Jump to content

ДСС и догађања у њој и око ње

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

Па ако већ размишљаш на српском, онда би ти био познато домољубље које је другачије од родољубља. Домољубље је управо патриотизам, а родољубље па национализам. 

Само ти име каже: Домо + љубље=љубав према домовини, отаџбини. И сама реч патриотизам има корен речи pater - отац.

Родо + љубље= љубав према наРОДу. Национализам ти вуче корен од речи natio - нација тј. народ на латинском. Стим то постоји разлика између источног и западног схватања нације. Дакле, не ради се о францизму и латинизму, јер су обе речи латинског порекла и имају другачије значење. 

Схвати то овако. Ти живиш у кући са породицом. Љубав према кући као таквој је домољубље. Постоје особе које највише воле своју кућу и ту проводе доста времена, осећају се ту најлепше и најбезебдније, брину о својој кући, сређују је, уређују итд.

Љубав према породицу, према члановима је родољубље. То су особе којима је кућа ту ето само као место живота, могу бити заједно и на ливади и исто тако волети једно друго.

Сад то прошири па ћеш добити да су патриоте они који воле свој дом, своју кућу Србију, а националисти они који воле свој народ, велики број људи. 

Само што се често родољубље и домољубље подудара, па тако неко воли и отаџбину и народ. Такви се обично генерално називају националистима, да би се разликовали од нпр. либерала, социјалиста итд. Зато имаш нпр. националну стратегију развоја, а не патриотску или шта ти сад знам. 

Не видим никакву везу NG Serbia  са патриотизмом односно национализмом. 

'Начи то'ко си се уплео у те језичке адоумице...

Oвај National Geographic Serbia је заправо националистичка географија Србије, јел тако?

... да ми ниш' на ово не рече. И ето сад.

А пошто видим да си докон, и то што би се 'но у нас казло к'о Wikipedia...

Домаћица и кућаница

Постоји сличност и разлика, преплитање, између српског и хрватског језика када је домаћица у питању. Пример је дат на две реченице са истим значењем:

Домаћица живи у кући. (српски)

Кућаница живи у дому (хрватски)

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B8%D1%86%D0%B0

... можда будеш занимљив и на ову тему.

Хех, "Љубав према кући као таквој је домољубље".

Подели на овим сајтовима

Зато је ДСС више конзервативна и патриотска странка него што је националистичка.

Пази, ако је ово све што сад имате да кажете морам рећи само једно:

Било је забавно, било је забавно.
Подели на овим сајтовима

'Начи то'ко си се уплео у те језичке адоумице...   зеленизуб, on 09 Nov 2014 - 18:10, каже: Oвај National Geographic Serbia је заправо националистичка географија Србије, јел тако? ... да ми ниш' на ово не рече. И ето сад.

Рекао ти је... 

Подели на овим сајтовима

Рекао ти је... 

А шта то?

Поред тога што ми је драго да га сретнем у толиком броју, а при том и "Млађони воли ово" тј. сматра изузетно корисним.

Подели на овим сајтовима

Даклем овако... Да ја не би пад'о у којекак'а искушења, а ви, пошто већ видим да вас ту има више од неколико а мање од много, (п)остали богатији за искуство...

nacionalizam (fr. nationalisme) narodnjaštvo, ljubav prema svom narodu, rodoljublje; narodni egoizam http://www.vokabular.org/?search=nacionalizam〈=sr-lat  

patriotizam (nlat. patriota) ljubav prema otadžbini, rodoljublje; lokalni patriotizam ljubav ograničena samo na najuži zavičaj ili mesto rođenja http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&search=patriotizam&Submit=Tra%C5%BEi

..."парћанског хитца" једноставно се вратите на почетак своје тужне полемике али овај пут, и то обавезно, обратите пажњу на скраћенице ( које ће вероватно постати и kraticе ако се поново занесете ) fr. и nlat. и, за узврат, размислите о томе да размишљате на србском ( да вас цео свет разуме ). Или, ако ништа, оно, бар да прво победите па тек онда кренете у рат. Овако нисте ни неозбиљни, да не речем смешни сте к'о циркуз.

Подели на овим сајтовима

Javite Sandi i Dverima da je doslo do velikih tektonskih poremecaja Muramasa ih je stavio na hejt listu. Neka ocekuju uskoro napada na njihove sajtove i forume preko trolovanja.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам, сад сам видео, домољубље је хрватски назив за патриотизам, не постоји у српском језику. 

Но, то опет не мења суштину. @@зеленизуб, као што видиш у том вокабулару, патриотизам је љубав према отаџбини, домовини, завичају, а национализам љубав према народу,а то није исто иако је слично. 

Што се тиче францизма, та реч вуче корен из латинског као што многе речи и у француском и у енглеском вуку корен од латинског. Као кад би сутра неко рекао ''монитор је стара српска реч'' или за генерала нпр. 

Подели на овим сајтовима

Пробај мало да размишљаш на српском, родољубље рецимо, па сигурно нећеш бити ни толико збуњен.

@ Deja Vu, ту би негде била и суштина, остало је мање-више...
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...