Jump to content

Знате ли Морзеову азбуку?

Guest

Препоручена порука

• Гости

Морзеова азбука је метод за преношење сигнала и осмишљена је и први пут употребљена на електричном телеграфу изумитеља Семјуела Морзеа. Семјуел Финли Бриз Морзе (енг. Samuel Finley Breese Morse, 27. април 17912. април 1872.) је познат као проналазач Морзеове азбуке и утемељивач телеграфа као средства комуникације. Морзе је студирао хемију и филозофију. 1844. је по први пут јавно пренета порука Морзеовом азбуком.

Морзеова азбука служи за пренос порука на даљину. Свако слово је замењено сигналом који се састоји из кратких и дугих звучних или светлосних сигнала. Приликом учења телеграфије, кратки сигнал се бележи као тачка а дуги као црта, али се никада тако не изговарају, већ се „певају“ и то кратки знак као ТИ а дуги знак као ТАА. Кратки сигнал на крају морзеовог знака се пева као ТИТ. На пример слово А које се пише као .- се пева као ТИ ТАА, а слово Р које се пише као .-. се пева као ТИ ТАА ТИТ.

У радио-телеграфији, Морзеова азбука се преноси звучним сигналима фрекфенције 800 Hz и то тако да дуги знак траје као три кратка (трајање кратког знака зависи од брзине емитовања морзеовог кода). Тишина између два сигнала је у трајању једног кратког сигнала, а између знакова се прави пауза у трајању једног дугог сигнала.

Брзина емитовања Морзеове азбуке се изражава у броју знакова у минуту или броју речи у минуту, а према способности брзине емитовања и пријема телеграфије, оператори се деле у класе. Одржавају се и такмичења оператора у брзини пријема и отправљања телеграфијом.

Учење Морзеове азбуке у радио-телеграфији се врши искључиво емитовањем звучних сигнала или певањем. Знак се не памти као као комбинација тачака и црта, већ се сваки знак памти као једна звучна слика. Такође, учење се не врши абецедним распоредом, већ постоје методе које користе редоследе знакова такве да их је лакше запамтити, али и међусобно разликовати.

Међународни знак за помоћ је SOS односно QRR Сигнал који се шаље Морзеовом азбуком је SOS и треба га слати као једно слово. У планини се шаље тако да у току једног минута буде 6 удараца (чврстим предметом о чврст предмет). Одзив спасиоца је 3 ударца у једном минуту. Са земље сигнал у помоћ се шаље паљењем три ватре које представљеју темена једнакостраничног троугла .

даље 

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0

page_gatewaysci09.gif

Подели на овим сајтовима

Jooo...gde me nadje... Kad smo bili mali imali smo nekakav toki-voki za decu koji je funkcionisao po tom principu... :))) Tesko je to.

Имао сам и ја као мали два воки-токи-ја :)  Могло се разговарати нормално а и уз помоћ Морзеове азбуке.

Знао сам тада да избодем неку реч, зезао сам се. Али ми је стварно било тешко. Треба уложити огроман труд и време да би човек могао њоме нормално да комуницира као путем обичног говора.

Подели на овим сајтовима

Имао сам и ја као мали два воки-токи-ја :) Могло се разговарати нормално а и уз помоћ Морзеове азбуке. Знао сам тада да избодем неку реч, зезао сам се. Али ми је стварно било тешко. Треба уложити огроман труд и време да би човек могао њоме нормално да комуницира као путем обичног говора.

Pa da...ali nisi mogao daleko da odes,i uglavnom je sve moglo da se cuje i bez njega...  Nas je bio sivo-crven ,bas je bio lep,ali je bio igracka ...imao je samo te osnovne funkcije...jedno crveno dugme i nekakvu oprugu za prst...naravno i antenu ...

Ne znam zasto,ja nikako nisam mogla da shvatim da nema potrebe da se stavlja na uvo i da se  kaze...Prije,prijem...ili Baza,baza... I naravno onaj na drugoj strani morao uvek da se oglasi,najcesce sa drveta......Jao bree,Arsenija,tebi covek ne vredi da objasnjava...  nista ne kapiras...Ti si na brodu...Je shvatas sad ?  Ajde ponovo...

Dobro,idemo od pocetka...
:D

Bilo je tesko,ja to nikad nisam mogla da ukapiram.Priznajem. 0405_feel

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...