Jump to content

Rehabilitovan Draža Mihailović

Оцени ову тему

Препоручена порука

Rehabilitovan Draža Mihailović

Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim.

Draza_Mihailovic1.jpg

Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta sva građanska prava.

Odluka suda da usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena građanska prava.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Izricanje odluke privuklo je veliku pažnju javnosti, a odluku suda je ispred zgrade u kojoj je Viši sud dočekao veliki broj građana. Tu su pripadnici antifašističkih udruženja, pripadnici Ravnogorskog pokreta, a u zgradi su i pripadnice organizacije "Žene u crnom" i osuđivanji član "Obraza" Mladen Obradović.

Zahtevom za rehabilitaciju je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.

Pročitajte još: Rehabilitacija Draže - za i protiv

Prvi put se čekalo utvrđivanje dana streljanja Mihailovića, a drugi put jer je Savez antifašista Srbije podneo krivične prijave protiv dva svedoka zbog lažnog svedočenja.

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine. Mihailović nema grobno mesto.

Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića su prvi put 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini. Kasnije su se tom zahtevu pridružile i pojedine političke stranke i udruženja.

Suđenje su pratile burne polemike u javnosti, a ročišta, kao i čitanje presude, obeležili su i česta sučeljavanja "četnika" i "partizana" ispred suda.

Tokom procesa je saslušano na desetine svedoka, mahom istoričara, preslušani su audio snimci sa suđenja i prikupljena je brojna dokumentacija.

Uskoro opširnije...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=05&dd=14&nav_category=12&nav_id=991709

Подели на овим сајтовима

• Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

двадесетог века јунак (како вели она пјесма) :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Ој Србијо небројено гробље,
Срби браћо заробљено робље, 
Ево мене да се вама јавим, 
Из овога света небескога, 
У светлости Христа спаситеља, 
У сијању небеске Србије.

Жив сам, браћо, живљи но икада, 
У друштву сам бољем нег' икада, 
У близини светитеља Саве, 
Који сија као сто сунаца; 
Крај мене су и Милош и Марко, 
Старац Богдан са девет синова, 
И сва српска крстоносна војска, 
Са Косова поља широкога, 
Што изгибе за крст и слободу.

Око мене безбројни ускоци, 
Што бранише сиротињу рају, 
Кроз векове од турских зулума: 
Павле Бекић, страшни војсковођа, 
Два Јакшића, два хероја дивна, 
Хаџи Продан, Коча Капетане, 
Хаџи Ђера и Хаџи Рувиме 
И Авакум, дика мученика;

Карађорђе и његова војска, 
Са Мишара и са Иванковца, 
Кнез Алекса, страшни Бирчанине, 
Голи Зека и Змај од Ноћаја, 
Хајдук Вељко и Курсула Јово, 
Хаџи Милош и храбра Љубица, 
И све српске изгинуле војске, 
На Грахову, Лазу и Никшићу, 
На Мишару и реци Тамишу, 
На Анголи и на Мариц' реци.

Сви јунаци наши с Куманова, 
С Куманова и са Облакова, 
Са Битоља и с Кајмакчалана, 
И босанско оковано робље, 
Што му Арад беше костурница, 
И сво српско нежидарско робље, 
Што изгибе с глада и помора.

Још су са мном сви моји четници, 
Официри, храбри командири, 
Што пет лета са мном четоваше, 
Од тирана Србију бранише, 
У биткама ил' по тамницама, 
Бројеви су људски премалени, 
Да изброје сву небеску војску, 
Сву небеску србинову војску 
И вечиту светлост и красоту.

Где је моја душа узлетела, 
Кад ми јуде тело умртвише, 
Без опела у земљу забише, 
Да се мени за гроб не дознаде.

Ал' Бог види све скривене тајне, 
Залуду су земље безбожничке, 
Небеса се њима потсмевају, 
Време иде и скоро ће доћи, 
Да Србија буде слободија.

Ја ћу неком пријатељу своме, 
На сну јавит' и мој сан објавит, 
Да се мени поје литургија, 
Тога света као и онога; 
Све непрапде људскe су пред Богом, 
Као плева пред вихором ветра.

Дрште веру, слогу и поштење, 
У томе је Србину спасење; 
Не жалите за нама умрлим, 
Ми смо живи где се не умире; 
Не жалите за душам умрлим, 
Што у телу као сенке крећу, 
Што сатани против Христа служе, 
Против Христа и свога народа, 
Што Крст ломе и грбачу гњече.

Храбри будте, ми смо с вама стално, 
И дан и ноћ Бога прослављамо. 
И сви за вас Богу се молимо, 
Ми смо јачи од свих људских војски, 
Ми смо ваши моћни савезници.

Земља Небу одолет не може, 
Нити ико небеској Србији, 
Чије число премашује звезде, 
Чијој сили отпори су смешни, 
Јер без муке побеђује беду, 
И пре битке односи победу, 
СВЕ ПО ПРАВДИ БОГА ПРАВЕДНОГА 
А У СЛАВУ ХРИСТА ВАСКРСЛОГА!

ЖИВ ЈЕ ДРАЖА УМРО НИЈЕ ДОК ЈЕ СРПСТВА И СРБИЈЕ!

Подели на овим сајтовима

Осећам се јадно као дете кад тражи слаткиш па не добије кад оно хоће па после неколико дана добије па се пита што није тако могло и пре пар дана...

Подели на овим сајтовима

А да ли је у плану рехабилитација Вука Бранковића?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Istorijska nepravda otklonjena od strane sudske vlasti,narod je vec izabrao,vecinski bar odavno.

Jos samo da pocne javno i glasno da se prica o komunistickim zlocincima i zlocinima da se vise istina ne potire i krije. Da izadju sva njihova zlodela na videlo.

U to ime dokumentarac  

koji vam preporucujem da pogledate.

delije07.jpg

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

treba da bude duhovito ili? posto je opste poznato da niti je Brankovic osudjivan,niti je imao za sta biti osudjivan.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Мука ми да гледам коментаре на вестима и друштвене мреже. Кад видим колко комуниста и даље има у Србији, тешко да нама и може да иде на боље.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Рехабилитација Драже Михаиловића би требало да допринесе националном помирењу.

Коначно да се стави тачка на поделе из Другог светског рата.

Подели на овим сајтовима

Рехабилитација Драже Михаиловића би требало да допринесе националном помирењу.

Коначно да се стави тачка на поделе из Другог светског рата.

Да ли си ти сигуран да ће бити помирења ? Има још доста комуњара у овој јадној Србији тако да ће бити још доста препуцавања да мене просто хвата нека језа на саму ту помисао ! 

Е а сада када би неко од преосталих комунаца открио још где ја нашем мученику Чичи гроб па да га достојно и Хришћански сахранимо !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Zoske, tuži Njuz za plagijat!

http://www.njuz.net/podnet-zahtev-za-rehabilitaciju-vuka-brankovica/

(mada im je ovo stari tekst, al' nema veze)

:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

treba da bude duhovito ili?

Podnet zahtev za rehabilitaciju Vuka Brankovića

http://www.njuz.net/podnet-zahtev-za-rehabilitaciju-vuka-brankovica/

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Šta region piše o rehabilitaciji Draže

| R. C. B92

Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim, a onlajn mediji u regionu nisu ostali imuni na ovu vest iz Srbije. Pojedini regionalni mediji Mihailovića nazivaju ratnim, a neki i četničkim zločincem.

82701788155547dd841f64036438674_v4%20big
Foto: RTS (Printskrin)

Hrvatski mediji objavili su vest o Dražinoj rehabilitaciji kao najvažniju vest dana, osim portala Index.hr, kojem to nije glavna vest.

Zagrebački "Jutarnji list" na svom portalu piše da je "Sud u Srbiji rehabilitovao Dražu Mihailovića" i dodaje da su "vođi četničkog pokreta vraćena sva građanska prava".

Hrvatski "Večernji list" je ovu vest propratio galerijom slika pripadnika Četničkog pokreta.

Na portalu Index.hr objavljena je vest naslovljena "Sud u Beogradu četničkog zločinca Dražu Mihailovića proglasio nevinim", a u tekstu se dodaje da su "nacionalisti stvorili gužvu pred sudom", aludirajući na pripadnike Četničkog pokreta koji su se okupili kako bi dočekali odluku suda.

U tekstu "Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića“, portal 24sata.hr piše "Ratni zločinac i vođa četničkog pokreta u drugom svetskom ratu rehabilitovan je u Beogradu. Viši sud mu je vratio i građanska prava oduzeta 1946. godine".

95298244255547dd88f01b317667033_v4%20big
Foto: Printskrin

"Rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović", naslovi su koji se mogu naći u medijima u BiH. Oni prenose pisanja srpskih medija, a Klix.ba navodi da je "ispred Višeg suda ogromna gužva, policija je sprovela tri pripadnice ogranizacije "Žene u crnom", a u sudnicu je pokušao ući i generalni sekretar "Obraza" Mladen Obradović".

Crnogorske i makedonske agencije i mediji, takođe su novost o rehabilitacije Draže Mihailovića uvrstili među najvažnije vesti dana.

Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.

Подели на овим сајтовима

Како неочекивана запањеност хрватске јавности, вероватно им је незамисливо да неки народ „у 21. веку“ слави злочинце.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...