некима је било још горе него пре њих. Опет различито од државе до државе.

- Из разних разлога, већина тих дикаттора је срушена, што због интереса великих сила, што због побуна сопствених народа услед катастрофалног вођења земље и беде и корупције на којима такви властодршци и опстају. А најчешће је комбинација та два разлога.

- У државама које одликује племенски менталитет, крвна освета, секташка мржња и остале грозоте сада настаје политички вакуум. Нема чврсте руке на власти, а демократија једноставно не може да буде успостављена јер је потпуно страна менталитету народа. Шта се догађа? Једино што може да се деси: повратак међусобном убијању, лудаци се враћају на сцену и главе почињу да падају, протеривања, рушења, избеглице...

- У таквом хаосу, регионалне силе (Иран, Израел, С. Арабија и остале) покушавају да све то искористе за себе, а западне силе са друге стране покушавају да спроведу своје интересе. Другим речима, искоришћавају вековну мржњу и поделе за своје тренутне потребе.Тако они стварају разне Ал Каиде, Хезболах, ИСИЛ и остале групе професионалних убица и пљачкаша које се састоје углавном од најгорих лудака који могу да се нађу у региону.

- Онда се увек деси исто: франкенштајнске творевине почну да живе својим животом и у једном тренутку се окрећу против својих "господара". Тако је било са Ал Каидом, ево сада и са Исламском државом. Катастрофална грешка у процени да такве умоболнике можеш да контролишеш и користиш за своје циљеве се опет многима обија о главу. Наравно, најгоре увек пролазе обични, недужни људи на свим странама.

- Као последица свега, регион још више тоне у хаос, беду и страдање, милиони беже да би спасили главе, Европљани и западњаци генерално ризикују живот ако се појаве тамо из било ког разлога, макар и као туристи. А код домаће популације још више јача мржња према западу, демократији (коју доживљавају као западну), екстремисти регрутују све више нових чланова, и из региона и из целог света, итд. Са лошег иде на горе, са горег на катастрофално.

Већ сам стављао негде овај клип са Омаром Шарифом, ал' ево га опет јер мислим да у пар минута објашњава много лепо све ово о чему причамо:  

Подели на овим сајтовима

Већ сам стављао негде овај клип са Омаром Шарифом, ал' ево га опет јер мислим да у пар минута објашњава много лепо све ово о чему причамо

Dobro, ovo je tacno sto je rekao, zemlje pune sektasa, plemena, generalno plemenske svesti  i da je problem sto su neobrazovani, a i kako bi bili kad su zabaceni u nekim pustarama iz kojih ne izlaze decenijama. 

Samo je pitanje kako resiti sve to. Ajd da kazemo da ih treba obrazovati, nacin na koji to treba je koji. Preko Asada, Sadama, Gadafija? Pa Gadafi je upravo bio predstavnik plemenskog mentaliteta. Ok, zemlja je bila u nekom miru nije se ubijalo, lep zivotni standard od nafte, ali bilo korupcije, bilo privilegija jednim plemenima u odnosu na druga. 

Asad, pripadnik samo jedne od hiljade sekti koji su spomenuti. Kako resiti situaciju sa sektasima i plemenima kada na celu tih drzava stoje sektasi i plemena? Ako hoces sve jednako da obrazujes i vaspitas u ''demokratskom duhu'', mozes li to u takvoj kulturi? Ovde Omer spominje kako je uvodjenje demokratije glup postupak. Ajd nek bude da ih prvo demokratski obrazujemo, pa nek onda uvode, ali kako u takvoj kulturi. 

Dici ruke od svega i reci: Takav mentalitet, nikad nisu mogli nikad nece, je bezveze. 

Подели на овим сајтовима

Да се надовежем на ово што је Геније написао - поента је да се прекине хаос и успостави некакав, какав год, мир. Ови што владају у Сауди Арабији нису ништа бољи од ИСИЛ-а, али кад побуњеник постане премијер или министар онда се његово понашање сасвим промени. Зато што му није више циљ да прави хаос него да сачува власт. Онда он сам заводи ред и уништава сличне себи.

То је решење за овај проблем и разлог зашто је запад одговоран. Они су направили тамо хаос и уклонили стабилну власт, ма каква она била - боља је од овога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

поента је да се прекине хаос и успостави некакав, какав год, мир

Који за Сирију подразумева подршку Асаду, што се неће свидети ионако већ побуњеним побуњеницима, само фали да се још више поделе и побуне или пристану уз ИД. Са друге стране, Асад исто мора да попусти, дакле мора доћи до неког компромиса и заједничке акције Сиријске војке и побуњеника да поврате територије које су сада под контролом ИД.

Слично важи за Ирак.

Курди су ту исто укључени, али њима исто треба обезбедити нешто ако се убаце у акцију, значи неку аутономију, иначе ће правити глупости и они. 

ИД ће на крају морати војним путем да се реши, не знам да се са њима уопште могу правити било какви компромиси. Јер ИД је терористичка држава која никако не сме да постоји, што значи њено потпуно уништење. Ако не требају Амери и Руси то директно да реше, онда ће морати Сирија, Ирак и остали, само ако се сами не поџапају. 

Подели на овим сајтовима

Који за Сирију подразумева подршку Асаду, што се неће свидети ионако већ побуњеним побуњеницима, само фали да се још више поделе и побуне или пристану уз ИД. Са друге стране, Асад исто мора да попусти, дакле мора доћи до неког компромиса и заједничке акције Сиријске војке и побуњеника да поврате територије које су сада под контролом ИД.

Слично важи за Ирак.

Курди су ту исто укључени, али њима исто треба обезбедити нешто ако се убаце у акцију, значи неку аутономију, иначе ће правити глупости и они. 

ИД ће на крају морати војним путем да се реши, не знам да се са њима уопште могу правити било какви компромиси. Јер ИД је терористичка држава која никако не сме да постоји, што значи њено потпуно уништење. Ако не требају Амери и Руси то директно да реше, онда ће морати Сирија, Ирак и остали, само ако се сами не поџапају. 

ja sam taj rat u siriji pratio dosta intenzivno od samog pocetka onako preko neta kako sam mogao, zao mi sirijaca to su dobri ljudi, poznajem mnoge jos od ranije, prije rata i sveg ovog zla sta im se desilo, mogu reci da nas srbe dosta postuju, imaju jako lijepe zene jedino nemaju bas neku individualnu kulturu sto me jedino smeta kod njih, ali takvi su svi na bliskom istoku, ti sto su se pobunili protiv asada bi odavno bili izgubili rat da nije bilo zapada i dzihadista sa strane koji veze nemaju sa sirijom, a  takvih ima vecina medju ovima koje amerika naziva umjerenim pobunjenicima, sta je to asad ucinio da se sve ovo dogodi? jel nabijao na koceve, sta je to radio narodu, ovi umjereni pobunjenici su klali hriscane samo zato sto su hriscani pred kamerama i svi smo tu na forumu gledali te zvjerske snimke, mozda je asad kriv sto se nije odmah povukao sa vlasti i ispunio zelju umjerenim teroristima i njihovim mentorima,  samo kakav bi on to lider bio kada bi to ucinio, da prepusti drzavu saki pobunjenika bez da je pokusa spasiti... sirija je zrtva rusenja spolja, bas ko i juga, a islo se na kartu etnickih razlika ko i u jugi, isti je recept

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...