Jump to content

Frederik Bastija - Zakon

Препоручена порука

Evo odavno nisam pisao ovde niti pomenuo koju knjigu, zato što odavno ništa nisam pročitao, odlučio sam to da promenim i jutros ali sam morao da prestanem sa čitanjem, danas ću je verovatno pročitati, ali ono što sam do sada pročitao mi se veom svidelo. U knjizi se govori pre svega o slobodama, kritici socializma i kako su zakoni od stvari koje su trebale da štite ljude i njihovu slobodu postali skroz suprotna stvar. 

Knjiga je veoma kratka i brzo se čita, a evo nešto i iz predgovora: 

Kada recenzent ţeli da oda posebno priznanje nekoj knjizi, on joj proriče da će se čitati i posle „sto godina”. Prvi put objavljen u vidu pamfleta, juna 1850., Zakon je star preko sto godina. A pošto su njegove istine večne, čitaće se i kad proĎe sledeći vek. Frederik Bastija (1801-1850) je bio francuski ekonomista, drţavnik i pisac. Najviše je pisao u godinama koje su neposredno prethodile – ili sledile - Februarsku revoluciju 1848.godine. Bio je to period kada se Francuska ubrzano okretala totalnom socijalizmu. Kao predstavnik Zakonodavne skupštine, gospodin Bastija je proučavao i objašnjavao svaku socijalističku zabludu čim bi se pojavila i objašnjavao kako se socijalizam mora neizbeţno degenerisati u komunizam. No, većina njegovih sunarodnika odlučila je da ignoriše njegovu logiku. Zakon je ,ovde, ponovo predstavljen zato što je danas u Americi prisutna ista situacija kao u Francuskoj 1848.godine. Iste socijalističko-komunističke ideje i planovi, koji su tada bili prihvaćeni u Francuskoj, danas kolaju Amerikom. Objašnjenja i argumenti koje je tada izloţio gospodin Bastija - od rečI do reči - podjednako vaţe i danas. Njegove ideje zasluţuju da ih paţljivo saslušamo.

The-Law-by-Frederic-Bastiat-Book-Cover.j

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...