Милан Ракић Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Nastupom mlade kosovske džez pevačice Rone Nišliju u Beogradskoj filhramoniji, u četvrtak uveče je otvoren četvorodnevni festival „Mirëdita – Dobar dan“. Manifestacija koja se prvi put održava u Beogradu, predstaviće publici delić savremene umetničke scene Kosova, ali i otvoriti debate o prošlosti i budućnosti Albanaca i Srba. Sve to u duhu otvorenosti i empatije, koje je oličavao legendarni albanski i jugoslovenski glumac – Bekim Fehmiu. Uz zvuke eksperimentalnog džeza i zavodljivog glasa Rone Nišliju, sala Beogradske filharmonije je na dva sata, koliko je trajao koncert kosovske pevačice, postala svojevrsni vremeplov kroz albansko muzičko nasleđe. Naši vodiči, 27-godišnja izvođačica i pijanista Gent Ruši, proveli su nas kroz različite periode albanske muzike: od izvorne, preko klasika iz 1930-ih, sve do savremenih pop formi, poput pesme „Suus“, sa kojom je Nišliju nastupila na Evroviziji pre dve godine. Upravo ovom numerom, koju je izvela na insistiranje publike u skoro punoj sali Filharmonije, Nišliju je završila nastup ispraćen burnim aplauzom i ovacijama. U razgovoru za naš program, Rona Nišliju ne krije da je zadovoljna svojim prvim beogradskim nastupom. „Bio je to dobar koncert“, kaže dok razgovaramo u holu Beogradske filharmonije, gde joj svako malo prilaze posetioci ne bi li joj čestitali . „Verujem da je publika u dvorani to i pokazala. Veoma sam zadovoljna. Uživala sam u repertoaru, u muzici koju je na bini izvodio moj prijatelj Gent Ruši. Uživala sam u energiji koja je stvorena u dvorani Beogradske filharmonije. I verujem da je ovo što smo na kraju imali rezultat svega toga. Odabrali smo pesme koje nama nešto znače. Pesme uz koje smo odrastali, koje bude određena osećanja u nama dok ih slušamo i kada ih izvodimo. Odabrali smo motive onih pesama koje zaista bude emocije u nama.“ Inspiracija za prvo izdanje festivala “Mirëdita – Dobar dan” je delo glumca Bekima Fehmijua, albanskog, jugoslovenskog i svetskog umetnika, koji je celog života bio iznad podela etničkih i kulturnih, nametnutih od strane nacionalističkih akademskih ešalona. Da je mogao da prisustvuje koncertu u Filharmoniji, Bekim Fehmiju bi bio ponosan, kaže za Slobodnu Evropu Branka Petrić, glumica i Fehmijuova supruga. “Pošto su oni vrhunski umetnici, on bi bio presretan. Ono što je uvek govorio je da čovek treba da daje maksimum od sebe i da radi na sebi. Mislim da su to dvoje umetnika večeras pokazali upravo to. Bio bi jako ponosan sigurno na njih. Kako je Rona lepo rekla – da se oseti malo kroz pesmu odakle je Bekim došao”, kaže Branka Petrić. Festival, čije su otvaranje obezbeđivale policijske snage, organizuju Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda, te Integra iz Prištine, u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine i nemačkim Forumom ZFD. Do 21. septembra, publika će moći da pogleda dve pozorišne predstave, ali i da se upozna sa kosovskom književnom i filmskom scenom. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan. Osim kulturnog programa, na festivalu će biti prostora da se progovori i o onome što se eufemizmom naziva teškim temama. Na dve tribine debatovaće se o nedavnoj ratnoj prošlosti između Kosova i Srbije, ali i o budućnosti građana ove dve države. Miljenko Dereta, osnivač Građanskih inicijativa, ističe da je, osim institucionalnog, važno uspostaviti i dijalog između građana Srbije i Kosova. „Mi zaista mislimo da ne treba da živimo u mraku, u apsolutnom neznanju o tome šta se događa u našem najneposrednijem komšiluku; u neznanju šta se događa na političkom, društvenom i, naravno, na umetničkom planu. To neznanje na koje se tako lako pristaje je nešto što produbljuje jaz između naša dva društva, a mi smo uvereni da taj jaz može da bude manji, do potpunog ukidanja, razumevanja i do potpune normalizacije odnosa“, kaže Dereta. Rona Nišliju veruje da muzika i umetnsot mogu biti most koji spaja ljude, između kojih se isprečio politički i istorijski jaz. „Naravno, verujem da je muzika važan način komunikacije. Uvek kažem da je ona jedinstven jezik koji u pojedinim trenucima može da ujedini svet. Iskreno verujem da kultura može da prevaziđe politiku i svakodnevne probleme“, kaže ona. Među gostima festivala je pozorišni reditelj Bekim Ljumi, koji dolazi sa predstavom „Dileri“, zasnovanom na tekstu „U samoći pamučnih polja“, francuskog dramaturga Bernar-Mari Koltesa. Ljumi je u Beograd poneo i jednu staru knjigu, koju je našao na zgarištu kuće u Suvoj Reci, koju je ’99. zapalila srpska policija. “To je rečnik srpskohrvatkog i albanskog. Ja sam to poneo ovde u Beograd kao znak pomirenja koje uvek treba da pronađe neki umetnički jezik preko kojeg bi naši narodi više saznali jedan o drugom. Eto, to je taj znak koji sam ovde hteo da pokažem, pošto treba da našoj deci kažemo: ‘Mirëdita i dobar dan” i da se međusobno sporazumemo”, kaže kosovski umetnik. Dušan Komarčević, RFE Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Што дижу фрку толико око овог фестивала васељенци и екипа : http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/otkazati-promociju-nezavisnog-kosova-u-sred-beograda/ oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Што дижу фрку толико око овог фестивала васељенци и екипа : http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/otkazati-promociju-nezavisnog-kosova-u-sred-beograda/ Вероватно не воле ту врсту музике... Juanito, RYLAH and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 па не знам...нема реципроцитета ваљда... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Што дижу фрку толико око овог фестивала васељенци и екипа : http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/otkazati-promociju-nezavisnog-kosova-u-sred-beograda/ За ове ме стварно боли уво, али реци је ли ово нормално?! Прекопираћу нешто са Делије.нет-а: "Не треба бити глуп и ићи тамо да се праве инциденти, напротив. Кад год је предвиђено да се дискутује и води дебата тих дана, треба што више људи да оде и да културно и одмерено поставља адекватна питања, наравно онда када је предвиђено да се питања постављају. Знам наравно да сваки од наведених циљева у овом њиховом манифесту је заправо лаж и потпуно је другачија инспирација за читав овај хепенинг. Али надам се да ће макар због лагања гостију ако не самих себе, морати да допусте сваком ко жели да дође и присуствује догађају, и да ће смоћи снаге да одговоре на било које питање. Лично бих поздравио госте одоздо, ти људи вероватно немају благе везе ни са ким и ни са чим. Чак, што је најлуђе, они могу бити и позитивни максимално у свом схватању света и друштва где можда заиста виде да Срби који живе на Космету не треба да буду обесправљени и угрожени. Тако да би било јако погрешно њих нападати неким питањима и осудама, напротив, Београд је град у коме су сви добронамерници овога света добродошли, као и свуда у Србији, како је одувек и било. Али ову господу организаторе треба питати више ствари, почевши од тога када ћемо имати прилику да видимо узвратно гостопримство у Приштини и сличну манифестацију тамо. Затим, како они схватају положај српског народа на Космету и да ли самим тим што су Срби имају мања прва од било кога другог, тј. да ли сто хиљада људи усред Европе дведесет првог века треба да свакодневно страхује за голи живот само због етничке припадности. Зар то није фашизам на делу и како то да они као велики борци за људска права и антифашисти не дижу глас против тога. Зар треба бити селективан у хуманости и бити наклоњен само једној страни? Која је разлика између њих који искључиво бране Албанце и оних Срба који бране искључиво свој народ? Зар не говоре они сами да треба рушити баријере међу људима, да треба да влада једнакост и иста права за све? Ако је тако, на страну што у свом манифесту одсецају Косово од Србије иако законски на то немају право, али да кажемо да је то политика и да то можемо оставити по страни, али зашто нису са младим уметницима Албанцима довели и њихове колеге и вршњаке из Грачанице, Штрпца, Митровице? Зашто су они изопштени са те културне, уметничке, спортске и било које друге замишљене сцене Косова коју би желели на тој манифестацији да презентују? Зар тиме не постижу управо супротан ефекат од онога који би наводно желели да постигну самом манифестацијом? И што шта још би требало питати ту господу организаторе, али понављам, било какав инцидент не само да је непримерен него је и контра продуктиван на више поља. Само господски треба наступати." "Мислим да би у овој ситуацији најбољи ефекат био кад би се тамо појавило на хиљаде грађана,али не само младих него и старији људи,жене..дакле све генерације.Онда не би могли да називају све хулиганима и беспосличарима,да опет народу продају исту причу о стотинак хулигана који су дошли да се иживаљавају и ломе Београд.Само постоје 2 проблема.. први је тај што људи овде више немају ни воље ни слуха за тако нешто,а други што мало њих и зна да се ово дешава уопште,тј ниједан медији не објављује ништа о овоме макар као вест,а о неком критичком тексту и да не причамо.Живимо у класичном казамату. " Банатски деран, Милан Ракић and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 3 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Да су гости из Републике Албаније па ајде и нормално да кажеш али да су гости са Косова који притом желе да успоставе нормалне односе између две државе и то Србије и ткз Косова... Е јебига сад је ово баш претеривање и гурање прста у око у сред Београда. Иначе сам био у Албанији и на Косову,то су две различите врсте људи,небо и земља. Албанци из Албаније могу рећи чак и воле Србе ал ајде,рећи ћу само да су јако гостољубиви и не воле косоваре јер кажукваре им углед и притом су примитивни(нису моје речи већ њихове). Пг је реаговао/ла на ово 1 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 За ове ме стварно боли уво, али реци је ли ово нормално?! Прекопираћу нешто са Делије.нет-а: "Не треба бити глуп и ићи тамо да се праве инциденти, напротив. Кад год је предвиђено да се дискутује и води дебата тих дана, треба што више људи да оде и да културно и одмерено поставља адекватна питања, наравно онда када је предвиђено да се питања постављају. Знам наравно да сваки од наведених циљева у овом њиховом манифесту је заправо лаж и потпуно је другачија инспирација за читав овај хепенинг. Али надам се да ће макар због лагања гостију ако не самих себе, морати да допусте сваком ко жели да дође и присуствује догађају, и да ће смоћи снаге да одговоре на било које питање. Лично бих поздравио госте одоздо, ти људи вероватно немају благе везе ни са ким и ни са чим. Чак, што је најлуђе, они могу бити и позитивни максимално у свом схватању света и друштва где можда заиста виде да Срби који живе на Космету не треба да буду обесправљени и угрожени. Тако да би било јако погрешно њих нападати неким питањима и осудама, напротив, Београд је град у коме су сви добронамерници овога света добродошли, као и свуда у Србији, како је одувек и било. Али ову господу организаторе треба питати више ствари, почевши од тога када ћемо имати прилику да видимо узвратно гостопримство у Приштини и сличну манифестацију тамо. Затим, како они схватају положај српског народа на Космету и да ли самим тим што су Срби имају мања прва од било кога другог, тј. да ли сто хиљада људи усред Европе дведесет првог века треба да свакодневно страхује за голи живот само због етничке припадности. Зар то није фашизам на делу и како то да они као велики борци за људска права и антифашисти не дижу глас против тога. Зар треба бити селективан у хуманости и бити наклоњен само једној страни? Која је разлика између њих који искључиво бране Албанце и оних Срба који бране искључиво свој народ? Зар не говоре они сами да треба рушити баријере међу људима, да треба да влада једнакост и иста права за све? Ако је тако, на страну што у свом манифесту одсецају Косово од Србије иако законски на то немају право, али да кажемо да је то политика и да то можемо оставити по страни, али зашто нису са младим уметницима Албанцима довели и њихове колеге и вршњаке из Грачанице, Штрпца, Митровице? Зашто су они изопштени са те културне, уметничке, спортске и било које друге замишљене сцене Косова коју би желели на тој манифестацији да презентују? Зар тиме не постижу управо супротан ефекат од онога који би наводно желели да постигну самом манифестацијом? И што шта још би требало питати ту господу организаторе, али понављам, било какав инцидент не само да је непримерен него је и контра продуктиван на више поља. Само господски треба наступати." "Мислим да би у овој ситуацији најбољи ефекат био кад би се тамо појавило на хиљаде грађана,али не само младих него и старији људи,жене..дакле све генерације.Онда не би могли да називају све хулиганима и беспосличарима,да опет народу продају исту причу о стотинак хулигана који су дошли да се иживаљавају и ломе Београд.Само постоје 2 проблема.. први је тај што људи овде више немају ни воље ни слуха за тако нешто,а други што мало њих и зна да се ово дешава уопште,тј ниједан медији не објављује ништа о овоме макар као вест,а о неком критичком тексту и да не причамо.Живимо у класичном казамату. " То би већ био дијалог...само што каже у последњих пар реченица је дефинитивно сурова истина... Банатски деран је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 па не знам...нема реципроцитета ваљда... Kako najavljuju, festival će imati četiri događaja tokom godine – dva u Srbiji i dva u Prištini – kako bi se inicirali susreti i razmena između srpske i kosovske kulturne scene. Oni kažu da su gostovanja u Peći i Prizrenu već dogovorena, a naredni veliki festival u Beogradu najavljuju već za jun sledeće godine. Izvor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Sve ce pre da vam padne na pamet nego da narod prosto ne deli misljnje sa vama. Ljudima su ratovi i ratni repovi preko glave vise... Ja imam sina i onaj trenutak kada mu bude stigao poziv za ratiste sa siptarima, hrvatima, bosancima, bugarima ili madjarima bice trenutak kada cemo svi zajedno da se spakujemo, pljunemo na taj poziv i odemo daleko negde... ako ne pre... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 E da... za ove sto se pitaju kada cemo mi da dobijemo pozivnicu za odlazak tamo, zelim da kazem je moja "firma" dobila pozivnicu da ucestvuje na jednom kulturnom festivalu u Pristini u novembru. Igracemo pozorisnu predstavu za decu. Nakon tog decijeg festivala, istog dana istu tu predstavu igramo i u jednom srpskom mestu za nase klince... Tako da eto... salju i oni nama pozivnice... al ne salju navijacima, huliganima i nacionalnim druzinama nego muzejima, pozoristima i bibliotekama... zato verovatno niste culi za to... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Где је овде неко позивао на рат или вређање или инциденте? Људи нормално комуницирају и износе своје мишљење.Неком се ово свиђа неком не и шта је ту проблем? Какав црни рат призиваш са мађарима или босанцима? Иди мало охлади главу на свом сајту,гледај нешто лепо.. Фидер је реаговао/ла на ово 1 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 То нисам видео у овом тексту....ето таман лакмус па да упоредимо реакције овде и тамо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Иди мало охлади главу на свом сајту,гледај нешто лепо.. Ne mogu smorio me... gasim ga uskoro... u stvari prodajem. Ako oce neko kupi nek se javi. Банатски деран је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 E da... za ove sto se pitaju kada cemo mi da dobijemo pozivnicu za odlazak tamo, zelim da kazem je moja "firma" dobila pozivnicu da ucestvuje na jednom kulturnom festivalu u Pristini. Igracemo pozorisnu predstavu za decu. Nakon tog decijeg festivala, istog dana istu tu predstavu igramo i u jednom srpskom mestu za nase klince... Tako da eto... salju i oni nama pozivnice... al ne salju navijacima, huliganima i nacionalnim druzinama nego muzejima, pozoristima i bibliotekama... zato verovatno niste culi za to... А не "шаљу" ни српском народу који доље живи!!! Како мало о томе не размислиш?! Да су гости из Републике Албаније па ајде и нормално да кажеш али да су гости са Косова који притом желе да успоставе нормалне односе између две државе и то Србије и ткз Косова... Е јебига сад је ово баш претеривање и гурање прста у око у сред Београда. Иначе сам био у Албанији и на Косову,то су две различите врсте људи,небо и земља. Албанци из Албаније могу рећи чак и воле Србе ал ајде,рећи ћу само да су јако гостољубиви и не воле косоваре јер кажукваре им углед и притом су примитивни(нису моје речи већ њихове). Два свијета!!! Ја сам причао моје утиске из Тиране кад сам био на освећењу Храму - само позитивни утисци! Банатски деран је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Ne mogu smorio me... gasim ga uskoro... u stvari prodajem. Ako oce neko kupi nek se javi. Колко пара?!!! Реци, одма купујем! GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука