Oglo Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Da,i kaže ikonoborcima, (inače u vaskršnjem postu je posvećena nedelja baš ikonama), ali to ne znači da idemo u drugu krajnost, tj da ikone time što su boravile u crkvi dobiju na "značenju",jer su do tada bile...šta? Ali ipak mislim da smo daleko od ikonoboraca,zar ne? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Najsigurnije je kupiti ikonu u crkvi/manastiru... Ne moze biti isto fotografija ikone i ikona koja je radjena za crkvu i stajala u crkvi. Iako i fotografija moze da posluzi kao podsticaj za molitvu. Ali fotografije nisu cudotvorne... Imala sam srece da svoje ikone dobijem na dar, i da mi dodju iz manastira... drvena sa sve miomirisom 0304_smile4 NIJE! .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Da,i kaže ikonoborcima, (inače u vaskršnjem postu je posvećena nedelja baš ikonama), ali to ne znači da idemo u drugu krajnost, tj da ikone time što su boravile u crkvi dobiju na "značenju",jer su do tada bile...šta? Ali ipak mislim da smo daleko od ikonoboraca,zar ne? Daleko od ikonoboraca,hvala Gospodu. Mene samo interesuje da li je osvećivanje ikona zaista osudjeno kao jeres?Eto to samo.Ne bih puno pametovao jer uvek kad sam mnogo filozofirao gubio sam u veri(evo ovde se možda i odgovor na tvoju konstataciju da nisam mnogo izgubio nalazi). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ja sam odnela moje ikone u Crkvu i sveštenik mi je rekao da ih podignem za 40 dana. Kod mog sveštenika je tako, a kako je kod drugih ne znam.... Da ''uvate majuu''..snagu..dobiju energiju.. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Daleko od ikonoboraca,hvala Gospodu. Mene samo interesuje da li je osvećivanje ikona zaista osudjeno kao jeres?Eto to samo.Ne bih puno pametovao jer uvek kad sam mnogo filozofirao gubio sam u veri(evo ovde se možda i odgovor na tvoju konstataciju da nisam mnogo izgubio nalazi). bas te je ovo smutilo i ja sad prvi put čujem da je jeres, imam osveštanu ikonu ,osveštana je u hramu u koji ja idem ,i verujem sveštenstvu iz tog hrama nemoj da te smućuju takva pitanja jer opet možeš da izgubiš t4431 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Gašo,naša vjera je istinita vjera, to ne znači da radimo kao japanci, već da smo u dobitku sa istinom, prije ili kasnije "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Daleko od ikonoboraca,hvala Gospodu. Mene samo interesuje da li je osvećivanje ikona zaista osudjeno kao jeres?Eto to samo.Ne bih puno pametovao jer uvek kad sam mnogo filozofirao gubio sam u veri(evo ovde se možda i odgovor na tvoju konstataciju da nisam mnogo izgubio nalazi). Брате Гашо..,.немој да се смућујеш..нема потребе... Бог је много, много већи него што ми можемо и да замислимо.. Зато не брини.. На стотине ствари за које мислимо да су у реду..оне ни изблиза нису али нас Он трпи и поред тога .. и то баш овакве какви смо.. просто јер нас Воли ... ма шта воли... ОБОЖАВА нас... Па сами себе ни изблиза не волимо толико..Зато не брини... Ево само да ти дам пример..па у нашим храмовима..и то сигурно у више од 50% широм наше Србије и дијаспоре.. на зидовима су изображене НЕКАНОНСКЕ (дакле јеретичке..) иконе... , И не само на зидовима.. у куполама, на иконостасима, ... онда, продају се у црквама, црквеним продавницама... и шта све не.. Чак се и ОСВЕШТАВАЈУ иако су јеретичке.. ето.. дакле потпуна бесмисао али ето.. А да кажеш , чак већини свештеника да је нека икона јеретичка или неканонска можеш још и да се завадиш са њиме.. .... па нас Бог трпи.. ! Не брини.. само веруј ... јер ЧИСТО срце(!)... Бог то једино тражи ... све остало.. је мање или потпуно небитно.. laetitia, Дуња and Oglo је реаговао/ла на ово 3 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 bas te je ovo smutilo i ja sad prvi put čujem da je jeres, imam osveštanu ikonu ,osveštana je u hramu u koji ja idem ,i verujem sveštenstvu iz tog hrama nemoj da te smućuju takva pitanja jer opet možeš da izgubiš t4431 Tanja ex Petrija,hvala na razumevanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 @Gašo, šta bi rekao na ikonu Arhanđela Mihaila u hramu, sa pupkom (koji se nazire) "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Gašo,naša vjera je istinita vjera, to ne znači da radimo kao japanci, već da smo u dobitku sa istinom, prije ili kasnije Meni ne ostaje drugo do da verujem.I verujem... Брате Гашо..,.немој да се смућујеш..нема потребе... Бог је много, много већи него што ми можемо и да замислимо.. Зато не брини.. На стотине ствари за које мислимо да су у реду..оне ни изблиза нису али нас Он трпи и поред тога .. и то баш овакве какви смо.. просто јер нас Воли ... ма шта воли... ОБОЖАВА нас... Па сами себе ни изблиза не волимо толико..Зато не брини... Ево само да ти дам пример..па у нашим храмовима..и то сигурно у више од 50% широм наше Србије и дијаспоре.. на зидовима су изображене НЕКАНОНСКЕ (дакле јеретичке..) иконе... , И не само на зидовима.. у куполама, на иконостасима, ... онда, продају се у црквама, црквеним продавницама... и шта све не.. Чак се и ОСВЕШТАВАЈУ иако су јеретичке.. ето.. дакле потпуна бесмисао али ето.. А да кажеш , чак већини свештеника да је нека икона јеретичка или неканонска можеш још и да с езавадиш са њиме.. .... па нас Бог трпи.. ! Не брини.. само веруј ... јер ЧИСТО срце(!)... Бог то једино тражи ... све остало.. је мање или потпуно небитно.. Hvala Walter na ovim rečima... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Hvala Walter na ovim rečima... ННЧ.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Миланче Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Успео сам да нађем нешто на сличну тему. http://forum.verujem.org/index.php?topic=14121.0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Чак се и ОСВЕШТАВАЈУ иако су јеретичке.. ето.. дакле потпуна бесмисао али ето.. А да кажеш , чак већини свештеника да је нека икона јеретичка или неканонска можеш још и да се завадиш са њиме.. .... па нас Бог трпи.. ! Не брини.. само веруј ... јер ЧИСТО срце(!)... Бог то једино тражи ... све остало.. је мање или потпуно небитно.. Па ти си, пријатељу, већи духовник чак од већине свештеника спремних да се у име својих заблуда и посвађају са својим парохијанима . Шта кажеш....и иконе су, поред свега осталог, мање или потпуно небитне. Браво ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Миланче Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Раније сам напоменуо да постоји та тема на неком другом сајту. Успео сам да је пронађем па мислим да није лоше прочитати прве две стране теме са форума. Уопштено произилази да се иконе могу али и не морају освештати. http://forum.verujem.org/index.php?topic=17.0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Раније сам напоменуо да постоји та тема на неком другом сајту. Успео сам да је пронађем па мислим да није лоше прочитати прве две стране теме са форума. Уопштено произилази да се иконе могу али и не морају освештати. http://forum.verujem....php?topic=17.0 Да, све је релативно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука