Jump to content

Читање светог Августина у другом светлу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Радио Слово Љубве, емисија "Академија":

Савремена православна теологија је позвана да чита дела светих отаца, лишена предрасуда и идеолошких наноса. Учење светог Августина о Светој Тројици тумачено је донедавно у супротности са теологијом Кападокијских отаца. Теолог Александар Милојков, докторанд на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, говори о непходности другачијег приступа, отвореног за поруку списа овог оца Цркве која је важна и за савремено разумевање онтологије личности, како на равни тријадологије тако и на равни антропологије.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Подели на овим сајтовима

Што се мене тиче, ово је револуционарна ствар за теологију, па и православну цркву код нас савремених источњака. Одлична емисија!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Zapoceo sam slusanje ovog razgovora i slazem se u tome da je Alexandar ponudio kako i sam kaze jednu novu egzegezu.

Kad budem poslusao, iznecu svoje misljenje.

U svakom slucaju, drago mi je da se ovde vode ozbiljni teoloski razgovori i da se cuje nesto novo vezano za Avgustina.

Ono sto sam ja citao i slusao su uglavnom interpretacije vl. Ignatija i mitr. Jovana Zizijulasa.

Подели на овим сајтовима

Ова емисија је само увод. Тек ћемо ја и Марко да причамо о конкретним стварима из Августиновог богословља.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Радио Слово Љубве - "Академија"

У савременој лингвистици и философији језика много простора је посвећено могућностима и ограничењима људског језика у изражавању стварности које окружују али и надилазе људску егзистенцију. У разговору са теологом Александром Милојковим разговарамо о томе како су на слична питања одговарали велики оци Цркве свети Григорије Богослов и свети Августин. У којој мери се на тему богопознања може применити израз агностицизам? Како нам се Бог открива? И каква је веза мистичког искуства и литургијског опита сједињења са Богом у Христу, према овим оцима?

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Подели на овим сајтовима

Poslusao sam pocetak gde ste rekli da je Grigorije Bogoslov govorio da je nemoguce formirati pojam o Bogu.Pa ako je to tacno kako mozemo onda govoriti o Bogu koji je licnost?

Немогуће је Бога обухватити било којим појмом, с-хватити га. Ту се пре свега мисли на божанску суштину. Бог је личност, тачније Тројица (три личности) и то је нешто што се тиче откривења, јављања. Чак и за то (тријадологију) Григорије каже да је Бог "бледо умом означаван". 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...