Jump to content

ТРАДИЦИОНАЛНО И САВРЕМЕНО БОГОСЛУЖЕЊЕ- Епископ канадски Г. Георгије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Владика Георгија говори духом незнања, предубеђења и претпоставки. Од предубеђења и незнања болујемо сви. Али претпоставке су и опасне и недопустиве у Теологији. Теологија полази од чињеница. Чињиница о Литургији је прва Евхаристија коју је служио Исус Христос:

Апостоли су били сабрани око Христа и Трпезе; Христос је био окренут ЛИЦЕМ к Апостолима; а сви су билу у Духу окренути Оцу; све молитве су биле чујне свиме; све радње су биле видљиве свима; сви присутни су били и учесници и причасници, и Јуда; није било двери, завеса, иконостаса, скривених молитава, невидљивих радњи, тропара трећег часа, непричешћивања, наорице ...

Суштински поредак и смисао Евхаристије је дат тада и за сву вечност, сада иконично а у вечности лицем к Лицу: сабрање верних око Трпезе и Епископа/Христа зарад заједничких молитава и заједничких радњи, заједничког усхођења ка Причешћу и причешивање присутних Вечним животом јер „ блажени су који су позвани на Вечеру Свадбе Јагњетове.“ Све друго је мање битно, мада никако и неважно. Али када све друго постане претежније над Вечером која се служи у Храму, онда имамо то што имамо и кроз в. Георгија: незнање и надменост незнања.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Text sam postavio na forum zato sto ga, uz veoma nesuvisle komentare, preporucuje jedan crkvo-raskolnicki sajt. Nazalost, taj sajt gledaju i citaju mnogi vernici, svestenici, monasi, cak i Episkopi, i uzimaju ga kao bitnu referencu. Zato sam postavio da se prokomentarise jer je Vladika Georgija clan te Komisije, koja koliko sam pratio nista nije odlucila. Opet, dobro je da je vl. Georgije nesto napisao. Pitam se da li su u drugi doneli svoj predlozak. To treba publikovati i objavljivati jer se tice zivora Crkve. Mnogo je zavedenih.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ovo je priča stara par godina, u Pravoslavlju su se prepisivali +Gerorgije i +Atanasije, vladika Atanasije je rekao da je ovoj teks ta nivou srednjoškolskog, da se vladika Georgije ponaša kao da pre njega Liturgije nije bilo i da mu je žao što mu je dao pozitivnu ocenu i indeks.

Tekstovi postoje i ovde na sajtu.

Mozes li da pronadjes te odgovore? Zanimaju me veoma.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Данас литургику предају неки који никада нису богослужили,

... каже Владике Георгије, а у свом тексту наводи Фундулиса :)

Кад је то Фундулис богослужио? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...