Jump to content

Да ли гледамо корист себичног или несебичног себе?...

Препоручена порука

Šta je infatilna rutina?

infatilnost - potcinjenost, nezrelost...

rutina - klise, jednosmernost, iskljucivost...

Ja znam šta znače te riječi za sebe,ali mi ova novo-kovanica nije baš jasna.Help?  :cheesy2:

Zavisi od konteksta u kojem se pomenuta kovanica nasla. Tako da, dajte nam vise informacija o kontekstu gde ste tu kovanicu zapazili te cemo i samo znacenje razjasniti.

Mir vam - Ugrin

Изванредни оче Угрине - први пост, пети ред одоздо...

Upsssss... To nisam ni citao, hvala na smernici i na komplimentu... ili je to bila ironija? Sarkazam? Koji je bas dosao u pravo vreme, a u vezi sa jednom drugom temom, ne bi li svi videli koliko smo laki na ironijama i zajedljivostima ali kada je rec o komplimentima, o pohvalama... onda, kako je ono napisano? A da, trebamo biti oprezni, vecito oprezni, da ne bi taj neko upao u gordost, slavoljublje, sebeljublje sta li sve ne. Da, opreznosti nikad kraja kada se radi o pohvali drugog ali da se neko ismeje, opljune, osudi... dovoljan je samo sekund, dovoljna je samo rec. Pri tom ne mislim na ovaj sada komentar, vec uopste, na nacin ophodjenja danas, i ne samo danas, kada je ta infantilna rutina, sto ce reci - povrsna, nedorasla, ucmalost trivijalno predodredjene svakodnevice - kojom se branimo od nepoznatog i od onog sutra, potrudivsi se da nam po svemu nalici ovom nasem jadnom danas, sasvim ovladala covekom ostavivsi ga da pati za dostojanstvom ikone Bozije, kojeg se ovaj tom istom svakodnevicom odrekao, vecito u stanju podozrivosti i zavisti prema onima koji se tog dostojanstva jos uvek nisu odrekli. Zato i ta mreza razno-raznih pravila koja sluze da racionalizuju to odricanje kao vrlinu, taj kukavicluk kao snagu... sve ostalo - kao blasfemiju, opasnost i idolopoklonstvo. Da, ali... Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

P.S. Oglo, nadam se da ste dobili zeljeni odgovor (italizovana slova).

Е сад, најбоље да ћемо се ћерати и препуцавати кроз теме. И сам си рекао да је циљ истраживање и конструктивност. Мислио сам да ћеш ти као мудрији и као свештеник први спустити лопту али нека. Био сарказам или не - хтео сам овим да покажем да нико није безгрешан (убрајам и себе у ту категорију) и да је срамота да мастер духовне аристократије пропусти да прочита први пост који се чак налази на истој страници и у својој области коју води. Никада се нисам усудио да нешто прокоментаришем, ако се претходно нисам потрудио да прочитам скоро читаву тему, а посебно уводни пост који даје основне смернице.

Опрости ми због овога и жао ми је ако те овакве ствари погађају. И за мене и за тебе свакако важи оно лекару излечи се сам.

Пошто ова порука нема много везе са темом слажем се да буде обрисана од стране онога коме буде сметала.

И не брини, нећу имати времена да ћерање, јер имам много битнијих и кориснијих ствари од тога. Благодарим на разумевању.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Mozda cete, kada budete imali vise obaveza, sebi dopustiti i tako nesto, sa obzirom da je bitno razresiti neciju nedoumicu a ne citati nesto sto vam je poznato od coveka sa kojim se u principu slazete... ali, dobro, vreme ce vam, nadam se, vec pokazati. Sto se tice ceranja (kakva rec), ne bih to tako definisao niti je to bio motiv onoga sto sam napisao. Procitajte ponovo post i bice vam jasno, verujem...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Да ли гледамо корист себичног или несебичног себе?

Све зависи шта сматрамо за корист или за (не)себичност.

Чињенично стање је да и они који данас проповедају Царство на Литургији, занемарују домен смисла бацајући фокус на секундарне стварности које некад имају анималан карактер...

И духовна лица могу имати недостатак, комплекс, кривицу, чувено набрајање светоотачких страсти које добују у човеку.

То само може не да обесхрабри него да открави човека од његове крутости. Један је Идеалан - остали се само "конектују" на Његову благодатну "фреквенцију"...

Често, нажалост, корист несебичног себе итекако притајено подразумева очигледност себичног себе - којег дотичан некад није ни свестан...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...