Jump to content

Наука vs. вера: измишљени сукоб или трајно непријатељство?

Оцени ову тему

Spooky

Препоручена порука

A gde da i nadju?

Ћирковић например.

Ево наш Ивица.

Друга ствар ово није дебата, у дебати се даје време за излагање аргументе, ово је нека слободна дискусија.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Moderacija je bila ocajna... ako su o samoj temi sveukupno 30 sekundi pricali... Verovatno je i sama organizacija i priprema bila kratka.

Treba mnoogo vise ovakvih debata kod nas, pa da i predrasude izadju na videlo - to je uvek prvi korak :).

Ma kakve debate...

Prvi korak je uvek da se odigra partija necega izmedju ateista i vernika, s tim da porazeni placa rostilj za sve.

A onda uz druzenje i klopu sve ide samo od sebe, ljuCki...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

По мени је вероучитељ одличан. А публика је намештана, и од верника и од атеиста, а питања унапред планирана... тако ми мирише. Чим се глиго јавља. :)

Подели на овим сајтовима

Брале сасвим је лепо излагао. Од муслимана није могао да дође до речи. Астроном и Вероучитељ од лингвисте и муслимана једва долазе да зборе реч или две.

Подели на овим сајтовима

Ma kakва ово дебата. Прво су променили тему на шта религија ради шта наука ради. Онда је онај професор кренуо са тим да "православац не може да предаје исламску теологију".. ко каже да не може? Једнсотавно нема православца који је заинтересован да изучава и предаје исламску теологију. То му некако дође логично па зато нема случаја да "православац предаје исламску теологију" исто ко што неко кога занима социологија неће да предаје физику.

Друго, тема је скроз промашена, скренули су са теме у нешто 16то а то је уставност.

Подели на овим сајтовима

Атеисти који су учествовали у дијалогу су само још једном показали свој приземни став о вери. Не треба трошити време на овакве глупости. Колеги Вуку и г. Јусуфспахићу свака част на стрпљењу са, очигледно, људима који нису способни да схвате шта значи веровати, те да је довођење у сукоб науке и религије исто као и довођење у сукоб производње електричне енергије и потенције пацова. Тотални нонсенс. Наука је наука, а вера је вера. Не могу се вери наметати научни методолошки принципи. То је једно. Друго, наука, уз сво дужно и искрено поштовање према њој, НИЈЕ судија свему. Постојање и све оно што је везано за њега не исцрпљује се науком. Постоје многа питања која човек поставља а која излазе из компетенције науке - то, пак, не значи да се њима не смемо бавити и да су они који се њима баве будале.

Подели на овим сајтовима

ove neke naučnike i ne zanima odnos vere i nauke, oni dosli da pricaju o sekularnosti, o tome da se veronauka i bf treba izbace iz skolstva...

sluze se nekim glupim forama tj niskim udarcima kako bi ispali kul i pametni i pokazali svoju intelektualnu nadmoc nad vernicima koji su naucnim pogledom na svet , po njima, jednaki sa baba vangom...

sve u svemu kao da je ovaj duel organizovalo udruzenje ateista srbije- toliko o kvalitetu istog.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

ove neke naučnike i ne zanima odnos vere i nauke, oni dosli da pricaju o sekularnosti, o tome da se veronauka i bf treba izbace iz skolstva...

Ја се не слажем да се атеизам априори поистовећује са комунизмом. Међутим, овакви атеисти су дебело заслужни зашто многи људи поистовећују атеизам и комунизам. Модел секуларности који они желе да наметну нија ништа друго до већ виђена комунистичка диктатура.

Подели на овим сајтовима

Ја се не слажем да се атеизам априори поистовећује са комунизмом. Међутим, овакви атеисти су дебело заслужни зашто многи људи поистовећују атеизам и комунизам. Модел секуларности који они желе да наметну нија ништа друго до већ виђена комунистичка диктатура.

slazem se... samo meni ovo vise lici na prikriveni antiteizam... tj kao se zalazu za neku sekularnost... ali ne- oni se zalazu za nestanak crkve iz drustvenog zivota... pa krenuli od skole... zatim ce traze da grad ne moze imati slavu... nema litija kroz grad... i na kraju: vera je privatna stvar: znacu ajte u 4 zida, tj katakombe.

Подели на овим сајтовима

slazem se... samo meni ovo vise lici na prikriveni antiteizam... tj kao se zalazu za neku sekularnost... ali ne- oni se zalazu za nestanak crkve iz drustvenog zivota... pa krenuli od skole... zatim ce traze da grad ne moze imati slavu... nema litija kroz grad... i na kraju: vera je privatna stvar: znacu ajte u 4 zida, tj katakombe.

klasican slippery slope.

Mogu i ja tako... sada slave gradske slave, vec su se uvalali u drzavne skole, a sutra vec celu SPC finansira drzava a homoseksualizam je proglasen za bolest...

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Јој боли ме глава само кад видим наслов дебате.

Али пошто је с наше стране мој друг Вук Јовановић, морам да погледам :) (мада на почетку мало компликовано прича колико видим... треба то једноставнијим језиком причати).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...