Милан Ракић Написано Септембар 22, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2014 Поводом седамдесетогодишњице мисије „Халијард“, када је, захваљујући помоћи Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића и Америчке војнообавештајне слузбе ОСС, евакуисано неколико стотина америчких авијатичара и другог савезничког особља из Британије, Русије, Француске, Италије и Бугарске, данас су делегације положиле венце на спомен-обележје на прањанској Галовића пољани код Чачка. На свечаности, коју је, под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића, Министарства одбране Републике Србије и Амбасаде САД, организовала Халијард фондација из Вашингтона, почаст херојима мисије спасавања, на некадашњем импровизованом аеродрому, одали су специјални изасланик председника Републике Србије Оливер Антић, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дугуд, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, локалне самоуправе и фондације Халијард. Поздрављајући госте, изасланик председника Републике је истакао да је скуп у Прањанима посвећен чојству и јунаштву, племенитости и верности, захвалности и честитости и осталим врлинама које српски народ чува и негује, а небројено пута их је показао својим савезницима. – Код Срба савезништво није тренутни однос интереса и снага, већ је светиња и слобода за коју се, неокаљане части, даје живот – истакао је Антић Обраћајући се присутнима у име председника Обаме, преносећи поздраве америчког народа, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дугуд рекао је да су се данас окупили да би евоцирали успомену на оне који се називају „заборављених петсто“, на храбре представнике српског народа који су предано и пожртвовано бранили америчке пилоте. Након полагања венаца гости су обишли цркву брвнару у Прањанима, и Основну школу ''Иво Андрић'', чију је обнову помогла Амбасада САД у Београду. МОРС Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Фидер, verum est in beer, Срђан Ранђеловић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Септембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Добри су ови Американци ! Прво су нам ј....и мајку 1999 године па сада смо ВЕЛИКИ пријатељи ! Еј Србијо ! ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Добри су ови Американци ! Прво су нам ј....и мајку 1999 године па сада смо ВЕЛИКИ пријатељи ! Еј Србијо! Какве то има везе са јучерашњим, заправо догађајем од пре 70 година... Истина сматрам да би требали да се замислимо и ми и они, који су то процеси довели да од некада великих савезника "дођемо" на раван 1999. године, али са овим конкретним догађајем заиста нема везе мишљења сам... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је отворена изложба докумената и архивских фотографија посвећених обележавању 70 година од мисије "Халијард". Изложби, чији је приређивач Евроатланска иницијатива из Београда, присуствовали су представници Министарства одбране, Војске Србије, амбасаде САД у Београду, Фондације Халијард из Вашингтона, чланови породица америчких пилота и српских војника учесника мисије и остали гости. Том приликом, присутнима су се обратили специјални изасланик председника Републике Србије Оливер Антић, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дугуд, председник Фондације Џон Капело и главни и одговорни уредник "Евроатлантске ревије" Даниел Шунтер, који је рекао да изложба обухвата фотографије настале током лета 1944. године, које су амерички пилоти забележили у Србији. Оливер Антић подсетио је на спасавање више од 500 америчких пилота и истакао како мисија "Халијард" никада не треба да буде заборављена, те да је изложба омаж пилотима, али и храбром српском народу који их је спасавао. Према речима Гордона Дугуда, поставка приказује да није заборављен напор, али и храброст српске војске да спаси америчке пилоте. Он је изразио велико задовољство што се налази у земљи таквих хероја. - Јуче сам био на обележавању јубилеја у Прањанима, данас сам у Београду. Оно што је оставило највећи утисак на мене јесте сарадња наше две војске. Ти односи представљају најснажнију сарадњу Србије и САД, и то се види на неколико нивоа - сарадња са Националном гардом Охаја, као и сарадња у оквиру Партнерства за мир. Наш однос треба да следе и остале државе, рекао је Дугуд. О седам година истраживања, које је резултирало вечерашњом изложбом, говорио је председник Фондације "Халијард" и изразио захвалност свим учесницима - ауторима и потомцима америчких пилота и српских војника. Шира јавност имаће прилику да посети изложбу у Војном музеју у Београду од 29. септембра. Током Операције „Халијард“, изведене на пољани села Прањани недалеко од Чачка, неколико стотина америчких авијатичара и осталих савезничких пилота евакуисано је уз помоћ Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића и Америчке војнообавештајне службе ОСС. МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Какве то има везе са јучерашњим, заправо догађајем од пре 70 година... Истина сматрам да би требали да се замислимо и ми и они, који су то процеси довели да од некада великих савезника "дођемо" на раван 1999. године, али са овим конкретним догађајем заиста нема везе мишљења сам... lako je vidjeti koji su to procesi, u to doba mi smo bili sa amerikancima saveznici, nismo bas veliki ali smo bili zato sto su i oni i mi imali isti cilj u ratu, pobjeda nad fasizmom, onog trenutka kad su se interesi promjenili, kada su amerikanci krenuli u borbu za svjetskom dominacijom tada im srbi vise ne mogu biti saveznici posto sa druge strane postoje rusi kao kontra strana amerikancima, mi smo tu najmanje krivi, da bi bio dobar sa amerikancima na nekom ozbiljnijem nivou ne mozes biti dobar sa nama bratskom rusijom koja nam je bliza i kulturno i duhovno, ako oces i civilizacijski i bioloski, kako god hoces... nase narodne izreke mnogo govore o nasem narodu, ja uvijek volim da ih citiram, ima jedna na ovu temu, a ide ovako nekako, vise volim rusko govno nego americku tortu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 lako je vidjeti koji su to procesi, u to doba mi smo bili sa amerikancima saveznici, nismo bas veliki ali smo bili zato sto su i oni i mi imali isti cilj u ratu, pobjeda nad fasizmom, onog trenutka kad su se interesi promjenili, kada su amerikanci krenuli u borbu za svjetskom dominacijom tada im srbi vise ne mogu biti saveznici posto sa druge strane postoje rusi kao kontra strana amerikancima, mi smo tu najmanje krivi, da bi bio dobar sa amerikancima na nekom ozbiljnijem nivou ne mozes biti dobar sa nama bratskom rusijom koja nam je bliza i kulturno i duhovno, ako oces i civilizacijski i bioloski, kako god hoces Ма јасно је то мени у начелу... Али ми није јасно какве везе Драганова примедба има са једном славном епопејом од пре 70 година... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2014 Ма јасно је то мени у начелу... Али ми није јасно какве везе Драганова примедба има са једном славном епопејом од пре 70 година... nema veze, nije americki narod kriv, on ne vodi politiku svoje drzave, ko sta pita narod, narod da se pita vecinom , da postoji istinska demokratija ne bi ni bilo bespotrebnih ratova koje amerika vodi na svim stranama planete u zadnjih 50 godina i vise... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Ма јасно је то мени у начелу... Али ми није јасно какве везе Драганова примедба има са једном славном епопејом од пре 70 година... Знам да нема ама баш никакве везе са славном епопејом . Само констатујем да ови наши политичари се утркују да се што пре подвучу светским пандурима под реп . Исто тако сам свестан да обичан грађанин Америке није исти као и Обама и остали "сатански" политичари . Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Знам да нема ама баш никакве везе са славном епопејом . Само констатујем да ови наши политичари се утркују да се што пре подвучу светским пандурима под реп . Исто тако сам свестан да обичан грађанин Америке није исти као и Обама и остали "сатански" политичари . :good2: Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 У галерији Војног музеја приређена је изложба. докумената и архивских фотографија посвећених обележавању 70 година од мисије "Халијард". Поставка, чији је приређивач Евроатланска иницијатива из Београда, обухвата фотографије настале током лета 1944. године, које су амерички пилоти забележили у Србији и својеврсни је омаж пилотима, али и храбром српском народу који их је спасавао. Током операције „Халијард“, изведене на пољани села Прањани недалеко од Чачка, неколико стотина америчких авијатичара и осталих савезничких пилота евакуисано је уз помоћ Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића и Америчке војнообавештајне службе ОСС. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 3.10.2014.године од 10 до 17 часова. МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука