Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Методје, Тројица није Отац небески кога славимо у три лица - то је савелијанизам. Већ је Тројица Јединица по својој божанској природи, вољи и енергији. А Отац је Први од Личности свете Тројице, а није Он у три лица. Лица или Личности/ипостаси су Тројица: Отац и СИн и Свети Духа. А Јединица је једна божанска природа, једна божанска воља и једна божанска воља у Трима Личностима. Читај кападокијске оце или било које друге источне оце који су о овоме говорили, па ћеш видети ша је Једно у Богу а шта је Три. И ава Јустин не каже да је Јединица Отац кога славимо у Три Личности, као ни остали боголсови које си навео. Већ сведоче управо ово горе - Јединица је једно божанство у Трима Личностима. Али није једна природа божанска Отац, већ је Отац Прва Личност у Светој Тројици. Њега не лавимо у три лица, већ га славимо као Оца небеског заједно са Сином и Духом Светим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Екуменисти и новотеолози накарадно уче о томе да су три лица - три бића. На ту заблуду упозорава отац Симеон који упозорава Тројица није заједница (три бића), већ јединица у Тројици (три лица једног бића). Поред доказа за то који стоји у Догматиици, исто нас учи и Свети Николај Српски. Апсолутно неправославно учење. Питања: 1. Дефиниши природу (физис) 2. Дефиниши суштину ( усиа) 3. Дефиниши ипостас, с освртом на период докападокијски и кападокијски. Проблеми христологије петог века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 ава Јустин не каже да је Јединица Отац кога славимо у Три Личности, као ни остали боголсови које си навео. ЕВО ШТА КАЖЕ У ДОГМАТИЦИ АВА ЈУСТИН! Догмат о Светој Тројици: Верујем у једнога Бога у трима Лицима: Оца, и Сина, и Светога Духа. једнога Бога у Тројици и Тројицу у јединици поштујемо Ево шта каже отац Симеон: Ми верујемо у Господа Бога који јесте. У нашег Оца небескога кога увек славимо у три лица, Оца и Сина и Духа Светога! Тројица је јединица. Јединица у Тројици. Не заједница како екуменисти уче! Него јединица! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Читај кападокијске оце или било које друге источне оце који су о овоме говорили, па ћеш видети ша је Једно у Богу а шта је Три. Можда бисте могли да у библиотеку ставите текстове, а не само да наводите шта да се прочита? Апсолутно неправославно учење. Питања: 1. Дефиниши природу (физис) 2. Дефиниши суштину ( усиа) 3. Дефиниши ипостас, с освртом на период докападокијски и кападокијски. Проблеми христологије петог века. Ово што ти тражиш је "тврда храна". Треба да раздвојите како се коме обраћате. При томе не мислим никога да потцењујем, али једноставно нису сви чак ни упознати са теолошком терминологијом. Зато без препуцавања, већ с љубављу објашњавајте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ликота Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Пјесма о Молитви Некада давно иза седам гора и седам мора, седам долина и седам брда, седам језера и седам ријека, у скромној колиби, тихо и спокојно живљаше чељаде с' највећом титулом, сви су га звали:душа од човјека. Зими је гријао јагњад свјежином раног прољећа, с прољећа кадио мирисом прве висибабе, љети их штитио брижно хладом стољетног дрвећа, с јесени зимио њежно онако мазне и слабе. Није познавао разлику између старца и дјетета јер сједа му коса падаше на дјечачке очи живе, сваки му залогај нафора бјеше, сваки гутљај водица света, ноћи је кратио уз фрулу и огњиште, дане орући јалове њиве. Није знао што је то мржња, није имао боре, знао је само пустити сузу над згаженим цвијетом ил' рањеним птићем, звијезде га гледале како се моли у смирај дана и освит зоре и дивиле се горштаку убогом што слави Творца свим својим бићем. А мољаше се другачије од свих људи освећен љубављу за твар Господњу и за све људе као за себе: „Молим Те Господе милостив буди...ми никог немамо осим Тебе.” И тако проживи свој живот прости као трептај ока, као гутљај воде, тихо као прва пахуља, кротко као отац што за чеда брине, и баш кад се спремаше да својему Творцу у наручје оде њему Господ посла госте из даљине. А гости важни, учени људи, високог звања, отменог лика, гледају сажаљиво док чудни старац онако прост и самоук пред њима клечи, неспретно подсмјех прикривају док руке шири као да слика, узносећ' Молитву шапатом умилним сричући некакве чудне ријечи. „О несрећни старче”, најзад прозборише, „како се то молиш, зар са ума скрену”, гледаху га љуто, некако с' висине као да ће га сваког трена погубити, не видјеше сузу што нароси зјену, „Ми ћемо те како треба научити”. И баш кад крануше да га Вјери уче, да на пут Спасења незнавеног врате, старцу приђе медвјед,питом као куче и зарони главу међ' руке чворнате. На раме му слетје пар бијелих грлица да се својом пјесмом Молитви придружи, а госте надгласа цвркут горских птица да прослави старца што Господу служи. Ваздух се мирисом тамјана разблажи, заори се свесагласје ангелских арија, старац диже поглед к' Небу к'о да нешто тражи и угледа Крст пресвети гдје к'о сунце сија. А кад опет спусти поглед видје важне госте, клече пред њим уплакани и за опрост моле, преклињу да исповиједи њих грешне...охоле... да их учи Молитвама и како да посте. А стари их дјечак гледа и благо се смјеши, и њих воли душа топла Православна мека: „Не плачите дјецо моја, ко живи и гријеши, ал' живите да будете: ” ДУША ОД ЧОВЈЕКА„. И када се опростише гледаше их сјетно к'о дјечицу што су нашла закопано благо и прошапта тако тихо да не чује ни сам себе: ”МОЛИМ ТЕ ГОСПОДЕ МИЛОСТИВ БУДИ, МИ НИКОГ НЕМАМО ОСИМ ТЕБЕ.„ Невен Милаковић - Ликота Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Основни ред је да они који су били најгласнији у прозивању оца Симеона, покушају да дају објашњење за своје тврдње да је отац Симеон проповедајући изговорио јерес! Уколико неко за истину говори да је јерес, што се овде не форуму догађа, онда је то велики проблем. Ни један од вас који сте га осудили није оставио ни приближан утисак о томе да пре свега зна о чему прича и шта је у беседи оца Симеона речено. Дакле, судије и књижевници, лицемери и опадачи, адвокати нових теолога, да вас чујем са цитатом светих отаца на тему догмата о Светој Тројици. Ма, баш ме је брига шта исповеда о. Симеон, и немој да ми качиш овакве етикете. Нека он верује у кога хоће и како хоће, но нема он право да учи народ против Литургије, да им пуни главу заверама, папизмима, јересима, екуменистима и осталим глупостима, које не постоје, тј. које он тумачи како се њему ћефне. Откачи се човече више од мене, ја сам Ти изнео моје мишљење и Ти си изнео противаргумент који је побијен до танчина. Ако немаш шта да кажеш, а вртиш једно те исто као да смо ми дебили. Немам ја времена да се милион пута поонављам, аверујем и све други. Ако немаш шта да кажеш на овој теми, иди на неку другу.И опусти се мало. Јеси ли био данас на Литургији? Јеси ли се причестио? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 ава Јустин не каже да је Јединица Отац кога славимо у Три Личности, као ни остали боголсови које си навео. ЕВО ШТА КАЖЕ У ДОГМАТИЦИ АВА ЈУСТИН! Догмат о Светој Тројици: Верујем у једнога Бога у трима Лицима: Оца, и Сина, и Светога Духа. једнога Бога у Тројици и Тројицу у јединици поштујемо Ево шта каже отац Симеон: Ми верујемо у Господа Бога који јесте. У нашег Оца небескога кога увек славимо у три лица, Оца и Сина и Духа Светога! Тројица је јединица. Јединица у Тројици. Не заједница како екуменисти уче! Него јединица! Па зар ти човече заиста не примећујеш разлику између ова два исказа??? Јел ти разумеш да божанска природа, оно што је једно у све три Личности, није и не може бити Отац, па да онда кажемо верујемо у Оца кога славимо у три Лица? Отац је ЈЕДНО ЛИЦЕ/ЛИЧНОСТ, ПРВО ЛИЦЕ/ЛИЧНОСТ ОД ТРИ ЛИЦА/ЛИЧНОСТИ, А НИЈЕ ОТАЦ У ТРИ ЛИЦА! То је јерес! Ава Јустин говори добро али га ви незнавени и несмирени не разумете. Зато несретни о.Симеон и лупета овакве глупости! Прочитај шта је исповедао Савелија па упореди. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Читај кападокијске оце или било које друге источне оце који су о овоме говорили, па ћеш видети ша је Једно у Богу а шта је Три. Можда бисте могли да у библиотеку ставите текстове, а не само да наводите шта да се прочита? Апсолутно неправославно учење. Питања: 1. Дефиниши природу (физис) 2. Дефиниши суштину ( усиа) 3. Дефиниши ипостас, с освртом на период докападокијски и кападокијски. Проблеми христологије петог века. Ово што ти тражиш је "тврда храна". Треба да раздвојите како се коме обраћате. При томе не мислим никога да потцењујем, али једноставно нису сви чак ни упознати са теолошком терминологијом. Зато без препуцавања, већ с љубављу објашњавајте. Па не можемо да причамо о томе која је баба исплела бољи џемпер. Ово су теолошка питања, па ко не разуме, не мора ни да их поставља. Методије све време, непознавајући основне теолошке изразе, овде напада и свештенике и теологе, називајући их најпоигрдијим именима. Дакле, ко не разуме, постоје и теме о основама Православља. Дакле Методије, дефиниши ово што Ти је тражио рус. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 То што му је тражио "рус" је ОСНОВ да би разумео свете оце који пишу о Тријадологији. Значи - НЕМА РАЗУМЕВАЊА ОТАЧКЕ ТРИЈАДОЛОГИЈЕ (УЧЕЊА О СВЕТОЈ ТРОЈИЦИ) БЕЗ РАЗУМЕВАЊА ОНИХ ПОЈМОВА!!! Из простих разлога - кроз те појмове оци богословствују, то су ЊИХОВИ појмови. Теологија није секташки пијетизам већ узвишена наука, гдетреба и учити и од Бога помоћ имати и живети оно научено. Без те тројичности - ништа од теологије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Погледајте само икону Пресвете Тројице. Да ли вам Тројица личи на једно биће, односно на једну монаду? Иако постоје tri bića, потпуна бића, односно личности, та потпуна бића су толико сједињена, толико нераздељива, толико прожета и зависе једно од другог, да њихово постојање зависи од међусобног заједништва, које чини њихову суштину. Дакле, није Бог једно биће, већ је Бог заједница, која је нераздељива, и коју чине Три Лица. Sveta Pravoslavna Crkva neodstupno veruje,ispoveda i uči:Bog je Jedan po Biću,a Trojičan po Licima.U jednoj nedeljivoj Božanskoj suštini,postoje tri savršena i savečna Lica.Bog je u isto vreme i Jedan i Trojičan.Večno postoji kao Savršena Jedinica u Savršenoj Trojici,i Savršena Trojica u Savršenoj Jedinici.-Iz knjige"Pravoslavna vera jedina istinita". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Појасни нам ово Петре. Шта се подразумева под једним Бићем, а шта под Лицима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Појасни нам ово Петре. Шта се подразумева под једним Бићем, а шта под Лицима?I Otac i Sin i Sveti Duh su Ipostasi(Ličnosti,Lica) Koja se razlikuju po svojstvima(nerođenost,rođenost i ishođenje),jer inače ne bi bili tri Ipostasi,ali su jednosušna po Biću,po Božanskoj suštini.O. Ivane,ispravite me ako grešim... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Тачно Петре. Онда оно Једно у Богу што је у Три Личности није Отац него управо та божанска природа. Божанска природа је једна у Три Личности, а Отац небески је једна од те три Личности а није у трима Личностима, како о.Симеон исповеда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Појасни нам ово Петре. Шта се подразумева под једним Бићем, а шта под Лицима?I Otac i Sin i Sveti Duh su Ipostasi(Ličnosti,Lica) Koja se razlikuju po svojstvima(nerođenost,rođenost i ishođenje),jer inače ne bi bili tri Ipostasi,ali su jednosušna po Biću,po Božanskoj suštini.O. Ivane,ispravite me ako grešim...Ја морам да признам да ми је ово мало нејасно. Ја под Бићем подразумевам конкретну Личност. Бог као Свата Тројица јесте једносуштна и нераздељива, али није сливена у монаду. То што је Бог један обезбеђује Отац Који је узрок постојања Сина и Духа Светога. Он рађа Сина од вечности и исходи Духа Светога од вечности. Тако су говорили свети Кападокијски Оци, а најпре свети Василије Велики.дакле, као што речи брат дибидусрус, морамо на почетку да утврдимо правилну терминологију. Хоћемо ли? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Оче, полако, тешко да ће они разумети теологију Кападокијаца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука