Jump to content

Opasnosti veštačke inteligencije

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

Mislim da je trenutno najveći problem nepogodna arhitektura procesora. I sada se ja igram sa fann bibliotekom, uskoro ću da napišem svoju implementaciju neuronske mreže, ali daleko od toga da će to da bude Skynet.

Što misliš da je arhitektura loša? Voleo bih da znam.

Nerualna mreža nija ništa drugo do skup matematičkih formula sa kalibrisanim parametrima (to je ono ,,naučeno", dok se red jednačina se bira unapred i često se svodi na nagađanje).

Ko stvoreno za procesore

Trebaju mi ogrnomni procesorski resursi da bih sa x86 ili Sparc arhitekturom nešto uradio.

šta pokušavaš da uradiš?

Подели на овим сајтовима

da uradi nešto neočekivano ili da bude kreativno? Ili je to isto? Ili da ima volju? Šta je volja? Neočekivano se stalno događa kroz greške u razvoju sistema, bagove , dok ga ne napraviš da radi kako treba iznenadi te sto puta a šta znači kreativno, jer kreativno ima veze samo u okviru naše ljudske estetike ili koristi uh, mnogo pitanja lično verujem u Život, a ne u puku kauzalnost, i prema tome da se suština života ne može matematički modelovati (staviti u uzročno posledični svet), već samo njegove manifestacije (života)

Да машина сама, свјесно, на своју иницијативу, од своје "воље" одступи од утврђених параметара и примјени нови параметар.

Мени изгледа да је то услов који машина мора испунити да би је сматрали заиста свјесном, на нашем нивоу. Ову способност имају само људи за сада и најбоље се манифестује кроз умјетност. Пикасо је ваљда у почетку цртао и сликао као и остали, па када је савладао то обично, одлучио је да створи своје нешто. И тако кроз читаву историју - ренесанса одбацује црквену умјетност, барок ренесансу итд. 

Подели на овим сајтовима

Tako sto pravi mnogo bolja, preciznija, predvidjanja na daleko vecem broju koraka nego sto moze bilo koji covek ili vise ljudi  istovremeno. Naprimer ako covek moze da napravi neko predivdjanje na 16 koraka koje u 84% slucajeva biva tacno masina moze da napravi predvidjanje na 32 koraka koje u 92% slucajeva biva tacno, itd.

Ako stignem danas ako ne sutra pisem jedan malo gusci tekst o tome kako, generalno, ljudski mozak pravi predvidjanja i kako to masina moze da kvantifikje i na kraju u potpunosti simulira.

Napisi i malo o tome kako je potreban algoritam napisati po kom ce posle ta masina sve to da obavlja i ni slovo jedno nece niti moze izaci iz okvira tog algoritma. I da "spOsobnost" masne da obavlja bilo sta , kvalitetno, brzoitd zavisi iskljucivo od sposobnosti coveka - tvorca algoritma.

I da se ne moze govoriti uopste o bilo kakvoj vrsti inteligencije kod compa vec samo i jedinoo kvalitetu algoritma.

i opet da ponovim, masina nece nikada ni za slovo izaci iz okvira tog algoritma .

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

sa ovim se ne slažem, khm! :)  Šta bilo ko ima od tapšanja po ramenu i podrške od strane onoga od koga trpi štetu?! A i to ,,Ako vam se sviđa..." je licemerno, uzima i daje tuđe za džabe, a kaže idite, kupite, pomozite mu

muzičari su sirotinja, praktično prose, nezavisni naročito, daju svoju muziku za džabe i mole za podršku (kupovinu) i zahvaljuju do neba. Razlog je, osim piraterije i prosto navike ljudi da sve imaju na izvolte sada i odmah, i taj što je tržište prezasićeno. Poenta je da je nemoralno uzimati sirotinji. Zato mnogi jednostavno moraju da imaju dnevni posao, a muzikom se bave u slobodno vreme. Ovi što se vrte na radiju prođu dobro, jer PRO udruženja (performance rights organizations, koja skupljaju autorski dinar, tj. naknadu za javno izvođenje) im plaćaju. Kod nas je to SOKOJ, i bilo je skoro u novinama to su neke sume znaš kakve, za ove najpopularnije. A sve se to skupi iz kafića, restorana, frizerskih salona itd. Pa opet, čak i ako neko ima, zašto da mu uzmeš što ti on sam ne daje? Inače, tu su najčešće u pitanju izdavači, autori verovatno nemaju prava raspolaganja nad master recording-om (zvučni zapis kod nas valjda)

ima ovde negde tema, pa možemo tamo :)  mene mrzi da je tražim :)

С обзиром да највише фрке дижу богати аутори, не сједи ми та аргументација. Али наставићемо на тој другој теми. Потражићу је вечерас кад завршим с учењем :)

Подели на овим сајтовима

Pricati o vestakoj intteligenn iji je slicno pricanju o tome hoce li automobili jednoga dana evoluirati i imati vlastitu inteligenciju.

Cisto mlacenje prazne slame.

Подели на овим сајтовима

Да машина сама, свјесно, на своју иницијативу, од своје "воље" одступи од утврђених параметара и примјени нови параметар.

Мени изгледа да је то услов који машина мора испунити да би је сматрали заиста свјесном, на нашем нивоу. Ову способност имају само људи за сада и најбоље се манифестује кроз умјетност. Пикасо је ваљда у почетку цртао и сликао као и остали, па када је савладао то обично, одлучио је да створи своје нешто. И тако кроз читаву историју - ренесанса одбацује црквену умјетност, барок ренесансу итд. 

E pazi, to je već negacija, to može da se modeluje, tipa, uradi suprotno od ustaljenog i to proglasi za novu vrednost. AI bi morao biti unapred isprogramiran za to. U stvari ti kažeš, da AI sam dođe do te ideje? Ne znam :) Verovatno ako se ciljano pravi u tom smeru, npr. ako mu se u sistem stavi taka operator negacije, pa da mu padne na pamet da bilo koju pojavu ili znanje negira i istraži rezultat.

Kod ovakvih tema uvek dodjem do Boga. Jer šta i mi ljudi imamo što već nismo dobili, tj. šta smo to stvorili i novo izmislili, a da nije produkt prethodnog, evolutivni pomak, naučeni obrasci, nasledjeni geni i td.

Bog koji stvara iz ničega, ex nihilo, je apsolutno kreativno Biće, Bog. Njegova kreativnost nije posledica prethodnog, i nije vremenski ograničena, i On je bezvremen, večan, apsolutno slobodan i kreativan. On je ,,najživlji", sam Život.

Подели на овим сајтовима

Pricati o vestakoj intteligenn iji je slicno pricanju o tome hoce li automobili jednoga dana evoluirati i imati vlastitu inteligenciju.

Cisto mlacenje prazne slame.

Gospodin magistar softverskog inzenjerstva je reko svoje... Ajmo misevi- razlaz!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

креће у постављеним оквирима

Svakako, i mi se krecemo u postavljenim okvirima dobijenim kroz evoluciju. 

Poenta je da su ti postavljeni okviri takvi da omogucavaju AI autonomno delovanje i pronalazenje resenja bez intervencije coveka. On samo kreira te okvire i pusti masinu sama da radi. 

Znaci jedan dron koji je napravljen da ubija teroriste po Bliskom Istoku bi bio pusten i on bi sam pronalazio mete, likvidirao, trazio najkrace putanje do njih itd. a da niko tog drona ne mora da nadgleda i kontrolise. Cak bi mogao sam da pronalazi izvore energije u zavisnosti od toga cim se napaja i sve bi sam mogao da radi npr. 2 godine koliko traje misija i kad je zavrsi samo se vrati kuci. 

2. свијест долази на одређеном нивоу интелигенције

Ne, jer svest nema veze sa inteligencijom. Svest znaci subjektivnu percepciju stvari oko sebe i sebe samog (samosvest), dok je inteligencija sluzi za resavanje problema koji nastaju u interekciji subjekta sa odredjenim okolnostima. 

Priroda je puna organskih materija pa nije sve živo. Zar mora imati telo (ćelije) da bi se smatralo živim? Mi hrišćani verujemo u život mimo tela. Zato kažem zavisi kako ko veruje.

Ako ja sad postavim pitanje šta znači da je ćelija živa, opet ćemo doći do redukcionizma (da li razmenjuje materije, umnožava se i sl.)

Suprotno tome, da li smemo da se usudimo da kažemo da je samo ono što je svesno = živo? 

Interesantna tema baš :)

Zivot u bioloskom smislu, onako kako ga biologija kao nauka proucava pa tako su najednostavniji organizmi prokarioti  kao neke vrste najprimitivnijih oblika zivota. Sve ispod toga se ne klasifikuje u zivot, tako ni virusi koji su neka vrsta prelaznog oblika izmedju nezivog i zivog. A u nezivo spadaju te organske materije koje su uslov za nastanak zivota. 

Zivot u hriscanskom smislu znaci nesto drugo i vezan je za zivot licnosti, a ne za biologiju. 

Tako je celija osnovna jedinica gradje svakog zivog bica, pa sam hteo reci da bi AI mogla imati biolosko telo sastavljeno od celija i da izgleda bas kao covek kada bi ljudi uspeli nekako da naprave takvo telo sa razvijanjem sinteticke biologije. Pa bi na osnovu toga mogli reci da je to zivo bice, ko sto bismo mogli reci da su klonovi ziva bica. 

Doduse ne mora imati bas kao nase telo, vec moze i ono kakvo je na kraju napravio Dzoni Dep u Transcedence .

Ako bismo za zivo bice uzeli kao kriterijum svest, a ispadne da samo covek ima svest onda sva ostala ziva bica ne bi bila ziva bica nego neziva ili neki shcbbsbndb. Tako da ne valja. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Što misliš da je arhitektura loša? Voleo bih da znam.

Nerualna mreža nija ništa drugo do skup matematičkih formula sa kalibrisanim parametrima (to je ono ,,naučeno", dok se red jednačina se bira unapred i često se svodi na nagađanje).

Ko stvoreno za procesore

Procesor je jako širok pojam. On u svakom slučaju može da završi posao, ali meni treba da ga završi za što kraće vreme.

Kod današnjih arhitektura, taj program sa neuronskom mrežom bi bio napisan u C++-u, neuroni bi bili klase i kad se prevedu na mašinski jezik, ti neuroni će biti razbacani po memoriji i međusobno povezani pokazivačima (adresama početaka strukture u memoriji). Recimo da se u nekom neuronu desio impuls, pa onda procesor uzima njegovu težinu za određenu sinapsu u neki od registara, pa uzima adresu sledećeg i onda pristupa sledećem, pa na osnovu težine svih neurona u toj sinapsi, on izračunava da li će se i tu desiti impuls i to mora za svaku sinapsu sa kojom je taj neuron povezan.

Ovako će biti previše ciklusa u memoriji, keširanje bi samo ublažilo overhead. Ja bih napravio specijane instrukcije koje bi radile to isto, ali sa samo onoliko ciklusa na memoriji koliko je zaista potrebno. Možda bih projektovao i poseban "neuronski" keš koji bi bio odvojen od ovih instrukcijiskih i onih za podatke.

šta pokušavaš da uradiš?

Recimo, za sada bih napravio jedan jako pametan sistem koji bi kontrolisao moje rutere, firewall i sve ostale sisteme, imao punu kontrolu nad mojim (za sada) skromnim botnetom za denial of service, pa bi se širio po tuđim mrežama i ugrađivao ih u svoj nervni sistem možda jednog dana postane samosvestan.

Ovo bi mi bio krajnji cilj:

Подели на овим сајтовима

Gospodin magistar softverskog inzenjerstva je reko svoje... Ajmo misevi- razlaz!

Pa ovo je sustina orice o VI ... Nesto poput price o eventualnom sukobu ljudi sa nekom planetom iz Svemira . Domen SF romana. Tu spada i prica o VI.

Подели на овим сајтовима

Znaci jedan dron koji je napravljen da ubija teroriste po Bliskom Istoku bi bio pusten i on bi sam pronalazio mete, likvidirao, trazio najkrace putanje do njih itd. a da niko tog drona ne mora da nadgleda i kontrolise. Cak bi mogao sam da pronalazi izvore energije u zavisnosti od toga cim se napaja i sve bi sam mogao da radi npr. 2 godine koliko traje misija i kad je zavrsi samo se vrati kuci.

Imaš ovde upravo o dronovima:  http://www.cracked.com/article_19279_5-inventions-that-prove-the-terminator-upon-us.html

Подели на овим сајтовима

• Гости

pogledajte ovo: https://thegrid.io

to je budućnost

i ovo bi trebalo da uznapreduje na druge platforme: http://noflojs.org

Web programiranjem i Javashitom i Cocoonom se bavim samo zato što moram i jer mi je to posao. Za ono što volim, ne pada mi na pamet da radim u interpreterskim jezicima.

Подели на овим сајтовима

pogledajte ovo: https://thegrid.io

to je budućnost

i ovo bi trebalo da uznapreduje na druge platforme: http://noflojs.org

Preuzese mi AI botovi hobi, sad cu morati da batalim strebanje web dizajna kme. 

Eto vec se razvijaju. 

Mada sam uzeo los primer za dronove, ipak je on ogranicen po ovom sto RYLAH pise. 

Подели на овим сајтовима

Ovako će biti previše ciklusa u memoriji

pa mora tako, procesor+memorija, ti bi heap u procesorskim registrima :)

koja god da je memorija u pitanju nekako moraš da joj pristupiš, samo je pitanje brzine tog pristupa. AMD je prvi počeo da ugrađuje memorijski kontroler direktno u procesor, a od skora i Intel, kako bi smanjili kašnjenje

Web programiranjem i Javashitom i Cocoonom se bavim samo zato što moram i jer mi je to posao. Za ono što volim, ne pada mi na pamet da radim u interpreterskim jezicima.

ma nije to bitno, bitna je ideja, pristup, paradigma, način na koji se rešava problem. Sve više dosadnog posla će preuzimati mašine, što je i normalno, dok će inženjerstvo vremenom zahtevati drugačije znanje. Vreme za AI inženjere tek dolazi

Programeri su ti danas kao nekad što su bili fizikalci, rudari ili zanatlije, pa su ih zamenile mašine. I to treba tako, što da arčimo zdravlje, radimo nešto drugo, kreativnije, a i radno vreme će moći biti kraće

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...