МилошБГ Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Nista lose nas ne ceka zbog hrasta, bazilike itd, Srbija radi ono sto rade sve drzave sveta, razvijaju infrastrukturu, izgradjuju se i u skladu sa svojim mogucnostima cuvaju ono sto imaju a ni jedna drzava na svetu ne bi izmestala nadvoznjak zbog drveta. Vec bi vlasnik , ako je zainteresovan ili ko vec drugi, izmestio hrast ako mu treba. Postavljao sam vec link na ovoj temi, italijani trguju sa maslinama starim 7-8 vekova. Iskopane, sa korenom zasticenim i kome trebaju plati koju hiljadu evra i teraj . Takodje su upravo u Rimu pre godinu dve otkrili neku gradjevinu i usled nedostatka novca ponovo je zatrpali jer je tako najbolje zasticena od propadanja pa kada bude para otkopace je opet i restaurirati .. Problem je sto su baziliku zakopali nestrucno bez konzerviranja i bez cuvanja vec su je samo posuli i zakopali. To prvo. Drugo kao odgovor na te meni nepoznate stvari,ja mogu da ti kazem i da ti dokumentujem slikama najrazlicitije nacine i mogucnosti po kojima su mnogi narodi postupali da bi sacuvali ovakve stvari uprkos sto su bili na mestima projekta toga ili pak na putu izgradnje auto puta. Navescu samo dva primera jer nemam sad vremena da trazim ostale koje sam video: KIna porodica nije htela da da svoju staru kucu da je sruse,bila je na mestu predvidjena projektom za izgradnju auto puta: Holandija hrast koji su sacuvali Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Deo folklora ovog naroda jesu i ta predanja da se nekom nesto lose desilo ako je to uradio,kao sto je i da se nekom nesto desilo kad je neku svetinju ukaljao na neki nacin. Део фолклора народа је био и лапот, па је искорењен. Део фолклора народа је и да носи храну на гробље, да се моли злим духовима, да ставља деци црвен кончић кад се роде, да ставља бели лук у џеп, итд. А ово је само нешто што се и даље ради или је релативно скоро искорењено, да не идемо даље у прошлост. Можемо да причамо и шта се све по Цркви радило, или колико су и данас свештеници подложни паганштини и сујеверју. Запис нема везе са црквом. Црква се јасно огласила да ово дрво није свето. Да је прича од самог старта била да је дрво старо 600 година, супер, ал у овако нечему нећу да учествујем. А ти буди поштен па кажи да ли је сељацима стало до старости трулог дрвета, или се ради о сујеверју против ког се треба борити и које треба искорењивати јер везе са Хришћанством нема. Sta bi se desilo da je patrijarh od tog trenutka kad je nesto tako rekao otisao u tu svetinju i sluzio liturgiju i zatrazio od naroda da se bori na svaki (nenasilan) nacin da se to ne desi? Ovako "ja sam protiv" a onda ode na neko duhovno vece sa onima koji zele da urade ono protiv cega je on protiv i daruje ga nekim ordencicem. Десило би се то да га дежурни моралисти прозивају да се превише меша у државне послове, исто као што га други дежурни моралисти вазда прозивају што се не меша. Црква није синдикат, нити је Патријарх ту да би се драо у микрофон и делио полутке. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Cekaj,odlazak u manastir i sluzenje liturgije je mesanje u drzavne poslove i sa te strane "nekorektno"? Nazalost tvoj zakljucak je stvarnost...patrijarh izgleda samo sluzi da bude Milka Canic i deli polutke "ordene" a cak i kad pokusa da se izdigne retko kad ali ponekad iz te uloge uglavnom sledi hladni tus sa onim "sta ti popovi dele pamet i bolje im je da sada cute" pa se onda "izmire" sa velikim u ovoj drzavi pa onda naravno usledi veliki intervju o velikom koji ce podici iz pepela Srbiju i koji je pravi covek za ovu zemlju. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 btw citajuci neke knjige sv.vladike Nikolaja i drugih svetih oceva pronalazio sam mnoge te price koje sad nazivamo folklorom ili besmislom,kao sto ti cinis tim pisanijama u fazonu "ladno neko veruje da ce nekom biti lose ako posece hrast zapis,srusi manastir i sl" Inace apropo hrasta,zanimljivo je da su izvodjaci radova Azerbejdzanci odbili da ga poseku i rekli da to nece da urade. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 btw citajuci neke knjige sv.vladike Nikolaja i drugih svetih oceva pronalazio sam mnoge te price koje sad nazivamo folklorom ili besmislom,kao sto ti cinis tim pisanijama u fazonu "ladno neko veruje da ce nekom biti lose ako posece hrast zapis,srusi manastir i sl" Inace apropo hrasta,zanimljivo je da su izvodjaci radova Azerbejdzanci odbili da ga poseku i rekli da to nece da urade. A oni su inace drvosece po zanimanju ... A i priprema terena i jurnjava sa seljacima oko hrasta je sastavni deo ugovora sa Srbijom ... A uz put su ti iz Azerbejdzana teski hriscani muhamedanskog tipa ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Problem je sto su baziliku zakopali nestrucno bez konzerviranja i bez cuvanja vec su je samo posuli i zakopali. To prvo. Drugo kao odgovor na te meni nepoznate stvari,ja mogu da ti kazem i da ti dokumentujem slikama najrazlicitije nacine i mogucnosti po kojima su mnogi narodi postupali da bi sacuvali ovakve stvari uprkos sto su bili na mestima projekta toga ili pak na putu izgradnje auto puta. Navescu samo dva primera jer nemam sad vremena da trazim ostale koje sam video: KIna porodica nije htela da da svoju staru kucu da je sruse,bila je na mestu predvidjena projektom za izgradnju auto puta: Holandija hrast koji su sacuvali ) Ovo sa kucom je odlicna fora .... A holandski hrast? Pa to je jedan od tri koja poseduju ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 ... , да ставља бели лук у џеп, итд... Ovo nije lose imati pri ruci ...nikada ne znas kada ces na dobar pasulj sa slaninom da naletis ... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Извођач радова је домаћа фирма "Планум", а храст је био на приватном поседу и имао је власника који га је унапред продао док се планирало куда ће пут да иде. Не знам одакле та прича о "сеоској светињи" а у нечијем приватном власништву, да не буде и то истина као да су га секли ноћу. Није се на храст случајно наишло као на базилику, за њега се знало унапред и власник је одобрио његову сечу и то добро наплатио. Једино је питање како се одједном дигла прашина кад је изградња стигла дотле, како су се одједном појавили мештани који су бранили храст па нестали да у време сече није било ниједног и како је та прича добила толику медијску пажњу, а рецимо 1000-годишњи храст из времена цара Самуила једва и помоћу Гугла може да се пронађе. Неки кажу да је власник хтео да узме још новца, неки ту виде политичку прљаву кампању да се одређени функционери замене, неки говоре о томе да је мета предузеће које гради јер се плански саботирају домаћи извођачи како би се ангажовали много јефтинији авганистански и кинески извођачи. Не знам шта је, али направљена је фарса и та фарса нема никакве везе са записима и светињама. RYLAH, Arsenija, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 patrijarh izgleda samo sluzi da bude Milka Canic i deli polutke Изгледа да је главни проблем што га није брига дал ће да га пљују пагани, нити ће да се замера због нечега што нема сврху. Ај сад да кренемо да пљујемо по Немањићима што су рушили паганске храмове, или да кренемо да их пљујемо што нису сачували римске базилике по неким чукама, него су градили цркве и храмове (које и данас користимо) онако како су мислили да треба. Значи, цвета грађевинарство по целој земљи, чак се замера да се гради и обнавља много више него што треба, ал ајде да пљујемо Патријарха што неће у длаку да се понаша онако како му ми наложимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Inace apropo hrasta,zanimljivo je da su izvodjaci radova Azerbejdzanci odbili da ga poseku i rekli da to nece da urade. Иначе су то све велики православци, и вероватно да нису сујеверни уопште, тако ми делују. kao sto ti cinis tim pisanijama u fazonu "ladno neko veruje da ce nekom biti lose ako posece hrast zapis,srusi manastir i sl" Нисам изједначавао храст и манастир. Ако ти између манастира и паганског артефакта стављаш знак једнакости, то је твоја ствар, али мени та два нису исто. Што се конкретно Ваљевске Грачанице тиче, читај: http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2014/2014-09-16-001v Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Daj brate... Zna se sta moze da bude stav crkve i kakav pa da odmah odustanu od potopljavanja manastira. Za to vreme su monasi iseljeni iz manastira,patrijarh nije nijednom dosao u taj manastir,o cemu dalje pricamo...A gradioci brane Rovni i ideje o potopljavanju manastira dobijaju ordenje od patrijarha i ti onda meni od svega dajes saopstenje eparhije Valjevske i kazes eto dokaza da SPC brani manastir. Ono sto me buni oko tog hrasta zapisa. Dakle hrast zapis nije paganski nego hriscanski obicaj kad su ljudi uz svestenika osvecivali hrast i u njega urezivali krst i onda zbog verovatno manjka drugog prostora ili straha drzali Bogosluzenja i litije tu...kako je to paganski? Mislim ako je to paganski obicaj kako su paganski svestenici u drvo urezivali krst i vrsili litije i liturgije tu? Zar ne treba njihovi obicaju da su drugaciji? Ako se posmatra kroz tu prizmu da je to paganska zaostavstvina i da je zbog toga to paganski simbol,pa onda tom logikom su i slave paganska zaostavstina...? ovo me interesuje zaista. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Daj brate... Zna se sta moze da bude stav crkve i kakav pa da odmah odustanu od potopljavanja manastira. Za to vreme su monasi iseljeni iz manastira,patrijarh nije nijednom dosao u taj manastir,o cemu dalje pricamo... Ипак би Патријарх требало да буде синдикалац... Dakle hrast zapis nije paganski nego hriscanski obicaj kad su ljudi uz svestenika osvecivali hrast i u njega urezivali krst i onda zbog verovatno manjka drugog prostora ili straha drzali Bogosluzenja i litije tu...kako je to paganski? Није хришћански. И нису то радили због недостатка простора или страха или било чега другог. Записи су још један од паганских обичаја који је христијанизован, што не значи да је хришћански, већ да је направљен компромис са паганским обичајима, попут хране на гробљу, прављења бебећих црвених "бројаница" и слично. Верујем да нема потребе појашњавати колико се таквих компромиса правило у историји Цркве. То што је неко "урезао крст" у дрво не значи да је то дрво "хришћанско" или "свето". Онда су служили службе за сеоске славе пред записима, али то не значи да је храст постао свето дрво, као што није света ни трава када се Литургија служи на отвореном на тој трави. И на крају, имаш и став Цркве која се врло јасно огласила тим поводом. А то што ће да се нађе свештеник који ће да брани остатке паганизма... Боље да не кренемо да причамо шта све поједини свештеници, којима је вера на нивоу сујеверја, "проповедају", многи и јавно. Џуманџи and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Дрво, поготово старо, свето је у оном смислу у ком је сваки живот свет, у ком је природа света, у ком је оно најлепше у природи свето, у ком су старине свете. Никако "свето" у смислу божанства или неке више, натприродне силе, то би било сујеверје најгоре врсте. И мислим да у таквом схватању нема ничег лошег, као ни у самим записима, иако се по овом питању противим храстољупцима. Мени је, искрено, жао што је то дрво посечено, али већ сам рекао колико ми је до њега стало: у висини прилога од максимално 100 евра за његово очување. Више од тога ми, реално, није стало, а мислим да је многима од оних који су ватрено били против сече стало још мање. Већ је више пута речено да тај храст није запис и да нема живог човека у Србији који зна да је под њим служена служба, да нема људи који га на икакав начин "поштују" јер се налази на приватном поседу и власник га је продао баш за сечу, тако да стварно не знам. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Ипак би Патријарх требало да буде синдикалац... Није хришћански. И нису то радили због недостатка простора или страха или било чега другог. Записи су још један од паганских обичаја који је христијанизован, што не значи да је хришћански, већ да је направљен компромис са паганским обичајима, попут хране на гробљу, прављења бебећих црвених "бројаница" и слично. Верујем да нема потребе појашњавати колико се таквих компромиса правило у историји Цркве. То што је неко "урезао крст" у дрво не значи да је то дрво "хришћанско" или "свето". Онда су служили службе за сеоске славе пред записима, али то не значи да је храст постао свето дрво, као што није света ни трава када се Литургија служи на отвореном на тој трави. И на крају, имаш и став Цркве која се врло јасно огласила тим поводом. А то што ће да се нађе свештеник који ће да брани остатке паганизма... Боље да не кренемо да причамо шта све поједини свештеници, којима је вера на нивоу сујеверја, "проповедају", многи и јавно. Cekaj ostatak paganizma jesu i slave,zar ne? da li to znaci da ako neko sutra kaze da Srbi ne treba da slave krsnu slavu da ces ti imati istu logiku,ostatak paganizma i da to nije hriscanski?! Patrijarh treba da bude patrijarh,da kaze ne dam svetinju! ne dam Nemanjicki manastir,od sada cu svake nedelje u mesecu sluziti liturgiju tamo,monasi ce svakodnevno sluziti Bogosluzenja,reci ce onima koji hoce da ga potapaju da to ne cine a ne deliti ordenje takvima,da li shvatas? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Cekaj ostatak paganizma jesu i slave,zar ne? da li to znaci da ako neko sutra kaze da Srbi ne treba da slave krsnu slavu da ces ti imati istu logiku,ostatak paganizma i da to nije hriscanski?! Patrijarh treba da bude patrijarh,da kaze ne dam svetinju! ne dam Nemanjicki manastir,od sada cu svake nedelje u mesecu sluziti liturgiju tamo,monasi ce svakodnevno sluziti Bogosluzenja,reci ce onima koji hoce da ga potapaju da to ne cine a ne deliti ordenje takvima,da li shvatas? Ово ме већ подсећа на један виц: Мујо и Хасо нешто докони причају, и пита Мујо Хасу шта би радио да га нападне медвед. "Па побего бих ушуму!" "Их, ушуму! Па он ти је болан ушуми ко ти и ја кодкуће!" "А добро, испео бих се надрво!" "На дрво?! Па јел знаш ти болан како се то вере, па не би стиго ни по метра одмаћ!" "А добро, у ријеку онда, па..." "Ел знаш ти како то плива?! Па то ко да је патка!" "А шта знам... Ево, у пећ'ну бих се сакрио." "Их, у пећ'ну... Сад си га баш лупио. Па ако би те негдјде нашо, нашо би те тамо." "А пусти ме болан Мујо, видим ја да ти навијаш за медвједа!" Те с тим у вези, најбоље да баталимо разговор овде, можда ћемо негде имати мало више среће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука