cloudking Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Dobro, fino ste svi odgovorili, dakle mozemo reci da postoji nekakav mentalitet naroda. Sad me interesuje, da li se moze reci da neke stvari jedan narod ne moze da usvoji zbog mentaliteta? Eto npr. Srbi nisu za demokratiju, kapitalizam, komunizam, jer nam je takav mentalitet pa bismo trebali da njemu prilagodimo sisteme tipa ako u narodu vlada misljenje da nam treba vodja, onda cemo uvesti nekakvu prosvetljenu diktaturu (procitao sam takve izjave na nekim mestima po netu). Ili npr. mi Srbi ne mozemo da usvojimo nemacku ili japansku radnu etiku zbog mentaliteta, iako ovako posmatrano nema razlike izmedju Japanca i Srbina u nekakvom fizickom i intelektualnom kapacitetu u smislu da Srbin ne moze da radi ko Japanac zbog snage i zdravlja, sto jel te nije tacno posto je covekovo telo na neki nacin univerzalno, svi imamo isti mozak svi smo homo sapiens sapiensi ne racunajuci tu sad neke ekstreme tipa genije i mentalno zaostao covek. Da li su takve izjave tacne ili su obicna odvala pa bi to znacilo da stvarno mozemo da budemo ko japanci samo treba obrazovati ljude tako da budu nalik japancima i nemcima, sto je opet politicko pitanje? Ili pak ne mozemo jer eto mi smo Srbi, takakv je mentalitet? Naravno da moze. Mentalitet nije genetska uslovnost nego drustvena. Na neki nacin mentalitet moze da se svede pod vaspitanje a to je lako promenljivo... Sve navike, afinititeti, animoziteti, preference svakog pojedinca u nekom narodu (koje i cine taj identitet koji svrstavamo pod "mentalitet") su lako promenljive... cak mnogo lakse nego sto mnogi misle. RYLAH, Deja Vu, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Ја мислим да су култура и менталитет народа синоними. Борба за културу ( у смислу Андреја Фајгеља, тј. како је он говорио о томе ) је уједно и борба за обликовање менталитета. Очигледно је да неке националне карактерне црте постоје, а много фактора утиче на њихову појаву. Само, временом се фактори који одлучујуће дјелују на обликовање менталитета смјењују. У почетку, географија је пресудно утицала јер су људи били на ниском технолошком нивоу и потпуно зависни од природе, па су јој се прилагођавали. Зато би они људи из мање плодних земаља прије се бавили ратом него пољопривредом, и обрнуто. Медитерански народи су изродили философију, математику, историју, логику итд. итд. јер су живјели у таквој околини која није захтијевала превише рада да би се људи прехранили. Имали су слободног времена више него други, па је и то битно утицало. А данас, битни фактори су већ неки други - политички, социолошки, историјски и надасве привредни. Људи из социјалистичких земаља мање су самостални ( мањи су индивидуалисти ), конзервативнији су, већи су колективисти него Западњаци. Са друге стране, сваки Европљанин је индивидуалиста наспрам неког Кинеза, јер Кина је неки други свијет, у којем су ови одлучујући фактори нешто различито постављени него у Европи. Мислим да је само питање колико се детаљно иде у овом разматрању. Рецимо, разлика између нас, Босанаца, и паприкара са југа Србије је огромна. Мој рођак из ЛЕсковца када је дошао код нас и упознао моје другове, одушевио се колико се сви зезамо и како се смијемо и на најглупље форе ( ТЛН фазон ). А са друге стране, ја кад сам у Лесковцу, најгласнија и најбурнија шала за те људе је оно што бисмо ми окарактерисали као "млако". Онда, Шумадинци су за нас ситничави ( мени је и даље нечувено да неко чека 7 динара за кусур, или 10 ), ускогруди. А опет, Срби наспрам Хрвата су генерално отворенији, имају више хумора. А ОПЕТ Југословени имају више духа од Нијемаца, итако даље и тако шире. дакле све зависи до којих детаља се иде. Постоје разлике у менталитету између два града, а камоли тек између народа и нација. RYLAH and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Мој рођак из ЛЕсковца када је дошао код нас и упознао моје другове, одушевио се колико се сви зезамо и како се смијемо и на најглупље форе ( ТЛН фазон ). А са друге стране, ја кад сам у Лесковцу, најгласнија и најбурнија шала за те људе је оно што бисмо ми окарактерисали као "млако". Sad ispade leksovcani nemaju smisla za humor... u to ime https://koeimapograd.wordpress.com пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Da li su takve izjave tacne ili su obicna odvala pa bi to znacilo da stvarno mozemo da budemo ko japanci samo treba obrazovati ljude tako da budu nalik japancima i nemcima, sto je opet politicko pitanje? Ili pak ne mozemo jer eto mi smo Srbi, takakv je mentalitet? Тешко ће се променити појединац, али се менталитет народа може променити, само на томе треба дуго и стрпљиво радити, целу генерацију, можда и више од тога, и рачунати да ће се променити тек она генерација која долази (нешто као излазак из Египта, где је Бог чекао да помру сви они који су имали робовски менталитет док их није довео у обећану земљу). Наш је проблем што често очекујемо нешто преко ноћи и што неке ствари које захтевају стрпљив рад радимо стихијски, што се није променило још откад нам је карактерне црте описао Јован Цвијић. На пример, наши се политичари надају да ће проста промена закона од Срба направити Немце. Или да ће Срби да раде као Јапанци док су им дневнице на нивоу афричких а цене изнад било којих западноевропских цена. Наравно да се то не може десити. Имамо и других примера, па се тако оснивају разна тела, комисије, заводи за стандардизацију, и шта све не, плаћају се огромне паре људима да би у суштини мењали менталитет, и ту се стане, јер мора да се запне за праве резултате, а нико нема вољу да стварно ради на томе, доста је свакоме да каже "Па како нисмо радили, ево имамо институт за то и то, ал не иде, народ неће". Да скратим, могуће је, оствариво, и кад се једном покрену механизми који сваком друштву, односно елити тог друштва, стоје на располагању, не треба после ни много муке, иде некако само од себе. То се показало милијарду пута у упоредној историји. Ал треба много рада и труда у почетку, а ту нисмо баш најбољи јер нам генерално мањка стрпљења и конценатрације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Да скратим, могуће је, оствариво, и кад се једном покрену механизми који сваком друштву, односно елити тог друштва, стоје на располагању, не треба после ни много муке, иде некако само од себе. То се показало милијарду пута у упоредној историји. Ал треба много рада и труда у почетку, а ту нисмо баш најбољи јер нам генерално мањка стрпљења и конценатрације. А послије ћемо да кукамо како нам дјеца усвајају погрешне вриједности, док ми само сједимо и ништа не радимо поводом тога. Како да се у данашњем друштву поштују "праве" вриједности? Једнсотавно, тако што ће се награђивати, а награђиваће се исплативошћу на тржишту или угледом у друштву. Није нимало безвезна сва она прича "ко су нам идоли" и ко колико зарађује управо због тога. Потребна је нова дефиниција меритократије, за ове промијењене услове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Sad ispade leksovcani nemaju smisla za humor... u to ime https://koeimapograd.wordpress.com Босанци су ауторитет за хумор и у бившој Југи били, тако да немам шта више рећи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 А послије ћемо да кукамо како нам дјеца усвајају погрешне вриједности, док ми само сједимо и ништа не радимо поводом тога. Како да се у данашњем друштву поштују "праве" вриједности? Једнсотавно, тако што ће се награђивати, а награђиваће се исплативошћу на тржишту или угледом у друштву. Није нимало безвезна сва она прича "ко су нам идоли" и ко колико зарађује управо због тога. Потребна је нова дефиниција меритократије, за ове промијењене услове. Све је то лепо на папиру, ал ми се налазимо у развалинама једног система и једне државе, који су нас развалили у сваком погледу, а које још увек, на жалост, нисмо до краја убили. Да ствар буде тежа, у исто време се покренуло много нерешених проблема од раније, стара ривалства, у свету се закувало, а цео свет је у транзицији система вредности, с тим да су паметне земље имале времена да направе сигурносне механизме које ми још увек немамо. Зато је много лепо причати како не ваља, ал ја лично не видим решење док југословенски кадрови не оду у пензију или под плочу, или док не помру људи који су у стању да, после свега, причају колко је Југославија била добра и како је Тито био шампион. То су они Јевреји са робовским менталитетом који ће да нам буду тегови све док се било шта питају. Ти људи су најмање криви за то што су такви, не осуђујем их јер су производ једног промашеног система, али се са њима не може рачунати, а они се и даље много питају у овој земљи, и уопште на целом Балкану. И кад ћемо имати шансе да нам буде боље? Кад у пензију оде онај чича пословођа што је цео живот крао делове по Застави а сад кука како му и Фиату много тежак посо, и кад на његово место дође клинац који је одмах после средње школе рмбачио за свој динар и који се не сећа система који је фаворизовао дебиле, посебно не као нечег позитивног. Deja Vu and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Зато је много лепо причати како не ваља, ал ја лично не видим решење док југословенски кадрови не оду у пензију или под плочу, или док не помру људи који су у стању да, после свега, причају колко је Југославија била добра и како је Тито био шампион. То су они Јевреји са робовским менталитетом који ће да нам буду тегови све док се било шта питају. Ти људи су најмање криви за то што су такви, не осуђујем их јер су производ једног промашеног система, али се са њима не може рачунати, а они се и даље много питају у овој земљи, и уопште на целом Балкану. Оно што и ја говорим, само да моја генерација зајаше. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Dobro, fino ste svi odgovorili, dakle mozemo reci da postoji nekakav mentalitet naroda. Sad me interesuje, da li se moze reci da neke stvari jedan narod ne moze da usvoji zbog mentaliteta? Eto npr. Srbi nisu za demokratiju, kapitalizam, komunizam, jer nam je takav mentalitet pa bismo trebali da njemu prilagodimo sisteme tipa ako u narodu vlada misljenje da nam treba vodja, onda cemo uvesti nekakvu prosvetljenu diktaturu (procitao sam takve izjave na nekim mestima po netu). Ili npr. mi Srbi ne mozemo da usvojimo nemacku ili japansku radnu etiku zbog mentaliteta, iako ovako posmatrano nema razlike izmedju Japanca i Srbina u nekakvom fizickom i intelektualnom kapacitetu u smislu da Srbin ne moze da radi ko Japanac zbog snage i zdravlja, sto jel te nije tacno posto je covekovo telo na neki nacin univerzalno, svi imamo isti mozak svi smo homo sapiens sapiensi ne racunajuci tu sad neke ekstreme tipa genije i mentalno zaostao covek. Da li su takve izjave tacne ili su obicna odvala pa bi to znacilo da stvarno mozemo da budemo ko japanci samo treba obrazovati ljude tako da budu nalik japancima i nemcima, sto je opet politicko pitanje? Ili pak ne mozemo jer eto mi smo Srbi, takakv je mentalitet? nije nista bolja svabska radna etika od srpske, ja cak mislim da smo mi bolji od njih po tom pitanju i to u vise sfera, znam ih ja dobro oni su ko radnici obicne bitange vecinom, samo u njih je drugaciji sistem koji je plodonosniji, isti tasj sistem kod srba ne dava rezultate e bas zbog naseg specificnog mentaliteta, neces ti sresti svabe da razglabaju o politici , cak ni o sportu mnogo ne komentarisu, oni nemaju potrebu da pametuju i nemaju porive lidera vec znaju svoje mjesto u drustvu, srbin ne zna svoje mjesto u drustvu on uvijek tezi sve do vrha samo ako ima priliku i sve ce srusiti pred sobom, srbima nikad ni jedan vodja nije valjao a mnoge smo i pobili, to pricam za prave srbe jer ja srbe dijelim na dva dijela, ove koje opisujem i onu drugu polovinu, to su ti smuljavi srbi sprewmni na robovanje, oni se samo vucaraju za ovim prvim srbima nisu ni drzavotvorni ni nista po njiam srbin ne bi danas ni postojao, dakel po meni su srbi dvokomponentna pojava u univerzumu, jedni robovi drugi ni pod koju cijenu robovi, inace vecina slavena je spremno na tesko ropstvo to je sto puta dokazano al srbi tu odudaraju, jedna polovina....ova druga je mjenjala i vjeroisopovjest i glumi neko libertarijanstvo i kosmopolitizam i pacifizam, ne znaju sta ce od sebe, ali zato vjecito podmecu nogu ovim prvim srbima Crveni Baron and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Znali su gde im je mesto, ispod bine da salutiraju Fireru. Osim Karađorđa i Đinđića, ja ne znam da smo ubili i jednog lidera koji to nije zaslužio. Михајло Обреновић одмах пада на памет. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Naravno da moze. Mentalitet nije genetska uslovnost nego drustvena. Na neki nacin mentalitet moze da se svede pod vaspitanje a to je lako promenljivo... Sve navike, afinititeti, animoziteti, preference svakog pojedinca u nekom narodu (koje i cine taj identitet koji svrstavamo pod "mentalitet") su lako promenljive... cak mnogo lakse nego sto mnogi misle. Ma to je jasno, da se svi mi mozemo promeniti i prilagoditi recimo svedskom mentalitetu ukoliko zivimo u svedskoj ili cemo prihvatiti nemacku radnu disciplinu posle nekoliko godina zivota u nemackoj. Ali mene zanima zasto se ta radna disciplina nije razvila kod indijanaca iz Kanade recimo, koji zive u istim ili slicnim uslovima kao nemci? Ili kod slovena koji takodje zive u hladnim predelima i bili su isto kao i nemci prinudjeni da rade vise da bi opstali? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 nije nista bolja svabska radna etika od srpske, ja cak mislim da smo mi bolji od njih po tom pitanju i to u vise sfera, znam ih ja dobro oni su ko radnici obicne bitange vecinom, samo u njih je drugaciji sistem koji je plodonosniji, isti tasj sistem kod srba ne dava rezultate e bas zbog naseg specificnog mentaliteta, neces ti sresti svabe da razglabaju o politici , cak ni o sportu mnogo ne komentarisu, oni nemaju potrebu da pametuju i nemaju porive lidera vec znaju svoje mjesto u drustvu, srbin ne zna svoje mjesto u drustvu on uvijek tezi sve do vrha samo ako ima priliku i sve ce srusiti pred sobom, srbima nikad ni jedan vodja nije valjao a mnoge smo i pobili, to pricam za prave srbe jer ja srbe dijelim na dva dijela, ove koje opisujem i onu drugu polovinu, to su ti smuljavi srbi sprewmni na robovanje, oni se samo vucaraju za ovim prvim srbima nisu ni drzavotvorni ni nista po njiam srbin ne bi danas ni postojao, dakel po meni su srbi dvokomponentna pojava u univerzumu, jedni robovi drugi ni pod koju cijenu robovi, inace vecina slavena je spremno na tesko ropstvo to je sto puta dokazano al srbi tu odudaraju, jedna polovina....ova druga je mjenjala i vjeroisopovjest i glumi neko libertarijanstvo i kosmopolitizam i pacifizam, ne znaju sta ce od sebe, ali zato vjecito podmecu nogu ovim prvim srbima Od tebe drugacije misljenje ne moze da se ocekuje, al to da ti je Rylah lajkovao post me iskreno cudi... Glupo je da pricas o srbima koji "nemaju nista protiv ropstva" kad ti pod ropstvom podrazumevas neke sasvim normalne stvari u modernom drustvu i tu svoje tumacenje ropstva drzis za jedino ispravno... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Ali mene zanima zasto se ta radna disciplina nije razvila kod indijanaca iz Kanade recimo, koji zive u istim ili slicnim uslovima kao nemci? Ili kod slovena koji takodje zive u hladnim predelima i bili su isto kao i nemci prinudjeni da rade vise da bi opstali? Nisam razumeo ovaj deo posta... na koga mislis? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Ma to je jasno, da se svi mi mozemo promeniti i prilagoditi recimo svedskom mentalitetu ukoliko zivimo u svedskoj ili cemo prihvatiti nemacku radnu disciplinu posle nekoliko godina zivota u nemackoj. Ali mene zanima zasto se ta radna disciplina nije razvila kod indijanaca iz Kanade recimo, koji zive u istim ili slicnim uslovima kao nemci? Ili kod slovena koji takodje zive u hladnim predelima i bili su isto kao i nemci prinudjeni da rade vise da bi opstali? Природа је одавно престала битно утицати на менталитет ( има изузетака додуше ), па одговор тражи у историји тих народа. Хајд, упоредимо Индијанце и Нијемце. Живе у истој или сличној клими, али Нијемци су кроз историју достигли технолошки ниво развоја који искључује утицај природе на обликовање живота и навика људи. Индијанци у сјеверној Америци никада нису оснивали градове, никада нису имали краљевства, царства, никада се нису сусретали са различитим цивилизацијама. за разлику од Нијемаца, никада нису достигли одређени технолошки ниво развоја и остали су зависни од природе. Нијемци су укротили природу, а мимо тога усвојили су римске тековине, дио су Западног свијета који се развијао веома брзо. То се дешавало зато што је Европа на стјецишту различитих цивилизација. Не можеш, рецимо, указати на неке цивилизацијске разлике између Команчија и Ирокеза, али између Нијемаца и Турака, или Египћана или Руса, или Арапа можеш. Сваки од тих народа је настао и растао под различитим утицајима, све уназад до античке Грчке, Сумера, Вавилона, Старог Египта, Персије... Укратко, Нијемци су дио Западног свијета који је настао међуцивилизацијским контактима. Такве дијалектике није било у сјеверној Америци. Плус, Европа сама је на савршеној позицији, к'о што рекох, она је на стјецишту различитих цивилизација, у времену и простору. Добро, али зашто онда Словени нису развили тај раднички менталитет? Па, неки јесу. Не можеш рећи, на примјер, да Чеси нису вриједни. Они су одувијек били дио њемачке сфере утицаја. Но, код Словена је специфична ситуација јер су сви били робови и подложни некоме другом некад у својој повијести. Србија док је била под византијском сфером била је једна од најнапреднијих држава у Европи. Када су Срби потпали под Османлије и када су деградирани у најниже слојеве друштва, вијекови су пролазили а ми смо стагнирали. Руси су такође били подложни Монголима, али они су се веома рано и отргли од њих и нису пропустили све повијесне токове које ми јесмо ( тако када учиш историју књижевности видиш да када се појави неки нови покрет, на примјер романтизам, нама треба 50 година у просјеку да га усвојимо. А до тада је већ наступио сљедећи покрет ). Дакле ми смо имали несрећу да будемо покорени и нисмо имали много простора за маневрисање како бисмо самостално стварали неки свој менталитет ( мимо Руса ), већ нам је он обликован с обзиром на то ко нам је био господар. Није исто бити поданик Беча и поданик Порте, што се јасно видјело све до средине 20.-ог вијека. Сада рекао бих да код нас тај талас радохоличара тек стиже, јер више нас не спутавају ни стране империјалне силе ( у том смислу, да се разумијемо. Спутавају нас у другим стварима додуше ), ни погрешне идеологије ни свјетска политичка и економска сцена. Нијемци нису имали ниједну од ових странпутица. И комунизам је само био обухватио источни дио Њемачке, па су зато раније развили друштвени и државни систем који се код нас тек ствара. Историја је мама Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Zeljko je malopre na jednoj temi opisao neke navodno karakteristike Srba po raznim delovima Balkana, pa mene sad interesuje koliko ima istine u tome. Јован Цвијић је писао о томе у књизи "Балканско полуострво и Јужнословенске земље". http://www.promacedonia.org/serb/cvijc/cvijic_balkansko_poluostrvo_2.pdf Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука