Гости Guest свештеник Иван Написано Март 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Мене ово врло занима. Како је Мухамеду откривена вера у Аллаха? да ли је неко видео то кад је њему вера откривана или сви муслимани граде своју веру на поверењу једном човеку- Мухамеду? Да није он то измислио? Шта је потврдило истинитост његовог виђења? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Iza Muhameda s.a.w.s. je Ostao Kuran Casni kao posljednja Bozija Objava, koja je dola nakon sto je Indzil promijenjen i sto su ljudi zalutali. Do danas je Kuran ostao nepromijenjen i nijedan naucnik nije mogao naci jednu protivrjecnost u njoj.Sa naucne strane je Kuran Mudziza (Cudo) jer u njemu stoje naucne cinjenice koje tek u posljednje 2 decenije bivaju i naucno dokazane. Kuran vazi za svako doba i u svakom dobu je bio u skladu sa naukom. To sve ukazuje na Kuran kao POsljednju Objavu koju treba svi da prihvate Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Нисам Те брате питао о Курану, већ о виђењу Мухамедовом. Иначе, то "научно" доказивање је , бар за нас православне, потпуно небитна ствар за веру. И ми имамо милион књига научних доказивања тачности Светог Писма. Ја за њих марим ко за лањески снег. Они су ми само препрека за веру, јер је вера ствар слободе. Дакле, са овим ништа ниси рекао. Идемо директно: Како можете да верујете у виђење једног човека па био он и Мухамед? Одакле знате да је то виђење истинито? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Kako moze nauka da bude nebitna za vjeru. Pa bas kroz naucne dokaze u Kuranu ljudi uvidjaju da je to Knjiga koja nije mola biti napisana od jednog Covjeka (kako se tvrdi) jer cinjenice koje se u Kuranu nalaze nisu bile uopste poznate. Jer brate sve sto se tvrdi mora biti i dokazano inace bi svi slijedili bilo koga koji bi nesto tvrdio. Ti znas da kad se nesto kaze onda svi prvo zahtijevaju dokaze. A posebno kada se radi o ovakojednoj velikoj stvari kao sto je religija.A mi muslimani smo duzni da trazimo znanje sto islamsko sto naucno jer ISLAM jest Nauka. Pa mnogi naucnici su uzimali Islam jer su nalazili dokaze za odredjene Teorije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Kako moze nauka da bude nebitna za vjeru. Pa bas kroz naucne dokaze u Kuranu ljudi uvidjaju da je to Knjiga koja nije mola biti napisana od jednog Covjeka (kako se tvrdi) jer cinjenice koje se u Kuranu nalaze nisu bile uopste poznate. Jer brate sve sto se tvrdi mora biti i dokazano inace bi svi slijedili bilo koga koji bi nesto tvrdio. Ti znas da kad se nesto kaze onda svi prvo zahtijevaju dokaze. A posebno kada se radi o ovakojednoj velikoj stvari kao sto je religija.A mi muslimani smo duzni da trazimo znanje sto islamsko sto naucno jer ISLAM jest Nauka. Pa mnogi naucnici su uzimali Islam jer su nalazili dokaze za odredjene Teorije Па шта ће ми вера ако ми је научници докажу? Онда моја вера неће бити слободна већ условљена научним доказима. Но, како нико није видео када је Мухамед има виђење, онда слабо да стоје научни докази. Онда ће научни доказ да буде сам Мухамед, он ће сам себе да доказује. Сваки други који би желео да има исто то виђење, па да и он то докаже научно, биће онемогућен јер такво виђење је једино да то Мухамеду. И тако све у круг. Вера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. нама православнима никада не требају научни докази, јер наука не може да докаже Бога, пошто је он сасвим нешто друго од створене природе. Како ја Теби сада да докажем моју веру у Свету Тројицу? Научно? Не, већ егзистенцијално, онтолошки. Моја вера не ѕависи од тога шта ће тамо неки научник да ми докаже. Колико је само научника доказало да ни Куран ни Библија нису тачни научно. И шта сад? једни кажу ово, други кажу оно. Шта ћемо ми? Шта ће бити ако ти научник докаже да баш оно што си ти тврдио да је Истина, то заправо она не буде? Онда ће Твоја вера пасти? Моја неће и ако ми докаже да поједине књиге нису написали баш ти људи који се наводе у Библији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Kako moze nauka da bude nebitna za vjeru. Pa bas kroz naucne dokaze u Kuranu ljudi uvidjaju da je to Knjiga koja nije mola biti napisana od jednog Covjeka (kako se tvrdi) jer cinjenice koje se u Kuranu nalaze nisu bile uopste poznate. Jer brate sve sto se tvrdi mora biti i dokazano inace bi svi slijedili bilo koga koji bi nesto tvrdio. Ti znas da kad se nesto kaze onda svi prvo zahtijevaju dokaze. A posebno kada se radi o ovakojednoj velikoj stvari kao sto je religija.A mi muslimani smo duzni da trazimo znanje sto islamsko sto naucno jer ISLAM jest Nauka. Pa mnogi naucnici su uzimali Islam jer su nalazili dokaze za odredjene Teorije Па шта ће ми вера ако ми је научници докажу? Онда моја вера неће бити слободна већ условљена научним доказима. Но, како нико није видео када је Мухамед има виђење, онда слабо да стоје научни докази. Онда ће научни доказ да буде сам Мухамед, он ће сам себе да доказује. Сваки други који би желео да има исто то виђење, па да и он то докаже научно, биће онемогућен јер такво виђење је једино да то Мухамеду. И тако све у круг. Вера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. нама православнима никада не требају научни докази, јер наука не може да докаже Бога, пошто је он сасвим нешто друго од створене природе. Како ја Теби сада да докажем моју веру у Свету Тројицу? Научно? Не, већ егзистенцијално, онтолошки. Моја вера не ѕависи од тога шта ће тамо неки научник да ми докаже. Колико је само научника доказало да ни Куран ни Библија нису тачни научно. И шта сад? једни кажу ово, други кажу оно. Шта ћемо ми? Шта ће бити ако ти научник докаже да баш оно што си ти тврдио да је Истина, то заправо она не буде? Онда ће Твоја вера пасти? Моја неће и ако ми докаже да поједине књиге нису написали баш ти људи који се наводе у Библији. Pitanje: Kada bih ja sada napisao neku Knjigu i tvrdio da je ta Knjiga Bozija Objava sta bi ljudi na to rekli? Naravno da bi rekli e brate de ti nama na neki nacin dokazi da je to Knjiga BOzija ili? Ne bi bio niko lud bez nekog dokaza da mene slijedi ili? Takvih nema. Znaci ljudi traze uvijek dokaze.Necu ja da slijedim bilo sta.Fizicari tvrde odredjene stvari a kako to da se uzme kao ISTINA? Tako je i sa vjerom.Odakle ja znam sta je ISTINA? Kroz dokaze.Nemozes mi reci da nauka i dokazi nemaju veze sa vjerom Sta ako bih sada naveo nekoliko pogresnih naucnih stihova iz Biblije. To odmah poljulja vjerodostojnost te Knjige kao ISTINE Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Odgovorit ću ja na ovo, ovo do sad je na rangu "lašante nakantare" :smiley:, nauku svakako treba ostaviti na stranu, vidim svašta se napisalo na par tema, imao bih komentare u vezi dosta toga, pa koliko se stigne... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Библије и није књига која износи научне истине, већ књига која износи егзистенцијалне истине. Библија се бави пореклом света и човека и њиховим крајњим смислом, а не географијом, физиком или хемијом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Наука апсолутно нема везе да вером, ако мислимо на исту веру.. Моја вера није условљена научним доказима. Шта ја имам од тога што ће ми неко доказивати Бога? Па колико има људи на свету који исто тако могу се уознати са доказима о Богу, па опет не верују у Бога. Да би човек веровао у Бога најпре мора да буде слободан, онда да сам заиште и хоће Бога /куцајте и отвориће вам се/ и на крају да воли Бога. Ми нашег Бога волимо јер нас је дао слободне и због нас оваквих никаквих дошао да нас спасе од смрти. Ја кад некога волим мени не требају докази. Шта мене брига што ће неко дами доказује да је моје дете глупо? Ја ћу да га волим и ако је глупо, јер га ја слободно волим а не због научних доказа. Ако Бога волиш, не требају Ти докази. Ако Га не волиш џаба су ти сви докази овога света. Погледај мало веру из ове перспективе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Бог је кадар дасвакоме докаже своје постојање и да то нико не може побити, а ипак то нечини. Величина вере није када се Богу предајемо "притиснути доказима" (иначе, Ислам је поприлично рационалистичка религија). Постоји нешто што се зове слобода. Само слободан човек може дакаже, да верује Господе, иако те не видех и рукама не опипах и логичким појмовима не објасних. То и сам Христос каже апостолу Томи који га је видео васкрслог и рукама дотакао: "Видео си ме па верујеш, благо онима који не видеше а повероваше." Е, то смо ми хришћани - Јеврејима саблазан, а Јелинима лудост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Ok da malo sredim misli Poslanici su nam dolazili i donosili Bozije Rijeci jeli tako? Te Rijeci su zapisivane u Knjige da bi generacije poslije imali mogucnost da to procitaju jel tako? Te Knjige (Tora,Indzil,Kuran) su Bozije Rijeci i kao takve moraju biti istinite. Znaci svaki Stih,Ajet... MORA biti istinit jer inace ja kao bice sa razumom dovodim u sumnju sve sto se ne slaze sa dokazima. Zato se svaka teorija mora dokazati. Svaki POslanik je morao da napravi koje CUDO da bi mu ljudi vjerovali.Tako i Bozije Knjige su ISTINA.Ako ja u neokj od tih Kjniga nadjem SAMO jEDNU gresku onda ta Knjiga gubi svoju vjerodostojnost.Onda ja ne mogu da vjerujem u vjersko ucenje iz te Knjige. Vi uzimate Bibliju kao Boziju Rijec.Iz nje ste saznali da je Isus razapet i sta je srz vaseg vjerovanja.Kao i ja iz Kurana.E ako sad jedan stih bude pogresan znaci da i ostali stihovi mogu biti pogresni znaci ne mogu da znam sta je istinito od svega toga.Kako onda da vjerujem u to? Samo ljudi bez logike vjeruju u nesto sto se ne moze dokazati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Бог је кадар дасвакоме докаже своје постојање и да то нико не може побити, а ипак то нечини. Величина вере није када се Богу предајемо "притиснути доказима" (иначе, Ислам је поприлично рационалистичка религија). Постоји нешто што се зове слобода. Само слободан човек може дакаже, да верује Господе, иако те не видех и рукама не опипах и логичким појмовима не објасних. То и сам Христос каже апостолу Томи који га је видео васкрслог и рукама дотакао: "Видео си ме па верујеш, благо онима који не видеше а повероваше." Е, то смо ми хришћани - Јеврејима саблазан, а Јелинима лудост. Hoces li ti vjerovati kada bih ja rekao da sam Isus koji je ponovo dosao na Zemlju? Mi kao i vi vjerujemo da ce Isus(Isaa a.s.) ponovo sici na zemlju. Hoces li to vjerovati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Библије и није књига која износи научне истине, већ књига која износи егзистенцијалне истине. Библија се бави пореклом света и човека и њиховим крајњим смислом, а не географијом, физиком или хемијом. Naravno i kao takva obiluje naucnim greskama a ne istinama Kako da je onda shvatimo kao Istinu? ali to je jedna nova tema npr. Biblija i Nauka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 APSOLUTNO...JER SU JE PISALI LJUDI SA BOGOM...A NE sam Bog.... u tome je sloboda i lepota...a medju svim tim greškama prevodilaca i čega sve ne...stoji BOG,nepomičan i uvek isti...ima li većeg savršenstva.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Библије и није књига која износи научне истине, већ књига која износи егзистенцијалне истине. Библија се бави пореклом света и човека и њиховим крајњим смислом, а не географијом, физиком или хемијом. Naravno i kao takva obiluje naucnim greskama a ne istinama Kako da je onda shvatimo kao Istinu? ali to je jedna nova tema npr. Biblija i Nauka? Одлична тема, изволи па је отори.Али, нека буде Библија, Куран и наука. Јер, ја мислим даи Куран, као и Библија, говори о егзистенцијалним а не о научним истинама. Дакле, тражити у Библији научне истине (астрономске, фозичке, географске и др.) је погрешан приступ Библија, а и Курану. Ове две књиге говоре о другим истинама, о другим питањима која наука и не поставља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука