SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Kao sto kaze Huan, metafizicki skoro nista. Kazem skoro zato sto je jedan deo prirode spasen (obozen), a to je Hristovo telo. Dakle, Isus je i sada u telu ali u vaskrslom obozenom telu kakvo cemu svi imati i ono je deo njegove licnosti. Medjutim, nasa tela i ostatak univerzuma/multiverzuma je i dalje smrtan i ceka taj Drugi dolazak. Sad su i mene interesesovala ista pitanja i dalje mi nije bas najasnije zasto priroda nije spasena sa Hristom kada je sve vreme od svog postanka cekala Njega? Jedan od odgovora je: ''Pa spasava se kroz nas ljude kao svestenike prirode itd.'' Ali je to malo ja bih rekao deskriminatorski prema drugim stvorenjima i prirodi i dosta antropocentricno. Sta ako imamo inteligentne, svesne vanzemaljce koji su daleko napredniji od nas ne samo tehnoloski i civilzacijki, nego i u nekom duhovnom smislu? Zar njihovo spasenje zavisi od nas? Moram priznati da mi dosta smeta taj antropocentrizam u hriscanstvu. Ti vanzemunci su demoni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Pre nego što vas počastim postom voleo bih da znam koje su pobude postavljača teme da se zapita ovo što se pita Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Да није било Хесуса, не би било ни овог форума. Панарет, SHADOWS OF THE LIGHT, verum est in beer and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Pre nego što vas počastim postom voleo bih da znam koje su pobude postavljača teme da se zapita ovo što se pita Pa zelja da saznam sta se promenilo u stvorenom svetu Hristovim dolaskom,smrcu i vaskrsavanjem.Aj pocasti nas sad postom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Умрео сам, али не сам смертан. Па и јеси бесмртан и бићеш вечно млад, тј преображен, а за богиње се обрати муслиманима Pa i zene kad vaskrsnu bice kao boginje valjda.Sve same Afrodite. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Најнесхватљивијег човека у историји, то смо добили Христовим доласком. Изазовно је и некако рађа промену, за оног ко жели да мисли о њему Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 .I ateiste i verniike ce prekriti zelena trava zaborava mog. Pa sad, to vec zavisi od nas samih. Neke ljude ce prekriti ta trava zaborava kada Isus kaze: ''Ne poznajem vas" a neke nece pasti u taj neki zaborav. Ti vanzemunci su demoni. Po Miroljubu i ekipi. Ali realno zapitajmo se sta ako postoje u univerzumu vanzemaljske civilizacije i kulture nalik ljudima, cak i razvijenim od njih ne samo u nekom tehnoloskom smislu da imaju svemirske brodove i pucaju laserima, nego da imaju razvijenuu religiju, umetnost, filosofiju i ostale duhovne delatnosti pogotovo ovo prvo. Zamislite dodje neki mali zeleni i pocne da se moli nekom bogu ili ovde uleti sa nama u raspravi kako mi nismo u pravu, kako je njegov bog bolji bog i sta ti znam? To je vec ozbiljan udarac na antropocentrizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Ali realno zapitajmo se sta ako postoje u univerzumu vanzemaljske civilizacije i kulture nalik ljudima, cak i razvijenim od njih ne samo u nekom tehnoloskom smislu da imaju svemirske brodove i pucaju laserima, nego da imaju razvijenuu religiju, umetnost, filosofiju i ostale duhovne delatnosti pogotovo ovo prvo. Zamislite dodje neki mali zeleni i pocne da se moli nekom bogu ili ovde uleti sa nama u raspravi kako mi nismo u pravu, kako je njegov bog bolji bog i sta ti znam? To je vec ozbiljan udarac na antropocentrizam. Или овако нешто. Плутон and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Po Miroljubu i ekipi. Ali realno zapitajmo se sta ako postoje u univerzumu vanzemaljske civilizacije i kulture nalik ljudima, cak i razvijenim od njih ne samo u nekom tehnoloskom smislu da imaju svemirske brodove i pucaju laserima, nego da imaju razvijenuu religiju, umetnost, filosofiju i ostale duhovne delatnosti pogotovo ovo prvo. Zamislite dodje neki mali zeleni i pocne da se moli nekom bogu ili ovde uleti sa nama u raspravi kako mi nismo u pravu, kako je njegov bog bolji bog i sta ti znam? To je vec ozbiljan udarac na antropocentrizam. A zasto mislis da bi tim naprednim civilizacijama ako postoje uopste,religija bila potrebna? Pa sve monoteisticke religije jesu antropocentricne,sve veruju da je covek stvoren po obliciju Boga.A sta ako recimo sve ovo sto je ljudska civilizacija ikada pricala o Bogu su samo psihicke projekcije,ono sto bi mi voleli da je Bog a ustvari da to sve nema nikakve veze sa istinom o tome sta Bog jeste?Sta mi uopste znamo o Bogu?Verujemo mnogo toga ali u sustini ne znamo nista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 A zasto mislis da bi tim naprednim civilizacijama ako postoje uopste,religija bila potrebna? Iz istog razloga zbog kojeg je nama potrebna. Doduse ne moraju biti toliko napredne, mogu biti i na nizoj lestvici od nase, ali je dovoljno da imaju religiju, umetnost, filosofiju, kulturu generalno. A sta ako recimo sve ovo sto je ljudska civilizacija ikada pricala o Bogu su samo psihicke projekcije,ono sto bi mi voleli da je Bog a ustvari da to sve nema nikakve veze sa istinom o tome sta Bog jeste? To je vec dobro pitanje i ja se svakako slazem da treba biti obazriv sa tim sta je ljudska projekcija Boga a sta je to sto On jeste. E sad u hriscanstvu, ali i u judaizmu i u islamu, ono sto znamo o Bogu dolazi od Njega samog kroz otkrovenje. Zato su avramisticke religije zovu i religijama otkrovenja. U islamu se Alah isto otkrio Muhamedu kroz andjela Dzibrila. A zasto verujemo? Pa zaista zasto, ali to nije pitanje teorije nego prakse. Verujes u nesto tako sto to u praksi daje najbolje rezultate, sto je vec ona egzistencijalna strana svake religije i pomalo utilitaristicka, jer se gleda na to od cega ima najvise koristi ili kako Isus kaze sta daje najbolji rod, najbolje plodove - drvo koje ne radja sece se i u oganj baca=ono sto ne daje nikakve rezultate i proizvodi stetu ne treba raditi. Zasto biti hriscanin, a ne musliman? Pa zato sto nekim ljudima hriscanstvo daje bolji egzistencijalni model tj. kao model licnosti kome treba teziti nudi Isusa, nudi samog Boga koji se aktivno odnosi prema svetu kroz ljubav. I ne samo model licnosti nego model zivota, zivljenja ili na savremenom recniku nudi jedan lifestyle. Islam recimo nudi muslimana kao sledbenika i podanika Alahovog. Budizam nudi Budu koji tezi nirvani (gasenju svake moguce strasti kako bi se u dusi postiglo jedno apsolutno nista i zivelo u sadasnjem trenutku). Kad pogledas zivote takvih ljudi i vidis koji od njih zivi najboljim zivotom, onda prihvatis takav model. Doduse ja verujem da u svakoj religiji ima trunke hriscanskog. Sad sam malo skrenuo, al nema veze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Hristos nije promenio ništa i promenio je sve, ako me razumete Плутон је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 30, 2015 Пријави Подели Написано Април 30, 2015 Nego, da se vratim na bracu van zemuna. Pitanje je zasto Bog spasava tvorevinu (citav univerzum ili multiverzum) kroz jedno jedino sicusno bice koje se telesno ne razlikuje puno od majmuna, delfina, macke, psa, slona koji cak imaju bolje sposobnosti od coveka, a za neke bi se moglo reci da su inteligentnije (ako ne gresim). Obican odgovor barem hriscanstva je da je Bog u to bice udahnuo nekakav duh i od njega napravio sopstvenu sliku i priliku koja bi prinela sve to stvoreno Njemu. Da li druge zivuklje poseduju taj duh, pa kad se pogleda ne poseduju. Druge zivotinje nemaju religiju, a ona je jako bitna za ovo prinosenje. Medjutim, hajde da se lansiramo sa planete Zemlje i zapitamo: A sta ako postoje stvorenja u ogromnom univerzumu koja takodje imaju religiju? To bi znacilo da i one poseduju taj isti duh i da su takodje ikona Bozja sto ce reci da i one mogu prineti tvorevinu Bogu. Tu vec imamo problem, barem hipoteticki jer nismo dosad sreli takva stvorenja kao ni najprimitivnije oblike zivota van nase planete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Kao sto kaze Huan, metafizicki skoro nista. Kazem skoro zato sto je jedan deo prirode spasen (obozen), a to je Hristovo telo. Dakle, Isus je i sada u telu ali u vaskrslom obozenom telu kakvo cemu svi imati i ono je deo njegove licnosti. Medjutim, nasa tela i ostatak univerzuma/multiverzuma je i dalje smrtan i ceka taj Drugi dolazak. Ovo zaboravih da te pitam.Kazes da je za sada samo Hristovo ljudsko telo spaseno.A sta je sa telom goluba u kojem je sisao Duh Sveti na Hrista?I jos jedna stvar me interesuje posto Avramovo sretanje trojice coveka u SZ tumaci kao pojava Svete Trojice da li to znaci da su sva trojica ovaplotila mnogo pre Hristove pojave? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Ovo zaboravih da te pitam.Kazes da je za sada samo Hristovo ljudsko telo spaseno.A sta je sa telom goluba u kojem je sisao Duh Sveti na Hrista?I jos jedna stvar me interesuje posto Avramovo sretanje trojice coveka u SZ tumaci kao pojava Svete Trojice da li to znaci da su sva trojica ovaplotila mnogo pre Hristove pojave? E to ne znam, jer golub mozda ne mora biti pravi golub nego samo takvo vidjenje. Isto sa Svetom Trojicom kod Avrama koja ne moraju bas bukvalno da se protumace ako cemo da izostavimo njihovo telesno manifestovanje. Ili se radi o drugacijem nacinu manifestacije ne vezanim sa materijalnim, sta znam. Cini mi se da se tu kod Avrama ne uzima da su to Sveta Trojica sisli nego andjeli. Zaista nemam pojma, to ce ti neko od teologa bolje objasniti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Христос је дошао на земљу да победи смрт и да да шансу људима за вечно спасење . Он није дошао да мења било шта што се тиче ситуације који су људи створили. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука