Jump to content

Има ли разлике између морала и доброте? Шта је "добар човек"?

Препоручена порука

У постављеној теми https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,710.0.html отац Угрин је већ дао неколико опширних тумачења на то питање. Цитираћу нека али је захвалније прочитати целу страну.

Moral je vazan iskljucivo za pravila zivljenja dok je etika usmerena ka zivljenju, zapravo izrazava to zivljenje. Dakle, moral moze biti po sebi ali etika je uvej upuucjuca na zivot sa drugim a ka Bogu. Mada, izuzmemo li hriscansku dimenziju, etika i moral postaju ekvivalentni.

Зато ме је одувек привлачила Етика, не као грана која собом обухвата систем ових или оних забрана и чије је друго име моралистика, већ сфера размишљања која собом обухвата све те гране богословља у једном кораку и на једном путу... Тај пут јесте онај који води ка Христу и који јесте различит у нијансама својим, јер је увек у односу на саму личност, и који се свакодневицом изражава, а то сведочење није подељено по гранама (човек у Цркви и човек ван Цркве; човек за књигом и човек мимо књиге), већ представља целину, остварену у односу са другим, чију заједницу, која јесте Црква Христова, одликује Знање за Бога као и Лепота односа са Њим - ЛИТУРГИЈА!

Једном речју, етика јесте израз нашег размишљања/созерцања - управо нашег животног хода ка Богу

bilo je pokusaja da se etika razume sama po sebi - to je dovelo do moralisitke a ona opet nije odlicje samo ateista vec i zalutalih hriscana koji misle da je Zakon taj koji spasava a ne zivot u odnosu sa Bogom gde je etika upravo izraz tog i takvog zivota. Pomenuo sam da su se teze zamenile i da je tim nacinom pre svega etika odeljena od dogmatike i liturgike a onda i od samog ucestvovanja u Tajni.

затим су га питали исто што и ти а он ће на то:

Moral je vazan iskljucivo za pravila zivljenja dok je etika usmerena ka zivljenju, zapravo izrazava to zivljenje. Dakle, moral moze biti po sebi ali etika je uvej upuucjuca na zivot sa drugim a ka Bogu. Mada, izuzmemo li hriscansku dimenziju, etika i moral postaju ekvivalentni.

Подели на овим сајтовима

Ако то не задовољава твоја очекивања, на слично питање сам покушао једноставно одговорити Шмеманом без неких психо-теолошких претензија:

"Уторак 4 септ. 1979.

Добар човек. Моралан човек. Између њих двојице је огромна разлика. Добар човек јесте добар зато што "прихвата" људе какви они јесу, "покрива" их својом добротом. Доброта је прекрасна, нешто најпрекрасније на земљи. Морални људи су активисти који су обузети тежњом да другим људима намећу принципе и "добро", и који лако падају у осуђивање, гнев и мржњу. Тургењев, Чехов су добри људи. Толстој је моралан човек. У свету је много морала, а тако мало добра."

цитат из дела "Наш живот у Христу, Христов живот у нама", стр 629.

Подели на овим сајтовима

ИЗ  ДОБРОТЕ ЈЕ ПОНИКАО И МОРАЛ,сетимо се ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВЕСТИ,али

људи умеју све да покваре и испрљају, па и да доброту прогласе за МОРАЊЕ-МОРАЛ,

а чим је нешто морање нема ту доброте.

СА ДОБРОТОМ СЕ РАЂАМО, тешко је стичемо.

Душко Радовић је давно рекао,

ДАЈТЕ МИ ДОБРО ДЕТЕ И БИЋУ НАЈБОЉИ ОТАЦ НА СВЕТУ.

Подели на овим сајтовима

чудо како се увек закон унижава у односу на љубав у Новом Завету ...

''тврдоћа закона'', да је по закону правда, Христ би се узалуд распео ...

Подели на овим сајтовима

DEJAN рече:

"Dobrota" moraliste zavisi od "dobrote" zakona!Moralisti su kamenovali ljude ,dobri nisu!

?????? ????...???????? ?? ??? ????????? ? ???? ???? ??????? ?? ?????? ??? ?? ?????? ???? ??????????? ???????? ????????...????? ?? ?? ???? ?????? ??? ?? ???? ? ???? ????? ? ???? ??? ?????...????, ???? ????????? ????? ?? ????? ???? ?????????????? ????? ????????? ? ????? ??????...??, ?????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ????, ?????? ?? ?? ??????????? ?????????...

Подели на овим сајтовима

Smile рече:
  DEJAN рече:

"Dobrota" moraliste zavisi od "dobrote" zakona!Moralisti su kamenovali ljude ,dobri nisu!

?????? ????...???????? ?? ??? ????????? ? ???? ???? ??????? ?? ?????? ??? ?? ?????? ???? ??????????? ???????? ????????...????? ?? ?? ???? ?????? ??? ?? ???? ? ???? ????? ? ???? ??? ?????...????, ???? ????????? ????? ?? ????? ???? ?????????????? ????? ????????? ? ????? ??????...??, ?????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ????, ?????? ?? ?? ??????????? ?????????...

????? ?? ???, ?????? ?? ??=?????? ...

???? ??? ?? ???????? ????, ???? ???? ?? ????, ??? ???? ?? ???? ...

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
  Цитат

чудо како се увек закон унижава у односу на љубав у Новом Завету ...

''тврдоћа закона'', да је по закону правда, Христ би се узалуд распео ...

A kanoni u odnosu na ikumenizam  mense0198626478946378946
Подели на овим сајтовима

Мислим да је морал сам себи довољан, да не подразумева љубав... Моралан си и толико... моралност ти сама по себи доноси неку сатисфакцију. А доброта извире из љубави која се увек излива на неког, усмерена је према другоме... Упориште проналази у љубави. Она љуби. Не можеш да будеш добар, а да си индивидуа... Не можеш чинити добра ако не љубиш. Доброта је као својеврсна пројава љубави. Условљена је љубављу. А моралност је попут титуле за чије је достизање довољно да поштујеш прихваћену конвенцију.

Добро је када моралност произилази из побуда које нису себичне, тј. када није циљ сама по себи и када није лишена перцепције другог, већ је као каква позитивна "колатерална штета" твоје љубави.  slava3

0442_feel

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Цитат

Мислим да је морал сам себи довољан, да не подразумева љубав... Моралан си и толико... моралност ти сама по себи доноси неку сатисфакцију. А доброта извире из љубави која се увек излива на неког, усмерена је према другоме... Упориште проналази у љубави. Она љуби. Не можеш да будеш добар, а да си индивидуа... Не можеш чинити добра ако не љубиш. Доброта је као својеврсна пројава љубави. Условљена је љубављу. А моралност је попут титуле за чије је достизање довољно да поштујеш прихваћену конвенцију.

Добро је када моралност произилази из побуда које нису себичне, тј. када није циљ сама по себи и када није лишена перцепције другог, већ је као каква позитивна "колатерална штета" твоје љубави.  4chsmu1

:drugarstvo:

ekstra

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...