Agnostik Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Meni deluje prica o bog Svetovidu (kod koga ne znamo dal je kult uopste kod balkanskih Slovena postojao) kao prica iz vremena nacionalnog romantizma. Pre ce biti da je Vidovdan dobijo ime po tome da je taj mith bio itekako i poznat medju katolicima Dubrovnika gde ima jak kult Svetog Vida. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 To podrazumijeva i pretpostavlja već iz definicije maximalnu mjeru štovanja od koje nema još maximalnije, isto kao kad bismo govorili o staklu koje je još staklastije od stakla nekakvog drugi i o vodi koja je manje vodastija od vode neke druge. Besmislica! Drugo je pojam vrhovnog personalnog boga kod Slovena a drugo pojam Svantevita. Svantevit je bio projav i tog vrhovnog i svih ostalih bogova istovremeno, njihova hipostaza a pri tom nije bio ni jedan od njih pojedinačno, radilo se o pridjevu a ne o imenu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Meni deluje prica o bog Svetovidu (kod koga ne znamo dal je kult uopste kod balkanskih Slovena postojao) kao prica iz vremena nacionalnog romantizma. Pre ce biti da je Vidovdan dobijo ime po tome da je taj mith bio itekako i poznat medju katolicima Dubrovnika gde ima jak kult Svetog Vida. Sv. Vlaho je patron Dubrovnika i taj je kult vezan za Dubrovnik a ne kult Svetog Vida i Vidovdana a nikakve romantične predstave nisu u pitanju, sad svuda samo prepisujete besmislice iz nekakvih Wikipedijskih mudrosti jer se nekom ne uklapa u njegove predstave ovo ili ono ili zato što je srpski slovenski rodnovjerni neopagan ili zato što je srpski pravoslavni fundamentalista ili zato što je srpski nacionalista i adorant Kosova i svega oko Kosova, sva mu srpska istorija počinje od 1389. ili je ateista ili agnostik ili budista pa mu nešto tamo ne sjedi i ne štima itd. itd. A onda si to tamo svako piše šta im prvo padne na pamet. Koliko posla sam imao samo s tim dokazivanjem da Svantevit i Sveti Vid imaju nekakve veze i kakve i gdje je to jasno kao 1+1 = 2 a za to ste isto tačno prema navodima iz te gore iste Wiki stranice pisali (bolje reći prepisivali) da su to romantične predstave, domišljaji ili šta. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Osim toga, nije (kao kod ostalih Slovena) bio bog rata, već mudrosti, medicine i magije, Hmm? Ne bih se slozio... http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/02/article-17.html SVETOVID, ČETVOROGLAVI: Svici, oko ratnika na belom konju Svetovid je bog sa četiri glave, ali pod tom odlikom nije se podrazumevalo božanstvo-monstrum. U pitanju je samo mali panteon važnih slovenskih bogova: Peruna, Svaroga, Lade i Mokoše (kod Srba Vide). Ovako udruženi, gledali su na sve strane sveta i zaslužili ime Svetovida (Svevida). Svetovid je i ratnik. Predstavljan je sa mačem i rogom. A knez lazar je bas slucajno nosio rogove na slemu? Mozda su sve ovo smo slucajnosti.. j kazem sta ja mislim, to nikd ne mozemo dokazati.. Pre ce biti da je Vidovdan dobijo ime po tome da je taj mith bio itekako i poznat medju katolicima Dubrovnika gde ima jak kult Svetog Vida. Moze biti, Lazar je TESNO saradjivo sa dubrovcanima..... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Moze biti, Lazar je TESNO saradjivo sa dubrovcanima..... Meni prica kako je Lazar bas odlucio taj dan za bitku malo nerealna. Turci su bili oni koji su napadali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Meni prica kako je Lazar bas odlucio taj dan za bitku malo nerealna. Turci su bili oni koji su napadali. Uf, rado bih ti dao neke o istoriji krusevca.. imam ih dosta. Ovako tamo pisu, dakle Lazar-Turci odnos se napinjao pa popustao.. oni cas hteli da ratuju cas saradjivali cas nudili vazalstva neka.... u isto vreme Lazar-Kotromanic odnos u istom cas napetom cas opustenom stanju...sve to vreme laazar gradi krusevac "za svaki slucaj" da imaa utvrdjenje strteski dobro postvljeno za odbrnu Srbije.. Oni se u medjuvremenu posvadjaju opasno (lazar i turci) turci naprave kamp na kosovu, lazar odabere kad d dodje na boj i to je to... valjda tebi ne moraam d objasnjvam, ko kordunu.. da su se u srednjem veku bojevi dogovarali... gde ce optrilike da se nadju .... nisu se jurili po sumama i brdam.. Ili dodje jedna armija n tudju teritoriju, postavi kamp i ceka da ih napdnes.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 valjda tebi ne moraam d objasnjvam, ko kordunu.. da su se u srednjem veku bojevi dogovarali... gde ce optrilike da se nadju .... nisu se jurili po sumama i brdam.. Ili dodje jedna armija n tudju teritoriju, postavi kamp i ceka da ih napdnes.... Konačno, ja sve čekam ko će to napisat, ne moram ja sve ovdje svima solit pamet sa svojim razumima i izigravat djeda vševjeda, tada nije bilo partizanije ko danas , ko se htio s kime rozmlatit onda je morao bit otprilike na istom mjestu u isti dan s onim s kim se htio razćuskijat a ne sjedit u nekakvoj časoprostorovoj rupi i da ga taj drugi nigdje unaokolo ne vidi i mora ga tražit i ganjat svuda po kvadrantima prolazeći kroz nekakve crve u hiperprostoru ko u Star Treku ili Star Wars. ukrainian star wars http://www.funnyjunk.com/Ukrainian+star+wars/funny-pictures/4900546 Млађони је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Konačno, ja sve čekam ko će to napisat, ne moram ja sve ovdje svima solit pamet sa svojim razumima i izigravat djeda vševjeda, tada nije bilo partizanije ko danas , ko se htio s kime rozmlatit onda je morao bit otprilike na istom mjestu u isti dan s onim s kim se htio razćuskijat a ne u nekakvoj časoprostorovoj rupi i da ga taj drugi mora tražit i ganjat svuda po kvadrantima prolazeći kroz nekakve crve u hiperprostoru ko u Star Treku ili Star Wars. Uglavnom je tako bilo.. ili opsade... ti ih ceks u utvrdjenju oni te okruze pa tu ratujete pregovarate.. Za to ne moras biti poznavaoc istorije.. .dost aje logicno razmisliti.. kako ces da sukobis dve vojske od po reicmo 5 000 ljudi koje se krecu pesaka... Meni bas cudno da ljudi to ne mogu sami da zakljuce.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Uglavnom je tako bilo.. ili opsade... ti ih ceks u utvrdjenju oni te okruze pa tu ratujete pregovarate.. Za to ne moras biti poznavaoc istorije.. .dost aje logicno razmisliti.. kako ces da sukobis dve vojske od po reicmo 5 000 ljudi koje se krecu pesaka... Meni bas cudno da ljudi to ne mogu sami da zakljuce.. Lako je to reći, malo je ljudi koji logički razmišljaju inače svuda, možeš hodat danima po svijetu dok ne naletiš na nekog takvog logički uvažavajućeg mladenca kao što je Mladjoni. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 21, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 21, 2014 @Cico Baš zanimljivo kako si krenuo otvarat sve te teme koje se tiču najviše mojih tih zaležitosti i aktivnosti. U redu je to samo mi malo čudno, neobičan osjećaj, kao da mi gledaš kroz glavu šta ja imam tamo za te svoje preokupacije pa ih vadiš jednu po jednu i ovdje to onda izlažeš i rasprostireš na forumu pred svima, ako uvidiš i šta drugog, radije onda ni ne izvlači, ima svašta tamo, hahahaha. Jesi li ti to prozirljiv ili kako to radiš? Šalim se malo, samo ti to tako nastavi, postavljaš zanimljive teme. Ova tema me je na primjer inspirovala za jedan zanimljiv video koji završim za par dana a bude se ticati i ove teme, ustvari si mi dao ideju za cijeli serijal takvih videa. Onako, postavljaš vrlo inspirativna pitanja, onako barem za mene. To vise treba kao neku slucajnost prihvatiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 21, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 21, 2014 Jel vi znate sta je zanimljivo jako? To da je TACNO 300 godina pre Kosovske bitke,bio i nagli pad i nered unutar Hrvatske. Kosovska bitka 1389. godine,uzima se kao “veliki pad i presudni istorijski momenat u srpskoj istoriji“. A tacno 300 godina ranije (dakle,1089. godine) desilo se tragicno ubistvo hrvatskog kralja Zvonimira. Naime,rimski papa je trazio od hrvatskog kralja Zvonimira,povodom organizovanja Krstaskog rata,da povede Hrvate u Krstaski rat. Inace,kralj Zvonimir je bio JAKO ODAN rimskoj crkvi. Ali Hrvati se pobunise protiv njega,te ga ubise na saboru u mestu koje se zvalo (ne znam da li se i dalje zove tako) Kosovo Polje. Osim toga,postoji cak i “kletva kralja Zvonimira“,kao sto,postoji i “kletva Cara Lazara“. I u jednoj,i u drugoj kletvi,bacena je kletva iste “prirode“ ,s razlikom u tome sto kletva Cara Lazara,koliko znam,nastaje pre Kosovske bitke,dok tzv. kletva kralja Zvonimira,dolazi posle tragicnog ubistva njegovog (Zvonimirovog). U toj kletvi je rimski papa navodno prokleo Hrvate,zbog njihovog “neverstva“. Dakle,evo podudarnosti: Tzv. 89‘ godina je bila PRESUDAN istorijski trenutak,i kod Srba (1389.) i kod Hrvata (1089.). Ubistvo oba vladara (i srpskog Lazara,i hrvatskog Zvonimira) je u istoriografiji i Srba i Hrvata,predstavljeno kao “PRESUDNA I PRELOMNA TRAGEDIJA u nacionalnoj istoriji“,dakle,u srpskoj,ubistvo Lazara,a u hrvatskoj,ubistvo Zvonimira. Ono sto je jos zanimljivo,i u srpskoj,i u hrvatskoj istoriografiji,Kosovo Polje je zaista crna tacka,i kod jednih i kod drugih I kod Srba,postoji “kletva Cara Lazara“ ,povodom Kosovske bitke. A kod Hrvata postoji “kletva kralja Zvonimira“ ,kojom se takodje baca kletva na ceo jedan narod (hrvatski). DA LI SU OVO “slucajnosti“ ,ili nesto nije sasvim u redu? KAKO da ovoliko “slucajnosti“ bude? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 21, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 21, 2014 I ono sto je jos zanimljivo,i jedan i drugi su u svom narodu proslavljeni kao veliki svetci i mucenici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2014 reci ti meni milosavljevicu ima li u tom tvom krusevcu neko od pravih krusevljana il su svi taki ko ti od sa strane ili oni izmjesani sa vlasima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2014 inace vaki logicari ko milosavljevic, njima je logicnije da je vidovdan staroslavenski svetovid bez ikakvog datuma nego sveti vid, rimljanin koji se slavi bas tog datuma kad i narod slavi vidovdan, ima svakakvih logika, prvo taj sveti vid sigurno ne zasluzuje ovakvo nipodastavanje , kao sto ne zasluzuje ni sveti velikomucenik za hrista knez lazar da mu se ovdje pripisuje da se klanjao nekom paganskom bozanstvu i da je vabio turke da se sudari sa njima na dan paganskog bozanstva ciji je datum ukro neki rimljanin 1000 godina prije toga, samo da zavede srbe u 21 vjeku , gdje sam ono stao sa logikom Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука