ribar Написано Јун 2, 2009 Пријави Подели Написано Јун 2, 2009 Манастир Милешева Манастир Милешева је српски средњевековни манастир. Налази се на шестом километру од Пријепоља на реци Милешевци. Задужбина је Краља Владислава Немањића сина Стефана Првовенчаног, а унука Немањиног. Сазидан у XIII веку. Ако се повежу историјске вести и сведочанства на фрескама зидање и сликање Милешеве ставља се у доба између 1219. и 1235. године. Зидан je у рашком стилу по угледу на раније владарске задужбине Студеницу и Жичу.У припрати, коју је краљ Владислав доградио 1235. године, положио је мошти свог стрица светог Саве. Њих су Турци 1594. године приликом освајања пренели на Врачар (Београд) и спалили, у покушају да сломе српски дух. Милешевске фреске су врло високог уметничког квалитета. Сликари које је краљ Владислав позвао да живопишу цркву били су Грци, школовани у неком великом центру Византијског Царства, у Цариграду, Никеји или Солуну, где је негован рад у мозаичкој техници. Живопис у наосу и олтару настао је по жељи Светог Саве, по свему судећи пре 1228. године. Студеничка пракса имитације мозаика настављена је и још више развијена овде у Милешеви. На златној позадини са исцртаним квадратићима урађен је дворски "жути живопис" у наосу и једна композиција изнад улаза из припрате у храм, док су фреске у олтару и припрати рађене на плавој основи без квадратића. Интересантно је да распоред композиција Великих празника одудара од уобичајене шеме, заправо поређане су обрнутим редом, здесна налево и одоздо навише. Тако су се поједине сцене нашле на неуобичајеном месту: Причешће апостола високо под куполом (Христос у средини је једном насликан, као у Св. Софији у Охриду), Сретење на два западна пиластра и то Богородица с Богодететом и Јосиф на једном, а Симеон и Ана на другом; Благовести су као пандан Сретењу на источном пару пиластара, само што је анђео на левом и креће се према Богородици слева надесно, уместо обрнуто. Фреске Милешеве се убрајају међу најбоља европска остварења 13. века, а од њих најпознатији је Бели Анђео. Поред Белог Анђела друга ремек дела су Богородица из Благовести и Ктиторска композиција са портретом краља Владимира. Ова дела такође представљају и највеће домете сликарства тог доба у Европи. Манастир је данас седиште епископије Српске Православне Цркве на чијем је челу епископ Филарет Мићевић, под чијим су руководством окружење манастира и манастрски конаци добили изузетно сређен изглед. Милешева је једно од најзначајнијих духовних и уметничких средишта српског народа. Велики значај у народу је стекао после преношења моштију Св. Саве из Трнова 1236. године. Више од три века био је гробница Светог Саве. У Милешеви је 1377. године крунисан краљ Твртко I Котроманић за краља Босне и Србије. Милешева се у то доба налазила на територију његове државе. После смрти Св. Саве, краљ Владислав је око 1236. године уз милешевску цркву доградио спољну припрату с бочним капелама и у њу је, после преношења из Трнова, положио мошти Св. Саве. Тада је настао и живопис ове спољне припрате. Сви зидови су били прекривени сценама Страшног суда. На источном зиду на жутој позадини је централна сцена - Деизис: Христос на престолу, с Богородицом и Претечом, окружен анђелима и апостолима; грешници на јужном зиду су на црвеној позадини а праведници у рају на северном зиду, на плавој позадини; свуда је исликавањем квадратића подражаван мозаик. Ове фреске су радили домаћи мајстори угледајући се на старије сликарство наоса. www.spcportal.org Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2009 Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јун 4, 2009 Пријави Подели Написано Јун 4, 2009 Пошто сам управо прошлог викенда посетио Милешеву, додаћу још пар илустрованих занимљивости. Ово је фреска Краља Владислава који је био Савин синовац и ктитор Манастира. Ова фреска се налази изнад његовог кивота са моштима, а испод Белог анђела. Речено нам је да су краљеве мошти без главе, али не упитасмо зашто. :: Непознати уметник који је насликао Белог анђела насликао је и ову фреску са Богородицом. Ово је та чувена "византијско плава" која се набављала у односу "литра боје - литра злата" Очувана 800 година!? Ова фреска ме толико одушевила да сам купио репродукцију и већ ми краси канцеларију. Пажљиво сам простудирао ово дело и стојим иза тога да је то сам врх ликовне уметности икад! На овој фотки се само делом види бели троугао забата крова изнад Богородице, а он је управо кључ за читање слике. Треба нагласити да су ова три уметничка дела остварена читав век пре Ђота, који вреди за најважнијег средњевековног сликара и то само захваљујући чињеници да није забележено име Милешевског фрескописца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јун 4, 2009 Пријави Подели Написано Јун 4, 2009 Е сад нешто о Светом Сави... Познато је да је поред кивота Св Саве, овде и фреска сликана према његовом аутентичном лику. Икона - репродукција овог приказа из Милешеве краси сваку учионицу србских школа. Св Симеон је овде приликом рушења зида према наосу пресечен по половини, али ипак сачуван. То је било чини ми се у 18. веку. У ризници сам видео и фотографисао оригиналну пастирску палицу србског пастира Светог Саве! Била је украдена из Пљеваљског Манастира, али чудесно и пронађена. Збиља интересантна прича. А сад оно најзанимљивије! У Милешеви је и лева рука Светог Саве! Пренета је из Пљеваљског манастира пре пар година, а прича се да је најзаслужнији за њено спасење отац Руђера Бошковића - Никола, који је успео да је откупи и тако сачува за поколења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 evo i mog doprinosa, ima slika i obilaska virtuelnog http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/index.html dobri moji kad stavljate sliku Belog Andjela, svetog arhangela Gavrila donosioca svih lepih vesti , stavite ga u celoj kompoziciji, nije on toliko vazan koliko Vaskrsenje Gospodnje koje objavljuje Mirosnosicama клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 У Милешеви је и лева рука Светог Саве!Пренета је из Пљеваљског манастира пре пар година, а прича се да је најзаслужнији за њено спасење отац Руђера Бошковића - Никола, који је успео да је откупи и тако сачува за поколења.Ако рука Светог Саве није спаљена заједно са телом, зашто то до сад није било познато народу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 8, 2009 Пријави Подели Написано Јун 8, 2009 verovatno iz istog razloga kao i pojavljivanje Belog Andjela 1984. malo zemljotresa i puf evo ga on salim se, verujem da se dugo nije ni znalo za nju, sem nekolicine ljudi spremne zivot da da ... za neke svetinje verovatno necemo ni saznati jos, jer su posakrivane kojekude pre II svetskog rata ... apdejt: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=2426.0 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Ако рука Светог Саве није спаљена заједно са телом, зашто то до сад није било познато народу?У Пљевљима и Милешеви, чули смо исту причу од монаха који су нас упознавали са Манастирима. Ја сам баш због недаваног сазнања да су откривене ове мошти у Манастиру Св Тројице и кренуо на ово поклоничко путовање.Мислим да се нигде званично у СПЦ не тврди изричито да је ово аутентична рука, сем у овој Милешевској Епархији. Претпостављам да би нека честица Моштију већ завршила на Врачару, да је тако.Ипак, тврдим да нисам никада видео лепше и очуваније мошти од ових, ма чије да су, а нечије јесу. Чак сам у једном моменту помислио да имају воштану маску, као код римокатолика - Боже ме опрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука