Гости Guest Написано Септембар 4, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 Морзеова азбука је метод за преношење сигнала и осмишљена је и први пут употребљена на електричном телеграфу изумитеља Семјуела Морзеа. Семјуел Финли Бриз Морзе (енг. Samuel Finley Breese Morse, 27. април 1791 — 2. април 1872.) је познат као проналазач Морзеове азбуке и утемељивач телеграфа као средства комуникације. Морзе је студирао хемију и филозофију. 1844. је по први пут јавно пренета порука Морзеовом азбуком. Морзеова азбука служи за пренос порука на даљину. Свако слово је замењено сигналом који се састоји из кратких и дугих звучних или светлосних сигнала. Приликом учења телеграфије, кратки сигнал се бележи као тачка а дуги као црта, али се никада тако не изговарају, већ се „певају“ и то кратки знак као ТИ а дуги знак као ТАА. Кратки сигнал на крају морзеовог знака се пева као ТИТ. На пример слово А које се пише као .- се пева као ТИ ТАА, а слово Р које се пише као .-. се пева као ТИ ТАА ТИТ. У радио-телеграфији, Морзеова азбука се преноси звучним сигналима фрекфенције 800 Hz и то тако да дуги знак траје као три кратка (трајање кратког знака зависи од брзине емитовања морзеовог кода). Тишина између два сигнала је у трајању једног кратког сигнала, а између знакова се прави пауза у трајању једног дугог сигнала. Брзина емитовања Морзеове азбуке се изражава у броју знакова у минуту или броју речи у минуту, а према способности брзине емитовања и пријема телеграфије, оператори се деле у класе. Одржавају се и такмичења оператора у брзини пријема и отправљања телеграфијом. Учење Морзеове азбуке у радио-телеграфији се врши искључиво емитовањем звучних сигнала или певањем. Знак се не памти као као комбинација тачака и црта, већ се сваки знак памти као једна звучна слика. Такође, учење се не врши абецедним распоредом, већ постоје методе које користе редоследе знакова такве да их је лакше запамтити, али и међусобно разликовати. Међународни знак за помоћ је SOS односно QRR Сигнал који се шаље Морзеовом азбуком је SOS и треба га слати као једно слово. У планини се шаље тако да у току једног минута буде 6 удараца (чврстим предметом о чврст предмет). Одзив спасиоца је 3 ударца у једном минуту. Са земље сигнал у помоћ се шаље паљењем три ватре које представљеју темена једнакостраничног троугла . даље https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 Jooo...gde me nadje... Kad smo bili mali imali smo nekakav toki-voki za decu koji je funkcionisao po tom principu... Tesko je to. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 Nekad, sada vec davno kucao sam 120 u minuti a primao 80+. Klasu sam polagao u vojsci. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 Jooo...gde me nadje... Kad smo bili mali imali smo nekakav toki-voki za decu koji je funkcionisao po tom principu... Tesko je to. Имао сам и ја као мали два воки-токи-ја Могло се разговарати нормално а и уз помоћ Морзеове азбуке. Знао сам тада да избодем неку реч, зезао сам се. Али ми је стварно било тешко. Треба уложити огроман труд и време да би човек могао њоме нормално да комуницира као путем обичног говора. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2015 Имао сам и ја као мали два воки-токи-ја Могло се разговарати нормално а и уз помоћ Морзеове азбуке. Знао сам тада да избодем неку реч, зезао сам се. Али ми је стварно било тешко. Треба уложити огроман труд и време да би човек могао њоме нормално да комуницира као путем обичног говора. Pa da...ali nisi mogao daleko da odes,i uglavnom je sve moglo da se cuje i bez njega... Nas je bio sivo-crven ,bas je bio lep,ali je bio igracka ...imao je samo te osnovne funkcije...jedno crveno dugme i nekakvu oprugu za prst...naravno i antenu ... Ne znam zasto,ja nikako nisam mogla da shvatim da nema potrebe da se stavlja na uvo i da se kaze...Prije,prijem...ili Baza,baza... I naravno onaj na drugoj strani morao uvek da se oglasi,najcesce sa drveta......Jao bree,Arsenija,tebi covek ne vredi da objasnjava... nista ne kapiras...Ti si na brodu...Je shvatas sad ? Ajde ponovo... Dobro,idemo od pocetka... Bilo je tesko,ja to nikad nisam mogla da ukapiram.Priznajem. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука