Jump to content

Винсент ван Гог- Писма брату (одломак)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Сада опет за све што је истински добро и лепо, са унутрашњом моралном, духовном и узвишеном лепотом у људима и у њиховим делима, мислим да долази од Бога, а све што има лоше и зло у људским делима и у људима, није од Бога, а ни Бог не сматра да је добро.

Али нехотице сам увек склон да верујем да ћемо најбоље спознати Бога ако много волимо. Воли неког пријатеља, неку особу, неку ствар, шта год хоћеш и бићеш на добром путу да о томе касније знаш више, ето шта ја себи кажем. Али, треба волети узвишеним и озбиљним присним осећањем, са вољом, са разумевањем и треба да се увек трудимо да о томе стекнемо веће, боље и шире знање. То води Богу, то води непоколебљивој вери.

Неко ће, да наведем један пример, волети Рембранта, али озбиљно, добро ће знати да постоји Бог и у њега ће чврсто веровати. Неко ће боље проучити историју Француске револуције- он неће бити неверник, видеће да и у великим стварима постоји једна владајућа сила која се испољава.

Да је неко присуствовао само кратко време беспрекорном курсу великог универзитета беде и да је обратио пажњу на оно што види својим очима и чује својим ушима и да је размишљао о томе, на крају би, такође, поверовао и научио би о томе можда више него што би знао да изрази. Покушај да схватиш последњу реч онога што кажу велики уметници, озбиљни мајстори, у својим ремек- делима, у њима ће бити Бог. Неки су то написали или рекли у књизи, а други на слици...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...