Jump to content

Značaj hrane u postu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sve više braćo i sestre posmatram posnu hranu više kao jedan vid discipline, nego kao na nešto što je cilj.

Posna hrana kao sredstvo da se smrša...da.

Posna hrana kao sredstvo da se spase....da.

Posna hrana bez drugih vidova discipline u postu...ne.

Uzimam za pretpostavku da neki vernik ispoštuje post sa posnom hranom, ali u životu je baksuz-čovek. Pravi smicalice drugome, ne uzdržava se ni u čemu drugom, nasilan je....

Drugi čovek vernik, ne jede posnu hranu za vreme posta, ali je zato pun dobrodetelji. Požrtvovan je za bližnjeg, pun ljubavi i razumevanja. Čini milostinju....

Prvi koji posti hranom se pričešćuje, a ovaj drugi koji ne jede posno, se ne pričešćuje.

Da li je ovakva situacija uopšte moguća? Naravno da jeste, jer je puno necrkvenih ljudi koji su zaista više hrišćani nego oni koji su crkveni i po hramovima na službama.

Mislim da bih mogao za takve ljude da kažem da oni poste svaki dan, a oni koji poste hranom, da ne poste ni tada već da je to prividno.

Hvala Bogu, te Svevišnji ima sudove koje mi ne možemo da sagledamo svojim prizemnim zemaljskim razmišljanjem. I na Njemu je da kaže ko se žrtvovao a ko nije.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Брате Ибрахиме, поставио си пар интересантних тема. Истина је да се пост данас користи и у сврху регулисања тјелесне тежине. Искрено, ја немам ништа против тога, оно што мени лично смета је чињеница да онај који пости тај пост доживљава као дијету и само тако, а не као вид подвига, који поред душевног има и тај тјелесни ефекат (хоћу рећи да је пост здрав, и помаже регулисању холестерола и сл.) који никако не би смио да буде главни разлог поста. Зна се и милион пута је поновљено пост само храном није пост ако се не уздржимо и духовно се не очистимо од гријеха. Ево ја нпр. захваљујући Богу и његовој милости могу да постим што се хране тиче без икаквих проблема, али дешавало ми се да погријешим, да ми посрне душа, и мени се просто не да да се причестим тада.У почетку нисам разумијевала зашто ми се то догађа, а онда сам видјела, ако сама нисам свјесна да ли сам достојна да приђем и причестим се, Бог ће сигурно бити свјестан. Наравно свако у својој могућности пости, али с каквим год побудама почне, временом ће научити како да то ради исправно - Бог ће му помоћи. То је неко моје размишљање и виђење ове тематике.Свако добро. 0409_feel

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...