Jump to content

Koji helikopter bi Emirati mogli da doniraju/prodaju Srbiji?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kao što je Tango Six već preneo, dnevni list Informer najavio je da će Srbija za potrebe službe traganja i spasavanja (STS) RV i PVO nabaviti jedan helikopter iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Analiziramo sa čime to UAE raspolažu i šta bi mogli Srbiji eventualno prodati ili možda donirati, ne ulazeći u to šta bi bilo kvalitetnije i sveobuhvatnije rešenje za srpski STS.

emiratska-Puma.jpg

Puma kao najverovatnija opcija?

Vojne vazduhoplovne snage UAE poseduju nekoliko tipova helikoptera koji mogu obavljati zadatke STS kao i zadatke transporta. Pretpostavljamo da bi se od UAE nabavio helikopter koji nije najsavremeniji i koji je ili već povučen iz naoružanja ili se polako povlači iz aktivne upotrebe.

Konkretno za zadatke spasavanja tu su američki helikopteri Bell 412, i to helikopteri izradjeni po licenci u Italiji Agusta Bell AB-412HP. Šest ovakvih helikoptera je do skora letelo u sastavu 6. eskadrile za traganje i spasavanje, Transportnog Puka, Zapadne Komande u bazi Al Bateen a helikopteri su proizvedeni 1989. godine. U toku je njihova zamena modernim italijanskim helikopterima AgustaWestland AW139 a UAE su naručile ukupno 24 helikoptera uključujući i helikoptere za prevoz veoma važnih ličnosti. Helikopteri AB-412 u UAE ne lete samo u sastavu RV UAE već veliki broj sličnih vazduhoplova koriste i razne državne agencije a tu su i policijski helikopteri.

182184_158520821_uh1.jpg

Sledeći helikopter koji bi nama mogao biti zanimljiv je francusko-britanski transportni helikopterSA-330 ‘’Puma’’. Flota ovih helikoptera RV UAE je trenutno uskladištena, obuhvata ukupno oko dvadesetak letelica među kojima se nalazi i desetak helikoptera koji su izrađeni i kasnije modernizovani u Rumuniji koja ih je proizvodila po licenci. Deo svoje flote helikoptera Puma UAE su već donirali Libanu jer ih zamenjuju modernijim američkim helikopterima UH-60M ‘’Black Hawk’’.

Eventualna nabavka nekog od pomenutih tipova helikoptera iziskivala bi i dodatne troškove obuke posada, zemaljskog osoblja zatim nabavku delova i svega potrebnog za logističku podršku.

Zbog toga bi idealno bilo kada bi se mogao nabaviti ruski Mi-17 koga Srbija već koristi i sa čijom eksploatacijom ima iskustva. Na aerodromu Sharjah u istoimenom emiratu UAE nalazi se kompanija Airfreight Engineering čija je osnovna delatnost remont i modifikacija helikoptera familije Mi-8/17. Ova firma poseduje jedan helikopter Mi-8MTV-1 a vršila je modifikacije avganistanskih i iračkih vojnih Mi-8/17. Na istom aerodromu nalazi se i centar za obuku AVIA LUX na helikopterima tipa Mi-8/17 koji je osposobljen za obuku posada i vazduhoplovno-tehničke službe. Na simulatorima koje kompanija poseduje piloti se mogu obučavati u IFR i VFR uslovima a kompanija AVIA LUX ima i svoju bazu za održavanje helikoptera u kojoj se obučavaju pripadnici zemaljskog osoblja. Policija emirata Ras Al-Hajmah poseduje dva Mi-8, jedan Mi-8T i jedan Mi-8MTV-1.

Mi17_A6_101_1.jpg

Živojin Banković, TangoSix

Подели на овим сајтовима

nabaviti jedan helikopter

7896634:stadaradim:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...