Драшко Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Просветари и не треба да имају никаква додатна права, Али имају све више обавеза и све мање права (што писаних што неписаних) "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Po meni prosvetari i jesu i nisu u pravu (ne mislim konkretno na incident, mada nemam ništa protiv zalivanja političara, bilo kojih ). U pravu su jer se bune za smanjenje plata pošto je očigledno da država još uvek ima para, ali ih troši na raznorazne agencije i budalaštine (plus konstantno zapošljavanje novih stranačkih kadrova), dok sa druge strane smanjuje plate i penzije. S druge strane, čak i da daju prosvetarima te pare koje se troše na drugim mestima, to opet nije nikakvo rešenje na duže staze, i tu greše. Privreda je mrtva i dok se ne oživi njima plate ne mogu da rastu, mogu samo da idu na dole. Presipanje iz šupljeg u prazno tu može da pomogne samo na tren, posle će biti još gore. A što je najčudnije, jedan deo njih (nadam se samo da nije većina) to izgleda uopšte ne kapira i žive u nekom svetu od pre 40-50-60 godina gde para jednostavno mora da ima, a kako da se to izvede, to nije njihov problem. Nažalost, čitava država je u procepu, i to jednostavno ne može da se ne dotiče njih i njihovog standarda, koliko god njihovi zahtevi bili ljudski razumni kad se uzme koliko i šta oni mogu sa svojim platama. facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Али имају све више обавеза и све мање права (што писаних што неписаних) Просвета је у расулу. Поред тога што дели свеопште проблеме Србије, као што су урушавање моралних и осталих вредности, криза итд, има и један фундаменталан проблем. Данашњи школски систем је прављен за 19. век и од тада је мењан само козметички. И још је некако и могао да функционише до 2000, такав какав је. Данас је потпуно неприхватљив. Повећање обавеза и смањење права је ту само последица. Систем је једноставно непоправљиво застарео и лош. И једини излаз је да се понуди нешто потпуно ново. Ту је питање ко би од наставника уопште био квалификован, способан и пре свега вољан да ради у онаквом систему какав би требало да буде, да би одговорио на изазове 21. века. И на крају, надам се да је потпуно јасно да нико није приморан да ради у школи. Као што рекох, то је посао, као и сваки други. Уговор је добровољно потписан и добровољно се може у сваком тренутку раскинути. Crveni Baron, feeble and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Просвета је у расулу. Поред тога што дели свеопште проблеме Србије, као што су урушавање моралних и осталих вредности, криза итд, има и један фундаменталан проблем. Данашњи школски систем је прављен за 19. век и од тада је мењан само козметички. И још је некако и могао да функционише до 2000, такав какав је. Данас је потпуно неприхватљив. Повећање обавеза и смањење права је ту само последица. Систем је једноставно непоправљиво застарео и лош. И једини излаз је да се понуди нешто потпуно ново. Ту је питање ко би од наставника уопште био квалификован, способан и пре свега вољан да ради у онаквом систему какав би требало да буде, да би одговорио на изазове 21. века. И на крају, надам се да је потпуно јасно да нико није приморан да ради у школи. Као што рекох, то је посао, као и сваки други. Уговор је добровољно потписан и добровољно се може у сваком тренутку раскинути. With all due respect....... ниси баш у праву. Дапаче Док није било урушавања тих вредности, наставници су се итекако поштовали. Ништа није фалило деци, учили су се дисциплини, одговорности. Иако је било разних примера наставника-случајева. Наставници сами од себе не могу тек тако да понуде нешто ново, то тешко иде, углавном "увозимо" новотарије, ко их увози и пласира то је друга прича, тј. ко је задужен у министарству или већ где. Нико није приморан да било шта ради ако ћемо тако. То си га мало претерао са изјавом А посао као и сваки други није. Наставник проводи време са децом, има васпитну одговорност, образовну одговорност. Ни један посао није као сваки други...иако ја често волим да кажем "ма посао ко посао" а углавном да бих неутрализовао бајковите мистификације рада са децом, који јесте леп али веома напоран и веома захтеван. Наравно да мене није нико терао, нисам се школовао за то, али....нешто мора да се ради, а посао не виси по гранама па да бирамо шта волимо, тек тако. А поливање Вербића ми је врло срамотан чин. Нисам за штрајк (сад би ме неке колеге каменовале ) али сам за достојанство. Опет хоће да нам скрешу плате, па нек нам скрешу силну администрацију коју су нам увели. Снежана and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Драле, ми гледамо на свет са различитих планета, одатле и разлика у ставовима. За мене је управо таква школа, у којој се деца уче ”дисциплини и одговорности” промашена ствар. А распад се, делимично, и десио јер се та стара школа, са старим погледом на свет, једноставно телепортовала у данашње време. Али ту твоју позицију разумем, јер сам одрастао окружен просветним радницима старог кова... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Драле, ми гледамо на свет са различитих планета, одатле и разлика у ставовима. За мене је управо таква школа, у којој се деца уче ”дисциплини и одговорности” промашена ствар. А распад се, делимично, и десио јер се та стара школа, са старим погледом на свет, једноставно телепортовала у данашње време. Али ту твоју позицију разумем, будући да сам одрастао окружен просветним радницима старог кова... Није свака планета добра за живот За мене је тај "стари ков" подигао много васпитаније генерације од....новог кова? А и не можемо мењати планете ко чарапе ништа лично "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 За мене је тај "стари ков" подигао много васпитаније генерације од....новог кова? С тим што ово данас није тај ”нови ков” о коме говорим, да се одмах разумемо. P. S. Родитељи треба да подижу и васпитавају, а не наставници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 С тим што ово данас није тај ”нови ков” о коме говорим, да се одмах разумемо. P. S. Родитељи треба да подижу и васпитавају, а не наставници. Слажем се, али то је тек тема за себе.....ипак школе су по дефиницији образовно-васпитне установе Данас изгледа сви желе играонице уместо школа Н И Н Е, Баба, Дуња and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 http://zelenaucionica.com/jedan-na-jedan-o-strajku-u-prosveti/ "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Март 22, 2015 Пријави Подели Написано Март 22, 2015 Просветни радници у Чачку, поједини у Краљеву и Београду нису ни примили плате. И то све због законски дозвољеног штрајка. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/544140/DRAKONSKE-KAZNE-Verbic-ukinuo-plate-najzescim-strajkacima "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 22, 2015 Пријави Подели Написано Март 22, 2015 Замислите ситуацију да се просветари тако добро организују да једнога дана ни један једини наставник, учитељ, професор, не оде на посао? И да таква ситуација потраје који месец....не могу да замислим. Eh... nekad sam sanjao taj dan... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Март 22, 2015 Пријави Подели Написано Март 22, 2015 Priča se po kuloarima: http://slobodnimediji.com/srbija/dodaci/saznajemo/936-ministar-verbic-po-premijerovom-dopustenju-otpusta-strajkace Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука