Jump to content

"Katolički forum"

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 11. 11. 2014. at 13:28, verum est in beer рече

Да, само сте нас онда ставили у тему католичка црква. Не пише нигде Хришћани.

E onda su to nekakvi ovakvi, uvidimo:

http://papistfilioquistazymite.blogspot.com/

Izgleda da ću ja na kraju isto morat otvorit katolički forum na onom

svom svjetozoru.eu gdje ćemo biti članovi ti, ja, Kainos i slični takvi,

ako se ukaže da ovaj forum opet bude samo dalji http://www.fsspx.cz/

http://svjetozor.eu/

:)

Подели на овим сајтовима

No, izgleda to dopadne na kraju možda baš tako kako to gore u naslovu i Zawisza napisa: "Katolički forum" s navodnicima. Imamo i mi ovdje nekakve forume ali me ti mnogo ne zanimaju, ta češka posla i njihovi problemi su mi ukradeni, tam-tam (svaki dan na očima ali daleko od srca), više me zanima to što je kod nas. Sad se kod nas rješava ovo:

http://www.christnet.cz/clanky/5395/cesti_pravoslavni_chteji_zalozit_kvuli_sporum_uvnitr_cirkve_novou.url

Подели на овим сајтовима

Forum je čudna biljka :) Uspeva samo kad su interesantne osobe okupljene na njemu, ali to nije garancija opstanka. Uzgred, nisam ja oformio Katolike na internetu. Nju je pokrenuo Ivica Franjković, medicinski tehničar iz Hrvatske sa kojim sam se sreo na jednoj mailing listi, pa smo krenulii u formiranje sajta. On je uradio ogroman posao i podigao sajt, održavao ga. Onda smo zatražili podršku Crkve, ali kako to biva sa novim tehnologijama, to je išlo užasno teško (to znaju i ovdašnji urednici :) ). Mi smo dobili od beogradskog nadbiskupa podršku, ali samo moralnu, stao je iza nas kao autoritet, no, parice za održavanje nismo dobili niotkoga. Forum je bio najbolji deo sajta, i veoma masovan, ali...onda su se nakupili razno-razni i krenulo je u smeru koji se meni nije svideo...i digao sam sidro. Sajt je opstao još, ako se dobro sećam, godinu - dve, stim što se forum veoma brzo "urušio" i ostao samo bleda senka nekadašnjeg foruma. Na kraju, pre par meseci je i sam sajt bio ugašen. 

U svakom slučaju, problem, koji i ovom forumu preti su finansije. Entuzijazam je neophodan, ali od njega ne može da se živi niti da se plaća zakup iole ozbiljnijeg hosting servera koji može da obezbedi komotan rad i veliku bazu korisnika. Nažalost, vladike i biskupi izgleda da još ne shvataju potencijal interneta, pa je potrebno da svi zajedno utičemo na promenu svesti onih koji imaju moć da stvari promene. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 15:00, Midrash рече

U svakom slučaju, problem, koji i ovom forumu preti su finansije. Entuzijazam je neophodan, ali od njega ne može da se živi niti da se plaća zakup iole ozbiljnijeg hosting servera koji može da obezbedi komotan rad i veliku bazu korisnika. Nažalost, vladike i biskupi izgleda da još ne shvataju potencijal interneta, pa je potrebno da svi zajedno utičemo na promenu svesti onih koji imaju moć da stvari promene. 

Da, finansije i adminiístracija i sami članovi. Taj bitno.net na primjer izgledao na početku sasvim obećavajuće a urušio se u kilometarskim, besplodnim a često i smisla zbavljenim raspravama na relaciji tridentinci-novoorditi. Baš sam se začudio kako su uspjeli lefebvristi tamo uništiti i taj forum kad ih uopšte toliko mnogo nema. A nekim čudom se svugdje u svakom novom katoličkom forumu uspiju postaviti na vrh a onda počne kvaziteološki masakr: pričest stojeći na ruku ili klečeći na usta, sveštenik okenut prema narodu ili "ad orientem" i sve slične teme.  Hm, ako bude to tamo samo repriza tog istog? http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_orientem

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 13:47, Zayron рече

E onda su to nekakvi ovakvi, uvidimo:

http://papistfilioquistazymite.blogspot.com/

Izgleda da ću ja na kraju isto morat otvorit katolički forum na onom

svom svjetozoru.eu gdje ćemo biti članovi ti, ja, Kainos i slični takvi,

ako se ukaže da ovaj forum opet bude samo dalji http://www.fsspx.cz/

http://svjetozor.eu/

:)

Pusti kainosa on ti je adventist i bivsi katolik...i sam imam krscanski forum gdje ima svakakvih....ali eto ima nas finih i manje finih...na zalost jednog katolika sam banirao...drugi je tu koji najvise voli bockati adventiste tako da je sve to tesko odrzavati...mislim mir...i sam postavim neki zestoki materijal protiv RKC.....ali to je bas zbog ratobornih katolika...mozda zbog toga sto je moj forum...i takvih ratobornih...ali na drugim forumima sam umjereniji... :D

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 15:31, kainos рече

Pusti kainosa on ti je adventist i bivsi katolik...i sam imam krscanski forum gdje ima svakakvih....ali eto ima nas finih i manje finih...na zalost jednog katolika sam banirao...drugi je tu koji najvise voli bockati adventiste tako da je sve to tesko odrzavati...mislim mir...i sam postavim neki zestoki materijal protiv RKC.....ali to je bas zbog ratobornih katolika...mozda zbog toga sto je moj forum...i takvih ratobornih...ali na drugim forumima sam umjereniji... :D

Da, ima nas svuda svakakvih ali šo bismo se vrijedjali i uzajamno banirali

samo zato što o nekim stvarima u kršćanstvu imamo različita mišljenja?

Zanimiljivo predavanje o tom reflektira li adventističkio mišljenje katoličko mišljenje? (engleski)

Leroy A. Moore - Reflektuje adventistické myšlení katolické myšlení?

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 15:43, Zayron рече
Leroy A. Moore - Reflektuje adventistické myšlení katolické myšlení?

4. Does Adventist Thought Reflect Catholic Thought? (Dr. Leroy Moore)

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 10:18, Srdjan Kotur рече

A da li može da postoji katolički forum na srpskom?

Ja teško pravim razliku među slovenskim jezicima jer uglavnom sve poznajem a većinu govorim, interesantno je da dok sam ja bio u Smederevu, imalo je 31 dete u crkvi i najviše su voleli kad bi im velečasni Aleksandar držao službu ili duhovne vežbe. Kad sam pitao decu šta je to i zašto najviše vole velečasnog Aleksandra oni bi mi odgovarali : "pa njega sve razumemo". 

Naš nadbiskup nikada nije niti nam branio niti nam na bilo koji način skretao pažnju a velečasni Aleksandar zna da sam ja sva čitanja i to na velikim praznicima u katedrali "preslovljavao" na ekavicu, prema tome može, može bar kod nas koji smo bili ili su još u beogradskoj nadbiskupiji.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2014. at 19:43, Zawisza рече

Naš nadbiskup nikada nije niti nam branio niti nam na bilo koji način skretao pažnju a velečasni Aleksandar zna da sam ja sva čitanja i to na velikim praznicima u katedrali "preslovljavao" na ekavicu, prema tome može, može bar kod nas koji smo bili ili su još u beogradskoj nadbiskupiji.

Naravno, jedna je stvar kad si Srbi katolici naprave svoj sopstveni forum, taj će onda pretpostavljam biti na srpskom - a na kojem bi drugom mogao ili trebao biti. No meni je postavljeno uopšteno pitanje na koje je teško odgovoriti sa da ili ne, u svakom slučaju katolički forum koji bi na srpskom napravili bilo kakvi drugi katolici osim tih srpskih je besmislen, svaki narod si pravi svoje forume pa ako treba i katoličke na svojem maternjem jeziku. Niko nikome u KC u tom ne brani ili daje nekakva ograničenja niti je ikada branio ili ograničavao nešto u tom pogledu još od 2VK. Svaki narod ima pravo na svoju liturgiju, crkvenu korespondenciju, crkvene knjige, novine i sudove, vjeronauk, forume itd. na svojem narodnom maternjem jeziku i pismu, naravno, to se podrazumijeva. Crkvene liturgijske knjige bjeloruskih, ukrajinskih i ruskih katolika, od molitvenika pa do Misala su napisane sve ćirilicom na tim jezicima naroda čije su i gdje se koriste u liturgiji.

Подели на овим сајтовима

Problem internetskih foruma koji su selektivnih diskusija ili koji su usko orijentirani na jednu stranu (npr. "katolički forum" koji spominješ, ali i svi drugi slični vjerski ili nacionalni ili stranački forumi) su prije ili kasnije osuđeni na pad i golu egzistenciju budući da se ideološki ograniče samo na jednu stranu; na jednu "istinu"; na jedno poimanje kozmosa u kojem žive. A svakome tko pokuša iznijeti drugu stranu onemoguće iznošenja mišljenja, demoniziraju ga kao neprijatelja i na kraju prognaju, što u konačnici stvori sterilno okruženje gdje se nema što diskutirati - jer svi razmišljaju isto.

Što i nije loše za stvarni život. Ali jest loše za forum. Jer poanta i smisao foruma jest diskusija, a ne jednoumlje. A ako ima nešto što ne volim jest partijsko kokodakanje "North Korea style". Ali to je opet isključivo samo moje osobno mišljenje...

Sa druge strane, internet forumi koji su opći i (uglavnom) neselektivni i na kojima se mogu razglabati gotovo sve vjere, ideje i teme (npr. "forum.hr" najveći i najpopularniji forum među građanima Hrvatske) dugo opstaju i uvijek imaju publiku jer administracija dopušta da se kritizira i crkva i vjernici i dogme itd. Zbog čitanja takvih diskusija ja nisam prestao biti katolik, dapače, samo sam se još jače učvrstio u vjeri. Međutim primjetio sam da takve diskusije doprinose da pojedini članovi nažalost moraju piti apaurine jer im se ruše osobni temelji vlastitog poimanja istine i jer se sablažnjuju tijekom vatrenih diskusija - ali upravo takve diskusije su meni najdraže za čitati jer u konačnici imaju funkciju oslobađanaj duha s obzirom da se u konačno razotkriva istina, a zatucanim ljudima otvara oči. 

Jer "Ništa nije skriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće saznati!" (Luka 12:2)

Ne znam koliko će svaki striktno indoktriniran forum bez slobodnog sudjelovanja one druge strane uspjeti postići univezalnu poantu onoga što bi trebao predstavljati ali u svakom slučaju neka im je sa srećom.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

On 12. 11. 2014. at 14:34, Leopold рече
Ne znam koliko će svaki striktno indoktriniran forum bez slobodnog sudjelovanja one druge strane uspjeti postići univezalnu poantu onoga što bi trebao predstavljati ali u svakom slučaju neka im je sa srećom.

Možete nastavit te rasprave koje ste započeli na mojem forumu.

Biće banirani samo vulgarni, ko napiše šta namjerava reći pristojnim

rječnikom neće biti baniran. Mislio sam ga otvorit poslije Nove Godine

no ako želite može to biti uradjeno za par dana ako budete zainteresirani.

https://www.pouke.org/forum/topic/36669-dru%C5%A1tvo-svjetozor-spole%C4%8Dnost-sv%C4%9Btozor/

Подели на овим сајтовима

Ovo po drugi put isto zrušim.

Ko bude zainteresovan do tih srpsko-hrvatskih

ili katoličko-pravoslavnih tema i razgovora onda

je to najbolje realizovat na nekom necrkvenom

forumu, ti crkveni nisu baš za to najprikladniji.

Подели на овим сајтовима

On 12. 11. 2014. at 15:01, Leopold рече

Ja, ti i dva Slovaka? Већ видим, све ће да гори од Токија до Милвокија...

Mislio sam na te koji su zaintereisrani za nastavak rasprave

na tvojim temama koje si otvorio svejedno tko to tamo bio. :)

Ako želite otvorim, ako ne želite onda da džaba ne otvaram.

Javite mi na zayron@centrum.cz , tako to bude najbolje.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...