Jump to content

Osvrt na tekst VLADIKE I SVESTENSTVO NA FACEBOOK-u

Оцени ову тему

Препоручена порука

OSVRT NA TEKST , VLADIKE I SVEŠTENSTVO NA FACEBOOK

http://www.manastir-lepavina.org/dthumb.php?file=cms/slike/vijesti/3549_ancient%20faith%20radio2.jpg&size=500

"Prednosti i mane virtualne društvene mreže u širenju duhovnosti“

„Čudan smo narod mi Srbi? Prvo smo podelili nebo na srpski raj i srpski pakao, a sada bi jos i da uskratimo slobodu koju nam je sam Hristos dao. Pitam, sta ima lose u tome da se jedan Vladika, obrati svome stadu i putem interneta ili facebook-a? Zar je nemoguce cuti rec Boziju i ovim putem? Znate li koliko divnih i odanih Svestenika i Monaha ima koji se bas pored PC ekrana bore za duse necije, i koliko sati provode trudeci se da nekome pomognu da pronadju svoj put do SPASENJA VECNOG? Znate li koliko je molitava uzneto Gospodu na taj nacin? Zato Braco i Sestre, pustimo neka svako umnozava svoje talante na onaj nacin, koji je Gopodu mio..”

Napisah i stadoh…Poceh da citam ostale komentare…Suze mi same idu na oci. Pa braco i sestre, dragi “Akademci”, da su odgovore pisali nepravolavni ili pak inoverni, razumela bih. Ali sta je to sto ne da mira nasem coveku, jednom pravoslavnom coveku koji zivi u Srbiji, pitam se koju on crkvu pohadja, na kojoj sluzbi ucestvuje i  o cijem spasenju misli.. Pokazimo Braco i Sestre malo razuma, urazumimo se i pomolimo Gospodu da nas prosvetli..

Jedne veceri, sedeci u tami za svojim racunarom, u mislima hiljadu pitanja, a u dusi ocaj i praznina. Postavljam sebi pitanje, kuda dalje? Kako? Prizivam Gospoda…U tom momentu, trazeci nesto, ni sama ne znam sta, nekako dodjoh do sajta “Manastir Lepavina”. Poceh da citam, divni tekstovi, divne pouke i u svakom od njih pronalazim delic sebe.. Tada ugledah na sajtu, razgovor sa ocem Gavrilom putem “Skajpa” . zacudih se. Pa zar je moguce da je Gospod cuo moj priziv…Prikljucih se, predstavih se i iznesoh svoj problem…DUSA MI SE NAPUNI NEKOM CUDNOM RADOSCU; srce treperi, obuzese me osecaji.. KAKO SU VELIKA DELA TVOJA GOSPODE…pa me uputi da bas u ovom momentu, kada sam izgubila i tracak nade, a ti mi saljes Oca Gavrila, da me uputi ovim putem. Cuje se rec Bozija ovim putem, cuje se u Srbiji , cuje se u Evropi, cuje se u Svetu.. A mi svi sabrani u Hristu oko PC ekrana, u nekoj cudnoj sabornosti, slusamo i hranimo nase duse koje su GLADNE HRISTA…

Постављена слика

Pa eto, Braco i Sestre pa sami rastumacite.. Ko zna koliko je nas koji smo se ovim putem vratili Gospodu. CUDNI SU PUTEVI GOSPODNJI. Zivimo u svetu gde se sve usavrsava, gde svakodnevno tehnologija ide napred, a zasto bi mi stajali. Ko zna koliko nas je ocajnicki trazeci utehu, bas ovim putem pronaslo smirenje. Svakim putem, koji je od Gospoda dat i blagosloven, treba ici…

Njegovo Vladicanstvo - Vladika…Sta treba reci? Pastir koga je Gospod poslao da cuva svoje stado. A ko je njegovo stado? I gde se ono nalazi? Braco i Sestre, stado je rasuto po celom svetu, a to smo mi. Rasuti po svim krajevima planete, zalutali i trazimo svoga pastira koji ce nam pruziti ruku spasenja. Zar ima nesto lose u tome, sto je tehnika dostigla takav nivo, da nasi Pastiri mogu u svakom momentu biti uz nas. U Gospodu smo svi jedno, ne postoje granice, niti nacije niti drzave. Pa se pitam, gde je greska? Oprostite mi Braco i Sestre, sto Vam se ovako obracam. Ko zlo trazi, zlo ce i naci , a ko dobro trazi, dobro ce i pronaci.  Sto bi Otac Tadej lepo rekao: “Kakve su nam misli, takav nam je i zivot”, Zato Braco i Sestre, ne sudimo, ne trazimo zla tamo gde ga nema. Nego sve gledajmo kao promisao Boziju, i trudimo se da sve sto se desava da nas necemu uci. Tako cemo smirujucii sebe pred Gospodom, smiriti i one oko nas. Ne trazimo zlo u Vladikama, Svestenicima, Monasima, nego zaronimo svi u svoje duse i pogledajmo sta je u nama samima. Ako ne postujemo coveka, ni dela njegova, postujmo barem cin koji im je sam Gospod dao. Jel, svaki je covek, Ikona Bozija, i na najcrnjem liku kada se dobro skine prasina mora imati barem zracak svetlosti. Tako je i sa nasim srcima. Nije lako Braco i Sestre biti Hriscanin, jel to znaci odreci se samog sebe i unistiti svoje JA. I sve to Hrista radi. SVE ZA HRISTA, A HRISTA NI ZA STA….Zablagodarimo Gospodu, i NE SUDIMO, DA NAM NE BI SUDILI…A nase Pastire, pustimo da hrane svoje stado onako kako je to Gopsodu milo, jel ti isti pastiri nisu tu radi njih samih, vec radi nas i spasenja dusa nasih.

Oprostite mi Braco i Sestre jos jednom na smelosti da sve ovo kazem. Znam da sam mala, i da sam niko i nista, i imate pravo ako pomislite ko sam ja da Vam se obracam, ali shvatite ovo kao jednu javnu ispovest, jedan moj razgovor sa samom sobom i oprostite mi, i pomjanite mene gresnu.

Nedostojna sluškinja, Raba Božija

Sonja Emreković

03 juni 2009 godine

IZVOR:http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3549

Подели на овим сајтовима

• Гости

Реч је о томе што се на Фејсбуку неки представљају лажно, а то може итекако бити проблем. Иначе, сам по себи овај сервис је врло практична ствар, могу се наћи и упознати многи људи са којима имамо заједничка интересовања...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Slazem se sa Vama. Naravno, trebalo bi svakako proveriti da li su pod odredjenim imenom, zaista i prave osobe. Da li je neko mozda od Vas vec imao to iskustvo, da Vam se neko lazno predstavio?

???????????? ?? ?????? ?????? ? ?????? ?????? ?????? ?? ????? ??? ??? ??????, ? ??????? ?????? ?? ??????? ???????( ???. ?? ????????)-?? ??? ?? ????? ??? ??? ??????.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Kao neko ko je svestenik i neko ko ima svoj nalog na facebook-u, cak i svoju grupu - DUHOVNA ARISTOKRATIJA, mogu vam reci da je facebook, kao i sve u zivotu, neutralan. Mi ga sobom, kao i sa lekom, koji je u odredjenoj meri to, dok u zloupotrebi istog moze postati otrov, cinimo dobrim ili zlim sredstvom. No, to od nas zavisi, kakvi smo mi takva ce biti i nasa sredstva pa i facebook - dobar ili los. Jednostavan princip, zar ne?

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Kao neko ko je svestenik i neko ko ima svoj nalog na facebook-u, cak i svoju grupu - DUHOVNA ARISTOKRATIJA, mogu vam reci da je facebook, kao i sve u zivotu, neutralan. Mi ga sobom, kao i sa lekom, koji je u odredjenoj meri to, dok u zloupotrebi istog moze postati otrov, cinimo dobrim ili zlim sredstvom. No, to od nas zavisi, kakvi smo mi takva ce biti i nasa sredstva pa i facebook - dobar ili los. Jednostavan princip, zar ne?Mir Vam - Ugrin

nijedna stvar sama po sebi nije ni dobra ni loša, tako ni internet ni fejsbukljudi su ti koji stvari ?ine dobrim ili r?avim, koji ih koriste na dobro ili na zlomeni je drago...jedno ve?e sedoh az ra?unar..i ne zanm šta mi bi...ali kao i kroz ceo moj život poslušah glas..i otvorih profil na fejsu pod prvim imenom i prezimenom koje mi an apmet pade....pozvah prijatelje po sistemu" slu?ajnosti" me?u njima i o.Ugrina, o Ivana, o.Gorana. Izidu...i evo me sada ovdekad god "kolena po?nu da mi klecaju" glas me odvede baš tamo gde treba da budemhmmm  evo još jedne dobre teme...intuicija kako ej nauka zove...da li ej to intuicija ili glas našeg An?ela ?uvara koga mi nekada poslušamo, a nekada neali tu temu neka otvori neo drugi, ja sam amlo preterala sa temama ;)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Facebook je za nasu Liturgijsku zajednicu sredstvo, jos jedan od nacina da se preispitamo, razmenimo, ali i da damo svoj licni pecat, kreativni. Probali smo da ucestvujemo i na nekim drugim forumima, iskreno nije islo. Upravo ova socijalna mreza svojim izgledom, brojnoscu, predrasudama bila je pravi poligon za opitovanje. Potvrdilo se da je ono sto je u prvom momentu delovalo kao ne preterano dobar izbor, privuklo  razlicite ljude a uspeli smo da odrzimo pecat licnog svedocenja, izbegli zamke sakrivanja iza citata drugih i sve ono sto uglavnom odbija. Nasa zajednica je govorila i na taj nacin pozivala. Rec zajednice je bio nas izbor i rezultati su mnoge grupe koje su se oformile po ugledu na nasu.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Гости

ДА је вероватно најинтересантнија група на ФБ која се бави православљем. Својевремено сам наишао и на групу ђакона Ненада Илића, не могу да се сетим имена, али иста је затвореног типа тако да немам увид у оно што се тамо пише. Са обзиром на досадашњи рад поменутог ђакона не сумњам да је и та група занимљива...

Подели на овим сајтовима

Internet je nesumjivo jedna od najvecih zagonetki savremenosti, o tom problemu tek treba da se oglase naucnici svih profila.Sta je tu ustvari bitno za Crkvu u savremenom svetu?

Pozvanje Crkve je neprestano svedocenje Vecnog Zivota kao realnosti dostupne svakom coveku od pocetka do kraja istorije.Nikako vecnosti kao stanja vec samo kao odnosa, zato Vecnost Carstva Bozijeg, po pravoslavnom ucenju, i pocinje, vec ovde na zemlji.Koliko covek prihvata bliznjeg kao izvor svoga postojanja toliko postoji i na zemlji  i u carstvu Bozijem.

U nedostatku istinskog odnosa,to jest istinske zajednice zrtvene ljubavi, od cega boluje savremena civilizacija, nesumnjivo moralo je doci do raznih devijacija u odnosu,to jest do pojave virtuelne realnosti koja ce zakloniti sve istinske nedostatke ali i istinske vrednosti, licnosti koje se u virtuelnu realnost utapaju.

Dvadeset prvi vek,kao ni jedan od pojave Hriscanstva do sada, forsira anticke apolonovske  vrednost.Svedoci smo toga u svakodnevnom zivotu, pocev od televizije pa sve do nacina ishrane.Preplavljeni smo reklamama o zdravom nacinu zivota i zdravoj ishrani,o savrsenim proporcijama u izgledu zena i muskaraca,o nacinu kako da se zivot po sebi produzi na zemlji.Sve to rusi pitanje odnosa kao stanja ljubavi i odnos pretvara u stanje koristi i zatvara ga u okove odredjenih grupacija koje funkcionisu po sistemu revnopravnosti , jednakosti ili nekom drugom surogatu odnosa.

Naravno da postoje licnosti koje se ne uklapaju u takav savremeni nacin odnosa.Bez istinske vere takvi ljudi mogu dusevno da obole, da se u njima pojavi stanje podvojene licnosti, shizofrenije.Dakle u virtelnom svetu su jedno,tamo mogu da se predstave kako hoce,kao mladi, lepi, zdravi,uspesni,sportisti,ili bilo kakvi sto bi od njih savremeni svet trazio,dok su u stvarnom svetu onakvi kakvi zaista jesu.T

To je ustvari opasnost interneta.

Ali kako moze da se dodje do koristi za crkvu?

Crkva uvek poziva svakog coveka na spasenje.Spasenje je stvar ljubavnog i zrtvenog odnosa.Svi sajtovi sa pravoslavnom tematikom trebali bi da budu poziv na odnos LICEM U LICE,jer je takav odnos istinski ljudski.Pravoslavni covek mora da prihvati bliznjeg onakvog kakv on zaista jeste i takvom,pa makar i gubavom, da pruzi svoju ljubav.Kad ostvarimo takvu ljubav necemo imati potrebu ni za kakvom vrstom surogatnog odnosa.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

О фејсбуку, вјери, комуникацији...

Tagged: Актуелни разговори

Наслов: Otac Vladimir Zamahajev

Албум: razgovori

Година: 2009

Величина: 35:29 минута (6.09 МБ)

Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Интернет, фејсбук, вjера, комуникација - теме су о којима говори наш гост свештеник Владимир Замахајев. Отац Владимир је свештеник у цркви Светог Димитрија на Новом Београду, стручњак је за информационе технологије. Рећи ће нам о томе шта мисли што се поједине владике појављују на фејсбуку, о добрим и лошим странама коришћења интернета, фејсбука, али и о потреби одласка у храм на Свету Литургију, дружења са пријатељима.

Преузмите аудио датотеку

http://www.svetigora.com/node/5617

Подели на овим сајтовима

Lepo kaze otac Vladimir da sve ono sto i sam objavi na facebook-u bi mogao i da objavi i na naslovnoj strani nekih novina, casopisa. Naravno, podseca nas da je Liturgija tj. liturgijski zivot kako on kaze, kljuc. Ovom prilikom cu uraditi nesto sto do sada nikada nisam uradila. Posluzicu se citatom Vladike Nikolaja : " Svestenik je covek, koji treba da prednjaci drugim ljudima u veri i u sluzenju Bogu. Vera savremenog svestenika mora stajati u najtesnjoj vezi sa savremenim znanjem i savremenom kulturom uopste. Vera koja bazira iskljucivo na drevnom znanju i drevnoj kulturi, ne moze biti vera naseg vremena. Takva vera lici na jednu fantasticnu kulu u vazduhu, koja nema realnih osnova, jer su joj osnovi prestareli kao sto je prestarela i anticka kultura. Ko veruje u fantasticne kule u vazduhu?Takvom verom niti se sam svestenik moze oduseviti, niti druge njom moze oduseviti. Stari crkveni oci i ucitelji, koji su veru formulisali jezikom njihovog vremena i njihove kulture, bili su medju najucenijim i najkulturnijim ljudima svog vremena. Njihova vera imala je mocne osnove u znanju i kulturi njihovog vremena, otuda je i njihov smisao postojanja bio za njihovo vreme van svake sumnje. "

Internet i razlicite socijalne mreze su nasa realnost. Danak koji placamo ubrzanom vremenu. Globalno selo koje je najavljivano nasa je realnost, vreme koje zivimo. Da li je Crkva mogla da ostane imuna, da li je trebala? Ocigledno da ne. Zivi organizam ne moze da ne reaguje, ali moze da ga iskoristi kao jos jedan nacin delovanja. Zloupotrebe su moguce, sigurno ih ima zato je i potrebno da svako radi svoj posao. Zato je jedna od boljih strana ovog foruma upravo pristupacnost svestenika. I ovako i ovde nas upucuju, a to je prilika koja se ne propusta.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Lepo kaze otac Vladimir da sve ono sto i sam objavi na facebook-u bi mogao i da objavi i na naslovnoj strani nekih novina, casopisa. Naravno, podseca nas da je Liturgija tj. liturgijski zivot kako on kaze, kljuc. Ovom prilikom cu uraditi nesto sto do sada nikada nisam uradila. Posluzicu se citatom Vladike Nikolaja : " Svestenik je covek, koji treba da prednjaci drugim ljudima u veri i u sluzenju Bogu. Vera savremenog svestenika mora stajati u najtesnjoj vezi sa savremenim znanjem i savremenom kulturom uopste. Vera koja bazira iskljucivo na drevnom znanju i drevnoj kulturi, ne moze biti vera naseg vremena. Takva vera lici na jednu fantasticnu kulu u vazduhu, koja nema realnih osnova, jer su joj osnovi prestareli kao sto je prestarela i anticka kultura. Ko veruje u fantasticne kule u vazduhu?Takvom verom niti se sam svestenik moze oduseviti, niti druge njom moze oduseviti. Stari crkveni oci i ucitelji, koji su veru formulisali jezikom njihovog vremena i njihove kulture, bili su medju najucenijim i najkulturnijim ljudima svog vremena. Njihova vera imala je mocne osnove u znanju i kulturi njihovog vremena, otuda je i njihov smisao postojanja bio za njihovo vreme van svake sumnje. " Internet i razlicite socijalne mreze su nasa realnost. Danak koji placamo ubrzanom vremenu. Globalno selo koje je najavljivano nasa je realnost, vreme koje zivimo. Da li je Crkva mogla da ostane imuna, da li je trebala? Ocigledno da ne. Zivi organizam ne moze da ne reaguje, ali moze da ga iskoristi kao jos jedan nacin delovanja. Zloupotrebe su moguce, sigurno ih ima zato je i potrebno da svako radi svoj posao. Zato je jedna od boljih strana ovog foruma upravo pristupacnost svestenika. I ovako i ovde nas upucuju, a to je prilika koja se ne propusta.

;)ja se ?esto služim citatima, no ti je van teme :)Apsolutno sam ZAUstajem u 5h sa posla stižem u 17h, oba roditelja u bolnici bez izgleda za izle?enje, suprug preminuo u februaru, dete 11 leta koje treba da jede, da pije, da u?i da se igra, sa kojim treba razgovarati,koje treba voleti - subota je dan kada ne znam kako da ga razvu?em da traje bar 36 sati, ostaje mi samo nedelja... i NET u pauzi izme?u kuvanja, peglanja, u?enja etc ;)dakle apsolutno podržavam što više pravoslavnih grupa, sajtova, foruma i sveštenih lica na netu

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

"Nista nije ni dobro ni lose samo po sebi,losa je zloupotreba"-sv.Grigorije Palama

nisam mogla da se setim ?iji je citat, mada nije ni bitno ko  je rekao bitna ej suština :)

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da je Svetlana postavljanjem linka upravo zelela da obratimo paznju na ucestvovanje svestenika na forumima, za ili protiv. Citat je iskoriscen da bih potkrepila svoje ZA. Bez njihovog ucestvovanja, ali i "rukovodenja" desava se, nazalost da neki pomisle kako bi oni to bolje radili. Ranije, zbog ovakvih "pojava" nisam ni ucestvovala na forumima( malo mi je od tih "pravednika" pripadala muka-bukvalno). Zato i citat Vladike Nikolaja i to bas onaj koji se obraca svestenstvu. Ne da bih svestenike podsecala, nego da bi mi malo shvatili zasto je to potrebno.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...