Ignjatije Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Vojska Srbije 60. po rangu u svetu IZVOR: TANJUG Vojska Republike Srbije se nalazi na 60. mestu Global Firepower Index koji rangira vojske ukupno 106 zemalja sveta. foto: Tanjug Procena se vrši na osnovu ljudskog potencijala i opreme, ali i drugih bitnih faktora kao što je vojni budžet. Nije iznenađenje da se na prva tri mesta nalaze vojske SAD, Rusije i Kine, prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung". Što se Vojske Srbije tiče navedeno je, između ostalih, da ima aktivnih oko 52.000 vojnika, 212 tenkova i 720 oklopnih vozila, 168 aviona, 19 plovila, kao i vojni budžet u visini od 830 miliona dolara. U kratkom rezimeu se navodi da je Vojska Srbije dobrovoljna vojska, koja učestvuje u međunarodnim misijama. Od zemalja u regionu na rang listi nalaze se još Hrvatska, koja zauzima 46-tu poziciju i Slovenija na 94-om mestu. Amerikanci su sa oko 8.300 tenkova, oko 14.000 aviona i vojnim budžetom od više od 600 milijardi dolara na prvom mestu. Kina je samo na osnovu oko 2,3 miliona aktivnih vojnika dobila 3. poziciju najmoćnijih vojski sveta, a poređenja radi, SAD imaju "samo" 1,4 miliona aktivnih vojnika. Međutim kineska vojska je i dobro opremljena - oko 10.000 tenkova i više od 500 brodova, ali po pitanju aviona, koji je značajan faktor pri rangiranju, Kina se nalazi sa oko 2.800 letelica daleko iza SAD. Drugoplasirana Rusija je najveća sila na kopnu, pošto ima oko 15.500 tenkova, ali zato "svega" 3.000 aviona, pa je zbog toga, ali i podatka da ima "samo" oko 700.000 aktivnih vojnika, na drugoj poziciji rang liste Što se vojnog budžeta tiče Rusija sa 76 milijardi dolara i Kina sa 126 milijardi dolara su u "istoj" ligi, ali daleko ispod SAD. U Evropi najbolje mesto među vojskama sveta zauzima Velika Britanija sa petim mestom, ispred Francuske i Nemačke. Velika Britanija je visoku petu poziciju je dobila zahvaljujući velikim rezervama nafte, koje su najvažniji resurs za pokretanje vojnih vozila. Vojska neutralne Austrije, potpuno začuđujuće, našla se na 36. mestu. Autori indeksa dobro su naveli podatke o oko 30.000 vojnika, kao i 162 tenka i 93 vojnih aviona, ali zato su precenili vojni budžet za oko 50 odsto, navodeći da iznosi 3,2 milijarde evra. U Ministarstvu odbrane Austrije su pozitivno iznenđeni rangiranjem. Vojske 106 zemalja rangirane su na osnovu više od 50 faktora, koji se oslanjaju, kako je navedeno na sajtu, kako na zvanične podatke, tako i informacije obaveštajnih službi. U rangiranju nije uzet u obzir potencijal nuklearnog naoružanja, a mesto koje zauzima koja zemlja utiču kako geografski faktori, tako i proizvodnja i korišćenje prirodnih resursa. Млађони and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Како смо се надали - добро смо се удали. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 168 aviona Ово је лаж... Ординарна... Уопште, ове цифре су изведене и пренесене из Споразума о пакту и стабилности земаља ЈИ Балкана (или како се већ тај ОСЦЕ-ов документ звао) и свих цифара и бројног стања гледе, а а нарочито авијације, то ј бројка коју нам је `неко искројио`... Истине ради, авијације што се тиче, а нарочито њене ловачке структуре, бројка је више пута нажалост мања и досеже разину статистичке грешке.. И то треба рећи без срамоте... Четврт века су се овде трудили, почев од онога који `лежи под липом, преко `жутих`, па до ових последњих, да једну поносну авијацију сведу на ниво онога, што смо се некада, у СФРЈ, спрдали у вицевима за албанским зракопловством... Дакле, бројно стање `није проблем`... ВС, тј. њена В И ПВО заиста има 168 ваздухоплова (не авиона-тј. авиона и хеликоптера), али од тог броја, лете само, словом и бројем: - 2 МиГ 29, - 1 МиГ 29 двосед, - 2-3 МиГ 21, - 15-ак СУПЕРГАЛЕБ, - 15-ак ОРАО, - 20-ак хеликоптера типа Газела и - 6-7 хеликоптера МиЛ-8... - 2 Ан-26 транспортна авиона... И то је то... А заиста, `имамо право` на `168 летелица... Млађони, Плутон, Срђан Шијакињић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Ово је лаж... Ординарна... А ко је слагао? Ми или они имају погрешну инфромацију игром случаја? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 А ко је слагао? Ми или они имају погрешну инфромацију игром случаја? Они.. У нашу корист Они имају `слику` колико ми `можемо` да имамо... А колико стварно имамо... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Они.. У нашу корист Они имају `слику` колико ми `можемо` да имамо... А колико стварно имамо... Значи рангирање није баш кредибилно...штета.. не бих ја то рекао у корист... у корист је оно што можеш да искористиш.. .лажну информацију можеш да окачиш мачку о реп... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Ово је лаж... Ординарна... То сам одмах уочио. Сматрам да је и ово лаж na rang listi nalaze se još Hrvatska, koja zauzima 46-tu poziciju По чему је Хрватска тако далеко испред нас? Шта они то више имају од наше војске? Колико сам могао да прочитам на нету они имају мање војника и мање тенкова... мислим да све мање имају него ми. Можда са ваздухопловима стоје боље, и имају бродове. Логично је да имају морнарицу када имају море. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 По чему је Хрватска тако далеко испред нас? Шта они то више имају од наше војске? Колико сам могао да прочитам на нету они имају мање војника и мање тенкова... мислим да све мање имају него ми. Можда са ваздухопловима стоје боље, и имају бродове. Логично је да имају морнарицу када имају море. Ја не знам тачно, али логиком гледано, хрвати имају бољу привреду, самим тим бољи буџет, самим тим више пара за војску него ми. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 По чему је Хрватска тако далеко испред нас? Шта они то више имају од наше војске? Колико сам могао да прочитам на нету они имају мање војника и мање тенкова... мислим да све мање имају него ми. Можда са ваздухопловима стоје боље, и имају бродове. Логично је да имају морнарицу када имају море У најкраћем, још гора гологузија него ми... Објавио сам своједобно текс`... https://www.pouke.org/forum/topic/35163-u-hrvatskoj-mig-ovi-padaju-u-srbiji-ne-lete/#entry1154074 Срђан Шијакињић, Банатски деран, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 То сам одмах уочио. Сматрам да је и ово лаж По чему је Хрватска тако далеко испред нас? Шта они то више имају од наше војске? Колико сам могао да прочитам на нету они имају мање војника и мање тенкова... мислим да све мање имају него ми. Можда са ваздухопловима стоје боље, и имају бродове. Логично је да имају морнарицу када имају море. Primera radi mi imao duplo vise aviona od njih,al su to uglavnom avioni za zaprasivanje komaraca.Pitanje je koliko je stvarno stanje u armijama,koje ni jedna normalna armija nece nikad objaviti.Svi ti podaci na netu,su jako nepouzdani.Ne bojim se ja Hrvata,nit' bilo koje sile na Balkanu,vec njihovih saveznika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 al su to uglavnom avioni za zaprasivanje komaraca Ај не лупај! Јеси ми земљак, ал` немој тако! Истине ради, када си то већ поменуо, привредна авијација ЈАТ-а, која врши профилаксу од комараца није део одбрамвбеног и ПВО система Војске Србије.. Истине ради! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 привредна авијација ЈАТ-а Јесу ли и њих купили Арапи? RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Јесу ли и њих купили Арапи? Нравано да не.. Опет `прозивам` најмање једног члана нашег Форума који би имао што-шта да каже о томе... Али, пошто се не изјашњава-поштујем његов избор... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Ај не лупај! Јеси ми земљак, ал` немој тако! Истине ради, када си то већ поменуо, привредна авијација ЈАТ-а, која врши профилаксу од комараца није део одбрамвбеног и ПВО система Војске Србије.. Истине ради! Dobro,bolje znas nego ja te podake.to ti niko ne spori.Nisam mislio bukvalno,vec sam hteo ukazati da su avioni tipa orao i galeb apsolutno zastareli prema razvijenim armijama.Cak Ni migovi ne mogu parirati ako se ne usavrse.Drugim recima,sva ta nasa avijacija ne moze nikom da se suprostavi u slucaju novog rata.....zato nasu eskadrilu nazivam zaprasivackom.Jednog dana kad udjemo u vojni savez sa Rusima,pa dobijemo eskadrilu najsavremenihim Suhoja i Migova,mozemo reci da imamo ratno vazduhoplovstvo.Ja tako gledam na stvar. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Jednog dana kad udjemo u vojni savez sa Rusima,pa dobijemo eskadrilu najsavremenihim Suhoja i Migova,mozemo reci da imamo ratno vazduhoplovstvo.Ja tako gledam na stvar. За тако нешто је постојла прилика... Звала се 1999. година... Да је тада Војска Југославије поседовала барем две ескадриле фронтовских ловаца МиГ-29, а поседавала је једну и да је у тај систем био увезан тзв. С-300... Не кажем да нас не би злотвори напали, али би се питали колики би им билио губици?! Количина новца, која је требала у том тренутрку за указане потребе, била је иста као и количина новца намерена за пројекат тзв. ТВ "Кошава"... Ту телевизију је држала нека шћер од човека који `лежи` под липом у ПЖ... Мислите о томе... И о том идиотизму да заратите са читавим светом... И да вам у том рату ништа није свето, него да људе који не размишљају исто као и ви зовете ненеормалнима и као да живите са 9 мачака... Мислите и о томе И мислите, на концу, колико сте смаи учствовали у томе... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука