obi-wan Написано Април 1, 2015 Пријави Подели Написано Април 1, 2015 Malo sam pregledao index, i ne vidim nigde jednu ovakvu temu, pa reko da otvorimo jednu takvu, `de mozemo da pisemo sve i svasta. ... Evo, ja cu da pocnem jednim pitanjem za Milana: da li je ovo tacno? http://webtribune.rs/amerikanci-nudili-65-milijardi-kako-je-propao-posao-veka/# Милан Ракић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 1, 2015 Пријави Подели Написано Април 1, 2015 Добра тема! Чему служи ово на прозору? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 3, 2015 Пријави Подели Написано Април 3, 2015 Malo sam pregledao index, i ne vidim nigde jednu ovakvu temu, pa reko da otvorimo jednu takvu, `de mozemo da pisemo sve i svasta. ... Evo, ja cu da pocnem jednim pitanjem za Milana: da li je ovo tacno? http://webtribune.rs/amerikanci-nudili-65-milijardi-kako-je-propao-posao-veka/# Да... Већ дуже време излази фељтон у "Вечерњим новостима" одакле је овај текст и пренесен на портал са којег си цитирао... У најкраћаем, чињенице су следеће: Ваздухопловна индустрија на нашим просторима је имала неуобичајено дугу и плодну да кажем историју, која је вишеструко превазилазила ресурсе (на први поглед), како Краљевине Југославије, тако и наше државе након Другог рата.. Може се заправо рећи да је ваздухопловство уопште, на овим просторима успевало да из људи "исцеди" и више од максимума у креативном смислу... Приватна иницијатива у погледу ваздухопловне индустрије у Краљевини, где је свака од водећих фабрика (Икарус, Змај, Рогожарски,...) имала и своје конструкционе бирое који су ишли у корак са тадашњим трендовима у авијацији, те период након Другог рата, где је комунарска власт и систем зачудо показала висок степен немешања у ове ствари, резутовале су заиста бисерима у тој грани технике... Када кажем "немешање", мислим на чињеницу да је костур нашег војног ваздухопловства и ваздухопловне индустрије након Другог рата чинио предратно школовани официрски кадар, односно инжињери из Краљевине Југославије. Јесте то била "командована привреда", у смислу да су предратне приватне фабрике национализоване и све обједињене под кровном установом - Ваздухопловно техничким институтом (ВТИ). И да су сви конструкциони бирои из предратних фабрика окупљени у овој установи основаној указом Јосипа Броза месчини 1946. године... Али, заиста импонује чињеница да је како у самој војној авијацији, тако и у ваздухопловној индустрији, радио "крем" од људи, који су се афирмисали још у Краљевини... Када се погледа само ко су били руководиоци ВТИ-ја, француски ђаци и докторанти са Сорбоне, предратни официри, Коста Сивчев и академик Светополк Пивко, па професор (и мој), генерал Златко Рендулић, па пројектанти, Лала Бешлин, па проф. Сима Милутиновић, па Борис Цијан, па Всеволод Сисојев, па Слоба Зотовић,. и још многи многи други, где заиста политичка подобност није имала никаквог утицаја и где су људи стварали, као што рекох и преко својих и могућности ондашње земље... Па нису џабе, након распада Југославије светске фабрике из домена авио-индустрије оберучке дочекале наше стручњаке... И систем школовања је био такав да је просто морао да даје резултате и у пилотској и у техничкој струци. Покупљена су најбоља искуства Француза, Амера и Руса... Међу ретким земљам у свету смо били, где се инсистирало да опитни пилоти истовремено буду и доктори наука машински инжињери (пуковник Влада Милошевић, генерал Златко Рендулић). О фабричким пробним пилотима и да не говорим... Требало је видети некадашње погоне мостарског "Сокола", па коопераната, трстеничке "Петолетке", бањалучког "Космоса", сарајевско-травничког "Зрака", београдског "21. маја". Па ремонтних завода у Батајници, Рајловцу и Великој Горици...... Ту су настајале летелице које су, заиста није поза, за оно време биле међу водећим у свету. Одмах након рата, за почетак вршило се репројектовање летелица које су настајале у предвечерје Друге војне. Нарочито током и након Резолуције ИБ, да би се убрзо, а нарочито изградњом подзвучног, транссоничног и хиперсоничног аеротунела, чиме је заокружен процес настанка летелице, без потребе да се испитивања раде у иностранству, отпочело развојем првог молазног авиона... То је резултовало легендарним Галебом Г-2. Након тога се "ушло" у "игранку" са Румунима око Орла, о много чеми недовршеног авиона великог потенцијала и на концу Супергалеб Г-4. Када смо код њега, ја не знам да ли је Бејкер заиста "доносио" те милијарде долара нашим комунарским председницима република, односно да ли је цифра тих летелица које су се требале произвести за Амере била баш толика. Али чињеница јесте да је Супергалеб учествовао у програму JPATS, односно у избору трејнера за америчку морнаричку авијацију. И да је побрао све симпатије и да су сви поменути из текста заиста долазили код нас и испробавали авион. Засигурно да је томе кумовао и наш Вељко Гашић, један од највећих конструктора америчких (војних) авиона... Али, к`о што рекох, да ли су баш те цифре које у тексту помиње др Гојковић биле-не знам, али смо нажалост, ми овдашњи ипак одлучили и напрасно се сетили да "пошто не умемо да радимо-умемо да се бијемо"... Остало знаш/те... Плутон, Н И Н Е and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 3, 2015 Пријави Подели Написано Април 3, 2015 Добра тема! Чему служи ово на прозору? За "одушивање" атмосферског кондензата... Grizzly Adams and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 3, 2015 Пријави Подели Написано Април 3, 2015 Ако можемо ми русофили,да се мало развеселимо на овој теми... "Џо,куд си пошо? " назив је овог клипа https://www.youtube.com/watch?v=oXluPnayMmM GeniusAtWork, Crveni Baron, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука