Jump to content

Plaćeni pojci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nas hor se placa kada pevamo vencanja i krstenja, a inace na Liturgiji pevamo gratis...jer tako smo u mogucnosti  :)))

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Nas hor se placa kada pevamo vencanja i krstenja, a inace na Liturgiji pevamo gratis...jer tako smo u mogucnosti  :)))

Исто и у мом хору. Једино што ми плаћамо диригента, али то је симболична сума. Да живи од тога, црк'о би  :D

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Једино што ми плаћамо диригента

Nas ce jos malo pa sam dirigent poceti da placa, kakvi smo... 

Подели на овим сајтовима

У храму где радим у хору је једино плаћен свештеников син, има редовну плату 10.000 динара.

ПС. а то и није прави хор, већ су за певницом две бабе и три жа... деде + свештеници да отпевају на Црквенословенском стихире итд :)

citat.jpg

Подели на овим сајтовима

Tuga...

Zna li ko kako stvari stoje u grčkoj sa protopsaltima? Jedan mi je kaluđer pričao da je svoga glavnog pojca plaćao 3000 € mesečno a taj je pevao samo crvenim slovima. (Solun)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Tuga...

Zna li ko kako stvari stoje u grčkoj sa protopsaltima? Jedan mi je kaluđer pričao da je svoga glavnog pojca plaćao 3000 € mesečno a taj je pevao samo crvenim slovima. (Solun)

Искрено, не знам ни како би се понашала да ми неко и понуди неку накнаду за појање. :) Не сматрам то по принципу "е ја теби пјевам сада и ти ми то плати". Не, него то је саставни дио Литургије, а ја сам присутна на Литургији и зашто да не пјевам ако то већ знам, волим и то је дио мене. :)

Не могу рећи да ми је плаћање појаца смијешно, али ми јесте некако чудно :) а да о суми од 3000 еура и не причамо :)

Подели на овим сајтовима

:.mislise.  zato je Grcka u tolikim dugovima....pa ti pojci duse nemaju  :D  Kakvo li je stanje sada kada su aktuelne mere stednje i " stezanje kaisa....?

2990 eura ? 

Подели на овим сајтовима

Pročitaj tekst molim te.

Pojci moraju biti plaćeni. Ostali mogu pevati pod tušem :)

Извини  Sir,(немој и мене да тераш да читам ((џаба времена и мог труда  :4869:))........у чему је штос,....  је л то по неком канону да морају бити плаћени  .... 

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Pa verovatno postoje i neki stari kanoni koji to uređuju...

Recimo u Velikoj Crkvi (Sveta Sofija) čtečevi i pojci su bili rukopolagani. Niko bez toga se nije mogao baviti time.

Samo najtalentovaniji su birani.

Ima tu i teološka podloga a to je prinos, prinosim ono što je najvrednije za žrtvu Bogu, najbolji hleb, vino, ulje. Kad oslikavamo zidove Crkve tražimo najbolje majstore koje možemo naći i tako...

Kad treba da se peva onda se zadovoljimo babama.

Zanemarivanje ove komponente bogosluženja je veliki greh prvenstveno starešina pojedinih crkava.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Inače u tekstu ovaj priča američku priču, kolko para tolko muzike.

Kad pop plaća pojca ili dirigenta onda on kupuje nečije vreme... itd

• Волим 1

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Recimo u Velikoj Crkvi (Sveta Sofija) čtečevi i pojci su bili rukopolagani. Niko bez toga se nije mogao baviti time.

Ima tu i teološka podloga a to je prinos, prinosim ono što je najvrednije za žrtvu Bogu, najbolji hleb, vino, ulje. Kad oslikavamo zidove Crkve tražimo najbolje majstore koje možemo naći i tako...

Zanemarivanje ove komponente bogosluženja je veliki greh prvenstveno starešina pojedinih crkava.

Tema mi je zanimljiva..... treba znati kako je to uređeno ranije, ne baš sa nadom da se i danas može tako nego čisto orijentira radi.

Nešto slično sa našim horom je jedne godine uradio i naš predhodni Vladika (Justin) na dan Mironosica....bila ja na toj Liturgiji (a i posle na slavlju pa tako znam :)))).

E sad, da l ih je baš rukopoložio ili "proizveo" i blagoslovio ....u to se  ne razumem.

Novac primaju samo za venčanja i krštenja, i on ostane zajednički pa se dogovaraju šta sa njim...nekad im neko uskoči sa strane ali i to je samo ispomoć na dobrovoljnoj bazi. Horovođ nije prof. dirigent al je predhodno dugo godina i sama pevala u jednom svetovnom horu. Veliki trud ulaže i stalno se dograđuje/ju. 

Slažem se svakako da od svega što prinosimo, prinesemo najbolje,al ipak... samo ono što je iz te zajednice...autohtono, jer za pare (il sve jedno,npr.za neku sitnu ucenu od strane pevača il starešine)...dostojna služba Gospodu ne biva. I  nisu te bake krive ...  što:

- nema u svakom mestu mlađih i glasom obdarenih ili što takvi nisu pod obavezno i Kršteni, il utvrđeni u veri i svojoj potrebi da su, kad god je Liturgija, i oni tu...(pa kad su praznici i  Liturgij radnim danom da bukvalno samo brisnu sa posla il muvaju zamenu da šef ne primeti)  

- ako ih i ima,čini mi se, mnogima je prosto veći "gušt"....  da sa pozicije "publike" (možda i zato što to nije plaćen  "po'so")   kolutaju očima, značajno pogledavajući ka pevnici, sve u fazonu -eee, blago gluvima...-...nego da priđu i poprave situaciju

+

što sad...

- sve više ulazi neka moda/očekivanje/manir  da hor ako ne  poje ko sa cedejova nije dostojan,....nije to tooo, ruže službu, pevaju običan dvoglas, bolje i da ih nema, si čuo bre kako peva ( npr.) Divna i njeni...itditd

Šta znam, meni je to ipak preterivanje. Elementaran sluh i kvalitet glasa uz smiirivanje (gde si, šta i zašto poješ) je ono što treba. Dovoljno.

Stvarno bi mi bilo veliko iskušenje da budem na službi a da poju neki impostirani, da koncertiraju, fraziraju i afektiraju..... 

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Слажем се са овиме. Литургија (и све што се за вријеме ње дешава) се не би требала сматрати "нужним злом". Нажалост, код нас се то баш у "нужно зло" претворило па и појање. Кад хор није у цркви, онда поју појци који су свршени богослови. Срамота рећи, али ужасно звучи. Муче, ричу и гледају да то што брже заврше. Ако им скренеш пажњу да то није баш добро и да би требали мало више да размишљају о томе шта изговарају, аман забога, ко си ти да им нешто кажеш, ипак су они богослови. 

Не могу ни за свој хор рећи да је све ок, јер доста чланова су средњошколци којима то није баш занимљиво, али дају се научити и прихватају сваку конструктивну критику и мијењају се на боље. 

Не знам шта је у питању, али знам да на доста тога могу утицати свештеници. Зашто не утичу!? Е то не знам. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...