Jump to content

Da li neurobiologija dokazala da duse ne postoje

Оцени ову тему

Agnostik

Препоручена порука

Ono sta ja osecam i dozivljavam.

А да ли у "свест" спада и подсвест, које ниси свестан, али несумњиво постоји, и чак те у неким стварима далеко више дефинише него оно за шта знаш да осећаш и доживљаваш?

И да ли је то што "осећаш и доживљаваш" подложно изменама касније, обзиром да се ради о менталном отиску чија јасноћа зависи од емотивног отиска који на твоју свест оставе неке појаве? И ако је подложно изменама, да ли то значи да ти мењаш делове свести или значи нешто друго?

Није ми циљ да те нешто хватам у речи или слично, али бих да дефинишемо појмове којима овде баратамо, јер мени није до краја јасно шта подразумевам под појмом "свест", нити под појмом "душа", иако мислим да схватам неке њихове елементе, а користим их у свакодневном говору. Ако неку појаву нисмо у стању да јасно и прецизно и до краја дефинишемо, како ћемо онда разговарати о њој?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Loša je analogija jer softver ne može da radi bez hardvera, a vi verujete da je duša svesna posle smrti, pogotovo u onoj priči o mitarstvima.

Kао што сам нагласио, далеко је од аналогије, циљ ми је био наведем на размишљање о два ентитета који дају идентитет човеку, једну целину. Не тврдимо да душа може потпуно као самостална и аутономна да функционише (у смислу довољна сама себи, то би мислим био платонизам), зато и верујемо у васкрсење тела. "чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века"...

Подели на овим сајтовима

Metzinger tvrdi da je dusa logicki jos uvek moguca, ali da je verovatnoca da tako nesto postoji kad se zagledaju neurobioloske cinjenice jako male. 

Ovo je na englesku on je Nemac, pa zato znam o njegovom misljenju preko nemackih predavanja. 

Подели на овим сајтовима

ja mislim da je mozak nesto kao pojacalo u zvucniku.. prima signal, obradjuje ga itd.... ali zvucnike slusa neko  oni ne cuju sami "Sebe" medjutm bez stuba, pojcala i imputa informacija i njegove obrde ne mozemo da ih "spoznamo"

Ovde imas protivargumente http://theness.com/neurologicablog/index.php/the-brain-is-not-a-receiver/

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...