Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 "Mrtve mijene označavaju najslabije plime i oseke to jest kada je razlika između gornje granice plime i donje granice oseke najmanja a događa se kada je Mjesec u stadiju četvrt i pola te je samim time utjecaj na Zemlju najblaži. Zbog minimalnih kretanja razine morske površine mrtve mijene ne uzrokuju značajnije probleme vezane uz život i djelatnosti čovjeka." Ako sam dobro ovo razumeo,zbog oblika zemlje (koji nije idealna lopta), dolazi i do razlicitog uticaja meseca na vodu koja se nalazi na zemlji. Tako da bi po ovome, meseceve mene (polozaj meseca u odnosu na zemlju i sunce) ipak imale i razlicitog uticaja u smislu meseceve gravitacije. Да јел постоје периоди када је месец ближе а када је даље земљи али ти периоди нису у складу са менама. Например.... неки пуни месеци су ближе земљи неки даље. И опет зависи где на земљи гледаш. То је тачно. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Да јел постоје периоди када је месец ближе а када је даље земљи али ти периоди нису у складу са менама Pa zar nije svaka mena u stvari pomeranje meseca za 90 stepeni oko zemlje(posto ih ima 4, i kad se ispune to bi trebao da bude pun krug) A šta kaže ta osoba kakav treba da bude mesec i šta da radim da mi kosa raste. ? Pa valjda bi trebao da bude pun, ne znam ni ja vise Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Pa zar nije svaka mena u stvari pomeranje meseca za 90 stepeni oko zemlje(posto ih ima 4, i kad se ispune to bi trebao da bude pun krug) ? Pa valjda bi trebao da bude pun, ne znam ni ja vise Mesec nije uvek na istoj udaljenosti od zemlje. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Pa zar nije svaka mena u stvari pomeranje meseca za 90 stepeni oko zemlje(posto ih ima 4, i kad se ispune to bi trebao da bude pun krug) Уф.. не баш... мало је компликованије од тога.. јер се земљ окреће и око своје осе и око сунца.... + зависи од референтне тачке које гледаш, положаја процесије итд.... у принципу у односу на референтну тачку, месец је од тебе горе а сунце позади када је пун, лево или десно када је полу месец. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Уф.. не баш... мало је компликованије од тога.. јер се земљ окреће и око своје осе и око сунца.... + зависи од референтне тачке које гледаш, положаја процесије итд.... у принципу у односу на референтну тачку, месец је од тебе горе а сунце позади када је пун, лево или десно када је полу месец. Pa to kapiram ali onda se pobija ona prethodna misao da meseceve mene u ovom smislu u kome pise gore ne uticu na polozaj vode na zemlji. Znaci, posto je razlicita udaljenost meseca, razlicita je i gravitacija kojom utice na vodu na zemlji a samim tim je i razlicit uticaj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Pa to kapiram ali onda se pobija ona prethodna misao da meseceve mene u ovom smislu u kome pise gore ne uticu na polozaj vode na zemlji. Znaci, posto je razlicita udaljenost meseca, razlicita je i gravitacija kojom utice na vodu na zemlji a samim tim je i razlicit uticaj. не побија се јер мене и не утичу, утиче удаљеност месеца од вода(то јест референтне тачке). Месечеве мене немају никакве везе са удаљеношћу месеца већ са положајем сенке месец-сунце-земља Например, овај "супер месец" када је био скоро, тада је месец био јако близу земље. Месец у неким периодима може бити ближе земље у стању полу месеца него у стању пуног месеца. Нпр. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Месечеве мене немају никакве везе са удаљеношћу месеца већ са положајем сенке месец-сунце-земља Ali meseceve mene su posledica kretanja meseca oko zemlje, samim tim se i menja njegova senka koju mi vidimo ovde sa zemlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ali meseceve mene su posledica kretanja meseca oko zemlje, samim tim se i menja njegova senka koju mi vidimo ovde sa zemlje. Ајде опет да покушам да ти поновим. Месечеве мене су последица односа земља-сунце-месец. А не само последица кретања месецца око земље већ однос месееве позиције и односа светла. Некад га светло осветљује кад је ближе земљи, некада када је даље. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ајде опет да покушам да ти поновим. Месечеве мене су последица односа земља-сунце-месец. А не само последица кретања месецца око земље већ однос месееве позиције и односа светла. Некад га светло осветљује кад је ближе земљи, некада када је даље. Ja sam mislio na ovu prvu recenicu http://sr.wikipedia.org/sr/Mese%C4%8Deve_mene Znaci, ako sam dobro razumeo ovu pricu, mesec obrne krug oko zemlje za 28 dana. Evo sada sam proverio (27,33 dana), sto znaci da jedna mena koja traje oko 7 dana (promena polozaja meseca za 90 stepeni), a ima 4 meseceve mene. Samim tim, udaljenost meseca od zemlje je razlicita u te 4 mene (kada je mesec na strani zemljinih polova) pa je razlicita i gravitacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ja sam mislio na ovu prvu recenicu http://sr.wikipedia.org/sr/Mese%C4%8Deve_mene не гледај само прву реченицу : Ovo kretanje Meseca menja i međusobni odnos položaja Sunca, Zemlje i Meseca. možda ti ova slika dodatno pojasni stvri, neki recimo polumeseci su bliži zemlji nego neki puni meseci. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ok, ali kao sto sam dopunio u prethodnom postu, to ipak znaci da je odnos(razlika) jacine gravitacije po menama (90 stepeni promene odnosa) ipak konstantna, nevezano za samu duzinu distance mesec-zemlja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ok, ali kao sto sam dopunio u prethodnom postu, to ipak znaci da je odnos(razlika) jacine gravitacije po menama (90 stepeni promene odnosa) ipak konstantna, nevezano za samu duzinu distance mesec-zemlja. nije... evo ti ono sto sam ti dao na pp.. distancam eseca i faze.. http://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_the_Moon#mediaviewer/File:Moon-Earth_distance,_Moon_phases.gif Nekada je mlad mesec bliži nego pun mesec, nekada je obrnuto, nekada polu .... kad je bliži tad je gravitacija jača, faza nema veze sa time... gravitacija direktno zavisi od udaljenosti... a udaljenost ne zavisi od faze.. dakle gravitacija ne zavisi od faze. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 Ok, ali kao sto sam dopunio u prethodnom postu, to ipak znaci da je odnos(razlika) jacine gravitacije po menama (90 stepeni promene odnosa) ipak konstantna, nevezano za samu duzinu distance mesec-zemlja. A i poklapaju se meseceve mene sa promenom udaljenosti meseca od zemlje. Pogledaj na ovoj animaciji kako se vizuelno "povecava" Mesec, odnosno priblizava Zemlji i kako se to poklapa sa menama. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 13, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 A i poklapaju se meseceve mene sa promenom udaljenosti meseca od zemlje. Ne, evo ti grafik mena i grafik udaljenosti. http://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_the_Moon#mediaviewer/File:Moon-Earth_distance,_Moon_phases.gif uporedi naprimer jul i januar.... u julu se poklapaju u januaru, totalno suprotno. U januaru je mesec najdalji u polu mesecu u julu na pomracenje a negde u aprilu je najdalji u stanju punog meseca. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 13, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2014 ovaj grafikon se onda kosi sa ovom tvrdnjom "Mrtve mijene označavaju najslabije plime i oseke to jest kada je razlika između gornje granice plime i donje granice oseke najmanja a događa se kada je Mjesec u stadiju četvrt i pola te je samim time utjecaj na Zemlju najblaži. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука