Ђакон Ненад М. Јовановић Написано Фебруар 19, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2010 Што се тиче Црквене ''етикеције'', препоручујем Вашој пажњи ово кратко сочиненије, препоручујући и себе, грешнога, вашим молитвама: http://www.orthodoxinfo.com/praxis/clergy_etiquette.aspx http://www.czipm.org/bio-01.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2010 Напротив! Служашчи се (управо из литургичких разлога!) ословљава са ''Владико'' без обзира што је, нпр, тек у јерејском или протојерејском, а не у архијерејском чину... Управо тако. За оне који не знају, ђакон се све време св. Литургије свештенику обраћа са "владико" што само још једном директно показује да се Литургија служи једино и само по благослаову епископа, не и свештеника.... О томе шта је "п(отп)уна" литургија доста је писао митр.Јован Зизјулас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон::Горан Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Оци благословите, помаже Бог брћо и сестре. Мир људима добре воље У потпуности бих се сложио са моја дав предходника: Оцем-ђаконом и "Bruce Dickinson". Лично бих раздвојио функцију чина од функције Литургијског саслуживања са Свештеницима и Владикама, јер је чин сам по себи тек услов саслуживања. Пошто је Ђакон део виших чинова клира тада му чин допушта ословљавање са "Оче" јер је Литургијски везан за Оца нашег небескога, иако сам неможе вршити службу попут свештеника који је само заменик Владике. Дакле, сви ми (ђакони и свештеници) можемо вршити своју функцију захваљујући рукоплагању и послушности Богу и Архипастиру. Ословљавање са "часни" има исту функцију као "господине" за мирјанина или "ваше Височанство" за Монарха или "ваша Светости" за Патријарха. Ето, ни Владикама се не обрћа са "оче" иако има функцију духовног оца Цркве. Оци благословите, лак вам пост браћо и сестре, мир људима добре воље Ако речи ове, пут неког‘ ливана, и у срцу вашем, љубављу разграна, помените вашим молитвама раба, бескорисног Бож‘јег ђакона Горана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Недељом, чита се иста окружна посланица митрополита у целој митрополији. Ово је заиста сјајна пракса, по мени! dada :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Ђаконееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее dada pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Недељом, чита се иста окружна посланица митрополита у целој митрополији. Ово је заиста сјајна пракса, по мени! :cheesy2: :cheesy2: Џабе, кад и католици исто то раде.... 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Е онда ми дефинитивно нећемо тако,па може пракса бити најбоља на свијету, јер ''шта има свјетлост са тамом,..'' !! Смрт мрзитељима српства, односно србства! >:cheesy2: >:cheesy2: >:cheesy2: >:cheesy2: 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Напротив! Служашчи се (управо из литургичких разлога!) ословљава са ''Владико'' без обзира што је, нпр, тек у јерејском или протојерејском, а не у архијерејском чину... Управо тако. За оне који не знају, ђакон се све време св. Литургије свештенику обраћа са "владико" што само још једном директно показује да се Литургија служи једино и само по благослаову епископа, не и свештеника.... О томе шта је "п(отп)уна" литургија доста је писао митр.Јован Зизјулас. tako je. hvala na ovoj dopuni. Sluzasci se oslovljava sa "vladiko", bio to episkop ili prezviter. ali ne i djakon. :smiley: djakon nije ikona oca. Ima o tome lepo napisano kod mitr.Jovana Zizjulasa... cija ikona je episkop, koja je uloga prezvitera a koja djakona...Kad ugrabim vremja navescu i neki citat :smiley: Svako dobro svima i prastajte Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 djakon nije ikona oca. Ima o tome lepo napisano kod mitr.Jovana Zizjulasa... cija ikona je episkop, koja je uloga prezvitera a koja djakona... Одличнo, и мене занима како је митрополит објаснио да је свештеник икона оца (Бога)..... 8084.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 djakon nije ikona oca. Ima o tome lepo napisano kod mitr.Jovana Zizjulasa... cija ikona je episkop, koja je uloga prezvitera a koja djakona... Одлични, и мене занима како је митрополито објаснио да је свештеник икона оца (Бога)..... 8084.gif Ја, као сељак, бих увек рекао: "оче ђаконе" јер сам тако чуо од свог свештеника.Он се ђакону обраћа тако и персира му. Мислим да је то и чин поштовања старејства у цркви. Ја имам 36 год. и рекао бих дечаку ђакону, оче. Јер он има већи чин од мене у Цркви. Дакле, мислим да је најисправније: "оче ђаконе". БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Pajko, a jel i cteca i ipodjakona zoves "oce" posto imaju visi cin od tebe? Brus, cu pogledam kad stignem u literaturi pa cu da stavim neki citat (mogao bi i ti, ako nadjes nesto, bar reci gde i na kojoj strani, bas me zanima sad taj simvolizam :smiley: ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Pajko, a jel i cteca i ipodjakona zoves "oce" posto imaju visi cin od tebe?Ослови га како хоћеш. Само немој да га бијеш БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Ima o tome lepo napisano kod mitr.Jovana Zizjulasa... cija ikona je episkop, koja je uloga prezvitera a koja Знаш како, ја ти у принципу нисам превише одушевљен претераним символизмом и иконизацијом "епископа"... Мало ми све то прелази у (нео)платонистички идеализам. Нешто раније сам писао на ту тему....Ево можеш да прочиташ. У наставку погледај и ово. Свако добро брате и теби. 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука