Jump to content

Čin pevanja 12 psalmova

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čin pevanja dvanaest psalmova

Care Nebesni, Utešitelju, Duše istine, Koji si svuda i sve ispunjavap, Riznico dobara i Davaoče života, priđi i useli se u nas, i očisti nas od svake nečistote, i spasi, Blagi, duše naše.

Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas.

Oče naš, koji si na nebesima! Da se sveti ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu. Hleb naš nasušni dan nam danas i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavog.

Gospodi pomiluj. ( Dvanaest puta).

Slava, i sada:

Hodite, poklonimo se Caru našem Bogu. (poklon)
Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu, Caru našem Bogu. (poklon).
Hodite, poklonimo se i pripadnimo samom Hristu, Caru i Bogu našem. (poklon)

Psalam 26

Gospod je videlo moje i spasenje moje; koga da se bojim? Gospod je krepost života moga; koga da se strašim? Ako navale na me zlikovci da pojedu telo moje, protivnici i neprijatelji moji, spotaći će se i pašće. Ako protiv mene vojska u oko stane, neće se uplašiti srce moje; ako se na me rat digne, ja se ni onda neću bojati. Za jedno samo molim Gospoda, samo to ištem, da živim u domu Gospodnjem sve dane života svoga, da gledam krasotu Gospodnju, i ranim u crkvu Njegovu. jer bi me sakrio u kolibi svojoj u zlo doba; sklonio bi me pod krovom šatora svoga; na kamenu goru popeo bi me. Tada bih podigao glavu svoju pred neprijateljima koji bi me opkolili, prineo bih u Njegovu šatoru žrtve hvale; zapevao bih i hvalio Gospoda. Čuj, Gospode, glas moj, Tebe prizivljem, smiluj se na me i usliši me. Srce moje govori pred Tobom što si rekao: "tražite lice moje", tražim lice Tvoje, gospode! Nemoj odvratiti od mene lica Svoga, nemoj u gnevu ostaviti sluge Svoga; budi pomoćnik moj; nemoj me odbiti, i nemoj me ostaviti, Bože, Spasitelju moj! Jer otac moj i mati ostaviše me; ali Gospod neka me prihvati. Uputi me Gospode, na put svoj i vodi me pravom stazom poradi onih koji me vrebaju. Nemoj me dati na volju neprijateljima mojim; jer ustaše na me lažni svedoci; ali zloba govori sama protiv sebe. Verujem da ću videti dobrotu Gospodnju na zemlji živih. Uzdaj se u Gospoda, budi slobodan; neka bude srce tvoje krepko, uzdaj se u Gospoda.

Psalam 31

Blago onome, kojme je oprosštena krivica, kome je greh pokriven. Blago čoveku, kome Gospod ne prima greha i u čijem duhu nema lukavstva. Kad mučah, posahnuše kosti moje od uzdisanja moga po vas dan. Jer dan i noć tištaše me ruka Tvoja; nesta soka u meni kao na letnjoj pripeci. Greh svoj kazah Tebi i krivice svoje ne zatajih; rekoh: ispovedam Gospodu prestupe svoje; i Ti skide s mene krivicu greha moga. Zato neka Ti se moli svaki svetac, kad se možeš naći; i onda potop velike vode neće ga stignuti. Ti si zaklon moj, Ti me čuvaš od teskobe; okružavaš me radostima u izbavljanju. Urazumiću te, i pokazaću ti put kojim da ideš; savetovaću te, oko je moje na tebi. Nemojte biti kao konj, kao mazga bez razuma, kojima uzdom i žvalama valja obuzdati gubicu, kad ne idu k tebi. Mnogo muka ima bezbožnik, a koji se uzda u Gospoda, oko njega je milost. Radujte se o Gospodu, i pevajte, pravednici; veselite se svi koji ste prava srca.

Psalam 56

Pomiluj me Bože, pomiluj me; jer se u Tebe uzda duša moja, i pod sen krila Tvojih sklanjam se dok ne prođu nevolje. Prizivam Boga višnjega, Boga, Koji mi dobro čini. Da pošalje s neba i sačuva me, da posrami onoga koji traži da me proždre; da pošalje Bog milost Svoju i istinu Svoju. Duša je moja među lavovima, ležim među onima koji dišu plamenom. Zubi su sinov ljudskih koplja i strele i njihov jezik mač oštar. uzvisi se više nebesa, Bože po svoj zemlji neka bude slava Tvoja. Metnuše zamku nogama mojima, i stegoše dušu moju, iskopaše predamnom jamu, i sami padoše u nju. Utvrdilo se srce moje, Bože, utvrdilo se srce moje; pevaću Te i slaviću. Probudi se , slavo moja, probudi se, psaltire i gusle; ustaću rano. Hvaliću gospoda po narodima, pevaću Ti po plemenima. Jer je velika do nebesa milost Tvoja, i istina Tvoja do oblaka. uzvisi se više nebesa, Bože po svoj zemlji neka bude slava Tvoja.

Oče naš, koji si na nebesima! Da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu. Hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavog.

Tropari, glas1:

Pokreni se da mi otvoriš naručje Očinsko: bludno proživeh svoj život gledajući na nepotrošljivo bogatstvo milosrđa Tvojih, Spase. No moje sada osiromašeno srce nemoj prezreti, Gospode, jer Ti u umilenju govorim: sagreših nebu i pred Tobom.

Slava: Kada dođeš, Bože, na zemlju sa slavom, i drhti svaka tvar, reka pak ognjena pred sud privlači, knjige se razotkrivaju, i tajne se javljaju, tada me izbavi od ognja neugasivog, i udostoj me da stanem s desne strane Tebi, Sudijo najpravedniji.

I sada: Tebe Mater Božiju svima Devu uistinu i po rođenju, koja se javljaš, koji sa ljubavlju pribegavamo Tvojoj blagosti: jer Tebe grešni imamo kao zastupništvo, Tebe zadobismo kao spasenje u nevoljama, Jedinu sveneporočnu.
Gospode pomiluj. ( trideset puta).

Hodite, poklonima se cAru našem Bogu ( poklon).
Hodite, poklonima se i pripadnimo Hristu, Caru našem Bogu (poklon).
Hodite, poklonimo se i pripadnimo samom Hristu, Caru i Bogu našem. (poklon).

Psalam 33
Blagosiljam gospoda u svako doba, hvala je Njegova svagda u ustima mojima. Gospodom se hvali duša moja; neka čuju koji stradaju, pa neka se raduju. Veličajte Gospoda sa mnom, uzvišujemo ime Njegovo zajedno. Tražih Gospoda, i ču me, i svih nevolja mojih oprosti me. Koji u Njega gledaju prosvetljuju se, i lica se njihova neće postideti. Ovaj stradalac zavika, i Gospod ču, i oprosti ga svih nevolja njegovih. Anđeli Gospodnji stanom stoje oko onih koji se Njega boje, i izbavljaju ih. Ispitajte i vidite kako je dobar Gospod;blago čoveku koji se uzda u Nj. Bojte se Gospoda, sveti Njegovi;jer koji se Njega boje, njima nema oskudice. Bogati osiromašiše i ogladneše, a koji traže Gospoda, ne premiče im se nijednoga dobra. hodite, deco, poslušajte me; naučiću vas strahu Gospodnjemu. Koji čovek želi života, ljubi dane da bi video dobro? Ustavljaj jezik svoj oda zla, i usta svoja od prevarene reči. Kloni se oda zla, i čini dobro, traži mira i idi za njim. Oči su Gospodnje obraćene na pravednike, a uši su Njegove na jauk njihov. Ali je strašno lice gospodnje za one koji čine zlo, da bi istrebio na zemlji pomen njihov. Viču pravedni, i Gospod ih čuje, i izbavlja ih od svih nevolja njihovih. Gospod je blizu onih koji su skrušena srca, i pomaže onima koji su smerna duha. Mnogo nevolja ima pravednik, ali ga od svih izbavlja Gospod. Čuva Gospod sve kosti njegove, nijedna se od njih neće slomiti. Bezbožnika ubiće zlo, i koji nenavide pravednika prevariće se. Gospod iskupljuje dušu sluga svojih, i koji se god u Njega uzdaju, neće se prevariti.

Psalam 38

Rekoh: čuvaću se na putevima svojim da ne zgrešim jezikom svojim; zauzdaću usta svoja, dok je bezbožnik preda mnom. Bijah nem i glasa ne pustih; mučah i o dobru. Ali se tuga moja podiže. Zapali se srce moje u meni, i mislima mojim razgore se oganj;progovorih jezikom svojim: Kaži mi, Gospode, kraj moj, i dokle će trajti danimoji? Da znam kako sam ništa. Evo s pedi dao si mi dane, i vek je moj kao ništa pred Tobom. Baš je ništa svaki čovek živ. Baš hodi čovek kao utvara; baš se uzalud kida, sabira, a ne zna kome će dopasti. Pa šta da čekam, Gospode? Nad je moj u Tebi. Iz svega bezakonja moga izbavi me, ne daj me bezumnome na podsmeh. Nem sam, neću otvoriti usta svojih;jer si me Ti udario. Olakšaj mi udarac svoj, silna ruka Tvoja ubi me. Ako ćeš karati čovek za prestupe, rastočiće se kao od moljaca krasota njegova. Baš je ništa svaki čovek. LSušaj molitvu moju, gospode, i čuj jauk moj. Gledajući suze moje nemoj mučati. jer sam gost u Tebe i došljak kao i svi stari moji. Nemoj me više gnevno gledati, pa ću odahnuti pre nego otidem i više me ne bude.

Psalam 40

Blago onome koji razume ništemu! gospod će ga izbaviti u zli dan. Gospod će ga sačuvati i poživeće ga;biće blažen na zemlji. Nećeš ga dati na volju neprijateljima njegovim. Gospod će ga ukrepiti bolna na odru. Sa svima menjaš postelju njegovu u bolesti njegovoj. Ja vičem: Gospode! Smiluj se na me, isceli dušu moju, sagreših Ti. Neprijatelji moji govore zlobno za mene: "kad će umreti, i ime njegovo poginuti?" i ako ko dođe da me vidi, laska; srce njegovo slaže u sebi nepravdu, i otišavši kazuje. šapću o meni među sobom neprijatelji moji, i misle mi zlo:" Zla stvar dođe na njega, legao je;neće više ustati. " I čovek mira moga, u kojega se uzdah, koji jeđaše hleb moj, podiže me na petu. Ali Ti, gospode, smiluj se na me, i podigni me; a ja ću im vratiti. Po tome ću poznati da sam Ti mio, ako se ne uzraduje neprijatelj moj nada mnom. A mene cela sačuvaj, i daj mi da stojim pred licem Tvojim do veka. Blagosloven Bog Izrailjev od veka do veka! Amin,amin.
Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas

Oče naš, koji si na nebesima! Da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu. Hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavog.

Tropari, glas 4:

Smirenu moju dušu poseti, Gospode, koja je u gresima sav život provela: primi i mene, kao bludnicu, i spasi me.

Slava: Ceo moj život sramno poživeh, Gospode, sa bludnicama jadni, kao bludni smerno vapijem: Oče nebeski, sagreših, očisti me i spasi me, i ne odbaci me, koji sam sebe od Tebe udaljio, i zbog besplodnih dela sada osiromašio.
I sada Bogorodici ćemo sada priželjno da pribegnemo, grešni i smerni, i da priđemo u pokajanju vičući iz dubine duše: Vladičice, koja si nam milosrdna, pomozi, pohitaj, ginemo od mnoštva sagrešenja, ne odbaci svoje uzaludne sluge, jer Te kao jedinu nadu imamo.

Gospode pomiluj.(30 puta)

Hodite, poklonimo se Caru našem Bogu. (poklon)
Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu, Caru našem Bogu(poklon)
Hodite, poklonimo se i pripadnimo samom Hristu, Caru i Bogu našem. (poklon)

Psalam 69
Bože, pohitaj da me izbaviš, Gospode, da mi pomožeš! Nek se postide i posrame koji traže dušu moju! Nek ustupe natrag, i osramote se koji mi zlo žele! Sa stidom nek se vrate natrag koji mi govore: Ha, ha! Nek se teše i vesele Tobom koji traže Tebe, i koji ljube spasenje Tvoje, neka jednako govore: velik je Bog! A ja sam ništ i ubog, Bože, pohitaj k meni! Ti si pomoć moja i izbavitelj moj, Gospode, ne časi!

Psalam 70
U Tebe se, Gospode, uzdam, menoj me ostaviti pod sramotom večnom. Pravdom Svojom izbavi me, i oprosti me, prigni k meni uho svoje i pomozi mi. Budi mi grad gde bih svagda dolazio da živim, uredi spasenje moje;jer si Ti grad moj i krepost moja. Bože moj! Uzmi me iz ruke bezbožnikove, iz ruke bezakonikove i nasilnikove. Jer si Ti nadanje moje, Gospod je pouzdanje moje od mladosti moje. Tebe se držim od rođenja, od utrobe matere moje Ti si branič moj; Tobom se hvalim svagda. Čudo sam mnogima, a Ti si utočište moje jako. usta su moja puna hvale Tvoje, slave Tvoje svaki dan. Nemoj me odbaciti pod starost, kadme izdaje snaga moja, nemoj me ostaviti. Jer neprijatelji moji misle o meni, i koji vrebaju dušu moju dogovaraju se, govoreći. Bog ga je ostavio, poterajte i uhvatite ga, jer ga nema ko izbaviti. bože! Ne budi dalkeo od mene; bože moj! Pohitaj mi u pomoć. Nek se postide i poginu protivnici duše moje; neka popadne stid i sramota na one koji mi traže zla! A ja ću se svagda uzdati, i ponavljaću hvale Tebi. Usta će moja kazivati pravdu Tvoju, svaki dan dobročinstva Tvoja, jer im ne znam broja. Ući ću u sili Gospoda, Gospoda, i slaviću samo Tvoju pravdu. bože! Ti si me učio od mladosti, i do danas kazujem čudesa Tvoja. Ni u starosti i kad osedeh nemoj me ostaviti, Bože, eda bih kazivao mišicu Tvoju natražju, svoj omladini silu Tvoju. Pravda je Tvoja, Bože, do najviše visine? U vwlikim delima koja si učinio, Bože, ko je kao Ti? Koliko si me puta bacao u velike i ljute nevolje, pak si me opet ostavio među živima i iz bezdana me zemaljskih opet izvadio? Mnogo si me puta podizao i ponavljao utehe, I ja Te hvalim uz psaltir, Tvoju vernost bože moj; udaram Ti u gusle, sveče Izrailjev! Raduju se usta moja kad pevam Tebi, i duša moja, koju si izbavio. I jezik moj svaki dan kazuje pravdu tvoju; jer su postiđeni i posramljeni koji mi traže zla.

Psalam 76

Glas moja ide k Bogu, i ja prizivljem Njega: glas moj ide k Bogu, i On će me uslišiti. U dan tuge svoje tražih Gospoda; noću je ruka moja podignuta, i ne spušta se; duša moja neće da se uteši. Pominjem Gospoda i uzdišem; razmišljam, i trne duh moj. Držim oči svoje da su budne; klonuo sam, i nemogu govoriti. Prebrajam stare dane i godine od vekova. Opominjem se pesmama svojih noću:razgovaram se sa srcem svojim, i ispitujem duh svoj: "zar će se do veka gneviti na nas Gospod, i neće više ljubiti? Zar je za svagda prestala milost Njegova, i reč se prekinula od kolena na koleno? Zar je zaboravio milostiv biti i u gnevu zatvrorio milosrđe svoje?" I rekoh: žalosna je za mene ova promena desnice višnjega. Pamtim dela Gospodnja; pamtim pređašnje čudo Tvoje. Mislio sam o svim delima Tvojim, razmišljao o radnji Tvojoj: Bože! Put je Tvoj svet; koji je Bog tako velik kao Bog naš? Ti si Bog, koji si učinio čudesa, pokazivao silu Svoju među narodima. Mišicom si odbranio narod Svoj, sinove Jakovljeve i Josifove, Videše Te vode, Bože, videše Te vode, i ustreptaše, i bezdane se zadrmaše. Iz oblka lijaše voda, oblaci davahu glas, i strele Tvoje lećahu. Grmljahu gromovi Tvoji po nebu; munje Tvoje sevahu po Vaseljeni, Zemlja se tresaše i njihaše. Po moru beše put Tvoj, i staze Tvoje po velikoj vodi, i trag Tvoj ne poznavaše se. Vodio si narod svoj kao ovce rukom Mojsijevom i Aronovom.

Oče naš. koji si na nebesima! Da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu. hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavog.

tropari, glas6:
Na strašni dan pomišljm, i plačem za dela moja lukava:kako ću odgovoriti Besmrtnom Caru, ili kojom hrabrošću ću pogledati na Sudiju, bludni ja: Milostivi Oče, Sine Jedinorodni,Duše Sveti, pomiluj me.
Slava: U dolini plača, na mestu, koje si zaveštao, kada sedneš Milostivi, pravedni sud da učiniš, ne izobliči tajne moje, niti me posrami pred anđelima, no me poštedi, Bože i pomiluj me.
I sada: Otvori nam dveri milosrđa, blagoslovena Bogorodice, da ne propadnemo mi koji se u Tebe nadamo; no da se s Tobom izbavimo od beda, jer si Ti spasenje roda hrišćanskoga.
Gospode pomiluj. (30 puta)
Hodite, poklonimo se Caru našem Bogu(poklon)
Hodite, poklonimo se i pripadnimo Hristu, Caru našem Bogu(poklon)
Hodite, poklonimo se i pripadnimo samom Hristu, Caru i Bogu našem (poklon).

Molitva ništega, kada klone duhom, i pred Gospodom prolije moljenje svoje, 101

Gospode! Čuj molitvu moju, i vika moja nek izađe preda Te. nemoj odvratiti lica Svoga od mene; u dan kad sam u nevolji prigni k meni uho Svoje, u dan kad te prizivam, pohitaj, usliši me. Jer prođoše kao dim dani moji, i kosti moje kao topionica ogoreše. Pokošeno je kao trava i posahlo srce moje, da zaboravih jesti hleb svoj. Od uzdisanja moja prionu kost moja za mes moje. Postadoh kao gem u pustinji; ja sam kao sova na zidinama. Ne spavam, i sedim kao ptica bez druga na krovu. Svaki dan ruže me neprijatelji moji, i koji se se pomamili na mene, mnom se uklinju. Jedem pepeo kao hleb, i piće svoje rastvaram suzama. Od gneva Tvoga i srdnje Tvoje; jer podigavši me bacio si me. Dani su moji kao sen, koji prolazi, i ja kao trava osuših se. A Ti, Gospode, ostaješ do veka, i spomen Tvoj od kolena do kolena. Ti ćeš ustati, smilovaćeš se na Sion, jer je vreme smilovati se na nj, jer je došlo vreme; jer slugama Tvojim omilje i kamenje njegovo, i prah njegov žale. Tada će se neznabošci bojati imena Gospodnjega, i svi carevi zemaljski slave Njegove; jer će Gospod sazidati Sion, i javiti se u slavi Svojoj. Pogledaće na molitvu onih koji nemaju pomoći, i neće se oglušiti molbe njihove. napisaće se ovo potonjemu rodu, i narod na novo stvoren hvaliće gospoda, što je pronikao sa svete visine Svoje, Gospod pogledao s neba na zemlju, da čuje uzdisanje sužnjevo, i odreši sinove smrtne: da bi kazivali na Sionu ime Gospodnje i hvalu Njegovu u Jerusalimu, kada se skupe narodi i carstva da služe Gospodu. Strošio je na putu krepost moju, skratio dane moje. rekoh: Bože moj! Nemoj me uzeti u polovini dana mojih. Tvoje su godine od kolena do kolena. davno si postavio Zemlju, i nebesa su delo ruku Tvojih. To će proći, a Ti ćeš ostati; sve će to kao haljina osveštati, kao haljinu promenićeš ih i promeniće se. Ali Ti si Taj isti i godine Tvoje neće isteći. Sinovi će sluga Tvojih živeti, i seme će se njihovo utvrditi pred licem Tvojim.

Molitva mAnasije, cara Judejskog
Gospode Svedržitelju; bože naših otaca, Avrama, isaka i jakova, injihovoga pravednog potomstva; Ti si stvorio nebo i zemlju sa svim onim što ih krasi; obuzdao si more Svojom zapovedničkom rečju, a bezdan zatvorio i zapečatio Svojim strašnim i slavnim imenom; svi drhte i strepe od lica Tvoje sile, jer se ne može izdržati velika lepota Tvoje slave, a grešnici ne mogu izdržati žestinu Tvoje pretnje; neizmerna je i neispitana molist Tvoga obećanja. Jer Ti si Gospod Svevišnji, milosrdan, velikodušan, pun milosti, i žališ što ljudi čine zlo. Ti si, Gospode, po Svojoj velikoj dobroti obeaćao pokajanje i oproštaj onima koji su Ti zgrešili, i po Svom velikom milosrđu odredio si da se grešnici spasavaju pokajanjem. jer Ti, Gospode; Bože nad silama, nisi odredio pokajanje za pravedne, za Avrama, Isaka i Jakova, koji Ti nisu zgrešili, nego si postavio pokajanje za mene grešnika, jer sam ti grešio više nego što je peska u moru. Mnogo je bezakonja mojih, Gospode, namnožiše se moja bezakonja, pa nisam dostojan da pogledam i vidim nebesku visinu zbog svojih mnogih nepravdi: sputan sam mnogim gvozdenim svezama, da ne mogu da podignem svoju glavu, i nema mi olakšanja, jer sam Te veoma razljutio i zlo pred Tobom učinio time što nisam izvršio Tvoju volju niti sačuvao Tvoje zapovesti. Stoga klečim svojim srcem, potrebna mi je Tvoja dobrota. grešio sam, Gospode, grešio sam, i znam svoja bezakonja. Ali molim i preklinjem: oprosti mi, Gospode, oprosti mi, i nemoj me pogubiti sa mojim bezakonjima; nemoj večito srdit držati moja zla, niti me osuditi u dubinu zemlje. Jer si Ti, bože; Bog onih koji se kaju i na meni ćeš pokazati svu Svoju dobrotu; mene nedostojna spašćeš po Svojoj velikoj milosti, pa ću te vazda hvaliti u sve dane svoga života. Jer tebi himnu pevaju sve nebeske sile i Tvoja slava je u sve vekove. Amin.
Slava navisinama Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Hvalimo Te, blagosiljamo, klanjamo Ti se, blagodarimo Ti zbog tvoje velike slave, Gospode, Care Nebeski, Bože Oče Svedržitelju, Gospode Sine Jedinorodni, Isuse Hriste, I Sveti Duše. Gospode Bože, Jagnje Božije, Sine Očev, koji uklanjaš greh sveta, smiluj se na nas, Ti koji uklanjaš grhe sveta. ti, koji sediš sa desne strane Oca, primi molitvu našu i smiluj se na nas. Jer si Ti jedini Svet, ti si jedini Gospod Isus Hristos, na slavu Boga Oca. Amin.

Svako veče blagosiljaću Te i hvaliću Tvoje ime doveka i u sve vekove, Gospode, Ti si nam bio pribežište od pokolenja do pokolenja. Ja rekoh: Gospode, smiluj se na mene, isceli mi dušu, jer Ti zgreših, Gospode, Tebi se obratih, nauči me da vršim Tvoju volju, jer si Ti moj Bog, jer je u Tebi izvor života. U tvojoj svetlosti videćemo svetlost. Ukaži Svoju milost onima koji Te znaju. Udostoji, Gospode, da se ove noći sačuvamo od greha. blagosloven si, gospode, Bože otaca naših, Tvoje ime je hvaljeno i proslavljeno doveka. Amin.

Neka bude milost Tvoja na nama, onako kako se uzdasmo u Tebe. Blagosloven si, Gospode, nauči me svojim odredbama. Blagosloven si, Gospodaru, urazumi me odredbama Svojim. Blagosloven si,Sveti, prosveti me odredbama Svojim, Gospode, Tvoja milost je doveka, dela Svojih ruku ne prezri. Tebi dolikuje hvala, Tebi dolikuje himna, tebi slava dolikuje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetog Evstratija

Veličamo Te do neba, gospode, što si pogledao na moju smirenost i nisi me predao u neprijateljske ruke, nego si spasao od nevolja dušu moju. I sada, Gospodaru, neka me pokrije Tvoja ruka i neka siđe na mene milost Tvoja, jer je moja duša uznemirena i tako ojađenja da hoće da izađe iz ovoga moga jadnog i nečistog tela. Da je zli naum protivnika ne sretne i ne zadrži zbog grehova, koje sam u znanju i neznanju učinio u ovom životu. Budi milostiv prema meni, Gospodaru, i da ne vidi duša moja mračni i mrki pogled zlih demona. Nego neka je prihvate Tvoji sjajni i svetli anđeli. Daj slavu Svome Svetom imenu i Svojom silom povedi me do Tvoga Božanskog sudišta. Kada mi se sudi, da me ne ščepa ruka vladara ovoga sveta i ne baci mene grešnika u dubinu ada. Nego budi uz mene, budi moj Spasitelj i Zastupnik. Smiluj se, Gospode, na moju dušu oskrnjenu strastima života, te je pokajanjem i ispovešću očišćenu primi. Jer si blagosloven u sve vekove. Amin.

Oče naš, koji si na nebesima! Da se sveti imeTvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu. Hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od lukavog.
Tropari
okom Milostivim, Gospode, pogledaj na moju uniznost, jer se polako moj život trati i od dela nema mu spasenja. Zato Ti se molim:okom Milostivim, Gospode, pogledaj na moju uniznost, i spasi me.

Slava: Vek moje se završava, i strašni Tvoj Presto se sprema, žitije moje prolazi mimo, sud me očekuje, preti mi ognjenom mukom, i pla,enom neugasivim: kišu suza podaj mi, i ugasi njegovu silu, koji hoćeš da se svi ljudi spasu.
I sada: Radi nas rodio si se od Deve i raspeće pretrpeo, blagi; smrću si oplenio smrt i vaskrsenje pokazao kao Bog. Ne prezri one koje si stvorio Svojom rukom, pokaži Svoju ljubav prema čoveku, Milostivi, primi Svoju Roditeljku, Bogorodicu, koja se moli za nas, i spasi, Spasitelju naš, Svoj očajnički narod.

Gospode pomiluj. ( 30 puta).

I otpust.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...