berđajev bijeli Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Што се тиче наведеног сајта, не занимају ме ставови који нису ставови званичне Цркве - у овом случају РПЦ. Сваки смутљивац данас може да направи сајт и да шири неко своје виђење православља. Моја савет свима намеа јесте - СЛУШАЈМО ЦРКВУ, а оканимо се ексклутзивних вести разних супер, мега, гига индивидуалних "православаца". Ukratko, ne zanima te sve što može da te zasvrbi. Nije ovo nikakav sajt već film svjedočanstvo o djelovanju obnovljenaca u Rusiji. Pomenuta grupa je od strane Patrijarha Alekseja II bila odlučena od pričešća nekoliko godina, Georgij Kočetkov je tek poslije pokajanja vraćen da služi. I to su stavovi zvanične Ruske Crkve. Otac Jovan Krestjankin je prije nego što se upokojio jasno rekao: Ako mi ne razorimo taj pokret, oni će razoriti Crkvu! U slučaju Srpske Crkve se na žalost upravo to dešava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 А шта ако су "новотарци" само умишљај и пројекција "старотараца"? Шта ако НИЈЕ ТАЧНО то што говоре "старотарци"? Наравно, можемо поставити и контра питање. Зато треба бити хладне главе и расуђивати на основу потребног знања и чињеница, а не на основу властитог пијетистичког умишљаја. Брате...пракса Цркве се кроз векове мењала... Еп.Атанасије је лепо објаснио у књигама развој Литургије и Цркве... ја лично сматрам да је Еп.Атанасије у праву...и волео би да се Црква врати на своје почетке... Али то није могуће на овакав начин..већ едукацијом и временом..пошто није ни преко ноћи дошла до данашње праксе... А дешава се и да се неке ствари мењају...а неке не... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 А шта ако су "новотарци" само умишљај и пројекција "старотараца"? Шта ако НИЈЕ ТАЧНО то што говоре "старотарци"? Наравно, можемо поставити и контра питање. Зато треба бити хладне главе и расуђивати на основу потребног знања и чињеница, а не на основу властитог пијетистичког умишљаја. Брате...пракса Цркве се кроз векове мењала... Еп.Атанасије је лепо објаснио у књигама развој Литургије и Цркве... ја лично сматрам да је Еп.Атанасије у праву...и волео би да се Црква врати на своје почетке... Али то није могуће на овакав начин..већ едукацијом и временом..пошто није ни преко ноћи дошла до данашње праксе... А дешава се и да се неке ствари мењају...а неке не... Е ово си јако лепо рекао и ја се у потпуности слажем са тобом. Само ово "дасе Црква врате на своје почетлке" терба да разумемо не у смислу да се Црква врати на неке одређене форме богослужења. Те форме су се мењале и оне изражавају кулутуролошко-историјску свест и потребе Цркве неког одређеног времена. Зато ниједну форму не треба узимати као "најбољу" и "једину". Црква треба дасе врати живом учешћу свих служби и свих удова Цркве у Литургији. Зато се пре може говорити о литургијској обнови а не о литургијској промени. Anton Perak and Ромејац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Тачно тако... Све су форме доказане кроз СветоОтачку праксу као исправне и нема потребе да за деобом.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Заборавили су да је Православље пре свега јединство у разлици..помесних Цркви, Епархија и Парохија.. Коначно да се и са тобом у нечему сложим... Само имај на уму - јединство у суштинским стварима, различитост у форми... dada Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Pomaze Vam Bog Ovde je brat Aleksandar naveo kanone Svetih Sabora u vezi pricesca, i malo mi je cudno za sto se kao argumenti u prilog nepricescivanju navode eskimi ili Marija Egipcanka ili mnogi drugi pustinjaci iz zitija Svetih, koji se nisu *pricescivali*. Prvo imamo svedocanstava u zitijama da su neke pustinjake pricescivali na cudesan nacin andjeli(ko u ovo hoce da veruje), ja verujem, a sa druge strane svedocanstva u zitijama je samo jedan,verujem manji broj svetih koje je Bog proslavio, a koliko ih ima koji su samo Bogu poznati i sta je sa njima. Dalje ovo sto se navodu u prilog nepricescivanja je neuporedivo manje u odnosu odluka sabora i svedocanstava Otaca. Ja bih voleo da mi neko pokaze dokaze koji govore u prilog nepricescivanja. Ja sam sluzio vise od tri godine sam liturgiju svaki dan, dok nisu dosli i drugi svestenosluzitelji i verujte mi u pocetku nije bilo pricasnika i osecala se velika praznina, ali polako su ljudi izrazavali zelju za se pricescuju tako da danas ako biste nekome od njih i iz opravdanih razloga zabranili pricesce oni bi to dozivjeli kao da vise nisu clanovi crkve. Oni zele da se spremaju i kroz post i molitvu i pokajanje i ne vidim onda ovde problem da se priceste, a trude se i da zive po Jevandjelju. i zasto bi to bio znak karaja vremena Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Smesan je primer ovog protestanta za Antarktiku; jer tamo postoji pravoslavna crkva. A sto se tice eskima oni mogu da biraju, na Aljasci ima na desetine Pravoslavnih crkava. I oni se pricescuju redovno a ne kao protestanti i srpski umisljeni ziloti. Naravno sada ce Berdajev da pronadje primer pravoslavnog zatvorenika u Mauritaniji koji nece moci dvadeset godina da se pricesti i radi njega ni mi ostali nismo obavezni da se pricestujemo. dada Mozda su novotarci zaista novotarci; ali su ziloti protestanti sto odsto. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Naučio sam već na izvrtanje smisla i etiketiranje na ovom forumu, pa se na to neću obazirati. Ja sam Anatarktik naveo kao primjer, mogao sam spomenuti i svoju pokojnu babu koja se nije pričestila ko zna koliko godina, a umrla je ko krštena duša i koju biste vi po ovoj novoj teologiji (koja nije pravoslavna , na svu sreću) automatski smjestili u pakao, jer nije bila dio liturgijske zajednice, iako je žena bila vjerujuća. Vi ste se naravno zakačili za Antarktik (a to sam i očekivao, moram priznati) jer vam je psihologija jednostavna i predvidljiva. Daj djetetu zvečku i logično je da će zvečati. Ipak niko nije odgovorio na isto, prosto, jednostavno pitanje: Da li čovjek koji se nije pričestio 20 godina (uzimam samo kao primjer godine) iz opravdanih razloga može da se nazove članom Crkve i hrišćaninom? Odgovorite sa da i ne, ako ste ozbiljni ljudi i bogoslovi, a ne zabavljači i forumske estradne zvijezde. Ako niste, napišite još štogod "smiješno" pa ćete i od mene dobiti jednog smajlija i jedan Amin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Da li čovjek koji se nije pričestio 20 godina (uzimam samo kao primjer godine) iz opravdanih razloga može da se nazove članom Crkve i hrišćaninom? Ако је оправдано, онда у реду (мада не знам које би то опрвдање могло да буде? Кома?). Међутим, ниси ти тај који на основу свог схватања и убеђења одлучујеш шта је оправдано а шта не. Постоје канони који говоре о томе. Нешричешћивање значи - за краћи или дужи период ОДЛУЧЕЊЕ ОД ЦРКВЕ. Не можеш да кажеш да припадаш Цркви а дасе не причешћујеш. Ако се не причешћујеш онда си одлучен - због, рецимо, епитимије забрање причешћа или својом вољом. Odgovorite sa da i ne, ako ste ozbiljni ljudi i bogoslovi, a ne zabavljači i forumske estradne zvijezde. Ako niste, napišite još štogod "smiješno" pa ćete i od mene dobiti jednog smajlija i jedan Amin. Мислим да је највећа смејурија ово што ти покушаваш да протуриш као православље. Хришћанство без Христа. dada-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 14, 2011 @berdjajev beli Како видим Теби је баш досадно и овде долазиш само да вређаш форумаше и теологе? Препоручујем Ти да се опет повучеш јер ово што Ти пишеш никоме не треба, веруј ми. Ако и даље будеш наставио да изврћеш речи озбиљних људи који овде желе да разјасне истине наше вере на најбољи начин бићеш банован за сва времена са форума без права поновног регистровања. Нико нема времена да се замлаћује са Твојим намерним провокацијама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Da li čovjek koji se nije pričestio 20 godina (uzimam samo kao primjer godine) iz opravdanih razloga može da se nazove članom Crkve i hrišćaninom? Ако је оправдано, онда у реду Hvala, konačno odgovor. Zar je to bilo tako teško? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Da li čovjek koji se nije pričestio 20 godina (uzimam samo kao primjer godine) iz opravdanih razloga može da se nazove članom Crkve i hrišćaninom? Ако је оправдано, онда у реду Hvala, konačno odgovor. Zar je to bilo tako teško? Да, али немој кидати само део мог одговора. Нема оправдања да се неко не причешћује 20 година, осим ако је у коми или има епитимију због неког великог греха. То што је твоја бака тако радила не значи да је то исправно и добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Da li čovjek koji se nije pričestio 20 godina (uzimam samo kao primjer godine) iz opravdanih razloga može da se nazove članom Crkve i hrišćaninom? Ако је оправдано, онда у реду Hvala, konačno odgovor. Zar je to bilo tako teško? Да, али немој кидати само део мог одговора. Нема оправдања да се неко не причешћује 20 година, осим ако је у коми или има епитимију због неког великог греха. То што је твоја бака тако радила не значи да је то исправно и добро. Niko i ne tvrdi da je ispravno i dobro ne pričešćivati se 20 godina. Samo smo utvrdili da samo pričešće kao takvo nije uslov pripadnosti Crkvi, što si svojim primjerom sa čovjekom u komi i potvrdio. Ja lično bih volio da se pričešćujem svake Liturgije, ali na žalost nisam spreman i to je moj grijeh pred Bogom za koji ću dati odgovor na Dan Strašnog Suda. Daću odgovor Gospodu, a ne komisiji za vjerska pitanja, liturgijskoj zajednici ili ko zna već čemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Samo smo utvrdili da samo pričešće kao takvo nije uslov pripadnosti Crkvi, što si svojim primjerom sa čovjekom u komi i potvrdio. Нетачно. Утврдили смо да је причешће неопходно за припадност Цркви и да екстремни изузеци не могу бити узети као норма. Ja lično bih volio da se pričešćujem svake Liturgije, ali na žalost nisam spreman i to je moj grijeh pred Bogom za koji ću dati odgovor na Dan Strašnog Suda. Daću odgovor Gospodu, a ne komisiji za vjerska pitanja, liturgijskoj zajednici ili ko zna već čemu. Грешиш. Тај Христос коме ћеш ти и сви ми дати одговор, неодвојив је од свог Тела - од Цркве. "Зар не знате даћемо и анђелима судити?", каже апостол Павле. Ко ће судити? Христос. А Христос је Глава која је нераскидиво везана за своје Тело. Прпадност и неприпадност том Телу - Цркви - литургијској заједници (сва три појма јесу једно и исто), биће оно чиме ће свакоме бити суђено. "Ходите благословени Оца мојега...", односи се на Тело Христово, на Цркву, не на појединце већ на заједницу којом и у којој се човек једино спасава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Samo smo utvrdili da samo pričešće kao takvo nije uslov pripadnosti Crkvi, što si svojim primjerom sa čovjekom u komi i potvrdio. Нетачно. Утврдили смо да је причешће неопходно за припадност Цркви и да екстремни изузеци не могу бити узети као норма. Ja lično bih volio da se pričešćujem svake Liturgije, ali na žalost nisam spreman i to je moj grijeh pred Bogom za koji ću dati odgovor na Dan Strašnog Suda. Daću odgovor Gospodu, a ne komisiji za vjerska pitanja, liturgijskoj zajednici ili ko zna već čemu. Грешиш. Тај Христос коме ћеш ти и сви ми дати одговор, неодвојив је од свог Тела - од Цркве. "Зар не знате даћемо и анђелима судити?", каже апостол Павле. Ко ће судити? Христос. А Христос је Глава која је нераскидиво везана за своје Тело. Прпадност и неприпадност том Телу - Цркви - литургијској заједници (сва три појма јесу једно и исто), биће оно чиме ће свакоме бити суђено. "Ходите благословени Оца мојега...", односи се на Тело Христово, на Цркву, не на појединце већ на заједницу којом и у којој се човек једино спасава. Ti malo pričaš jedno, malo drugo. Dogovori se prvo sam sa sobom. Sam si pomenuo čovjeka u komi, znači on se ne pričešćuje, je li on član Crkve ili nije? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука