Anika Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 - Замишљао сам Џобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од иПада – рекао је новинар „Њујорк Тајмса“ Ник Билтон који је и обелоданио чињеницу о томе да Џобсова деца не користе Ајпед.Стив Џобс је у свету проглашен за еванђелисту дигиталног доба, али веровали или не он је у свом дому забрањивао коришћење технологије, чак и његових чувених Ајпеда. Новинар Њујорк Тајмса Ник Билтон, једном приликом питао је Џобса: „Твоја деца вероватно много воле Ајпед?“ на шта је он одговорио да она никада нису користила Ајпед. Он и његова супруга су у кући одређивали када и колико њихова деца смеју да користе технологију. Замишљао сам Џобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од Ајпеда, рекао је Билтон. Међутим, чланови породице више су волели да се друже и расправљају о историји и прочитаним књигама. Они су седели за дугачким кухињским столом и разговарали једни са другима. Звучи сурово али заиста је тако, а овај тренд је нарочито популаран код Ај-ти стручњака. У Силицијумској долини је тренд да инжењери и други Ај-ти стручњаци своју децу штите од лошег утицаја технологије. Они их чак шаљу у школе где се не користе рачунари, као што је Валдорф школа у коју технологија не може ни да примирише. „Упознао сам бројне директоре Ај-ти компанија који су ми рекли сличну ствар: они веома стриктно ограничавају коришћење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом“ каже је Билтон.Крис Андресон, бивши уредник магазина „„Vajrd“ (Wired) и садашњи директор компаније 3D Роботикс, отац петоро деце, једном приликом објаснио је зашто људи који раде у технолошкој индустрији држе техничке направе подаље од своје деце: „Деца оптужују мене и моју жену да смо фашисти и да смо превише забринути због технологије и жале се да друга деца немају такве забране… То је зато што смо лично упознати са опасностима од технологије. Видео сам такве ствари лично, и не желим да се то деси мојој деци. “ Јуан Вилијемс, оснивач Блогера и Твитера и његова жена Сара кажу да уместо Ајпеда, њихова два дечака имају стотине књига које могу да узму и читају кад год пожеле. Како родитељи из света информационих технологија одређују правила употребе уређаја? Деца млађа од десет година најподложнија стварању зависности, не смеју да у току радне недеље користе никакве направе. Викендом, компјутере, телефоне и таблете могу да користе између пола сата и два сата. Деца између 10 и 14 година могу у току радне недеље да користе компјутере, али само за узраду домаћих задатака. „Једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.“Лесли Голд, оснивач и директор „Садерланд Голд“-а каже да у његовој породици постоји правило забране свих екрана током радне недеље. Ипак, како деца расту, тако морају да им чине неке уступке, јер им компјутер све више треба за учење. Када су „паметни“ телефони у питању, већина стручњака за технологију не даје их деце пре напуњених четрнаест година. „Међутим, једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.“ каже Крис Андерсон. Али Партови, оснивач компаније ИЛике и саветник при Фејсбуку, каже да он прави разлику између „конзумеристичког“ и „креативног“ коришћења технологије, и деци дозвољава само ово друго – стварање уметности преко рачунара или програмирање. Извор: detinjarije.com "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 13, 2015 Гости Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Моје дете има тзв. паметни телефон, неки најјефтинији... користи и лаптоп. Гледам да то буде са мером, али је безвезно да му то ускраћујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Moje isto tako. Doduše, suviše je veliko da bih i pokušala da branim. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Не верујем да је то што се у чланку тврди баш 100% аутентично... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 На форуму постоје две идентичне теме. Ова је трећа Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 На форуму постоје две идентичне теме. Ова је трећа Трећа срећа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Март 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Па не знам, ја нисам видела те друге две теме. Не верујем да је то што се у чланку тврди баш 100% аутентично... Кога да питамо? По мени чак има неке логике... Искрено, ненормално ми је да дете од 8,10 год користи фејс. Шта ће му, нека изађе на улицу и нека се игра. Нека иде на утакмицу, у биоскоп, било где, не мора тако рано да улази у свет друштвених мрежа. Е сад, имам познаника који је са 3 год почео да учи програмирање, родитељи су му стручњаци и увели су га у то. Данас је и он врло признат. То је већ нешто друго и ако дете има дара зашто му не пружити прилику да развија свој таленат. Такође, згодно је користити савремена средства за децу са аутизмом и слично. Нисам за претеривање ни у времену проведеном за рачунаром, ни у одабиру модела и цена свих ових уређаја. Смешно ми је кад дете носи прескуп модел телефона. Бацила бих му то у канту, док не научи прво неке друге ствари и вредности. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Кога да питамо? Нажалост, нисам знао покојног Стеву, али знам неке прилично успешне људе и није тачно да својој деци "не дају" технологију и све те уређаје, напротив - имају све што може да се купи. Али оно што сам код њих приметио је да пуно воде рачуна о самоконтроли и управљању временом. Труде се да им сваки тренутак буде осмишљен и продуктиван, да не буде забава и губљење времена. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 А што дајете таблете својој деци? Па није ваљда дотле дошло? Grizzly Adams, Juanito, Ленка* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Па не знам, ја нисам видела те друге две теме. Нема да бринеш, ево нашла сам ти https://www.pouke.org/forum/topic/36165-djeca-vam-imaju-ra%C4%8Dunala-tablete-i-telefone-djeca-direktora-kompanija-koje-ih-proizvode-ne/ https://www.pouke.org/forum/topic/37331-%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%92%D0%B0%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98/ Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука