Милан Ракић Написано Март 31, 2015 Пријави Подели Написано Март 31, 2015 Kao što je Tango Six već preneo, dnevni list Informer najavio je da će Srbija za potrebe službe traganja i spasavanja (STS) RV i PVO nabaviti jedan helikopter iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Analiziramo sa čime to UAE raspolažu i šta bi mogli Srbiji eventualno prodati ili možda donirati, ne ulazeći u to šta bi bilo kvalitetnije i sveobuhvatnije rešenje za srpski STS. Puma kao najverovatnija opcija? Vojne vazduhoplovne snage UAE poseduju nekoliko tipova helikoptera koji mogu obavljati zadatke STS kao i zadatke transporta. Pretpostavljamo da bi se od UAE nabavio helikopter koji nije najsavremeniji i koji je ili već povučen iz naoružanja ili se polako povlači iz aktivne upotrebe. Konkretno za zadatke spasavanja tu su američki helikopteri Bell 412, i to helikopteri izradjeni po licenci u Italiji Agusta Bell AB-412HP. Šest ovakvih helikoptera je do skora letelo u sastavu 6. eskadrile za traganje i spasavanje, Transportnog Puka, Zapadne Komande u bazi Al Bateen a helikopteri su proizvedeni 1989. godine. U toku je njihova zamena modernim italijanskim helikopterima AgustaWestland AW139 a UAE su naručile ukupno 24 helikoptera uključujući i helikoptere za prevoz veoma važnih ličnosti. Helikopteri AB-412 u UAE ne lete samo u sastavu RV UAE već veliki broj sličnih vazduhoplova koriste i razne državne agencije a tu su i policijski helikopteri. Sledeći helikopter koji bi nama mogao biti zanimljiv je francusko-britanski transportni helikopterSA-330 ‘’Puma’’. Flota ovih helikoptera RV UAE je trenutno uskladištena, obuhvata ukupno oko dvadesetak letelica među kojima se nalazi i desetak helikoptera koji su izrađeni i kasnije modernizovani u Rumuniji koja ih je proizvodila po licenci. Deo svoje flote helikoptera Puma UAE su već donirali Libanu jer ih zamenjuju modernijim američkim helikopterima UH-60M ‘’Black Hawk’’. Eventualna nabavka nekog od pomenutih tipova helikoptera iziskivala bi i dodatne troškove obuke posada, zemaljskog osoblja zatim nabavku delova i svega potrebnog za logističku podršku. Zbog toga bi idealno bilo kada bi se mogao nabaviti ruski Mi-17 koga Srbija već koristi i sa čijom eksploatacijom ima iskustva. Na aerodromu Sharjah u istoimenom emiratu UAE nalazi se kompanija Airfreight Engineering čija je osnovna delatnost remont i modifikacija helikoptera familije Mi-8/17. Ova firma poseduje jedan helikopter Mi-8MTV-1 a vršila je modifikacije avganistanskih i iračkih vojnih Mi-8/17. Na istom aerodromu nalazi se i centar za obuku AVIA LUX na helikopterima tipa Mi-8/17 koji je osposobljen za obuku posada i vazduhoplovno-tehničke službe. Na simulatorima koje kompanija poseduje piloti se mogu obučavati u IFR i VFR uslovima a kompanija AVIA LUX ima i svoju bazu za održavanje helikoptera u kojoj se obučavaju pripadnici zemaljskog osoblja. Policija emirata Ras Al-Hajmah poseduje dva Mi-8, jedan Mi-8T i jedan Mi-8MTV-1. Živojin Banković, TangoSix Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 31, 2015 Пријави Подели Написано Март 31, 2015 nabaviti jedan helikopter Милан Ракић and Плутон је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2015 К`о у "Алан Форду" obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука