Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ako dusa nije svest onda je daleko od onoga sta bi ja smatrao dusom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ako dusa nije svest onda je daleko od onoga sta bi ja smatrao dusom. А шта је свест за тебе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 А шта је свест за тебе? Ono sta ja osecam i dozivljavam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ono sta ja osecam i dozivljavam. А да ли у "свест" спада и подсвест, које ниси свестан, али несумњиво постоји, и чак те у неким стварима далеко више дефинише него оно за шта знаш да осећаш и доживљаваш? И да ли је то што "осећаш и доживљаваш" подложно изменама касније, обзиром да се ради о менталном отиску чија јасноћа зависи од емотивног отиска који на твоју свест оставе неке појаве? И ако је подложно изменама, да ли то значи да ти мењаш делове свести или значи нешто друго? Није ми циљ да те нешто хватам у речи или слично, али бих да дефинишемо појмове којима овде баратамо, јер мени није до краја јасно шта подразумевам под појмом "свест", нити под појмом "душа", иако мислим да схватам неке њихове елементе, а користим их у свакодневном говору. Ако неку појаву нисмо у стању да јасно и прецизно и до краја дефинишемо, како ћемо онда разговарати о њој? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Dobro pitanje ja na podsvest uopste nisam ni mislio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 http://www.iflscience.com/brain/researchers-may-have-discovered-consciousness-onoff-switch Da posetim na ovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Loša je analogija jer softver ne može da radi bez hardvera, a vi verujete da je duša svesna posle smrti, pogotovo u onoj priči o mitarstvima. Kао што сам нагласио, далеко је од аналогије, циљ ми је био наведем на размишљање о два ентитета који дају идентитет човеку, једну целину. Не тврдимо да душа може потпуно као самостална и аутономна да функционише (у смислу довољна сама себи, то би мислим био платонизам), зато и верујемо у васкрсење тела. "чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Metzinger tvrdi da je dusa logicki jos uvek moguca, ali da je verovatnoca da tako nesto postoji kad se zagledaju neurobioloske cinjenice jako male. Ovo je na englesku on je Nemac, pa zato znam o njegovom misljenju preko nemackih predavanja. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2015 ja mislim da je mozak nesto kao pojacalo u zvucniku.. prima signal, obradjuje ga itd.... ali zvucnike slusa neko oni ne cuju sami "Sebe" medjutm bez stuba, pojcala i imputa informacija i njegove obrde ne mozemo da ih "spoznamo" Ovde imas protivargumente http://theness.com/neurologicablog/index.php/the-brain-is-not-a-receiver/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 10, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2015 Bullshit. Neuroscience gave us solid knowledge about the observed and non of the observer. Vecina neuronaucnika rekla bi drugo slozio da ima razlike izmedju observed i observer. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 31, 2015 Artikel koji opisuje sta vec neuronauka zna i zasto je verovanje u bezsmrtnost duse "wishful thinking". http://www.academia.edu/2795738/No_Mental_Life_after_Brain_Death_The_Argument_from_the_Neural_Localization_of_Mental_Functions Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука