Јаков. Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Да ли је исправно моје виђење, да уколико неко пости на сувом хлебу и води, а запали једну цигарету у току дана, да није постио? Чини ми се да сувише олако се прелази преко овог греха, а да је најгоре што и многи свештеници пуше, а такви и причешћују и врше службу у храму. Зашто тако лицемерно делити грехе зависности на "прихватљиве" и "неприхватљиве". Зашто онда не би свештеник био и пијаница или хашишар, ако већ може пушач. Зависност је иста, као и код цигарета. Наравно да ако неко исповеди свој грех може прићи причешћу, то није дискутабилно, једино инсистирам на томе да се схвати да пушач уколико у време поста пуши, заправо не пости, макар не јео и не пио ништа. Исто је и за попијено пиће или ушмркан кокаин. Веома је проблематично саветовање зависницима да у време поста смање са цигаретама а да ако могу у току Великог Петка не пале цигаре. Том аналогијом би могло исто да се каже, "хајде не морате баш да постите онако строго. Можете и да понекад ако сте баш гладни да грицнете крметину или ражњић. Али кад дође Велики Петак, будите баш оно до бола строги и не једите ништа до вечерње службе." Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Nisam pusac i zaista ne znam kako je to tesko ljudima koji puse,kako zavise od toga.Ne bih nikom merila da li posti ili ne,jer to sto neko pusi je ocigledno,a ko zna koliko mi losih misli imamo ,gorih od paljenja cigareta,a to se ne vidi,pa se prosvercujemo kao prepodobni...Svi smo mi zavisnici od necega na neki nacin,bilo hemijski,bilo mislima,jezikom...,tako da greh pusenja ne stavljam iznad drugih koji nemaju veze sa takvom zavisnoscu.Inace,znam jednu osobu,ona je pusila nekad,sada ne,e,pa kad je pusila ona bi palila po 4 komada ujutru,pa kafa,ali kad dodje post,ostavi sasvim i na kraju je batalila i van posta,ali nisu svi jaki.Svi mi imamo nesto cega ne mozemo da se odreknemo tek tako.Inace,kod dosta ljudi koji poste,a i sebe,primecujem da vise gledamo sta drugi rade,a sebe pravdamo,losa nam rabota.Ima jedna misao,ali nisam zapisala ko je rekao:SEBE GLEDAJ.NE PODVRGAVAJ ISTRAZIVANJU SUDBINE BOZIJE,JER TO DUSI SKODI,tako nekako.Kako vreme ide,sve mi ta misao vise u srcu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Ja mislim da si ti u pravu. Skroz si u pravu. Toliko si u pravu da ja ne znam sta bih jos mogla da dodam... Evo ja bih recimo postila i bez `leba. Samo na vodi... a onda bih sela negde i gledala kako drugi poste 0409_feel A jos kad bi moglo da se skupi neko manje drustvance pa da zajedno razmenjujemo pravila... 0202_238 https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/pravilaa.gif pravilaa pravilaa pravilaa pravilaa dok se potpuno ne izgubi sustina... A ovima sto puse bih zabranila i u crkvu da udju, a kamo li da se priceste. Ma koje, i Carstvo nebesko bih im zabranila. Zamisli samo, dodjem gore, postila na vodi (bez `leba) a ono pored mene neki brat pusac... Ma uzas! Necu sa njim gore! Ja te podrzavam (jesi ozenjen?). Pod hitno napisati peticiju! I ukinuti svestenike pusace! (jao majko mila... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BojanR Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи; чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Jel bitnije sta je o.Joil govorio ili Hristos? P.S. ".. i ostavi nam dugove nase kao sto i mi oprastamo duznicima svojim..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Drage moje sestre, ja niti sam sveštenik, niti svetitelj, nisam čak ni teolog (hvala Bogu) pa da moja reč bude merilo pravoslavlja. Toliko slobode imam da mogu da kažem svoje mišljenje. Da li je ono u skladu sa učenjem Crkve, ne znam. Ja ga govorim po nekom unutrašnjem osećaju koje je delimično zasnovano na iskustvu a delimično na onom "unutrašnjem". Svaka tema o kojoj ljudi govore, uvek će imati "za" i "protiv". Zašto toliko gorčine? Zašto toliko gneva? U svakom slučaju oprostite ako je tome razlog ova moja poruka. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Drage moje sestre, ja niti sam sveštenik, niti svetitelj, nisam čak ni teolog (hvala Bogu) pa da moja reč bude merilo pravoslavlja. Toliko slobode imam da mogu da kažem svoje mišljenje. Da li je ono u skladu sa učenjem Crkve, ne znam. Ja ga govorim po nekom unutrašnjem osećaju koje je delimično zasnovano na iskustvu a delimično na onom "unutrašnjem". Svaka tema o kojoj ljudi govore, uvek će imati "za" i "protiv". Zašto toliko gorčine? Zašto toliko gneva? U svakom slučaju oprostite ako je tome razlog ova moja poruka. Gde nadje gorcinu i gnev? :-) Eh, oce Ivane... lepo sam ja vama rekla da meni nije mesto ovde.... amen)))) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Није ми јасно,да неко ко са 50 година постане монах,може бити толики ауторитет ! Још поготово о оваквој теми,ако се зна да је трсио 2-3 кутије дневно... Што се пушења тиче,поред крсне славе,славио би и дан кад их будем оставио... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4545 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 posle ove teme mogu da umrem mirno.... amen ali bi možda trebalo da predjete ovde https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4754.msg128801.html#msg128801 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4545 vidi se da je pisao nepušač..... amen amen ekstra inače, ne pušim ali nije to pljuni pa zalepi 0104_cheesy Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Којом мером мериш и проче... Дуван није толико велики узрочник зависности , чист дуван , колико су то адитиви који се мећу у цигарете, једно је бити пушач чистог дувана а сасвим друго цигарета. Један лик који је остављао цигарете тако што је прешао на чист дуван , па после баталио и дуван , каже да иако је пушио смотане од чистог дувана цигарете ипак није могао тако лако да се ослободи зависности од цигарета ових фабрикованих које су пуне адитива. Вели човек :" Запалим чист дуван , смотан у ризлу, и пијуцкам кафу а вуче ме да одем да купим паклицу цигарета, питам се шта ми је кад свакако дуваним, и дуго нисам схватао о чему се ради, па иако сам пушио дуван једва сам се ослободио зависности од цигарета." Тако , ето вели један човек, а када се ослободио од зависности од цигарета , заменом кроз чист дуван, баталио је дуван после месец дана јербо он није никаква зависност. Е сад поставља се питање колико се ови адитиви мећу и у друге производе. Неки тврде да поједине врсте чоколада и сокова имају исто такве адитиве који изазивају зависност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 najviše ih stavljaju u hleb 0110_hahaha 0442_feel Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 najviše ih stavljaju u hleb stadaradim crvenilo confused Смеј се смеј , само се смеј, али знам човека који се навуко на лебац. Три векне на дан , па ти види буразеру, већ је ишо код доктора јер му се у последње време дешава да поједе и по 4-5 векни... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ulični Muzičar Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Ja mislim da si ti u pravu. Skroz si u pravu. Toliko si u pravu da ja ne znam sta bih jos mogla da dodam... Evo ja bih recimo postila i bez `leba. Samo na vodi... a onda bih sela negde i gledala kako drugi poste confused A jos kad bi moglo da se skupi neko manje drustvance pa da zajedno razmenjujemo pravila... dada dada dada 1405_love pivo dok se potpuno ne izgubi sustina... A ovima sto puse bih zabranila i u crkvu da udju, a kamo li da se priceste. Ma koje, i Carstvo nebesko bih im zabranila. Zamisli samo, dodjem gore, postila na vodi (bez `leba) a ono pored mene neki brat pusac... Ma uzas! Necu sa njim gore! Ja te podrzavam (jesi ozenjen?). Pod hitno napisati peticiju! I ukinuti svestenike pusace! (jao majko mila... stadaradim) dal' se to meni čini samo ili si ti stvarno pušač? crvenilo . www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука