Jump to content

Veza Krstovdana i Bogojavljenja

Препоручена порука

Meni nije jasno: 1) zasto se ovaj Krstovdan posti, mislim razumem vezu krsta i posta, ali ne uvidjam vezu Hristovog krstenja i krsta-odnosno 2) zasto se krstenje tako zove kad podrazumeva polivanje/pogruzenje u vodu a ne raspinjanje na krst (to je valjda glavno pitanje koje bi verovatno razjasnilo sve, I guess)?? 3) Zasto se zove krstovdan kad 19.1.slavimo Hristovo krstenje? 4) Koja je veza tog dana (Krstovdana) i Bogojavljenja, jer se cita i Jevandjelje vezano za Hristovo krstenje? 5) I zasto se i tad osvecuje voda?

Ja nigde do sada ne nadjoh odgovore na ova pitanja

Подели на овим сајтовима

3) 19.1 se ne slavi Hristovo krštenje već Bogojavljenje. Danas se na to usko gleda i smatra se samo Božije javljanje za vrijeme Hristovog krštenja. Nekada u prošlosti se proslavljalo svako Božije javljanje na taj praznik (čak i Hristovo rođenje koje se u prvim vijekovima nije odvojeno proslavljalo).

nemam inspiraciju za ostala pitanja trenutno, nadam se da će neko drugi imati u međuvremenu

Подели на овим сајтовима

1) zasto se ovaj Krstovdan posti, mislim razumem vezu krsta i posta, ali ne uvidjam vezu Hristovog krstenja i krsta-odnosno

Danas sam slusao na nekom radiju da je to zato sto su oni koji su se krstavali na Bogojavljenje postili, pa su se i ostali iz crkve solidarisali te postili sa ovima. 

Подели на овим сајтовима

3),4) и 5) Вероватно је то, колико ме сећање служи, да је Крстовдан уочи Богојављења древни остатак онога што је Френк написао - да је тај Богојављење прослављање РОђења Хрисотвог, Крштења на Јордану (Тројичне епифаније) и Пееображење или свадба у Кани.

А веза је што је то у ствари испрва било једино и оригинално богослужење/литургија на Богојављење- Наиме, Литургија св. Василија Великог се негде до позног средњег века чешће служила него Златоустова. А на овим литургијама се обављало крштавање катихумена. Освећење воде је везано и за крштење, на чије освећење воде и личи велико водоосвећење. Наравно, ту је и древна вера Цркве да се тиме освећује природа вода као симбола живота. Отуда све ово што си побројао у својим питањима.

Надам се да сам јасан. :-)

Подели на овим сајтовима

Dobro, slavi se Bogojavljenje, ali ono se desilo u momentu Hristovog krstavanja (mada, ako slavimo kada se rodio vaskrsao, vazneo, itd, zasto ne bi mogli reci (osim objave Boga u Trojici) da slavimo i kad se krstio??)

Znam da se nekada proslavljalo jednog dana i Bozic i Bogojavljenje.

Ono sto mogu da izvucem kao novi podatak je da je na taj dan sluzena Lit.sv.Vasilija Velikog, i da su na njoj krstavani katihumeni, ali opet zasto se pojavljuje taj dan pre kada se isto sluzi Liturgija, i jos osvestava voda (nesto ne mogu da se setim, znaci kad se neko krsti, ne koristi se obicna voda, nego prethodno osvestana? (to proizilazi iz ovog sto ste napisali))?

:) Sto se tice jasnoce, pa morala sam pazljivo par puta procitati da bih pohvatala koje sve informacije se mogu izdvojiti :)

Подели на овим сајтовима

Ono sto mogu da izvucem kao novi podatak je da je na taj dan sluzena Lit.sv.Vasilija Velikog, i da su na njoj krstavani katihumeni, ali opet zasto se pojavljuje taj dan pre kada se isto sluzi Liturgija, i jos osvestava voda (nesto ne mogu da se setim, znaci kad se neko krsti, ne koristi se obicna voda, nego prethodno osvestana? (to proizilazi iz ovog sto ste napisali))?

Питао сам да ли сам јасан, јер је мени самом написано било конфузно. :-)

Вероватно је била једна литургија, и то она која се служи нпр. на Бадњи дан, тј. на Крстовдан. Усложњавањем богослужења и његове симболике, преклапањем разних утицаја и пракси, понајвише монашке, имамо данас ситуацију каква јесте. И таква је. Литургија св. Василија се иначе чешће служила. То сам хтео написати. Остатак те старије праксе су и "Василијеве" литургије на Бадњи дан, Крстовдан..и кад се све служе да не набрајам.

Приликом чина св. Тајне Крштења, на самом почетку свештеник освећује воду у којој ће се обавити крштење. Та вода није претходно освећена. То освећење воде, јектеније које се говоре и молитве које чита свештеник веома су налик на велико водоосвећење на Богојављење. Или обратно. Како желиш.

Ако при руци имаш Требник, можеш погледати чин Крштења. Још боље, прочитај од Шмемана "Водом и Духом", ако до сада ниси.

zasto ne bi mogli reci (osim objave Boga u Trojici) da slavimo i kad se krstio??)

Можемо. Што не можемо. И славимо.

Подели на овим сајтовима

Питао сам да ли сам јасан, јер је мени самом написано било конфузно. :-)

Вероватно је била једна литургија, и то она која се служи нпр. на Бадњи дан, тј. на Крстовдан. Усложњавањем богослужења и његове симболике, преклапањем разних утицаја и пракси, понајвише монашке, имамо данас ситуацију каква јесте. И таква је. Литургија св. Василија се иначе чешће служила. То сам хтео написати. Остатак те старије праксе су и "Василијеве" литургије на Бадњи дан, Крстовдан..и кад се све служе да не набрајам.

Приликом чина св. Тајне Крштења, на самом почетку свештеник освећује воду у којој ће се обавити крштење. Та вода није претходно освећена. То освећење воде, јектеније које се говоре и молитве које чита свештеник веома су налик на велико водоосвећење на Богојављење. Или обратно. Како желиш.

Ако при руци имаш Требник, можеш погледати чин Крштења. Још боље, прочитај од Шмемана "Водом и Духом", ако до сада ниси.

Можемо. Што не можемо. И славимо.

Liturgija Svetog Vasilija Velikog na Badnji dan i Krstovdan se NE SLUŽI ukoliko praznici Božić i Bogojavljenje padnu u nedelju i ponedeljak. U tom slučaju na dan predpraznika se služi Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a na sam dan Vasilijeva Liturgija.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...