Jump to content

Суперхероји на филму - корист за човека или изроди пакла?

Оцени ову тему

RYLAH

20 члановâ је гласало

1. 1. Шта мислите о филмовима са суперхеројима?

• Губљење времена
    • Лака забава, није лоше да се убије време
    • Има ту нешто, нека дубина ил шта ти ја знам
    • Хришћани то не треба да гледају и тиме не треба да се баве, јер подмеће штетне идеје

Препоручена порука

Meni jedino smeta to što su u većini slučajeva super heroji likovi sa dobrim fizički predispozicijama, super moćiam itd dok su negativci neki super naučnici koji mogu da izmisle šta god, ali svo svoje vreme koriste da bi porazili superheroja. Samim tim (namerno ili ne u to neću da ulazim) deci koja gledaju sve ove filmove šalje se poruka da je bolje biti fizički spretan i jak (jer su to glavni likovi), a ne da treba učiti itd. Tj. kroz većinu tih filmova stalja se snaga ispred znanja i pameti. To je ono što mi u većini filmova smeta, a inače volim da ih gledam.

Ima jedna fina parodija baš o tome problemu :"Megamind", gde film prati inteligentnog "negativca" koji je odbačen iako koristi svoj mozak, a prepotentni i omiljeni superheroj jedino što ima jeste snagu i, naravno, izgled. Elem, crtać ima lepu poentu na kraju. Kad sam ovo otkucao, vidim da si već postavio taj film u sledećoj poruci, tako da sam džaba sve ovo rekao, joooj ali, sjajan film, to definitivno. :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

"With great power comes great responsibility"

Не знам... Слабо ја имам слуха за то кад гледам неког од њих. Лепо је упаковано али лично не марим за те ствари ако гледам неки од поменутих филмова него само једва чекам да се изнапуцавају а за поуку ме баш брига. Надам се да то није случај са остатком гледалаца...

Остаје једна чињеница - онај део човечанства који је одлутао од Христа сада штанцује хорде "златне телади" не би ли се некако присетио Његовог лика.

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Jel gledao neko od vas seriju dr. Haus?

Ako je gledao, jel razgovarao sa svojim okruženjem šta misli o tom liku iz serije?

Moje okruženje ga voli, svi vole inteligentnog psihopatu koji ponižava druge i krši pravila.

Zaključujem da smo debelo iskompleksiran narod .

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu,

Ako bi gledali estetiku, da, slozio bi se sa tobom. Samo sto estetika nije toliko vazna. Koliko se secam Blejz je sklopio pakt sa djavolom i dobio moci od njega, ali se pokajao i te moci koristi protiv njega.

Supermen recimo, postuje zivot i nece da ubija. Iako nije ljudsko bice i jaci je od ljudskih bica, ljubav njegovih ljudskih roditelja ga je oblikovala tako da se zrtvuje za ljude i bude njihov zastitnik. Secam se kada mi je brat pricao o supermenu i rekao nesto na foru, zamisli da zivis u svetu od kartona gde je sve lako lomljivo i da moras konstanto da se kontrolises i zrtvujes zbog drugih.

Склопио је пакт да би спасао оца, а ђаво га је насамарио. На крају је оног њега зезнуо. 

Ради се о истом моделу: жртвовање ради ближњег, прелазак на мрачну страну која много кошта, обично тај ближњи страда. Рецимо Анакин у Ратовима звезда убија Падме у налету беса. 

Сложио бих се са тобом, филм ми се више допада због естетике, прича је ту и тамо, има бољих. Мада мени се допадају те приче везане за пакао и мрачно некако. 

Супермен ми се допао код оне серије Смолвил, овако филм не баш. 

Подели на овим сајтовима

Uglavnom laka zabava. Osim nekih, recimo "X MEN" govore o pravima LGBT populacije. To je metafora, oni su drugačiji, društvo ih odbacuje, smatra ih nakazama, ali oni su super. Zaista drugačiji film o superherojima koji i ne mogu svrstati u filmove o superherojima jeste WATCHMEN koji bih svima preporučio. U suštini je oštra i crna kritika društva, gde se i "superheroji" mogu kupiti da rade za različite strane, a obični ljudi su veći heroji od njih. Sve je prožeto različitim životnim filozofijama koje predstavljaju različiti anti-junaci, film dugo traje i nipošto nije trala-la žanr, uprkos sjajnim akcionim scenama.

Filmovi o superherojima su, što je rekao neko već s početka, savremeni epovi o Marku Kraljeviću, savremene bajke, i kao takvi ne mogu da škode AKO SU UKUSNO URAĐENI. Nekad preteraju u insistiranju da svi moraju biti zgodni, jaki, snažni, nauštrb svih ostalih kvaliteta. A nekad sve lepo prikažu, što će reći, kao i kod svih filmova, zavisi od scenarija, režije, glume.... Sama ideja superheroja po sebi nije loša: svi smo mi superheroji, jel te?

Подели на овим сајтовима

@,

Nisam pratio redovno , ali ako sam uhvatio na TV-u onda sam pogledao. Jeste zabavno kako on mustra druge, ali njega kao lika uopste ne volim. Niti mi je serija bila zanimljiva. Uglavnom se  ponavlajo isti sablon iz epizode u epizodu (bar one koje sam ja gledao):

Подели на овим сајтовима

svi smo mi superheroji, jel te?

У покушају. На нама је да уз Божју помоћ остваримо ту (за)датост. Мислим да си дао један од најбољих одговора до сада, дипломатски... :aplauz:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ako je gledao, jel razgovarao sa svojim okruženjem šta misli o tom liku iz serije?

Moje okruženje ga voli, svi vole inteligentnog psihopatu koji ponižava druge i krši pravila.

Gospodina Hju Larija poštujem zbog ranih radova: Crne Guje i naročito Hju Lari i Stiven Fraj Šoua. Zbog cinizma koji poseduje je i izabran za ulogu. Ali lik kojeg glumi u Dr Hausu je suviše crn, sebičan, da ne kažem skot. Svi lekari će potvrditi da je nemoguće da se jedan čovek tako ponaša prema zaposlenima, pacijentima i na takav način da donosi odluke po pitanju tuđih života - a da ne dobije otkaz u najkraćem mogućem roku. Da ne pominjemo to što je nemoguće da UVEK BUDE U PRAVU. A ta debela iskompleksiranost dolazi sa Zapada, da se razumemo ( nisam paranoik od Zapada, nikako!!! ). Prodire ta kultura i fasciniranost u ponižavanju drugih. Šipak bi se naše dede i babe oduševljavale ovoj seriji, rekli bi odmah: ja bih, sine, odležao ovog majmuna. I Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

У покушају. На нама је да уз Божју помоћ остваримо ту (за)датост. Мислим да си дао један од најбољих одговора до сада, дипломатски... :aplauz:

:bendoff: Naravno, uz Božiju pomoć, ništa sami. Taj momenat nedostaje u filmovima, ali, avaj, uvođenje Boga u priču znači da film više nije opuštencija, već nešto ozbiljno... Nekako je nespojivo... Neće zaradjivati pare... Kako je moj paroh rekao jednom klincu, Bog je najveći superheroj, mi smo Njegovi Robini :good2: .  http://avdenagom.blogspot.com/2014/05/blog-post_14.html

Подели на овим сајтовима

Има сад један аспект који мене интересује: У свету где је хришћанство одавно "аут", где се клинци образују преко ТВ-а, Интернета, торентују све што им падне на памет, како их другачије научити вредностима?

Често се спомиње како су негативци одрађени кул, а позитивци неки шабани и слично, што је била сиуација у ранијим филмовима. Међутим, ја сам причао о филмовима новије генерације, где и позитивни ликови нису неке меце добрићи, него људи са врлинама и манама као и сви остали, али људи који неке границе никада не пређу, ма колико компромиса морали да направе да би завршили неку ствар (обично ствар од општег интереса). Људи са врлинама манама који имају дилеме са којима се ми срећемо свакодневно - прихватање од стране друштва, признање, граница до које се сме ићи, заштити слабије од себе и своје снаге, шта је уопште добро а шта зло у данашњем свету и слично.

Како другачије васпитати данашње клинце (и не само клинце), ако немају где да виде примере људи који нису савршени, али се боре, пре свега сами са собом?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja ga volim jer sam se nekako poistovetio sa njim. Mislim koliko sam inteligentan, smatram se iznad prosek ajde tako da kažemo. Da sam psihopata pa verovatno. E sada ne ponižavam druge i ne kršim pravila, barem ne često. Ali mnoge ljude oko mene gleda kao na retarde i da budem iskren baš mnogo njih, retko koga kada upoznam smatram da nije retard, uglavnom ostajem da se družim sa onima koji to nisu i tako odprilike biram društvo. Da li je u mojim očima retard ili ne.

Подели на овим сајтовима

I ja te filmove uglavnom gledam kad hoću da "pustim mozak na ispašu". Omiljeni superheroji iz detinjstva su mi bile nindža kornjače :D

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

I ja te filmove uglavnom gledam kad hoću da "pustim mozak na ispašu". Omiljeni superheroji iz detinjstva su mi bile nindža kornjače :D

И Моћни ренџери  :D Ијао како сам се ја пржио на то двоје. 

Подели на овим сајтовима

И Моћни ренџери  :D Ијао како сам се ја пржио на то двоје. 

I jaaa... Sad me sramota zbog rendžera, kornjače još gotivim :)

• Волим 1

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...