bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 Naravno, episkopu je ispravno reci "oce", kao i svesteniku, jer oni to zvanje zasluzuju najpre zbog ikonizacije, a to se najbolje uocava na sv.Liturgiji. Kao sto rekoh, djakon ne moze da bude predstojatelj, on ne moze ni da ispoveda.. dakle samim tim on ne moze nikome da bude otac (u duhovnom smislu, naravno, u bioloskom moze). Stoga, najpravilnije je reci - brate (djakone). :o Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 A da li postoji zvanično obraćanje i nesvešteničkim činovima poput ipođakona, čteca i akolita...ako ima još koji? ipođakon ili čtec Mirko (pravilno je reći mu).. 1. brate čteče (čtecu)-(kako već) Mirko 2. čteče Mirko 3. Mirko 4. brate :o Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 A da li postoji zvani?no obra?anje i nesvešteni?kim ?inovima poput ipo?akona, ?teca i akolita...ako ima još koji? ipo?akon ili ?tec Mirko (pravilno je re?i mu).. 1. brate ?te?e (?tecu)-(kako ve?) Mirko 2. ?te?e Mirko 3. Mirko 4. brate :o sve ti je ovo isto. Mozes ga oslovljati po cinu, po imenu a mozes i sa - brate. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 ? ??????????? ?? ??. ????????? ?? ??? ??????: ?????? ?? ??.????????? ??? ???? ? ????????? ?? ??????????? (??? ???? ?? ??????? ????????!) ?? ???? "??? ?? ?????? ?? ???????????? ? ??? ?????? ?????? :o Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 ? ??????????? ?? ??. ????????? ?? ??? ??????: ?????? ?? ??.????????? ??? ???? ? ????????? ?? ??????????? (??? ???? ?? ??????? ????????!) ?? ???? "??? ?? ?????? ?? ???????????? ? ??? ?????? ?????? kolo2 pa to sam i ja rekao. pogledaj bolje sta sam napisao: predstojatelja (episkopa, mitropolita...) mozemo da zovemo oce. Isto tako i svestenika, sto mozemo zakljuciti iz Liturgije kad sluzi svestenik. "oce blagoslovi" se nikada ne odnosi na djakona. Ja sam rekao razloge zasto djakona ne treba oslovljavati sa "oce" (jer on to, u duhovnom smislu, ne moze da bude). A sad ti ukratko reci zasto mislis da ga treba tako oslovljavati, mozda imas dobar argument koji ce mi se svideti, al trebalo bih prvo da ga cujem :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 Ja sam rekao razloge zasto djakona ne treba oslovljavati sa "oce" (jer on to, u duhovnom smislu, ne moze da bude). ??,????? ?? ??????? ??? ???? ??????? ?? ?????? ????????...? ??? ??????,?? ?????? ?????. ??? ??????? ?? ???? ????????, ??????? ? ?? ?? (? ??????) ????????? ?? ??????? "?? ???????????" ????? ????????. ??????? ?????? ?????????? ? ?????? ????? ?? ??????????? ?? ?????????? ???? ??????????? ?? ???? ??????????? (?????????). ?? ???? ???? ? ?? ???????????.... ??? ?????????? ??????????, ???????? ????????? ??????!-?? ?????, ?? ??????????? ? ????????? (?? ?????????!) ????? ???????????. ?????, ??? ???? ????????? ? ??? ???? ???? ?????????. ??? ???? ???? ??????? ?? ?? ?????? ????????? ???? ?? ???? ???? " ? ???????? ??????" ???? ?? ???????. ?.?. ??? ???? ????? ?????, ?????? ?? ?????? ?? ???? ?????? ??????? ?????????? ????????? ? ?????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 :smiley: to nije tema. da li svestenik postaje po "automatizmu" duhovnik... ja to nisam ni rekao. Ali je cinjenica da svestenik moze da bude ispovednik i duhovnik a da djakon to ne moze. toliko o razlozima u "duhovnom smislu". Sa druge strane, postoje i liturgijski razlozi za oslovljavanje sluzasceg sa "oce", a djakon nikada ne moze da bude sluzasci, on ima drugaciju sluzbu u Crkvi. a sto se tice tvog odgovora iz p.s.-a: "Ако мене питаш брате, сасвим се слажем са овом грчком праксом постављања духовника и беседника" ja te to ni ne pitam, opet ti o grcima svestenicima... pogledaj moj prethodni post i videces sta te pitam :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 Oče Agapije, molim vas samo da objasnite da li se kad kažete o "odabranom" duhovništvu-ispovedništvu kod braće Grka, radi o uobičajenim ocima kod kojih se ispovedamo pred pričešće u svakoj crkvi, ili o duhovništvu, koje se odnosi na duhovno otaštvo, koje mi baš i ne praktikujemo, a o kome smo tako mnogo čitali iz patristike. Recimo moj parohijski sveštenik nije moj ispovednik iz razloga jer je starešina hrama, pa su se njegova braća jereji dogovorila da ga zbog brojnih obaveza te dužnosti "oslobode". I onda se ja u principu ispovedam kod sveštenika koji je u datom trenutku dostupan za ispovedanje. A ispovedaju svi, sem mog paroha, koji je zaista vrstan sveštenik pun razumevanja i odličan starešina hrama. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 O?e Agapije, molim vas samo da objasnite da li se kad kažete o "odabranom" duhovništvu-ispovedništvu kod bra?e Grka, radi o uobi?ajenim ocima kod kojih se ispovedamo pred pri?eš?e u svakoj crkvi, ili o duhovništvu, koje se odnosi na duhovno otaštvo, koje mi baš i ne praktikujemo, a o kome smo tako mnogo ?itali iz patristike. ????? ?? ?? ?????? ??????????. ??? ? ????? ??????????? ???? 4 ?????????? ??????????....?????? (??? 80 ???) ?? ???????? ???? ??????. ???????, ???? ?? ???? ??????? ????????? ??????????? ? ????? ???????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 A kakva je oče situacija sa duhovnim otaštvom - poslušništvom? Da li je to možda samo sećanje na neka druga vremena i divne starce iz manastira? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 A kakva je o?e situacija sa duhovnim otaštvom - poslušništvom? Da li je to možda samo se?anje na neka druga vremena i divne starce iz manastira? ??????? ??? ?? ??. ???? ? ?? ???????????. ??????? ???? ????? ??????. ??????? ?? ???? ????? ?????? ?????? ? ???????? ?? ???. ???????. ???? ?? ?????. ?????? ?? ????? ???? ?? ??????? ?????...?? ??? ??? ??????, ???????? ?? ?? ???????.... ? ??? ?? ????? ???? ???????? ??? ??????? ????, ???????????? ?? ???????? ???? ???????? ? ???? ?? "??????? ?????". ? ???? ????? ???? ???? ? ???????? ? ??????? ???????. ? ?????? , ??????? ??? ??????? ?? ????? ???? ?? ???? "?????.??? ???????". ?????? ?? ????. 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 o.Agapije, jel moze odgovor na moje pitanje? bas me zanima: zasto mislite da djakona treba oslovljavati sa oce, u kom smislu je on otac i kome? blagodarim 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 o.Agapije, jel moze odgovor na moje pitanje? bas me zanima: zasto mislite da djakona treba oslovljavati sa oce, u kom smislu je on otac i kome? blagodarim 0102_laugh ????? ???????, ?????? ?? ??? ??????? ????? ? ???? . ?? ???? ?? ???? ??????.... ????? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bluesman Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 o.Agapije, jel moze odgovor na moje pitanje? bas me zanima: zasto mislite da djakona treba oslovljavati sa oce, u kom smislu je on otac i kome? blagodarim 0102_laugh ????? ???????, ?????? ?? ??? ??????? ????? ? ???? . ?? ???? ?? ???? ??????.... ????? ?????. mislim da nisi. jedino sto si ti naveo kao razlog je to da je on deo klira pa ako zovemo episkopa ocem i svestenika onda bi trebalo i djakona. Kao da su oni isti...a cija je ikona episkop, cija svestenik a cija djakon? I kome je otac djakon? ali dobro, ako ne znas odgovor necu insistirati, ti imas svoje misljenje ja svoje (a pricao sam o ovome nekoliko puta sa djakonima, koji se slazu sa mnom :smiley: ), svako dobro i tebi. 1312_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђакон Ненад М. Јовановић Написано Фебруар 19, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2010 :smiley: to nije tema. da li svestenik postaje po "automatizmu" duhovnik... ja to nisam ni rekao. Ali je cinjenica da svestenik moze da bude ispovednik i duhovnik a da djakon to ne moze. toliko o razlozima u "duhovnom smislu". Sa druge strane, postoje i liturgijski razlozi za oslovljavanje sluzasceg sa "oce", a djakon nikada ne moze da bude sluzasci, on ima drugaciju sluzbu u Crkvi. a sto se tice tvog odgovora iz p.s.-a: "Ако мене питаш брате, сасвим се слажем са овом грчком праксом постављања духовника и беседника" ja te to ni ne pitam, opet ti o grcima svestenicima... pogledaj moj prethodni post i videces sta te pitam :smiley: Напротив! Служашчи се (управо из литургичких разлога!) ословљава са ''Владико'' без обзира што је, нпр, тек у јерејском или протојерејском, а не у архијерејском чину... http://www.czipm.org/bio-01.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука