Jump to content

''Социјални контекст богословља Св. Игњатија Антиохијског''- Дејан Мачковић

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Ivona

I jos ovo bih da te pitam, posto si ti postavila ovu temu: kako ti vidis da ovakav i slicni clanci i tekstovi doprinose bilo kome u bilo cemu? Mozes li da mi navedes neku konkretnu korist koju od toga moze da ima Crkva ili bilo koji vernik uopste? Sta je to u ovom clanku izgradjujuce po tebi?

Jer, sve i da na trenutak zazmurimo, i zamislimo da je clanak od pocetka do kraja besprekoran, sta nam on zaista donosi i doprinosi?

Ajd, pa kad stignes odgovori... :)

@obi-wan znaš šta, pisala sam pa brisala i sl. razmišljajući da li se uopšte upuštati u bilo kakavu kritičku analizu ili čisto rezonovanje na glas ovde putem posta, ali shvatila sam i uvažila da u ovom dijalogu sa tobom postoji momenat o kome isto treba misliti, a to je tvoj trud da se ne upuštaš u teme ovakvog tipa iz razloga koje si izložio, u koje ako bih ulazila došla bih opet u situaciju da tražim neko pojašnjenje od tebe, a to bi vodilo kako kažeš nesvrsihodnom razvalčenju cele ove priče. Za kraj ove diskusije dodala bih da ono što je meni zaista ostalo kao jaka misao,zaključak iz ovog rada je  nešto u šta autentično verujem, a to je jedinstvo Crkve kao tela Hristovog, radi koga je sv.Ignjatije mučenički stradao i žrtvovao se, ostavljajući poruku koju ubedjena sam nijedan ''teolog'' nikad neće moći opvrgnuti jer je ta Istina sam Bog. Mislim da mi jedino takvi jedinstveni i možemo da zavrednimo ljubav i žrtvu koja se prinela za nas. Tako i na ovom forumu, na kom sam vec dugo godina  i gde sam imala dovoljno prilike da se uverim da u krajnjoj liniji sa tobom delim zajedničku nadu i veru, iako kao ličnosti možemo različito da se izražavamo u mišljenjima, uvek stavljam upravo to na prvo mesto kao i poverenje da ako ti verujes da ima veće koristi da se ovakvi radovi ne okače ja bih se bez velikog dvoumljenja saglasila sa tobom!

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Danas sam imao malo više vremena pa sam pažljivo pročitao i tekst, i Atanasijev odgovor kao i repliku pisca članka. Iskreno, Mačkovićev tekst mi se baš dopao. Vidi se da je čovek studiozno radio na tome i bilo bi fer da V. Atanasije odgovori bar u sličnom duhu, uz činjenice. Nažalost, izgleda da je sa godinama sve teže tako diskutovati, posebno kad si episkop. Odgovor Mačkovićev sam čitao uz glasno smejanje - svaka čast za zapažanje o vladiki : )

A kad se jedan svima i uvek dobro poznati Tasa, na potpuno i uvek isti nacin, okrene tim istim teolozima, i iskritikuje ih na uvek isti i dobro nam poznat nacin, onda se oni brecaju kao popareni, pa se hitno pisu traktati samoopravdanja i baca se kojekakvo drvlje i kamenje na jednog, kako rekoh malopre, opitnog i zivog starca. Nije im udobna i prijatna kritika? Pa i ne treba da bude, tako se i stice smirenje. Ako ga ti isti teolozi uopste i zele.

On se uopšte nije okrenuo niti je kritikovao nego se prosto nalupao i, što je verovatno još gore, to je uradio reagujući emotivno. To možda nije loše za liturgijsku besedu ali za članak o kome govorimo svakako nije upotrebljivo. Ispade da su pamflet i galimatijas njegovo pisanije a ne Mačkovićev tekst.

I jos ovo bih da te pitam, posto si ti postavila ovu temu: kako ti vidis da ovakav i slicni clanci i tekstovi doprinose bilo kome u bilo cemu? Mozes li da mi navedes neku konkretnu korist koju od toga moze da ima Crkva ili bilo koji vernik uopste? Sta je to u ovom clanku izgradjujuce po tebi?

Evo ja ću ti odgovoriti, iz svog ugla. Smisao teksta je potpuno oslobađajuć i rasterećujuć. Vidimo da se nešto desilo usled odredjenog istorijskog konteksta i to nešto je kasnije bilo ono za šta su se episkopi uhvatili kao pijan za plot. Nama se danas servira kako bez vladike nema duhovnosti, on je nosilac eparhijske sabornosti itd. a ovde se vidi da taj stav ima alternativu. Kad to kažem, ne tvrdim suprotno od napisanog već se pitam - gde bi crkva bila danas da je sveti Ignjatije drugačije rešio aktuelan istorijski problem crkvene konzistentnosti. Naravno, pisac ne poziva na rušenje postojećeg sistema već na osmišljavanje uredjenja koje je potrebno aktuelnoj situaciji u SPC a ne papagajsko ponavljanje i umiranje u lepoti prošlih vremena. Ponavljam, ovaj tekst je na mene delovao potpuno oslobadjajuće, čak terapeutski. Lego mi je ko budali šamar : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

@@w.a.mozart,

Nama se danas servira kako bez vladike nema duhovnosti, on je nosilac eparhijske sabornosti itd.

A šta kaže Hristos za takve?

Pa ne znam da je Hristos pominjao vladike : ) Ko što se kaže u tekstu

Постоји чак читава систематска теологија која се назива епископоцентрична теологија, која

будући да нема неког посебног упоришта у Библијским текстовима

почиње посланицама светог Игнатија Антиохијског, и мање-више, ту и

завршава. Она је највећим делом заснована на, Србима омиљеном, тзв.

„жељеном“ тумачењу историје, односно тумачењу догађаја онако како

бисмо ми желели да су се десили, а не онако какви су реално били, и

били доживљени од учесника.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa nije pominjao vladike al je pominjao sveštenike ...

misliš ono, fensi grobovi i to?

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne nego ono uđi u svoju klet...nema sveštenika...i pomoli se tajno da Otac uzvrati javno...čemu bilo kakvo posredništvo između ljudi i Boga?

Tako je. Doduše, čini se da Hristos tu govori o ličnoj molitvi a liturgija i lična molitva nisu baš iste stvari

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

„Ti si Petar i na toj steni sagradiću svoju Crkvu.”

Crkva bez crkve? Moram priznati da je koncpt primamljiv, oslobadjajući

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Znači Papa?Petar je stena na kojoj stoji čitava Crkva,telo Hristovo?

Ne bih to toliko pojednostavio. A možda bukvalno misli samo na Petra i to je to? Možda neki princip? : )

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

A možda misli na ono šta Petar ispoveda za Njega Ko je On? :D  :)

Da, vrlo moguće. Vidiš, zato je potrebna crkva i tumačenje jer ovako možemo do sutra a meni se spava. Plus, tema je vrlo ozbiljna.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Da, vrlo moguće. Vidiš, zato je potrebna crkva i tumačenje jer ovako možemo do sutra a meni se spava. Plus, tema je vrlo ozbiljna.

Laku noć brate. 8086.gif Ne da je vrlo moguće nego jeste jer mu to ne javi kako kaza krv i meso nego Otac...bez ikakve Crkve..bez posrednika...jer sve dolazi od Oca....i naš krajnji cilj jeste usinovljenje,neposredni kontakt sa Ocem.A Crkva ti to ne pojedsnostavljuje nego čak šta više i komplikuje ..ne verujem da je Bog kao Otac celoga sveta i nas ljudi tako komlpikovan a i iz jevanđelja se to ne da zaključuti... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...